Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 17:33, 03 sty 2024

Judith napisał(a)

Też . Wychodzą równiez tulipany

Zastanawiam się czy można by te pojedyncze rozetki przenieść do garażu do ziemi, czy by się przyjęły i na wiosnę były większe niż te z gruntu?
An_na 17:40, 03 sty 2024

Angelika95 napisał(a)
Wiem Aniu, mam podobne zdanie dlatego dałam je na podwórku, a nie na froncie - katalpy marzenie męża niech ma chłopina jak tak mu się podobają 'u ludzi'

A... to nie ma tematu niech chłop ma i się cieszy
Gdzieś czytałam, że oprysk na mączniaka zapobiegawczo trzeba robić. Chyba u Wiaan to było.
An_na 17:43, 03 sty 2024

Angelika95 napisał(a)

Zastanawiam się czy można by te pojedyncze rozetki przenieść do garażu do ziemi, czy by się przyjęły i na wiosnę były większe niż te z gruntu?

Chyba nie ma to sensu. Te w gruncie szybko ruszą wiosną. A jak chcesz rozmnażać to wystarczy ułamać gałązkę i po prostu wetknąć w ziemię. Bardzo łatwo się ukorzeniają
Angelika95 17:59, 03 sty 2024

Ok to tak zrobię i dzięki za radę o oprysku
Judith 18:29, 03 sty 2024

Ania, rozetki rozchodników widać czasem już nawet jesienią. Nie ma powodów do obaw .
Patrycja_KG_Lu 19:10, 05 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
Tak, dobrze myślisz. Przycinanie co roku nad kolejnymi rozgałęzieniami powoduje i tak zwiększanie wielkości krzewu (czas na budowanie grubego szkieletu krzewu). Ale nikt nie zabroni po paru latach odmłodzić, ścinając jeszcze niżej i w kolejnych latach znowu krzew będzie się rozrastał i odbudowywał masę.

Ja też mam maleństwa i znam to uczucie pustki po posadzeniu takich małych roślin. No nie wygląda to dobrze. Ale gdybyśmy wszystko sadzili na styk, to po paru latach by nogi nie włożył.

Przeglądałam dziś ponownie książkę Rosemary Aleksander i przypomniał mi się Twój komentarz.

LIDKA 00:02, 06 sty 2024

Payrycja jak Ty już zrobisz ten ogród to spokojnie możesz zostać projektantką ogrodów. Jesteś mega zorganizowana.
Angelika95 02:40, 06 sty 2024

LIDKA napisał(a)
Payrycja jak Ty już zrobisz ten ogród to spokojnie możesz zostać projektantką ogrodów. Jesteś mega zorganizowana.

To prawda. Nie myślałaś o tym Pati, żeby połączyć pasję z pracą?
Patrycja_KG_Lu 09:35, 06 sty 2024

Ale mi posłodziłyście do porannej kawy. Raczej ciągnie mnie w innych kierunkach. Moje zorganizowanie do niedawna wykorzystywałam w pracy przy realizacji projektów unijnych. Między innymi sama tworzyłam wzory dokumentów po wczytaniu się w rożne wytyczne i przepisy. Głownie skupialiśmy się na pomocy w powrocie na rynek pracy dla niepracujących (szkolenia, staże, warsztaty). Teraz mam dłuższą przerwę związaną z maluchem, czasem coś komuś ogarnę na zleceniu małym lub pomogę klientom męża przy dokumentach do programu Czyste Powietrze. Wolny czas więc wykorzystałam na projekt wnętrza i ogrodu dla siebie, żeby nie musieć zlecać na zewnątrz. Dzięki temu zaoszczędzona kasa pójdzie na rośliny/dodatki do domu typu obrazy itp. Swoją drogą wolę pracę z dokumentami, tworzenie czegoś, rysowanie (schematy, tabele, mapy myśli) niż pracę bezpośrednio z klientem. W tym drugim super mój mąż się odnajduje. Czytałam trochę wątek założycielki Ogrodowiska przy okazji poszukiwania informacji o jednej rabacie co mnie zainspirowała. Pisała, o tym jak ciężko jej zdobyć klientów na projekt ogrodu i się trochę przebranżawia (wydanie książek, bilety wstępu do ogrodu, warsztaty, sprzedaż sadzonek). Skoro osoba z uznaniem, szanowany projektant ma trudność, to co dopiero osoba wchodząca/początkująca. Dodatkowo podejrzewam, że za bardzo niedługi czas AI będzie projektować ogród w kilka minut po bardzo skrupulatnym wpisaniu odpowiednich komend i wrzuceniu wymagań/preferencji. Jeśli po urlopie nie wrócę do swojej pracy to kusi mnie budowanie domów na sprzedaż. Uzupełniamy się z mężem, więc ja bym się zajęła logistyczną częścią, projektami, wyborem materiałów, tabelkami z rozliczeniami, fakturami, a mąż kontaktami z ekipami, negocjacjami i potencjalnymi klientami.
Angelika95 20:38, 06 sty 2024

Patrycja, nie spodziewałam się, nie wiązałam Twojej osoby z dokumentami, tabelami etc. Myślałam, że masz jakiś artystyczny zawód, a tu proszę. Jesteś kobieta orkiestra, do tańca i do różańca, a do tego pełna zapału, super