Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Siatka przeciw kretom 23:24, 30 maj 2013

Do góry
Właśnie na innym wątku odkryłam stwierdzenie że siatka przeciw kretom sprawdza się tylko pod trawnikiem.

Może to i racja, bo korzenie trawnika wrastają i tworzą matę nie do przebicia, zaś w żwirku już tak nie jest

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1698-ogrodowe-porazki?page=7

Do góry
Z tą siatką pod żwirkiem to całkiem dobry pomysł, tylko sadzenie roślin będzie utrudnione. Ale trzeba w tych miejscach naciąć siatkę.

Siatka tuż pod żwirkiem tak jak pisałaś - 10 cm. Czyli nad nawadnianiem.

Nigdy nie kładłam pod żwirkiem, ale wyobrażam sobie już kopiec kreci na żwirku

Pomyślę o tym przy następnej realizacji.

Do góry
Nornice raczej kopią w rabatach.

Do góry
W ogrodzie nie podlega ochronie. Można go nawet unicestwić psem jak masz ochotę, albo złapać i wywieźć. Ja bym chyba ...nie wiem co mu zrobiła

Do góry
Myślę, że kret się wyniesie jak będzie siatka na trawniku.

Pamiętajmy, ogród to żywy organizm i nie da się nic nie robić, nie pielić, nie podlewać, nie kosić. itd.
Po to mamy ogród, żeby w nim coś porobić, odpocząć potem
Siatka przeciw kretom 23:23, 30 maj 2013

Do góry
Ja nie stosuję na rabatach, tylko pod trawnikiem. Wcześniej jest dyskusja na ten temat.

Do góry
Zobaczyłam tę pod drugim linkiem - jest ok.

Do góry
Wydaje się dobra, podobna do tej

Siatka z bliska, doskonale chroni przed kretami, korzenie ją przerastają

Do góry
Widziałam takie wiatraczki w ogrodach, gdzie mieści się także ogród Grzesia, nia mam pojęcia czy to może być skuteczne. Może ktoś stosował ? Proszę o opinie.

Do góry

Siatkę warto założyć, jednak łatwiej, jak się robi od początku.
Świerk serbski - Picea omorika 23:17, 30 maj 2013

Do góry
Biedniutki i zdjęcie pokazuje że jest zielony, sprawdź bo serbski ma z wierzchu zielone a od spodu srebrne.

Będzie żył
Przesadzanie starszych drzew iglastych 23:16, 30 maj 2013

Do góry
Przesadź go najlepiej jesienią, jak straci liście i bedzie w stanie spoczynku. Da się bo rośnie rok więc jeszcze się nie rozkorzenił.
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 23:10, 30 maj 2013

Do góry
polinka napisał(a)
Tydzień temu posadziłam rośliny w ogrodzie-hortensja, lawenda, trawy, wrzosy, tawuły, żurawki. Kiedy podlać pierwszy raz nawozami?

PO dwóch tygodniach od posadzenia uważając aby nie dać za dużo, albo za dużego stężenia.
Zimozielony ogród przy białym domu 23:08, 30 maj 2013

Do góry
Teraz wszystko ma takie młodziutkie "pędzelki" aż chce się je zjeść, jak sałatę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:06, 30 maj 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)

A zamiast wierzby brzoza? Da się ją trzymać w miarę chudą?

Posadż brzozę Fastigiata, będzie kolumnowa. Taka odmiana jest.

Zdjęcia
Siejsko czarodziejsko 23:02, 30 maj 2013

Do góry
Odnośnie warzywnika porady są tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2683-warzywa-uprawiane-w-skrzyniach-pojemnikach

Odnośnie odwodnienia tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1871-odwodnienie-ogrodu-i-odprowadzenie-deszczowki

No i może przenieść ten wątek do Naszych ogrodów, bo to cięgle powitania są, a watek działa jak nie wiem co
Proszę o link i wiadomość na pw, jakbym tu nie zajrzała w najbliższym czasie.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:56, 30 maj 2013

Do góry
Nowy trawnik powinien wyglądać tak

Podlewanie, podlewanie i jeszcze raz podlewanie, potem koszenie co tydzień, nie ma zmiłuj, potem co miesiąc nawożenie i będzie taki jak na zdjęciu. Nikt nie powiedział, że trawnik nie wymaga pracy, wymaga, bez pracy nie ma kołaczy

Dodatkowo zestaw instrukcji i porad o trawnikach, aby się przygotować teoretycznie

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:54, 30 maj 2013

Do góry
mleczajka napisał(a)
Proszę o pomoc. Większa część trawnika wygląda tak, jak na fotkach poniżej. Ciężko to nazwać trawnikiem tak naprawdę. Trawę sialiśmy rok temu. Ponieważ trawnik jest młody i rzadki, nie zdecydowaliśmy się w tym roku na wertykulację. Tylko grabimy i grabimy, a trawa dalej jest u podstawy bardzo sucha i sztywna. I nie wiem już, co jest naszą trawą właściwą a co chwastami jednoliściennymi.
Na wiosnę sypnęłam nawozem, ale poprawy nie widać, a raczej jest coraz gorzej.
Miałam w planach zrobić dosiewkę, tylko czy w naszym przypadku to coś da? Co mi radzicie?

To już nie jest trawnik, to chwastowisko niestety zlikwiduj go herbicydem, odczekaj i zakładaj nowy trawnik.
Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 22:48, 30 maj 2013

Do góry
Moim zdaniem posiej jeden gatunek traw, i tak ta do cienia nic nie da. Cień to takie miejsce gdzie trawnik nie chce rosnąć, ciągle będziesz musiał na wiosnę naprawiać swój trawnik, jaki by on nie był.

Siatkę połóż, to się przyda.

Teraz zauważyłam, że mamy dwa wątki równie bogate o siatce p. kretom, to właśnie jest zakładanie kolejnych wątków bez sprawdzenia, że taki temat już jest

https://www.ogrodowisko.pl/watek/32-siatka-przeciw-kretom

https://www.ogrodowisko.pl/watek/404-siatka-przeciwko-kretom

Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 22:45, 30 maj 2013

Do góry
Marvyn napisał(a)
Witajcie,

Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na część pytań, założyłem nowy wątek. Jestem początkującym użytkownikiem działki i proszę o wyrozumiałość. Otóż kupiłem działkę kilka tygodni temu (300 m kw) i chciałbym urządzić ją na nowo. W pierwszych tygodniach zrobiłem porządek z starym domkiem i odgruzowałem teren. Poprzedni właściciel niemalże nic nie robił przez ostatnie 10 lat. Trawnik a raczej "zielony filc" z chwastami wyglądał koszmarnie i postanowiłem wyciąć całą darń, tzn widłami usunąłem wraz z korzeniami poprzedni trawnik. Została tylko ziemia. Naczytałem się kilka postów nt równania i przygotowania lecz mam dalej kilka wątpliwości.
Działka jest tak położona że część znajduje się w miejscu zacienionym (ok 1/3 terenu, blisko lasu) a część w nasłonecznionym. W części zacienionej chciałbym aby znajdował się teren do aktywnej rekreacji: piłka, badminton itp. Pozostała część będzie bardziej dla relaksu. I teraz pytanie pierwsze:
czy szukać dwóch różnych mieszanek traw ?
I kolejne :
- Jeśli będę wysiewał nową trawę czy kłaść siatkę przeciw kretom ? (gdy odebrałem działkę widziałem kilka kopców)

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam forumowiczów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies