Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

GorAna 19:51, 03 sty 2024

Basiu,amarylisy piękne
W ogrodzie mam taki sam stan rzeczy
Wszelkiej pomyślności w Nowym Roku
Basieksp 12:49, 04 sty 2024

GorAna napisał(a)
Basiu,amarylisy piękne
W ogrodzie mam taki sam stan rzeczy
Wszelkiej pomyślności w Nowym Roku

Dziękuję i pozdrawiam
Margo2 23:43, 04 sty 2024

Basieksp napisał(a)

U nas jeszcze dziś strzelają. Aza wczoraj długi spacer w lesie, by maksymalnie ją wymęczyć, potem trzy tabletki ziołowe i wieczór sylwestrowy w kuchni w przesuwnej szafie, ma tam swoją skrytkę, na podłodze, miałam tam schowek na mopy A my w samym centrum wioski mieszkamy i większość sąsiadów miało fajerwerki, dosłownie po sąsiedzku, za płotem. Filemon też mocno się bał, chciał uciekać. Także sylwester w szafie, mimo pozasłanianych okien roletami zewnętrzymi, głośnej muzyki w domu, tak to wygląda, siedzi i sapie. Ale w tym roku było z nią trochę lepiej niż rok temu. A co mają zrobić biedaki, te które są w budach Oj bardzo bym chciała, żeby zakazali sprzedaż i używanie fajerwerków.
.

Czytam, że u Was była strzelanina. Czyli mieszkam w fajnym miejscu, bo u nas było bardzo mało fajerwerków. Tylko kilka koło północy.
Muszę pochwalić sąsiadów.
Basieksp 00:11, 05 sty 2024

Margo2 napisał(a)

Czytam, że u Was była strzelanina. Czyli mieszkam w fajnym miejscu, bo u nas było bardzo mało fajerwerków. Tylko kilka koło północy.
Muszę pochwalić sąsiadów.

Koniecznie trzeba docenić i pochwalić takich sąsiadów oby takich miejsc było coraz więcej
sylwia_slomc... 20:26, 05 sty 2024

Oby....
sylwia_slomc... 20:28, 05 sty 2024

Basieksp napisał(a)
Jest i biały zrobiło się biało, czerwono uzyskany efekt niezamierzony, biały po prostu jest wyższy

Ale numer Czerwony taki energetyczny gdy dookoła szarości zimowe
Basieksp 20:36, 05 sty 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale numer Czerwony taki energetyczny gdy dookoła szarości zimowe

No jest taki mega czerwony i już powoli przekwita, ciepło w domu, no ale jeszcze chwilkę będę go podziwiać
Basieksp 18:29, 06 sty 2024

Taki mały leśny spacer Woda na jeziorze z brzegu lekko, ścięta lodem To zaorane pole, to miejsce przygotowane pod nowe nasadzenia, dużo jest już obsadzone. Ale jeszcze jest dużo terenów do zagospodarowania. Nowe nasadzenia są bardziej urozmaicone, są brzozy, deby, graby, sosny, modrzewie. Dawniej przeważały lasy sosnowe, przeplatane brzozami i świerkami. Niech sobie ładnie rosną nowe
A tak wyglądało to miejsce w 2020 roku, teraz nie ma już korzeni, na wiosnę pewnie posadzą drzewka
antracyt 18:51, 06 sty 2024

Osobiście, z wielką przykrością patrzę na wszelkie wycinki leśne, nawet te monokulturowe. Niby nowe nasadzenia są bardziej urozmaicone gatunkowo, ale kiedy urosną i jak szybko znowu zostaną wycięte? Sposób gospodarowania zasobami leśnymi jest teraz tak rabunkowy, że serce mnie boli, kiedy widzę jak szybko znikają olbrzymie połacie lasów. Miejsca po wycinkach zaburzają cały ekosystem...
Przepraszam Basiu, że taki komentarz u Ciebie zostawiam, pod Twoimi pięknymi zdjęciami, ale mi się ulało...
Basieksp 19:00, 06 sty 2024

antracyt napisał(a)
Osobiście, z wielką przykrością patrzę na wszelkie wycinki leśne, nawet te monokulturowe. Niby nowe nasadzenia są bardziej urozmaicone gatunkowo, ale kiedy urosną i jak szybko znowu zostaną wycięte? Sposób gospodarowania zasobami leśnymi jest teraz tak rabunkowy, że serce mnie boli, kiedy widzę jak szybko znikają olbrzymie połacie lasów. Miejsca po wycinkach zaburzają cały ekosystem...
Przepraszam Basiu, że taki komentarz u Ciebie zostawiam, pod Twoimi pięknymi zdjęciami, ale mi się ulało...

To nie były wycinki, to nawałnica w 2017 roku takie pamiątki po sobie zostawiła. Nie wiem czy szybko leśnikom to idzie, są tereny jeszcze nieposprzątane, ale większość starają się jak najszybciej zagospodarować. A co do wycinek, to u nas zbytnio nie ma co wycinać. Zawsze nam żal, jak jesteśmy w okololicach tego jeziora, pusto to wszystko wygląda, szczególnie zimą.