Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

MaŁy przedogródek brak pomysłu 21:41, 03 sie 2023

Do góry
Coś mi tu nie gra, proszę o konstruktywną krytykę
Ogród Muszelki 21:37, 03 sie 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Kocham zjawisko inwersji w górach. Na tej fotce uwieczniłam inwersję podczas podejścia na Śnieżkę. W tym czasie schronisko Dom Śląski spowite było we mgle, Karpacz zapewne też.

Czasem warto sprawdzić w dolinie (jeśli jest możliwość zobaczenia aktualnego obrazu z kamer), jakie warunki panują na wys. 1000, 2000, 3000 m. n.p.m. Bo można bardzo się zdziwić. W dolinie mżawka, mgła, szaroburoiponuro, a wyżej, w górach inwersja - ciepło, słońce, lazur na niebie.
I można chodzić po chmurach!

Albo dostąpić zaszczytu i ujrzeć widmo Brockenu.

Piękne zdjęcia pokazujesz. Przy okazji przekazujesz sporo wiedzy z dziedziny geografii. Chwała Ci za to
Widmo Brockenu znane jest mi tylko z literatury geograficznej, sama nie miałam szczęścia zobaczyć. Natomiast inwersję termiczną odczułam w naszych Tatrach, gdy na Kasprowym Wierchu rozbieraliśmy się do krótkich rękawków. Zjawisko rzadko spotykane.
Ogród Nebel 21:04, 03 sie 2023

Do góry
Kolejny etap "rewolucji". Wycięłam zbędne pnie thuji. Posadziłam hortensję Hydrangea anomala. Poradzono mi, aby nie likwidować siatki, bo roślina pnąc się, będzie miała przewiew. Zgadzam się z tym. Na razie wygląda to tak sobie.
Dębowe zakątki 20:12, 03 sie 2023

Do góry

Aniu, bociany podobnież dzieci przynoszą

A tak an poważnie, to masz ogrom roślin i nie boisz się gęstych nasadzeń. Ja ze względu na ślimaki staram się robić przerwy między roślinami. Pięknie Ci wszystko kwitnie.
Dębowe zakątki 20:07, 03 sie 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Budleja z patyczka. Pierwszy raz tak mi się udało
I nawet zakwitła. Mała na 20 cm.Ale chyba ze 3 kwiatostany będą I kwitnące latrie...

Budleję z patyczka okrywowe na zimę, też miałam taką z własnej sadzonki kwitnące pierwszym kwiatkiem. Zmarzła całkiem.
Ogród Basi 20:03, 03 sie 2023

Do góry
Ostatnie lilie.

W lesie u nas nie ma grzybów więc chociaż taki jest w ogrodzie.

Wymarzony sielankowy ogród..... 19:36, 03 sie 2023

Do góry
Magleska napisał(a)

Kolorowo, pięknie. Mm piękne te letnie widoczki
I jeszcze jak dostojnie nad tym czuwa pan Kociula.

Moja kotka lubi fotele na tarasie i stamtąd spoglądać na ogród
Mój ogrodowy pamiętnik 19:35, 03 sie 2023

Do góry
Nie kupowałam białych róż ale w końcu kupiłam. Pastellę, Bouquet Parfait i poniższą Aspirin Rose z jej pierwszym kwiatkiem.
I teraz staram się kupować tylko te róże które nie chorują głównie z ADR.
Ogród z zegarem 19:01, 03 sie 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Czwartek

Niedziela

Doczytałam, że nie słońce powinno przypalać judaszowca Alley Cat. Jak będzie, to go gdzieś przesadzę.
Zeus dla skali

Jutro dojdą kolejne rośliny.
Zapowiada się super rabata Aga a nie chcesz włączyć w tą rabatę tej roślinki po prawej stronie i lewej też jednocześnie troszkę poszerzając tę rabatę wraz ze ścieżką? Lub poprostu posadzić je na tej rabacie bez poszerzania?
Dębowe zakątki 18:34, 03 sie 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Też zwróciłam uwagę na zdjęcia z góry, bardzo ładne sadziec bardzo ładny też go mam, ale przesadzałam go i jest mały, może za rok będzie i u mnie taki ładny

A dziękuję
Na jedną stronę nie mam okien. Też ciekawą.
to reszta zdjęć będzie zawsze z normalnej płaszczyzny
Ja mam 3 rózne sadźce. @ wyższe i już w tym roku ładniejsze. Ale się rozrosły.
To na wiosnę muszę przesadzić. Trudno, nawet jak będą mniejsze To potem może im będzie luźniej i lepiej
A 3 jest nieduży i jeszcze mało się rozrósł.
Ale w sumie one rosną u mnie 2 sezon. To jeszcze młode.

Dębowe zakątki 18:24, 03 sie 2023

Do góry
Urszulla napisał(a)
Boćki możesz wstawiać codziennie przy kwiatkach przegląd warzyw też robią, a może pilnują żeby gadzina nie zjadła
Ten sadziec Ci się sieje?
Fajne fotki z góry.

Ok. Boćki jeszcze będą
Może i pilnują warzywek.
Dziękuję
Sadźce moje młode. 2 są 2 sezon. A jeden ten duży pierwszy sezon.
W tym roku ładnie przyrosły i górę poszły. Ale też mi to obrazuje, że na wiosnę muszę je gdzieś przesadzić. aby miły więcej miejsca
Jeszcze mi się nie wysiał. Nawet nie wiedziałam, że one się wysiewają.

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 16:56, 03 sie 2023

Do góry

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 16:56, 03 sie 2023

Do góry

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 16:54, 03 sie 2023

Do góry

Ptasi gaj 16:21, 03 sie 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Mirka kupiłam te lilie jako lilia złotogłów (lilia Martagon).

Tygrysie to lilie z centkami te raczej nie mają..można by się czepić liści, ale teraz przy tylu gatunkach może się zatracić listki na okółkach. Muszę się dokładnie przyjrzeć.

Tygrysie są dużo niższe i nie mają tyle kwiatów.

Zresztą dla mnie to jest obojętne są ładne i tyle.
Będę miała na uwadze przy następnym kupnie

Dziękuję Mirka. Trochę pada więc zieleń odzywa

Może i masz rację, ja nie jestem znawcą , miałam raz martagony i stąd wiem jakie miały liście, ale być może i takie jak Ty masz to też one, w każdym razie są prześlicze
Pada i u mnie, nawet już chciałabym żeby przestało, chwasty rosną i nie ma jak wyjść by takie przelotne te opady.
Piękny masz ogród, stawek też mi się podoba Roboty przy nim nie zazdroszczę
Grzebiuszka ziemna 15:12, 03 sie 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

Jolu nie uzupełniałam, tam ma stanąć planowana od zeszłego roku mała szklarenka z warzywnikiem c.d.
co do poskrzypki było jej w tym roku wyjątkowo mało,aż się zdziwiłam, bo były lata gdzie zbierałam codziennie po kilkanaście co najmniej. Ten rok należał do mszyc

Monika, no to jadziem!!

Aga, Ula, Magara, Renatko, Justynko, Aniu - podziękuję zbiorczo za odwiedzanie mojego wątku królową jednej nocy, kwitnie 24h i ani trochę dłużej, ale jest piękna

Ale czad
Grzebiuszka ziemna 15:11, 03 sie 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

ten rok jest dla nas wybitnie łosiowy

Niesamowite spotkanie praktycznie twarzą w twarz( pysk, mordę- nie wiem co ma łoś )
Niesamowite lilie u mnie już wszystkie dawno przekwity w rabatach, w łące jeszcze pojedyncze kwiatki się uchowały.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:46, 03 sie 2023

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:45, 03 sie 2023

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:43, 03 sie 2023

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies