Czy kupujecie już cebule? ja mam już złożone zamówienie w przedsprzedaży, realizacja po 8 września. Ale będę sadzić raczej tylko do gruntu na nowe rabaty.
A do donic tylko na wejście do ogrodu. Mam za to niespodziankę w wielkim trawniku na froncie. Eksplozja w kwietniu/maju/2021. Już się nie mogę doczekać.
Wszystko zależy od tego jak to wygląda, jak jest położone. Ja na ten przykład w innej części ogrodu robię równoległe rabaty i każda będzie inna, w środku trawnik.
Ale są bardzo długie, jakieś 25 metrów.
Odnośnie ogrodów i inspiracji, tez tak myślę Nie ma siły innej. Muszą rośliny się powtarzać, też zrobię po drugiej stronie te same i ewentualnie coś dodam. Ta jabłoń ma fajnie powycinane liście i ma ciemne kwiaty, co lubię w jabłoniach. Lubię tez czysto białe. Moim zdaniem najmniej spektakularnie wyglądają bladoróżowe, chyba że rosną w pęcherznicach o bordowych liściach lub w wajgelach.
ta jabłoń ma jeszcze jeden atut - piękny pokrój i ciemne liście. Oprócz niej uwielbiam 'Royalty' - mam dwie. Najciemniejsze kwiaty i liście.
Teraz ma kilka metrów, ale korona rozkłada się i nie jest duża. Wysokość pnia około 2 metry plus korona. Do małych ogrodów i dużych też, tylko trzeba kilka wsadzić.
Dają, ograniczają populację nicieni i w bukszpanowym walczyliśmy, koszt duży masakra a tutaj koszt byłby n i e w y o b r a ż a l n i e wielki. Nie stać mnie na nicienie na 1 hektar póki co. Wolę krety.
Pozostało dołożyć resztę trawnika, którą zamierzam pozyskać przy wycinaniu brzegów trawnika. Mam taki kawałek ok 30 cm szerokości do wycięcia. Akurat można pociąć na małe kwadraciki i położyć.
Z drugiej strony altany zamierzam wykonać podobną rabatę, tylko muszę zdobyć kolejną jabłoń