Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Adela 09:49, 23 wrz 2023

Kordina napisał(a)
Ha, ha, dla mnie nie brzmi dwuznacznie, lubię takie różne słowotwórstwa
Na rynku kupiłam taką cudną hortensję bez nazwy, w domu rozszyfrowałam jako Hortensja ogrodowa You Me Together i doczytałam na szczęście, ze trezba ją mocno chronić przed mrozem, dostanie miejscówkę po usuniętej języczce Przewalskiego. U mnie na słońcu nie zdawała egzaminu, musi mieć zdecydowanie cień. Może ktoś chce? To wyślę kłącza?
A hortensja śliczna jest, ma kwiat w kwiatku

Chciałabym, ale pewnie chętnych masz już dużo
Basieksp 21:23, 23 wrz 2023

Basiu rośliny głównie z rozsad albo własnych albo kupionych w zeszłym roku roślin lub na wiosnę oraz moich osobistych z nasion wyhodowanych wiosną. Część "dostana" od koleżanek ogrodowiskowych Hakonka z przedogródka, była już wielka i wydała 4 sztuki potomstwa o taka była w lipcu, potem jeszcze bardziej się rozrosła:

Bardzo ładna, duża hmmm, wzdycham i dmucham na te moje tyci dwie sztuki i jedną, która ma dosłownie kilka listków ale ja uparta jestem i nie wyrzucę tej tyci, daje jej szansę, urośnie

Kordina 23:22, 23 wrz 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Grzebiuszka ziemna, boskie Wykopki widzę, ciężka praca! Cudny nietoperz

pozdrawiam będę zaglądać

Ooo! Ania mnie nawiedziła Tak dzisiaj wykopek ciąg dalszy, posadziłam 3 perowskie, moje z podziału, 5 rozchodników nn z podziału, 1 rozchodnik nowy Thunderhead, 6 kuklików (z trgorocznego zakupu dwóch ) 2 rozplenice japońskie Red Head, nową hortensję różową, ale najpierw zrobiłam jej miejsce i wykopałam forsycję. Forsycja miała duuużo lat i się namęczyłam przy korzeniach, ciachałam piłą ręczną i nożycami do gałęzi, ale odniosłam sukces
Że też człowiek musi się tak utyrać, żeby się dobrze czuć

Basiu jak miło, że podzielasz mój zachwyt nad hortensją ciekawa jestem jak przezimuje, czy da radę. Hakonki jakoś u mnie rosną dobrze, W zeszły m roku rozdzielałam ciemnozieloną i w tym jest wielka i gęsta ok 70 cm.

April - dzięki widzę, że miłośników nietoperków jest więcej

ewsyg napisał(a)
Bożenko, śliczna jest ta nowa hortensja. Nowa rabata powstaje, ciekawa jestem efektu końcowego.

Ewo - dzięki hortensja dostała rumieńców, ja też jestem ciekawa efektu końcowego, bo pewno na przyszły rok zobaczę jak się zagęści

Margo - to jestem bardzo ciekawa co tam robisz moją inspiracją co do ceglanych budów była robota Szymki z Ogrodu ciągłych zmian, jej wątek przejrzałam od pierwszej do ostatniej strony polecam. Co do pergoli, najtrudniej było z pierwszą. Dziesiątą to chyba zrobię z zamkniętymi oczami

Magleska napisał(a)
Ja dzieliłam rozchodniki -ale wiesz -na własne ryzyko
ta fotka z przedogródka -cudna lubię to

Magdzia też dzieliłam, nie wytrzymałabym tak długo w oczekiwaniu np na wiosnę, pracuję "tu i teraz"

Adela napisał(a)

Chciałabym, ale pewnie chętnych masz już dużo

Elu mogę Ci chętnie przesłać, oczyszczone z sucholców i z chwastów, zanurzone w wodzie od wczoraj. Wyślij adres na priv. Chętnie prześlę, mam na ok 1/2 metra kwadratowego lub więcej, zależy od odległości pomiędzy kłączami.

A wczoraj odwiedził mnie taki "koliberek" podobały mu się powtórnie kwitnące po cięciu białe floksy

sylwia_slomc... 00:05, 24 wrz 2023

Kordina napisał(a)
Ha, ha, dla mnie nie brzmi dwuznacznie, lubię takie różne słowotwórstwa
Na rynku kupiłam taką cudną hortensję bez nazwy, w domu rozszyfrowałam jako Hortensja ogrodowa You Me Together i doczytałam na szczęście, ze trezba ją mocno chronić przed mrozem, dostanie miejscówkę po usuniętej języczce Przewalskiego. U mnie na słońcu nie zdawała egzaminu, musi mieć zdecydowanie cień. Może ktoś chce? To wyślę kłącza?
A hortensja śliczna jest, ma kwiat w kwiatku

Ja przytulę, kupiłam wprawdzie w tym roku jedną sztukę, ale znajdę miejsce dla kolejnej, chyba, że już masz komuś obiecana tą języczkę.
Jeśli dobrze pamiętam ta hortensja jest z serii tych kwitnących na tegorocznych pędach Pilnuj przed mrozem bo warto
basia3012 21:00, 24 wrz 2023

Bożenko, brawa za nową rabatę.
Znam tą przyjemność ustawiania, sadzenia, przesadzania i wreszcie uśmiechu od ucha do ucha gdy jest wszystko OK. Ścieżka cudnej urody. Udała Ci się.
Pozdrawiam już jesiennie.
anabuko1 12:37, 25 wrz 2023

Piękna ta hortensja ogrodowa.
U mnie ogrodowki nie chcą dobrze rosnąć ani kwitnąć.
Brawo za świetne zdjęcia kurczaka g. On jest taki ruchliwy, że trudno mi zrobić zdjęcie. A ty pięknie zlapałaś w kadr .
Rumianka 16:18, 25 wrz 2023

Brawo...Bożeńcia... Rabata odzyskana bedzie cieszyć na długie lata. Scieżka wyszła Ci rewelacyjnie...lubię takie. Na widok nietoperza pewnie bym zemdlała...nie cierpię takich...ani żab...Pamiętam jak wpadł nam do sypialni na piętrze konik polny i co to było za polowanie...
Kordina 22:56, 25 wrz 2023

Basiu - dzięki za brawa odpozdrawiam jesiennie

anabuko1 napisał(a)
Piękna ta hortensja ogrodowa.
U mnie ogrodowki nie chcą dobrze rosnąć ani kwitnąć.
Brawo za świetne zdjęcia kurczaka g. On jest taki ruchliwy, że trudno mi zrobić zdjęcie. A ty pięknie zlapałaś w kadr .

Aniu dzięki, jakoś u mnie trzymają się ogrodówki, teraz nmam ich 5, co mnie cieszy
Zastanawiałam się o jakiego kurczaka chodzi?
I bingo! O Furczaka

Rumianka napisał(a)
Brawo...Bożeńcia... Rabata odzyskana bedzie cieszyć na długie lata. Scieżka wyszła Ci rewelacyjnie...lubię takie. Na widok nietoperza pewnie bym zemdlała...nie cierpię takich...ani żab...Pamiętam jak wpadł nam do sypialni na piętrze konik polny i co to było za polowanie...

Elisko - dzięki to w takim razie dla Ciebie konik polny w dodatku na moim ręku, ale jaki cudny jest, przekonaj się:

A teraz moje zakupki, w tym roku tylko 30 cebulek:

kilka szałwii- biała, Violet Quuen, Caradona, Blue Bouquetta (z jej wielkością trochę przesadzili, ale u mnie zmężnieje)

a tak wygląda moja piłka, którą dzielę trawy, rozchodniki, naprawdę świetne narzędzie ze średnimi zębami, polecam, taki kształt i długość (nie może być zbyt długa):

Magara 23:15, 25 wrz 2023

Mój nóż do krojenia chleba wygląda podobnie, no może nie jest zardzewiały Ważne, że się sprawdził przy hakonowym potworze

Myślałam, że skromnie to ja w tym roku z cebulami nowymi, ale Twoja skromność jest zdecydowanie skromniejsza niż moja
Kordina 23:32, 25 wrz 2023

No widzisz ale za to czekam jeszcze na 11 roślinek, wiesz dużo dzieliłam, dużo miałam z posianych wiosną nasionek. Jeszcze mam z kilkadziesiąt do posadzenia drobnych cebulek chyba cebulicy itp z moich wykopalisk z Nowej Ziemi (o jeżu!... jak to brzmi)
Czaję się na jeszcze jedną różyczkę