Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Gruszka_na_w... 20:39, 05 sty 2024

Kordina napisał(a)

Haniu z tym się nie zgodzę, mam 4 lata albo i 5 i żaden nie zrudział, są ewidentnie zimozielone. Latem bardziej z powodu suszy miałam 1 gałązkę rudawą.

Wyraziłam się niezbyt precyzyjnie. Chodziło mi o to, że żywa, intensywna zieleń zamienia się na taka zmieszaną z brązem, nieco blaknie. Specjalnie dzisiaj przyglądałam się Szmaragdom, Danice, Hosserii i Globosum. Wszystkie zimową porą mają inny odcień zieleni.
Kulki z choiny Jeddeloh mają przez cały rok ten sam intensywny odcień zieleni. Żywotniki nie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 00:40, 06 sty 2024

Hania ma racje z kolorem tuj. Na okres zimowy bledną. Mam 5 gat i wszystkie tak mają.

Moje danice wiosną przesadzę. Mam ze 14 szt w obwódkach rabat ale mi sie już tak nie podoba. W dodatku mam marne lawendy bo od jesieni ciągle pada.

Bedę dopracowywać rabate dereniową.

Mam tu układ jak widac na drugiej focie.
Od tyłu:
-Tuje
- hortki niewysokie w 2 gat przemieszanych z trzcinnikiem england
- ROZCHODNIK NN
-Derenie na pniu
- w lini z dereniami -floksy skalnice, prymulki ORAZ TAWUŁKI JAPOŃSKIE
-obwódka lawendy danice i ciemierniki.

Plan mam taki:
przesunąć rozchodniki bliżej dereni.

Pomiędzy rząd rozchodników a rząd hortnensji posadzić coś kwitnące czerwiec i lipiec wcześniej niż hortensje. Myśle o liatrach i przetacznikach.

Coś proponujecie jeszcze?

Lawenda do wywalenia raczej bo wyglada naprawde marnie a daniki zabiore z obwódki wgłąb rabaty.

Propozycje na obwódkę?

Sesleria Chyba odpada bo już ją mam na platanowej i bukowej.

Tak wygląda ta rabata latem. Za dużo tu gołej ziemi.

Darecka 08:46, 06 sty 2024

Ależ tu pracowicie było ostatnio- nie tylko pod względem fizycznym, ale i przemyśleniowym . Lidko, masz piękny, wypielęgnowany ogród, jestem zachwycona

Piszesz o liatrach i przetacznikach, czyli coś spiczastego chodzi Ci po głowie, a może Lobelia Starship? Są wersje fioletowe i różowe, podobno kwitnie długo, aż do października, a zaczyna już w maju, chociaż osobiście jeszcze jej nie testowałam (ale bardzo bym chciała ). Przychodzi mi jeszcze na myśl ożanka hyrkańska, siostra ma ją w swoim ogrodzie, kwitła o wiele dłużej od "wszetecznika" i nie zasychała tak szybko. Obie wymienione roślinki rosną w okolicach 45-60cm (czyli podobnie, jak liatry), pytanie czy będą pasować do Twej wizji Będę kibicować!
LIDKA 00:09, 07 sty 2024

Daria zapisze nazwy. Popatrze. Liatry musze zabrać z różanki bo mam tam za gęsto róże i ich nie widac latem wcale. Sama je rozmnożyłam i nie chce stracic. Przetacznik ,mam jakiś co kwitnie całe lato. Z neta to nazwe odnajde i dokupię. A kwitł do jesienni.

MagdaLenka 08:49, 07 sty 2024

LIDKA napisał(a)
Przetacznik ,mam jakiś co kwitnie całe lato. Z neta to nazwe odnajde i dokupię. A kwitł do jesienni.

To ja też poproszę o nazwę, bo szukam właśnie długo kwitnących...
Muszelka 11:10, 07 sty 2024

Twój ogród kojarzy mi się ze spokojem. Bardzo lubię takie

Rojodziejowa 12:51, 07 sty 2024

Lidzia, wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Chciałam zaproponowac rdest, ale on póżniej kwitnie.
A czyściec Hummelo? Szałwia?
Patrycja_KG_Lu 13:53, 07 sty 2024

Kocimiętki?
Makao 14:05, 07 sty 2024

Ja lubię kocimiętki na obwódkach. Lubią się pokładać ale mi to nie przeszkadza
Wiolka5_7 14:11, 07 sty 2024

Ja też Team kocimiętki ,bo długo kwitną i są łatwe w uprawie

Posadziłam w zeszłym roku mniejsze odmiany na brzegu ,śliczne są