Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród, mydło i powidło. 22:00, 16 sie 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
no ja chce takiego powojnika no...

Pachnie na dodatek , ale zapach się nie niesie.

patrycja napisał(a)
Kasiu mogłabyś pokazać jak wyglądają twoje lilie? Czytam że ci chorują, moje niektóre też mają jakieś plamy

Patrycjo na 220str. są zdjęcia, w ogrodzie już ich nie ma - wszystkie wywalone , te z brązowymi smugami miały i lekkie zabrązowienia na cebulach ale reszta cebulek wyglądała idealnie aż żal było wyrzucać - porozrastały się i maleńkich cała masa była i niektóre piękne i wielkie . Będę kolejne zamawiała - na pocieszenie .

Wstaw zdjęcia swoich, to może coś wywnioskujemy, mam nadzieję że to nie wirus.
Ogród, mydło i powidło. 21:29, 16 sie 2017

Do góry
Kasiu mogłabyś pokazać jak wyglądają twoje lilie? Czytam że ci chorują, moje niektóre też mają jakieś plamy
Słoneczny Ogród 12:31, 16 sie 2017

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Hej masz przepiekne tuje takie soczyste hortensje takie sliczne kocham hortensje ďuze podworko masz tak zieloniutko u Ciebie lilie obledne

Dziękuje bardzo
Wszystko się zaczęło rozrastać i teraz już coś widać
Pogoda sprzyjała w tym roku roślinkom, bynajmniej u mnie tak było.
Dużo deszczu w tym roku, dawno tak nie było, ostatnie lata były suche, to i rośliny "zmarnowane" na tym skwarze.
Hortensje też pokochałam a i lilie bardzo lubię
Akwarela w ogrodzie:) 07:35, 16 sie 2017

Do góry
Dziękuję za miłe słowa, szkoda tylko mój ogród to jeszcze nie całość. Jak wiecie dół ciągle czeka na zasypanie, a teren przy szkielecie altanki jeszcze nie zagospodarowany. Na ten przynajmniej mam już pomysł. Zakochałam się w rabacie wzdłuż ulicy przed posesją pani Danusi - Gardenarium. Moja nie będzie taka długa, zmieszczą się tam tylko dwie śliwy umbry. Satysfakcja jednak już jest, rzeczywiście mam już takie kawałki ogrodu, w których odczuwam zadowolenie. Popełniłam po drodze wiele błędów, w tym sezonie traciłam wiele czasu i energii, żeby z nimi powalczyć. Wojna z chwastami trwa, poległam poważnie w ubiegłym roku, ponieważ zerwałam bark (usuwając starego jałowca!) i na jakiś czas musiałam zrobić przerwę. Ograniczyłam się do koszenia trawy i minimalnego grzebania w ziemi za pomocą lewej ręki. Nawet jak to piszę to wydaje mi się to szalone. Coś się jednak działo. Żałuję, że kiedy trafiłam na O. trochę zwariowałam. Niby na początku od razu wiedziałam, czego chcę ale w miarę oglądania zdjęć innych ogrodów zachłystywałam się, a to lawenda, a to jeżówki, kocimiętka, krzewuszki, lilie. Wszystko co wypatrzyłam u innych w czasie kwitnienia i fazy największej urody lądowało na moich grządkach. To był błąd. Straciłam wątek. W końcu poczułam się jak nie u siebie. Niby było ładnie, sąsiadki piały i cmokały mówiąc, że fajnie. Na wiosnę zaczęłam powrót do planu A. Na początku marzył mi się ogród zielony z białym, żeby długo wieczorem był świetlisty. Ograniczam się do niewielkiej ilości gatunków, chcę spokoju. Planuję, planuję i zmieniam. Moje plany to również mój chów host. W końcu kiedyś trafią na grządki. Tylko najpierw muszę skończyć z podstawowymi nasadzeniami. Część host pójdzie na wymianę. Hosty za trawy - powstał już nawet taki wątek na forum, może ktoś będzie miał ochotę. A trawy mają być ostatnim muśnięciem w moim ogrodzie i jeśli kiedyś zacznę je sadzić będzie to znaczyło, że jestem na końcu jego zakładania. Trzymajcie kciuki. Jeszcze raz dziękuję za dobre słowa, dopinguje mnie to ogromnie.
Osiedlowy ogródek 22:11, 15 sie 2017

Do góry
Lilie jeszcze w pączkach, sadzone w lipcu, niedługo zakwitną

Czy to są cebulki

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:49, 15 sie 2017

Do góry
patrycja napisał(a)
Z mieczyków na lilieCóra mi pozmieniała

O widzisz teraz wiem , która to Patrycja
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:44, 15 sie 2017

Do góry
Z mieczyków na lilieCóra mi pozmieniała
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:24, 15 sie 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Wielbię Twój ogród jak spod igły

Zapachu phantoma nie lubię, dobrze, że róże cudnie owocowo pachną. Polestar bardzo mi pasuje na nową rabatę, jak gdzieś upoluję to ją przygarnę

Joasiu pokazywałaś różę, której główki pękają gdy deszcz popada, u mnie jest podobnie z Edelrose Speelwark ale odkąd zaczęłam każdy rozwijający się pąk przypinać do palika nie straszne mojej róży deszcze

Jejku Gosiu Aż się zarumieniłam normalnie.
Zapach Phantoma nie jest tragiczny bo delikatny.
Róże są bezkurencyjne jeśli chodzi o zapach. Lilie lubię ale one tak intensywnie pachną aż dech zatyka. W tym roku od tych pachnidełek aż było duszno w ogrodzie.
Pewnie pokazywałam różę Honore de Balzac. Jak przypinasz ten pąk Gosiu?
Mój 4 arowy azyl... 11:39, 15 sie 2017

Do góry
Krysiu - dzięki, ale osobiście nie jestem z nich zadowolona. Muszę zmienić aparat.

A co do lilii, to znawcy mówią, że powinno się je przesadzać co cztery lata. Jeśli Twoje lilie należą do późnokwitnących, to możesz przesadzić je wiosną. A dla pozostałych nalepszym terminem jest koniec września i początek października.
Możesz je zamienić miejscami, ale dołóż ziemi im odpowiadającej, no i weź pod uwagę miejsce. Lilie lubią słońce, hortensje mniej.

Szkółkę znam, kupowałam tam rh. Były zdrowe, wyrośnięte i zadbane. Poza tym sympatyczny właściciel dużo rad nam udzielił. Byłam tam z Iwoną z Radomska.
Mój 4 arowy azyl... 09:40, 15 sie 2017

Do góry
Basiu zdjęcia robisz niesamowite,poradz mi prosze kiedy przesadzac lilie ,muesz je zamienic miejscem z hortensja mis polarny i tak naprawde wolała bym wiosna.
I jeszcze jedno czy znasz szkółkę Flower Garden w miejscowości w Kłomnicach to koło Częstochowy? maja hortensje Polestar którą chce nabyc ?
Słoneczny Ogród 07:45, 15 sie 2017

Do góry
Hej masz przepiekne tuje takie soczyste hortensje takie sliczne kocham hortensje ďuze podworko masz tak zieloniutko u Ciebie lilie obledne
Ogródek Iwony II 10:06, 13 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U mnie po burzy prawie ok. Vanilki leżą, lilie połamało...
Awaria masowa prądu na całym terenie. Drzewa w okolicy powyrywane. Czersk, Tuchola masakra...
Prąd przywracają najpierw w miastach. My czekamy. Rano nie działały telefony, nie było wody ...
Więcej nie piszę, bo telefon ładuję w aucie ...

Ogród Małej Mi 2017 22:51, 12 sie 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Pamiętasz jak mnie rok temu zachwyciły Twoje martagony? Posadziłam jesienią trzy szt z trudem u nas zdobyte
Wisną przed przymrozkami uratowałam nakrywając doniczkami, ale jak puszczały pąki nagle dwie szt zaczęły zamierać właśnie od pączków,aż padły , doczekałam się jednej bordo...i cieszyłam, że choć tej jednej się udało, długo kwitła. U mnie lilie teraz susza wykończyła

Martagonów mam z 50, a może lepiej i ani jednego kwiatka!!!

Naprawdę mam w tym roku dość ogrodu..
Ogród Małej Mi 2017 22:48, 12 sie 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ha, ha, ha....
Pytałaś o dalię.. ani pączka... bo taki mam rok.... i tu jest odpowiedź że nie jest tak jak powinno. I tak jest z resztą ogrodu... jeden wielki nerw. I pocieszanie, że nie jest źle.. pewnie, mogę jeszcze nie mieć niczego.. Po ciemku przycięłam 3 metry żywopłotu z bukszpanu, upał jest, ale już nie będzie grzej niż jest..

Z setek lili.. chociaż jedna wygląda jako tako.. czerwone jeszcze były znośne... w tym sezonie nawet lili nie pokazywałam, bo je trafiło

Pamiętasz jak mnie rok temu zachwyciły Twoje martagony? Posadziłam jesienią trzy szt z trudem u nas zdobyte
Wisną przed przymrozkami uratowałam nakrywając doniczkami, ale jak puszczały pąki nagle dwie szt zaczęły zamierać właśnie od pączków,aż padły , doczekałam się jednej bordo...i cieszyłam, że choć tej jednej się udało, długo kwitła. U mnie lilie teraz susza wykończyła
W cieniu - zacieniona 21:25, 12 sie 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
U mnie już wszystkie lilie przekwitły. Czekam jeszcze na jedną białą przy Vanilce.
Za to u Ciebie liliowy popis!

Też jeszcze czekam na ostatnią...
W cieniu - zacieniona 21:23, 12 sie 2017

Do góry
U mnie już wszystkie lilie przekwitły. Czekam jeszcze na jedną białą przy Vanilce.
Za to u Ciebie liliowy popis!
Ogródek Iwony II 20:41, 12 sie 2017

Do góry
U mnie po burzy prawie ok. Vanilki leżą, lilie połamało...
Awaria masowa prądu na całym terenie. Drzewa w okolicy powyrywane. Czersk, Tuchola masakra...
Prąd przywracają najpierw w miastach. My czekamy. Rano nie działały telefony, nie było wody ...
Więcej nie piszę, bo telefon ładuję w aucie ...
Lawendowy zawrót głowy 11:06, 12 sie 2017

Do góry
No jestem zachwycony, przepięknie ogród rośnie i jak obficie, platany to mnie zachwycają, są przepiękne, ścianka... wszystko gra no i widzę, że lilie w hortensjach się sprawdziły
Żywopłotki cisowe. 22:22, 11 sie 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
Tylko mi nie mów Haniu że w taki upał tak ciężko pracujesz w ogrodzie.
Ja się ugotowałam dzisiaj przy zbieraniu borówek, a co dopiero zdzieranie darni.

Wyszłam ok 18 tej i myślałam że się cofnę tak duszno.
doszłam do zagonków, wyrzuciłam pomidorki Cherry, oczyściłam i wyłamałam jeden zakupiony rozchodnik na kilka części. Sadzonkowałam i listki też oddzielnie.

Darni nie ściągałam bo za mokro.

dalej przecięłam lilie, wyrwałam macierzankę i uszykowałam miejsce na jeżówki Hot Papaya i inne na długiej ognistej rabacie.
Do domu ściągnęłam o 21.

Juro mam zamiar rano wstać, a mnie to ciężko wychodzi
Asiu - Różyczka malinowa po deszczu nie ucierpiała, a przecież jak lało nic nie było widać.

Ogród, mydło i powidło. 21:42, 11 sie 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Nie wiedziałam,że jałowce tak fajnie zagęszczają się po cięciu
Lilie takie listki mają porażone czymś, a jak kwitną?
Czytam o ćmie, u mnie buksy porażone grzybem

Muszę przyznać że tak wąsko to jeszcze nie przycinałam ale wczesniejsze cięcia doskonale regenerowały - za rok się okaże ale potrzebuję tam wąskiej kolumnu a Blue Arrow zaczą się rozrastać.
Lilie w pierwszym roku porażenia kwitły pięknie ale w drugim już nie a pozarażały się i kolejne mają takie przebarwienia - muszę wywalić .
U mnie też ćmy nie ma ale na północy, południu i zachodzie od nas już jest, więc i do Lublina może dotrzeć - ja na wsi na uboczu ale lepiej sprawdzać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies