Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 06:03, 28 kwi 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 05:57, 28 kwi 2016

Do góry
Dzień dobry Wszystkim nowy dzień wstaje

Rododendronowy ogród II. 05:30, 28 kwi 2016

Do góry

Najbardziej biały w pełnym kwitnieniu jest Eskimo i Cunningham's White a najwyższy Album Novum. Kupuj oczywiscie tylko u Ciepłuchy.I jeszcze kolejnosc kwitnienia , najwczesniej kwitnie Cunningha's, potem Peter T, potem Album Novum i to kwitnienie przypada na najwieksze kwitnienie wiekszosci rh a najpóźniej Eskimo.
Rododendronowy ogród II. 05:23, 28 kwi 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Bogdzia, Album Novum dobry jest? Szukam dużego, zdrowego o jasnych kwiatach. Ten ma czystobiałe? W pąku różowe czy żółte raczej? Doradź jakiegoś jak możesz. I gdzie tu w naszych okolicach najlepiej po różaneczniki podjechać?

Album Novum zalatuje lekkim fioletem im wczesniejsza pora tym brdziej , potem bieleje. Bielszy od niego jest Eskimo choc na poczatku tez lekki fiolet i nie rosnie tak duzy ja Album jest jeszcze Peter Tigersted't dosc bialy ale w środku żółtym troszke zalatuje, no i Cunningha's White . Najwyższy jednak jest Album Novum. Wstawię ich zdjecia to sobie porównaj.

Co i jak? Nowicjuszka 01:06, 28 kwi 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
ok takie szybkie wypociny, szkoda że mój język pisany nie ogarnia tego, co wymyśli głowa, hmm z rysunkiem pewnie będzie to samo, to ta rabata

Idziemy od prawego rogu, czyli host, wiąza, rodki i... limek jest zbyt dużo. Po wyższym cięciu, tak by górowały nas rodkami w trzecim roku już uzyskasz krzaki 1,5X1.5m. Absolutnie trzy hortki tam wystarczą.
I teraz zamiast brzozy i lawendy ja bym proponowała przesunięcie magnolii, która potrzebuje kwaśnej gleby. Utrzymanie kwasowości na jednym stanowisku jest mozliwe i łatwiejsze niż przeplecione z zasadowym. Druga sprawa, to wystarczy że same brabanty (korzenie są płytko na min. 2-3metry)będą kraść wodę hortkom i rodkom. Wierzba tu będzie kolejną złodziejką. Proponuję dać magnolię wraz z bobo. Potem wierzbę podsadzoną kilkoma kulami buksa, ale nie w rządku, tylko w kompozycji, grupie. Lawenda na tej rabacie będzie miała zbyt mało słońca, bo jak tuje urosną to cała rabata finalnie będzie tyłem odwrócona , twarzą na północ
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 00:31, 28 kwi 2016

Do góry
ana_art napisał(a)

Kurdile,ale ty masz łany....
Ile tam masz tych cebul ?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:23, 28 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Nic mnie nie zaskoczy nawet śnieg 3 maja - jak 4 lata temu gdy sadziłam lawendę CO mi tega zima nie wymroziła to padło wiosną...

U mnie tylko był przelotny grad. Ale współczuję
Na pociechę dzisiejszy widok ogrodu. A miało być wstrętnie, pogoda jednak zmienna była. Wprawdzie w czapce latałam ale przynajmniej bez parasola

Idealnie ,jak zawsze
Tak się zastanawiam,kiedy mi umknęła ta pomarańcz u ciebie...
Anulajda w raju 00:05, 28 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A gdzie schowałaś te borówki? Uwielbiam je może udałoby sie je jakoś przemycić?

Borówki są schowane za tulipanowcem wzdłuż płotu

Coś jeszcze, coś więcej... 23:51, 27 kwi 2016

Do góry
W oczekiwaniu na meble, konwalniki i tysiąc innych rzeczy Przesyłam tulipany z rynku

Moja glebo terapia 23:45, 27 kwi 2016

Do góry
I w tamtym roku wyglądało tak

Na samym tyle rabaty nadal rosną krzewy: żylistek, pęcherznica, jodła, i jeszcze jakieś dwa nieznanego pochodzenia.
Chciałam to jakoś ucywilizować, żeby miało wygląd.
Nic nie jestem w stanie zrobić z wierzbami które nie rosną na mojej działce, i drzewami pod tytułem akacje, jesiony.
Ale krzewy mam zamiar przycinać na rozsądną wysokość a przed nimi chciał bym jeszcze coś dosadzić.
Mam do dyspozycji dwa rododendrony, jedną azalię, dwie hortensje bukietowe i bylinki już tam rosnące floksy, irysy, piwonie, łubiny, michałki, trawy miskanty i liliowce oczywiście hosty Dali już tam nie będzie, mam dla nich inne miejsce.
Każda sugestia jak to rozplanować mile widziana.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:35, 27 kwi 2016

Do góry
Piwonie mają grube pączki.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:35, 27 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj

Śliczne te tulipany
Co to za odmiana te różowe z drugiego zdjęcia?
Przykro mi z powodu strat
Moja glebo terapia 23:34, 27 kwi 2016

Do góry
Ehhh oglądam te wsze piękne ogrody wypieszczone posadzone z godnie z planem i bukszpanowym trendem i mnie zazdrość bierze
Mój zielony mirsz marsz nijak się ma do tego, choć z drugiej strony nie wiem czy do mojego wiejskiego ogrodu pasuje coś takiego.
W sumie to mam jedną długaśną rabatę do przerobienia kiedyś wyglądała tak

Wielkie wyrośnięte krzczyska, kompletnie ją zacieniały pod spodem rosły trochę bylin, trochę jednoroczny w sumie jak to w lecie kwitło to nawet było kolorowo. Niestety ciężko to było utrzymać w nie zarośniętym stanie a wszelka agrowłuknina odpada z racji mojego zamiłowania do przesadzania
Dwa lata temu na jesień postanowiłam zlikwidować ten gąszcz tzn, krzaki zostały wykopane i częściowo przesadzone o dwa metry głębiej co poszerzyło rabatę. Z braku koncepcji jak to ma wyglądać, w tamtym roku nie działo się tam nic ciekawego byliny zostały na miejscu jedynie co to miały więcej słońca. Żeby bardzo łyso nie wyglądało posadziłam dalie.
Ogródek Iwony II 23:33, 27 kwi 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Iwonka u Ciebie jak zwykle "soczyste" zdjęcia. Miło pooglądać na dobranoc.

Aniu, dziękuję Exotic jeszcze raz
Mimo, że mają je niemal wszyscy Muszę je policzyć. Posadzone są z Quinami, ale te będą później

W tle "Niwaki" czeka na Ewę i Krzysia Krzyś mi go uformuje

Ogród z rzeźbą 23:31, 27 kwi 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Po cięciu:

Tak samo wyglądały konwalniki:

Też zostały ścięte. O rehabilitacji lub też ewentualnym zgonie pacjentów poinformuję w stosownym terminie.

Z tego co pamiętam moje konwalniki miały czarne środki,a tu są rude... Ale może odbiją, nie spisuję na straty ani Twoich ani moich... Ta zima była mega słaba dla turzyc...
Na Łowieckiej 23:31, 27 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)

Znowu dziękuję
Zamówiłam 3 sztuki grabów fastigata. Chcę zrobić coś takiego co zazasłoni altanę zanim jej nie wymienimy na coś bardziej cywilizowanego:

Aaaaaaa już rozumię - dzięki
Ale trawniczek super wygląda

Ilonka z przykrością muszę napisać, że z werbeny została szt.1
Ona chyba była za mocno podlana,bo spleśniała, a pikowałam ją do dobrej ziemi. Może z tej jednej będzie cudowne rozmnażanie, żebyś Ty Ilonka wiedziała jak ja o nią dbam, jak dokładam
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:29, 27 kwi 2016

Do góry

Ogródek Iwony II 23:24, 27 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Z cebulami w wykopywanie się nie będę bawiła, zwyczajnie mi się nie chce. Majątku nie kosztuje, wolę dokupić.
Iwonka czytałam, że dziewczyny mimo, że wykonywały cebule, przechowywały i ponownie sadziły to i tak nie kwitły tylko liście puściły, ale to chodziło chyba o jakieś odmianowe tulipany.

Mam prawie przygotowane podłoże przy garażu, jadę po berberysy u będę sadziła

Z tych, co wykopywałam, w zależności od odmiany, cebulki różnie się zachowywały. Jedne rózowe NN z Benexa, kupowane w promocji - podzieliły się na 4 drobne i te małe cebulki kwiatów nie dały. trzeba segregować wielkość cebul.

Natomiast ładnie podzieliły się
tulipan prinses irene

i tulipan american dream

Z każdej cebulki wyszły dwie dorodne cebulki i teraz są tulipanki. Czekam na ich wybarwienie
Ładnie się też rozmnożyły Van Eijk, ale o tym już pisałam:

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:22, 27 kwi 2016

Do góry
A to zarejstrowałam,na dzisiejszym obchodzie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:17, 27 kwi 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies