Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:44, 10 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam teraz liczenia opuchlaków w bukszpanowym, liczenie było 4 lata temu i wtedy stosowaliśmy nicienie. Teraz nie liczę opuchlaków, ale różaneczniki wyglądają dobrze, gorzej z bluszczem. Ja w każdym razie odpuszczam, bo mnie w domu praktycznie nie ma.

Do Mospilanu jeszcze nie "dotarliśmy". Za dużo tego na głowie mamy.

Danusiu czy to znaczy, że już nie będzie zdjęć z Bukszpanowego?
Ogród z lustrem 11:01, 09 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witam.
CUDOWNY OGRÓD.
Pani Danusiu jaka jest szerokość rabaty ze świerkami serbskimi i tujami?
Czy kora i kamyczki leżą bezpośrednio na ziemi i jaka grubość warstwy?
Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:12, 09 wrz 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Moje posadzone na przedpłociu w trawie porażka.

Chciałabym aby to wyglądało u mnie w trawie tak, ja tylko mam o wiele więcej kolorów, bo zrobiłam mix wszystkiego co było w donicach. Zdjęcie zrobiłam przy zamku w Niemczech na jakiejś imprezie ogrodniczej.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:58, 09 wrz 2020

Do góry
Nie mam teraz liczenia opuchlaków w bukszpanowym, liczenie było 4 lata temu i wtedy stosowaliśmy nicienie. Teraz nie liczę opuchlaków, ale różaneczniki wyglądają dobrze, gorzej z bluszczem. Ja w każdym razie odpuszczam, bo mnie w domu praktycznie nie ma.

Do Mospilanu jeszcze nie "dotarliśmy". Za dużo tego na głowie mamy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:08, 09 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Chodziło o to, że walka z opuchlakami przy pomocy nicieni (Larvanem) daje coś, a nawet dużo, ogranicza bowiem liczbę opuchlaków bardzo znacząco, ale ich nie likwiduje całkowicie, a Larvanem na 1 hektar kosztowałby fortunę

W bukszpanowym po zastosowaniu nicieni zamiast 300 opuchlaków dziennie, znajdowaliśmy 10. Ale teraz znowu są.

Danusiu to masz duża inwazję tego szkodnika
pisałaś niedawno o stosowaniu Mospilanu na opuchlaki robiłaś może próby z tym środkiem?
Zaczelam stosować wrotycz w swoim małym ogrodzie jedza mi głównie rozaneczniki liczę że zadziała
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:46, 08 wrz 2020

Do góry
Aniu, ciebie to nikt nie pobije w tulipanach, ja już nie mam tyle siły. 20 tys. przebieraliśmy po donicach, tyle się namnożyło mniej więcej. Już posadzone.

A inne - nowe idą w paczkach kurierami
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:43, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy kupujecie już cebule? ja mam już złożone zamówienie w przedsprzedaży, realizacja po 8 września. Ale będę sadzić raczej tylko do gruntu na nowe rabaty.
A do donic tylko na wejście do ogrodu. Mam za to niespodziankę w wielkim trawniku na froncie. Eksplozja w kwietniu/maju/2021. Już się nie mogę doczekać.

Danusiu, to pytanie na czasie
W moim przypadku nazywa się "tulipanozą"
Mam przygotowanych już 3000 cebul, drugie tyle jeszcze nie przebrane, a z ekranu komputera cały czas wołają do mnie cebule takich odmian, których jeszcze nie mam
I co tu na to poradzić?

Cudne zmiany widzę w Waszej Anglii
Mam nadzieję, że kiedyś w końcu tam dotrę
Pozdrawiam serdecznie
Coś jeszcze, coś więcej... 19:36, 08 wrz 2020

Do góry
Jak pastelowo pod domem No pięknie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:26, 08 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Fajne ciemne żurawki

Cały czas daję te same wszędzie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:25, 08 wrz 2020

Do góry
brysia napisał(a)

Ja w tym roku kupiłam 50 szt białych i 50 szt ciemnych Queen of night i teraz zastanawiam się jak je posadzić razem? Chcę pas wzdłuż rabaty, ale teraz zastanaiam się czy nie powinnam mieć więcej jednego koloru, a mniej drugiego? Danusiu co poradzisz? Widziałam gdzieś u ciebie takie zestawienie. Jak je mieszać?

Po połowie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:24, 08 wrz 2020

Do góry
Bog napisał(a)

Danusiu nie zrozumiałam o co chodzi z tymi nicieniami?

Chodziło o to, że walka z opuchlakami przy pomocy nicieni (Larvanem) daje coś, a nawet dużo, ogranicza bowiem liczbę opuchlaków bardzo znacząco, ale ich nie likwiduje całkowicie, a Larvanem na 1 hektar kosztowałby fortunę

W bukszpanowym po zastosowaniu nicieni zamiast 300 opuchlaków dziennie, znajdowaliśmy 10. Ale teraz znowu są.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:35, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy kupujecie już cebule? ja mam już złożone zamówienie w przedsprzedaży, realizacja po 8 września. Ale będę sadzić raczej tylko do gruntu na nowe rabaty.
A do donic tylko na wejście do ogrodu. Mam za to niespodziankę w wielkim trawniku na froncie. Eksplozja w kwietniu/maju/2021. Już się nie mogę doczekać.

Ja w tym roku kupiłam 50 szt białych i 50 szt ciemnych Queen of night i teraz zastanawiam się jak je posadzić razem? Chcę pas wzdłuż rabaty, ale teraz zastanaiam się czy nie powinnam mieć więcej jednego koloru, a mniej drugiego? Danusiu co poradzisz? Widziałam gdzieś u ciebie takie zestawienie. Jak je mieszać?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:29, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie obsadziłaś to miejsce różnymi roślinami bardzo mi się podoba.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:12, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dają, ograniczają populację nicieni i w bukszpanowym walczyliśmy, koszt duży masakra a tutaj koszt byłby n i e w y o b r a ż a l n i e wielki. Nie stać mnie na nicienie na 1 hektar póki co. Wolę krety.

Danusiu nie zrozumiałam o co chodzi z tymi nicieniami?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:01, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie przezimuje, to samo co Amistad. Rób sadzonki zielne teraz i przechowaj jak masz gdzie (w świetle jasnym). Nie warto się bawić, kilka sobie kup znowu w nast. sezonie.

U mnie po tej zimie wybiła mi Amistat a była zostawiona w donicy plastikowej na zewnątrz przez całą zimę i niczym nie chroniona. Ja myślałam że po prostu to wyrzucę z donicy wiosną. A tu taka niespodzianka że odbiły mi 2 sztuki. Ale w tym roku spróbuję sadzonki zielne przetrzymać w domu, chociaz w tamtym roku nie udało mi sie to więc nie wiem jak będzie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:52, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Będę wyławiać, a u nas wieje, więc liście polecą dalej chyba. Nie jest to dla mnie uciążliwe. Z fontanny przed szklarnią wyławiam a tutaj to rękami się wyjmie codziennie.
Trawniczek miał nierówną grubość bo zdejmowałam szpadlem więc musiałam regulować ziemię pod spodem. Tak idealnie nie wyszło, ale się wyrówna

Nie widać nic, wygląda jak by tam rósł. Ja w oczku z balii pod orzechem i brzozami tak wyławiam, ale te orzechowe ciężkie szybko toną i robi się woda brązowa, trzeba bardzo pilnować.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:57, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Drogi obecnie są super, zapraszam

Cały czas mam na uwadze Wasz ogród jak tylko będziemy wybierać się w stronę Wa-wy. Pewnie trochę to potrwa bo ja sama w trasę się nie wybiorę, jestem za słaby kierowca Wszystkie wyjazdy zawsze z mężem, gdyby było inaczej to dawno bym już u Was była.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:35, 08 wrz 2020

Do góry
Będę wyławiać, a u nas wieje, więc liście polecą dalej chyba. Nie jest to dla mnie uciążliwe. Z fontanny przed szklarnią wyławiam a tutaj to rękami się wyjmie codziennie.
Trawniczek miał nierówną grubość bo zdejmowałam szpadlem więc musiałam regulować ziemię pod spodem. Tak idealnie nie wyszło, ale się wyrówna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:47, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też zarastam Ale w środku, brzegi pielimy ile dajemy radę i w zależności ile rąk do pracy

Danusiu, ale ja zarastam tak pozytywnie Rośliny rosną chwasty też, ale ogarniam, może nie na bieżąco bo jeszcze muł ogarniamy, ale dajemy radę z grubsza
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:40, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja niestety nie kupuję bo trzymam kasę na Bodziszki i inne takie wypełniacze no chyba że mi jakiś grosz zostanie to kupię.. ale tylko czosnki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies