Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Tulipan - Tulipa 20:45, 03 cze 2013

Do góry
Tulipany - jak je zestawiać na rabatach, przykłady

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/413-tulipany-w-duetach
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:38, 03 cze 2013

Do góry
Witaj Irenko na polskiej ziemi i w Twoim królestwie. Moja naparstnica na rabacie jest różowa zamiast białej
Ogródkowy zawrót glowy 19:52, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wyrzucić korę czerwoną po pierwsze. Masz taki styl ogrodu, jakiego ja nie robię klientom, stosuj zasadę powyżej, czyli dokup więcej roslin, które już są, żeby stworzyć większe grupy.

Ale mnie sie ten styl ogrodu wcale nie podoba i chyba tu jest problem jak patrzyłam na Pani realizacje to własnie one mi sie podobaja
Ogródkowy zawrót glowy 19:45, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mnie się zdaje, że ta czerwona kora niepotrzebna jest tutaj, a zamiast tego posadź żurawki w takim kolorze i na pniu Picea pungens "Glauca Globosa"

a jak posadze żurawki to nie bedzie wtedy żurawkowy skalniak ? nie zagłusza one tych maleńkich i tak słabo widocznych iglaków??
Ogródkowy zawrót glowy 19:44, 03 cze 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)

Niestety nic "dużego" nie moge tam posadzić ponieważ równo na linii płotu idzie linia wysokiego napiecia wiec chyba najwyzsze rosliy jakie moga tam rosnąc sa tuje (( tez bardzo nad tym ubolewam

Wszystkie iglaki można ciąć i górą i w pionie, więc to żaden problem. Drzewa iglaste ograniczasz cięciem
Akurat serby będą dobre pewnie i bez cięcia, a jak nie to ciachaj.
Ogródkowy zawrót glowy 19:43, 03 cze 2013

Do góry
Witam Pani Danusiu tak wygląda mój skalniak w chwili obecnej bez tych rzeczy które dodałam czyli iglaki na pniu, lawenda, trzmielina , konwalnik ?? Nie wiem co z tym moim skalniakiem począć

Wyrzucić korę czerwoną po pierwsze. Masz taki styl ogrodu, jakiego ja nie robię klientom, stosuj zasadę powyżej, czyli dokup więcej roslin, które już są, żeby stworzyć większe grupy.
Ogródkowy zawrót glowy 19:43, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No i czego narzekasz dziewczyno, ładnie zrobiłaś, teraz tylko wrzuć go do realizacji i będzie ładnie

Ja bym tylko tych płotów nie dawała a zamiast nich świerki serbskie lub inne wysokie iglaki, bo płoty strasznie straszą, przyciągają uwagę.

Niestety nic "dużego" nie moge tam posadzić ponieważ równo na linii płotu idzie linia wysokiego napiecia wiec chyba najwyzsze rosliy jakie moga tam rosnąc sa tuje (( tez bardzo nad tym ubolewam
Ogródkowy zawrót glowy 19:41, 03 cze 2013

Do góry
Dodałam teraz bo wróciłam ze spotkania jeszcze kilka komentarzy. Jeśli dokupujesz rośliny - dokupuj te same, te najładniejsze, żeby tworzyć grupy roślin, Dodawaj wysokie elementy na rabacie w kształcie stożka, kolumny lub wysokie trawy, miłorzęby Mariken, iglaki na pniu, ale podsadzaj je jednakowymi polami, nie kompozycjami różnych roślin, bo wtedy właśnie robi się największy bałagan na rabacie.
Ogródkowy zawrót glowy 19:38, 03 cze 2013

Do góry
A taki zrobiłam sobie przykładowy plan w kole trawki niebieske i karmik za kołem brazowa trawa cyprysik groszkowy i berberysy zółte i czerwone , po lewej wrzosy

Dość płaskie nasadzenia są, dodaj więcej stożków lub cisy w postaci kolumnowej (Fastigiata, Wojtek. Aureospicata itp.)
Te dzbany trzy nie pasują do tej rabaty.
Ogródkowy zawrót glowy 19:34, 03 cze 2013

Do góry
Dzis pogoda fatalna ale udało mi sie kupic ta kore i dodac koloru temu skalniakowi na dole tam gdzie ten iglaczek na pniu chce troszke zwirku wysypac

póki co wyglada to tak

pozbyłam sie ten tej budki z tyłu i na razie jest tam wielki bałagan

Mnie się zdaje, że ta czerwona kora niepotrzebna jest tutaj, a zamiast tego posadź żurawki w takim kolorze i na pniu Picea pungens "Glauca Globosa"

Ogródkowy zawrót glowy 19:28, 03 cze 2013

Do góry

No i czego narzekasz dziewczyno, ładnie zrobiłaś, teraz tylko wrzuć go do realizacji i będzie ładnie

Ja bym tylko tych płotów nie dawała a zamiast nich świerki serbskie lub inne wysokie iglaki, bo płoty strasznie straszą, przyciągają uwagę.
Ogródkowy zawrót glowy 19:27, 03 cze 2013

Do góry
tak sobie dzis robiłam środkowa czesc skalniaka co o tym sadzicie ?

1 - azalia japońska
2. wrzosy
3 wrzosy
4 berberys
5 jakias roslina skalniakowa np skalnica
6 trawy niebieskie
7 jodła balsamiczna nana
8 klon palmowy
9 i 10 azalie
11 jakies trawy
12 Świerk srebrny Glauca globosa na pniu
13 jałowiec blue star
14 trawy

Zamiast traw niebieskich więcej azalii może, żeby takie poduchy kwitnące zrobić, jałowca Blue star też nie sadź tutaj.

Kosodrzewina się zestarzeje i za kilka lat też wyrzucisz, albo musisz skracać jej przewodniki aby ją skarlić, albo od razu przesadź gdzie indziej.
Ogródkowy zawrót glowy 17:41, 03 cze 2013

Do góry
Jakie miskanty polecacie by nie przemarzały ?

Gracillimus, Variegatus, Morning Light, Zebrinus.
Ogródkowy zawrót glowy 17:40, 03 cze 2013

Do góry

1 trawy miskant
2 klon palmowy
3 berberys żółty niski
4 cyprysik groszkowy
5 kostrzewa
6 jałowiec blue star
7 cyprysik groszkowy jak sie uda to inny kolor
8 zawciąg
9 wrzosy
10 iglak na pniu
11 świerk glauca globosa
12 dwa swerki iałe conica

Generalnie za dużo gatunków, nr 5 - kostrzewa, a dlaczeego tylko dwie? nijak to będzie wyglądać muszą wypełniać puste miejsca) . Dosadź przy podkładach np floksy szydlaste,. będą się zwisały z tej wysokości i wrosną w szczeliny.
Ogródkowy zawrót glowy 17:37, 03 cze 2013

Do góry
Zrobiłąm sobie dzisiaj taki przykładowy projekt jakby to bez tego skalniaka wyglądało oczywiscie ciężko skarpę zrobic wiec w rzeczywstosciw wygladałoby to pewnie inaczej

po lewej gdzie znak zapytania jeszcze nie wiem bo jest ta nieszczesna studnia

oczywiscie to tylko tak poglądowo bo nie wiem jak inaczej zmienic skalniak, szkoda mi troche kaskady napracowałam się przy niej no ale cóż..

co myslicie o takim rozwiazaniu
?

Dobrze to wyszło, wierzbę bym wywaliła, a zamiast niej posadź grujecznika, da ładny kolor jesienią i wiosną.
Jak skomponować się z sąsiadem? :) potrzebuję porady... 14:02, 03 cze 2013

Do góry
Przydałoby się zdjęcie tej ściany, ale tak czy inaczej polecam wykorzystać tę ścianę a zasłonić jedynie prześwitujący płot, jeśli go widać oczywiście.

Polecam derenie Elegentissima, hortensje bukietowe 'LImelight', miskanty Gracillimus chyba że cień za duży to Variegatus.

Z mniejszych choiny kanadyjskie 'Jeddeloh', żurawki do cienia, hosty, turzyce zimozielone o żółtych listkach.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 13:56, 03 cze 2013

Do góry
Ja tylko chciałam sprostować bo kosodrzewina to też sosna tylko, że górska nie pospolita.

Kosodrzewina to Pinus mugo http://pl.wikipedia.org/wiki/Kosodrzewina

a sosna zwyczajna Pinus sylvestris - to duże drzewo, pospolite w Polsce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:10, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś, jaka to odmiana pełnika? Bo nie chce mi się wierzyć, że "zwykłego" przywiozłaś z Anglii.
Zimozielony ogród przy białym domu 12:18, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz wszystko ma takie młodziutkie "pędzelki" aż chce się je zjeść, jak sałatę

Oj, tak. Uwielbiam widok tych młodziutkich przyrostów za oknem. Takie świeżonki.

Danusiu, dziękuję Ci za to, że pokazujesz swoje dzieła. Jesteś Mistrzynią.
Chelsea Flower Show 2013 12:13, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moja najulubieńsza fotka!!!!!!!!!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies