Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką II

Ogród z łezką II

Kindzia 13:06, 17 wrz 2017

eee_taam napisał(a)
fajne te cisy ...moje za 2-3 sezony takie beda ...ale sadziłam z duzym przeciagiem co 40cm ...u ciebie wydaje sie ze bardzo gesto posadziłaś

Tak, sporo gęściej. Ale cisy ze szkółek od dołu są grubsze, te chudziny są. A poza tym kupowałam na 4 metry...a brama ma 3,5 m. Ale się upchnęły
Kindzia 13:07, 17 wrz 2017

Margarete napisał(a)
Super ekran z tych cisów dla nowej rabatki powstał. Wielgaśne są. A co przed nimi będzie ?

Przed chwilą napisałam Małgosiu, to nie będę powtarzać. Cofnij się, jest
Kindzia 13:09, 17 wrz 2017

Margarete napisał(a)
Ile ty masz róż....u mnie drugie tłoczenie w tym roku liche...
Nie licząc Leosia ale ten to zawsze "szaleje"

Jak jest większa ilość róż, to zawsze jakaś kwitnie, ale ogólnie to cudów nie ma. Leośki prawie od ziemi nie odrosły...
Kindzia 13:15, 17 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Najwazniejsze, ze problem cisow zalatwiony. Niech sie najpierw dobrze zadomowia i potem ciac.
Ja tez bede swoje przesadzala, kazdego roku czerwce oblaza jak zmienia miejsce to moze przestana dam je do cienia ktory lubia.

Teraz mają za zadanie ukorzenić się. Nawet mnie korciło przyciąć je trochę...ale dałam sobie spokój. Wiosną je ciachnę.

Czytałam, że lubią miejsca i cieniste, i nasłonecznione...
Kindzia 13:18, 17 wrz 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Cisy przynajmnjej u mnie rosna bardzo szybko. Mam Dawida i Wojtka sa to kolumnowe smigaja co roku przyrosty ok 20 cm.
Mam jeszcze inne ktore w tym roku zmarzly bo u nas byl mocny mroz w maju i odchorowaly to i czerwce sie dobraly do nich ale juz wyleczone mam nadzieje, ze przyszly rok bedzie dla nich bardziej laskawy.

Pewnie już u Ciebie zadomowione, to dobrze rosną. Specjalnie nie liczę na jakiś znaczny przyrost w przyszłym roku, wiadomo. Ale w jeszcze następnym sezonie to już będę im kibicować
Kindzia 13:21, 17 wrz 2017

Rosa napisał(a)
No to podziałałaś jak błyskawica . Czy to Davidy? Pod Twoją troskliwą opieką i umiejętnym cięciem za rok ich nie poznamy D. Niech rosną zdrowo.

p.s. Zauważyłam, że u kolumnowych przyrosty roczne są do 30 cm, ale nie wszystkie "czubki" rosną równomiernie i w takim samym tempie. Muszę poeksperymentować i na wiosnę przyciąć te dolne pędy. Ciekawe, czy się zagęszczą.

Myślę, że to Hicksii. To nie są egzemplarze w szkółce kupowane, bez kartek są. Ale zdrowe, dość wyrośnięte...mam nadzieję, że będą pociechą

Ja je całe troszkę skubnę, po to właśnie, żeby się zagęszczały. Od góry to część z nich będzie miała spore cięcie. Chcę je wyrównać.
Kindzia 13:27, 17 wrz 2017

lojalna_ napisał(a)
Kasiu dziekujemy Wam bardzo bardzo z mile spedzony wieczor ))calusy dla Ciebie i Rysia za taka wakacyjna atmosfere wysciskaj Figa ode mnie jeszcze dzis poprawkowo.

Twoj ogrod robi ogromne wrazenie czuje ogromny niedosyt i czekam juz na moment w ktorym sie rozsiade i rozsmakuje jak deserem )))

Potwierdzam cisy zasadzone rowniutko i juz daja cudowny efekt .A hortki Kasi skradły moje serce zaraz po Figusiu )))Buziolki )))))

Jolcia, to my dziękujemy Jeżdżenie za kółkiem praktykowałaś u samego Laudy chyba...mistrz jesteś!
Mam nadzieję, że następna Wasza wizyta będzie w bardziej sprzyjającej aurze.

Figo grzbiet przy kominku grzeje, nic go nie rusza w taką pogodę

Machamy, jeszcze raz dziękujemy za transport
Kindzia 13:29, 17 wrz 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu cycek nadal bosko kolorowyCisy fajnie gęściutko więc może i dobrze że ta brama mniejszaDzięki za wczoraj

Cycuś się udał, kolorki długo ma

Małgoś...czy ja Ci muszę jeszcze coś pisać???
danuta_szwajcer 13:33, 17 wrz 2017

Kindzia napisał(a)

Danuś, w pracy mam do nich nr tel. Wiem tylko, że Rybnik i odbiór jest w Jankowicach. Jak chcesz, to Ci jutro dam namiar. Nie wiem, czy mają coś jeszcze oprócz cisów...

Wiosną trochę roboty tam będzie. Trzeba:

-wyznaczyć rabatę i zarys łezki z kamyczkiem, na której ławka będzie

-wysadzić z rabaty pod siatką(czyli następna rabata rozgrzebana będzie, na nią pomysłu zupełnie nie mam) i tam posadzić 6 kulek buksowych

-wysadzić irysy i wszystkie lilie (a sporo tam mam...) z prawej strony, aż do granicy nowej rabaty

-posadzić drzewo

-posadzić dwie hortki (nie wiem jakie), i rozpl. Moudry.

I wtedy zobaczę, czy coś tam jeszcze wejdzie...

Spoko Kasiu, znam ich, to moja zaprzyjazniona szkółka, maja dobry towar i tanio w porownaniu z innymi w okolicy a plany masz duże, zapewne zimą rozplanujesz rabaty Cisy dobrze się przyjmą bo pogoda im sprzyja Pięknie będzie jak cała reszta u Ciebie Pozdrawiam
Kindzia 14:41, 17 wrz 2017

danuta_szwajcer napisał(a)

Danuś, zastanawiam się nad wiśnią Royal Burgundy na pniu. Jakbyś u nich była, zerknij czy mają, dobrze?