Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:29, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie obsadziłaś to miejsce różnymi roślinami bardzo mi się podoba.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:12, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dają, ograniczają populację nicieni i w bukszpanowym walczyliśmy, koszt duży masakra a tutaj koszt byłby n i e w y o b r a ż a l n i e wielki. Nie stać mnie na nicienie na 1 hektar póki co. Wolę krety.

Danusiu nie zrozumiałam o co chodzi z tymi nicieniami?
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:01, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie przezimuje, to samo co Amistad. Rób sadzonki zielne teraz i przechowaj jak masz gdzie (w świetle jasnym). Nie warto się bawić, kilka sobie kup znowu w nast. sezonie.

U mnie po tej zimie wybiła mi Amistat a była zostawiona w donicy plastikowej na zewnątrz przez całą zimę i niczym nie chroniona. Ja myślałam że po prostu to wyrzucę z donicy wiosną. A tu taka niespodzianka że odbiły mi 2 sztuki. Ale w tym roku spróbuję sadzonki zielne przetrzymać w domu, chociaz w tamtym roku nie udało mi sie to więc nie wiem jak będzie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:52, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Będę wyławiać, a u nas wieje, więc liście polecą dalej chyba. Nie jest to dla mnie uciążliwe. Z fontanny przed szklarnią wyławiam a tutaj to rękami się wyjmie codziennie.
Trawniczek miał nierówną grubość bo zdejmowałam szpadlem więc musiałam regulować ziemię pod spodem. Tak idealnie nie wyszło, ale się wyrówna

Nie widać nic, wygląda jak by tam rósł. Ja w oczku z balii pod orzechem i brzozami tak wyławiam, ale te orzechowe ciężkie szybko toną i robi się woda brązowa, trzeba bardzo pilnować.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:57, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Drogi obecnie są super, zapraszam

Cały czas mam na uwadze Wasz ogród jak tylko będziemy wybierać się w stronę Wa-wy. Pewnie trochę to potrwa bo ja sama w trasę się nie wybiorę, jestem za słaby kierowca Wszystkie wyjazdy zawsze z mężem, gdyby było inaczej to dawno bym już u Was była.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:35, 08 wrz 2020

Do góry
Będę wyławiać, a u nas wieje, więc liście polecą dalej chyba. Nie jest to dla mnie uciążliwe. Z fontanny przed szklarnią wyławiam a tutaj to rękami się wyjmie codziennie.
Trawniczek miał nierówną grubość bo zdejmowałam szpadlem więc musiałam regulować ziemię pod spodem. Tak idealnie nie wyszło, ale się wyrówna
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:47, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też zarastam Ale w środku, brzegi pielimy ile dajemy radę i w zależności ile rąk do pracy

Danusiu, ale ja zarastam tak pozytywnie Rośliny rosną chwasty też, ale ogarniam, może nie na bieżąco bo jeszcze muł ogarniamy, ale dajemy radę z grubsza
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:40, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy kupujecie już cebule? ja mam już złożone zamówienie w przedsprzedaży, realizacja po 8 września. Ale będę sadzić raczej tylko do gruntu na nowe rabaty.
A do donic tylko na wejście do ogrodu. Mam za to niespodziankę w wielkim trawniku na froncie. Eksplozja w kwietniu/maju/2021. Już się nie mogę doczekać.

Ja niestety nie kupuję bo trzymam kasę na Bodziszki i inne takie wypełniacze no chyba że mi jakiś grosz zostanie to kupię.. ale tylko czosnki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:36, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystko zależy od tego jak to wygląda, jak jest położone. Ja na ten przykład w innej części ogrodu robię równoległe rabaty i każda będzie inna, w środku trawnik.
Ale są bardzo długie, jakieś 25 metrów.

Danusiu jak przyszykuję teren to Ci pokażę
Jedna rabata będzie też dość długa i będzie tak jakby otaczać tą drugą

ale już wiem ,że wspólnym mianownikiem będą na nich jabłonie z jednej strony już mam Royalty a na drugiej dosadzę Freja

dzięki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:30, 08 wrz 2020

Do góry
Ja też, bo potrzebuję jeszcze jedną
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:29, 08 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

ta jabłoń ma jeszcze jeden atut - piękny pokrój i ciemne liście. Oprócz niej uwielbiam 'Royalty' - mam dwie. Najciemniejsze kwiaty i liście.

Też mam Royalty moja jeszcze chudzina ale i tak już pięknie kwitła

..rozpoczynam poszukiwania jabłoni 'Freja"
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:29, 08 wrz 2020

Do góry
Czy kupujecie już cebule? ja mam już złożone zamówienie w przedsprzedaży, realizacja po 8 września. Ale będę sadzić raczej tylko do gruntu na nowe rabaty.
A do donic tylko na wejście do ogrodu. Mam za to niespodziankę w wielkim trawniku na froncie. Eksplozja w kwietniu/maju/2021. Już się nie mogę doczekać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:25, 08 wrz 2020

Do góry
Aha, no to czekamy na inaugurację Będzie fajnie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:22, 08 wrz 2020

Do góry
Chciałam napisać coś w twoim wątku, ale masz tylko wizytówkę, specjalnie tylko tak?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:19, 08 wrz 2020

Do góry
Aż tak? Jeju, dziękuję skromnie
Lecę robić dalszy ciąg koło altany, pa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:12, 08 wrz 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Szukałam połączeń na rabaty równoległe ..leżące na przeciw siebie , bo nie bardzo wiem jak takie obsadzać ? na pewno nie muszą być identyczne ? mianownik

Wszystko zależy od tego jak to wygląda, jak jest położone. Ja na ten przykład w innej części ogrodu robię równoległe rabaty i każda będzie inna, w środku trawnik.
Ale są bardzo długie, jakieś 25 metrów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:08, 08 wrz 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Bardzo ciekawa ta jabłoń może zgapię ?

Danusiu wczoraj wieczorem szukałam inspiracji na moją nową (w sumie to jeszcze nie istniejącą )rabatę no ale myślę ,że już niedługo będzie ..tylko muszę porządnie rozpędzić się z przekopkami

Szukałam połączeń na rabaty równoległe ..leżące na przeciw siebie , bo nie bardzo wiem jak takie obsadzać ? na pewno nie muszą być identyczne ? ale powtarzalność gatunków musi być ..prawda ? jakiś wspólny mianownik

A wracając do moich poszukiwań, to w najciekawszych i najpiękniejszych inspiracjach ..są tylko ogrody Ogrodowiskowe

Odnośnie ogrodów i inspiracji, tez tak myślę Nie ma siły innej. Muszą rośliny się powtarzać, też zrobię po drugiej stronie te same i ewentualnie coś dodam. Ta jabłoń ma fajnie powycinane liście i ma ciemne kwiaty, co lubię w jabłoniach. Lubię tez czysto białe. Moim zdaniem najmniej spektakularnie wyglądają bladoróżowe, chyba że rosną w pęcherznicach o bordowych liściach lub w wajgelach.

ta jabłoń ma jeszcze jeden atut - piękny pokrój i ciemne liście. Oprócz niej uwielbiam 'Royalty' - mam dwie. Najciemniejsze kwiaty i liście.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:03, 08 wrz 2020

Do góry
Ręcznie cięłam, bez deski i bez sznurka
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:47, 08 wrz 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Jest moc i siła w ogrodniczkach
Dziękuję za nazwę jabłonki

Nom, jest siła, nawet ramiona nie bolą od walenia szpadlem w trawnik.
Akurat była taka sama jabłonka i z "głupia frant" jak mówią - mam rabatę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:38, 08 wrz 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Niezle udalo ci sie przyciac darn, tak prosto. Piekna ta jablon. To ozdobna?I duza pewnie nie rosnie?

Teraz ma kilka metrów, ale korona rozkłada się i nie jest duża. Wysokość pnia około 2 metry plus korona. Do małych ogrodów i dużych też, tylko trzeba kilka wsadzić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies