Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Magary Dramaty z Rabaty 23:24, 23 wrz 2023

Do góry
U mnie dziś wielki dzień, bo dzięki Helen zasłoniłam znienawidzoną klapę od studni z wodomierzem
W czerwcu było tak:

Obecnie jest tak:

Nie wygląda to może obecnie do końca wyjściowo, bo przez uszkodzenia przy podziale kępy trochę się hakonowe liście rozwichrzyły, ale zakładam, że w przyszłym sezonie wszystko odbije tak jak trzeba i będzie rosnąć we właściwą stronę
Narobiłam się jak głupia bo po wczorajszym nocnym deszczu wszystko mokre jak diabli: i kompost, i ziemia do przesiania, i piasek, z którym wszystko wymieszałam, ale już teraz wiem, że było warto
Z jednego potwora zrobiłam dwa mniejsze. Niestety nie dało rady bez strat, bo próbowałam i szpadlem i siekierą, ale szczęśliwie na koniec sobie przypomniałam, że nic nie działa lepiej niż nóż do krojenia chleba
Teraz czeka mnie tylko poszerzenie rabaty-dramaty, żeby potwory rosły w jej obrębie a nie z bani
Wzgórze chaosu 23:24, 23 wrz 2023

Do góry
Wzgórze chaosu 23:23, 23 wrz 2023

Do góry
Po wąskiej rabacie tradycyjnie już moja największa. Do zanudzenia

Obwódka na rabacie obok (lewy dolny róg) z czyśćca była świetnym wyborem. Pasuje mi ten kolor.

Do góry
Rabatka przy parkingu wzdłuż garażu. Trudna do fotografowania.
zapanowałam nad bodziszkiem Fajnie odbił po całkowitym ścięciu.

Do góry
Frontowe zbliżenia.

Grzebiuszka ziemna 23:22, 23 wrz 2023

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Grzebiuszka ziemna, boskie Wykopki widzę, ciężka praca! Cudny nietoperz

pozdrawiam będę zaglądać

Ooo! Ania mnie nawiedziła Tak dzisiaj wykopek ciąg dalszy, posadziłam 3 perowskie, moje z podziału, 5 rozchodników nn z podziału, 1 rozchodnik nowy Thunderhead, 6 kuklików (z trgorocznego zakupu dwóch ) 2 rozplenice japońskie Red Head, nową hortensję różową, ale najpierw zrobiłam jej miejsce i wykopałam forsycję. Forsycja miała duuużo lat i się namęczyłam przy korzeniach, ciachałam piłą ręczną i nożycami do gałęzi, ale odniosłam sukces
Że też człowiek musi się tak utyrać, żeby się dobrze czuć

Basiu jak miło, że podzielasz mój zachwyt nad hortensją ciekawa jestem jak przezimuje, czy da radę. Hakonki jakoś u mnie rosną dobrze, W zeszły m roku rozdzielałam ciemnozieloną i w tym jest wielka i gęsta ok 70 cm.

April - dzięki widzę, że miłośników nietoperków jest więcej

ewsyg napisał(a)
Bożenko, śliczna jest ta nowa hortensja. Nowa rabata powstaje, ciekawa jestem efektu końcowego.

Ewo - dzięki hortensja dostała rumieńców, ja też jestem ciekawa efektu końcowego, bo pewno na przyszły rok zobaczę jak się zagęści

Margo - to jestem bardzo ciekawa co tam robisz moją inspiracją co do ceglanych budów była robota Szymki z Ogrodu ciągłych zmian, jej wątek przejrzałam od pierwszej do ostatniej strony polecam. Co do pergoli, najtrudniej było z pierwszą. Dziesiątą to chyba zrobię z zamkniętymi oczami

Magleska napisał(a)
Ja dzieliłam rozchodniki -ale wiesz -na własne ryzyko
ta fotka z przedogródka -cudna lubię to

Magdzia też dzieliłam, nie wytrzymałabym tak długo w oczekiwaniu np na wiosnę, pracuję "tu i teraz"

Adela napisał(a)

Chciałabym, ale pewnie chętnych masz już dużo

Elu mogę Ci chętnie przesłać, oczyszczone z sucholców i z chwastów, zanurzone w wodzie od wczoraj. Wyślij adres na priv. Chętnie prześlę, mam na ok 1/2 metra kwadratowego lub więcej, zależy od odległości pomiędzy kłączami.

A wczoraj odwiedził mnie taki "koliberek" podobały mu się powtórnie kwitnące po cięciu białe floksy

Wzgórze chaosu 23:21, 23 wrz 2023

Do góry
Dziś pierwszy dzień jesieni, a ja mam jeszcze zaległe fotki z początku września.
I znów będą te same kadry, przepraszam. Choć kolory może nieco bardziej jesienne...

Na początek front, wjeżdżamy do domu
Niestety nie mam furtki, jest tylko brama.

Widok po lewej

I po prawej stronie

I w stronę bramy z kuchennego okna

Ogród Basi 23:05, 23 wrz 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)
Żurawki Citronelle nabrały żywszego koloru po deszczu i ochłodzeniu.

To chyba nie jest Citronelle. Bardziej przypomina mi Lime Marmalade.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:48, 23 wrz 2023

Do góry
Przemalowanie domku powoli na finiszu. Taka w sumie pierdoła a tyle roboty z tym. Oklepany bo szary ale wolę nie eksperymentować w tym zakresie bo nikt kolejny raz nie przemaluje go .

Ogród z zegarem 22:31, 23 wrz 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ale pęknie nie wiadomo Agnieszko kiedy Ci się tak bujnęło i zagęściło. Podziw!Jarząb różowa perła śliczne drzewko

Magara napisał(a)
(...)P.S. Ile czasu na huśtawce spędziłaś?

Cały czas tylko się buja, a rośnie jej samo
Ogród Basi 22:21, 23 wrz 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Żurawki Citronelle nabrały żywszego koloru po deszczu i ochłodzeniu.

Citronelki mają fajny kolorek, jakby świeciły

basia3012 napisał(a)

Wiśnię piłkowaną Umbraculivera trzeba będzie chyba szpadlem podkopać i naprostować.

Basiu może wystarczy zrobić naciąg? Grubym sznurem u góry i do solidnego "śledzia" wbitego w ziemię, jak przy namiocie
Spełnianie marzeń - ogród czas start 22:16, 23 wrz 2023

Do góry
Po długich rozkminkach powstały w końcu plany na następne rabaty. Powoli zamawiam więc rośliny do rozmnażalnika

Ogród Basi 21:27, 23 wrz 2023

Do góry
W czarnych, produkcyjnych donicach posadziłam zawilce japońskie. Bardzo je lubię ale nie lubię ich rozłogów. Nawet 30 cm dalej wyłażą. Może jutro zakopię te donice na rabacie z hortensjami ogrodowymi. Tak dla dodania bieli do różu.

Spokojnej nocy.
Ogród Basi 21:26, 23 wrz 2023

Do góry
Irga w koralach.

Ogród Basi 21:25, 23 wrz 2023

Do góry

Ogród Basi 21:24, 23 wrz 2023

Do góry

Ogród Basi 21:23, 23 wrz 2023

Do góry
Kuchnia jest a gdzie kucharka?

Dziękuję Mirce za podpowiedź w sprawie szczelniejszego obsadzenia oczka.

Grzebiuszka ziemna 21:23, 23 wrz 2023

Do góry

Basiu rośliny głównie z rozsad albo własnych albo kupionych w zeszłym roku roślin lub na wiosnę oraz moich osobistych z nasion wyhodowanych wiosną. Część "dostana" od koleżanek ogrodowiskowych Hakonka z przedogródka, była już wielka i wydała 4 sztuki potomstwa o taka była w lipcu, potem jeszcze bardziej się rozrosła:

Bardzo ładna, duża hmmm, wzdycham i dmucham na te moje tyci dwie sztuki i jedną, która ma dosłownie kilka listków ale ja uparta jestem i nie wyrzucę tej tyci, daje jej szansę, urośnie

Ogród Basi 21:23, 23 wrz 2023

Do góry
Kalina sztywnolistna wyrosła na duży krzew.

Wiśnię piłkowaną Umbraculivera trzeba będzie chyba szpadlem podkopać i naprostować.

Ogród Basi 21:22, 23 wrz 2023

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies