Lampki dotarły oraz stolik
Teraz już tylko trzeba poczekać na słońce!
A co do wyjazdów, to wiele razy lapalismy się na tym, ze po co wyjeżdżać? Co dostaniemy tam, czego nie mamy u siebie?
Morza i wiatru nie mamy! I dlatego parę razy w roku tam jesteśmy
Rododendrony piękne.
U mnie coś chorują. Jeden nie zawiązał pąków i liście ma od ubiegłego roku zżółcone
Pewnie wypadnie. Drugi też w nienajlepszej kondycji.
Dąbrówka pięknie ci kwitnie. Jeden kwiat. Super to wygląda.
I floksikowe kępy ładnie ukwiecone.
Moje floksiki po zimie jakiś marniejsze. W tym roku będą marniej kwitły i wyglądały. Nic aby się odbudowały.
Taaak, właśnie skończyłam sadzić. Odmiana 'Philovita' rośnie wysoko i wygląda dekoracyjnie. No więc, dostała dzwony
Posadziłam też odm. 'Tiny Tim'. To również jest pomidor koktajlowy, ale rośnie nisko. Od Reni dostałam 5 szt. 2 szt. posadziłam w swoich 15 l. donicach.
A 3 szt. postanowiłam ofiarować dalej Trzem małym osóbkom, które uwielbiają małe pomidorki Zrobiłam dla nich specjalne znaczniki Potem z mamami niech przesadzają do donic, jakie im będą pasować.
Na koniec, w popłochu cyknęłam zdjęcia, bo deszcz zaczął przeganiać mnie do domu. A tyle miałam planów ogrodowych na piątkowe popołudnie!
U nas dzisiaj mżawka i ciągnie chłodem po stopach. Prognozy też mam dobre.
Moje pomidory wciąż w skrzynkach wysiewnych. Bałam się je wsadzać do gruntu przed wyjazdem. Dzisiaj aura zniechęca do dłubania w ziemi. Może jutro trafią w miejsca docelowe.
Z lekka nabrałam wątpliwości do tegorocznych sukcesów w uprawach gruntowych. Szpinak jest dorodny, dymka rośnie ładnie, a co będzie z resztą to znak zapytania. Pory i selery prawie nie przyrastają. Za zimno. Trzymam się mojej teorii, że w warzywniku zawsze coś się uda.
A jaki jest realny przyrost doorenbosów i jaki finalnie osiągają obwód pnia?
Mam na działce buki i sosny czarne i generalnie o wiele bardziej podobają mi się brzozy brodawkowate i wielkością pasowałyby do pozostałych, ale im starsze tym bardziej zwisają im gałęzie i to mogłoby nie wyglądać za estetycznie w grupie 5 drzew. No i sąsiedzi by nie byli zadowoleni ze śmieciuchów
Z mniejszych do wyboru mam te doorenbosy stojące w drugiej linii za brodawkowatymi. Knypki, ale już dobrze przekorzenione z dużymi dorodnymi listkami. Po jakim czasie osiągną obwody jak te brodawkowate? Dla porównania widziałam, że te większe doorenbosy, które dopiero do donic w tym sezonie wsadzili prawie w ogole nie maja liści, wiec faktycznie troszke strach czy się przyjmą.