Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród bacowej 07:15, 21 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Szałwie cudnej urody

To dla ciebie jeszcze jedna szałwia

Ogród wśród pól i wiatrów 23:23, 20 cze 2017

Do góry
Biała szałwia..sama delikatność. Tniesz ją ? U mnie biała lawenda.
Ogród z uśmiechem 22:02, 20 cze 2017

Do góry
Ogród mam podlany, deszcz padał
Na szczęście, bo czasu nie mam na ogród Zdjęcia są w aparacie i nie mam kiedy zgrać Kiedy wreszcie siadam to tylko przeglądam O. i chociaż poczytuję co u Was słychać. Na szczęście jeszcze tylko troszkę i będę mogła robić to co chcę
Aha, zakupy roślinkowe zrobilam po drodze, bylinki....dużo, na sztuki....em policzył niestety i wyszło mu 40
Trawki, jarzmianki, szałwia, lawenda, peonia, trójsklepka, ....i zapomniałam co jeszcze
W cieniu - zacieniona 21:54, 20 cze 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Bogusiu mam pytanie☺Czy u Ciebie szałwia muszkatołowa wysiewa się sama?Czy sadzonka która u mnie teraz kwitnie to zaginie czy będzie kwitła w przyszĺym roku również ☺

Szałwia wysiewa się,powinna przezimować,ale nie jest to roślina wieloletnia.W tym roku nie przypilnowałam i ślimaki wszystkie zjadły...niestety będę kończyć współpracę z darmowymi śniadankami,podglądam czego nie tykają...i takie roślinki będę sadzić.Zbyt dużo nerwów mnie to kosztuje...a mój ogród ma być relaksem na wszystko zło...
Ogród wśród pól i wiatrów 21:45, 20 cze 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Hmm, ja tam jeszcze cały czas chodzę z nosem w piwoniach
Ale skoro o różach mowa, to może poranna Artemis w białych szałwiach

Biała szałwia równo daje czadu Chyba lubi słońce. Mam też niebieską w trochę lekko zacienionym miejscu, ale nigdy nie była aż tak bujna jak ta biła na południowym stoku

Przepiękna ta Artemis!! i już Ci kwitnie? U mnie dopiero się zbiera i pewnie jeszxze trochę na nia poczekam.

Piwonie cudne!! U mnie już wszystkie przekwitly, buziaki!!!
W cieniu - zacieniona 21:43, 20 cze 2017

Do góry
Bogusiu mam pytanie☺Czy u Ciebie szałwia muszkatołowa wysiewa się sama?Czy sadzonka która u mnie teraz kwitnie to zaginie czy będzie kwitła w przyszĺym roku również ☺
Z ogródka na wsi 20:24, 20 cze 2017

Do góry
Pierwsza Qeen of England w towarzystwie smagliczki (zaprzyjażniłem się z nia i za rok też ją będę wysiewał) bratka (jeszcze) i maciejki ( jeszcze nie kwitnie ale pączki już widziałem )

Perowskia, a rzeczywiście pachnie jak szałwia - przy sadzeniu pięknie pachniało

No i te nieszczęsne/szczęsne szałwie A z tyłu te proso ( małe jakieś ale dostało dzisiaj gnojówki i jeszcze parę razy dostanie to może ruszy)
Z ogródka na wsi 20:10, 20 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Szałwia muszkatołowa faktycznie więcej jak trzy zimy nie przetrzymuje. Pozbyłam sie w tę zimę wszystkich, i starych i siewek. Ale w sąsiednim ogródku sąsiadka ma będą nasionka znowu. Bardzo lubię t e szałwię, jak i wszystkie.

Zakupy świetne! Perowskię można rozmnażać po wiosennym przycinaniu. Dajesz do pojemnika z ziemia przykrywasz słoikiem i czekasz do maja. w maju wysadzasz na stałe miejsce, długie gałązki można podzielić na 3, 4 części. wszystkie przeważnie się ukorzeniają.

Haniu jakbyś podbierała od sąsiadki nasiona muszkatołowej to weż trochę więcej( może i mi co skapnie)
No trochę szkoda że jej nie kupiłem bo omszona trochę mniejsze i na razie tak sobie to wygląda ale liczę że jak się rozrosną i perowskia zakwitnie ( a rosną nie daleko siebie) to razem ładnie będą wyglądały. A jeszcze że perowskia ma takie jasno niebieskie liście to rośnie zaraz przy prosach sinych razem z szałwią to może nie będzie tak źle

Fajnie że tak łatwo się ukorzenia Może spróbuję zrobić sadzonki
Ogród wśród pól i wiatrów 19:19, 20 cze 2017

Do góry
Grodzia napisał(a)
Twoje róże zachwycają!

Hmm, ja tam jeszcze cały czas chodzę z nosem w piwoniach
Ale skoro o różach mowa, to może poranna Artemis w białych szałwiach

Biała szałwia równo daje czadu Chyba lubi słońce. Mam też niebieską w lekko zacienionym miejscu, ale nigdy nie była aż tak bujna, jak ta biała na południowym stoku
Z ogródka na wsi 18:09, 20 cze 2017

Do góry
Szałwia muszkatołowa faktycznie więcej jak trzy zimy nie przetrzymuje. Pozbyłam sie w tę zimę wszystkich, i starych i siewek. Ale w sąsiednim ogródku sąsiadka ma będą nasionka znowu. Bardzo lubię t e szałwię, jak i wszystkie.

Zakupy świetne! Perowskię można rozmnażać po wiosennym przycinaniu. Dajesz do pojemnika z ziemia przykrywasz słoikiem i czekasz do maja. w maju wysadzasz na stałe miejsce, długie gałązki można podzielić na 3, 4 części. wszystkie przeważnie się ukorzeniają.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:07, 20 cze 2017

Do góry
Ależ cuudnie widoki z twojego ogrodu.
To szałwia ta fioletowa?
Mam zamiar swoją kepke rozsadzic.
Lada chwila i będą śliczne widoki liliowe.
Piękne te piwonie.
Ta żółta w szczególności
Wielkie piękne kwiaty.
Ja kupowałam żółta A okazała się inną, białą
Mój ogród pod lasem 12:42, 20 cze 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
No ładna jest,ma dłuższe kłosy,przypomina szałwię

No właśnie dlatego tą dziewczyny mi radziły bo ma trafić w srodek rabaty...wiesz Sylwia, u mnie ta zwykła nie chce rosnąc Nie wiem czemu, słabo kwitnie , ma mało kwiatów i słabo wybarwionych...nie wiem co jej nie pasuje?Rosnie na słońcu a i tam nie mam z niej pożytku, dlatego wywalam ją z brzegu rabaty i tam ma byc szałwia ze stipą A tą kubańską wcisnęłabym za plecy innych roślin.
Zachodze w głowę o co chodzi ,że wszyscy piszą ,że kocimiętka jest bezproblemowa... u mnie tylko wtedy gdy jej nie ma
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:03, 20 cze 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Iwka Ty masz kłosownicę,powiedz coś o niej. Łatwo się ją dzieli,zadowolona z niej jesteś?. Chciałam nabyć jakąś sadzonkę i pobawić się w rozmnażanie. Może jeszcze seslerię jesienną. Chyba przez neta muszę zamówić bo stacjonarnie nie mogę spotkać. Która Twoim zdaniem fajniejsza? Zależy mi na połączeniu z szałwią,bodziszkami albo liatrą.
kłosownica łatwo się sieje, jak chcesz zbiorę Ci nasionka, za jakiś czas będzie kwitła, to wysiejesz sobie bardzo ją lubię i planuję w nią właśnie liatry przenieść. Szałwia musiałaby być z tych wyższych odmian, bo niska zginie w niej. Kłosownica pewnie ok 50-60 cm będzie mieć.

Jesienna fajna, rozmnażałam tylko przez podział, małe jeszcze, więc nie mam bardzo porównania. Mówiąc szczerze to nie wiem jak ona wygląda jako dorosła roślina, u mnie ciągle w wieku niemowlęcym Jak chcesz kupić jesienną to u Marty, słyszałam że już ma.
Ogród w remoncie 10:23, 20 cze 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Szałwia chyba łatwa do dzielenia jest. Wiosną dzieliłam swoje stare bezodmianowe i wszystkie rosną,przybierają na masie i kwitną. Powodzenia

podchodzę nieśmiało bo to jedne z pierwszych podziałów, jeszcze mam żurawki i odłogi w ID i tak sie zastanawiam czy trzeba cała roślinkę wykopać czy tylko oderwać. Rozterki początkującego ogrodnika
Ogród w remoncie 10:21, 20 cze 2017

Do góry
Szałwia chyba łatwa do dzielenia jest. Wiosną dzieliłam swoje stare bezodmianowe i wszystkie rosną,przybierają na masie i kwitną. Powodzenia
Przerwa na kawę... 07:14, 20 cze 2017

Do góry
Niestety na tą donicę dałam się złapać taki mały wyskok jestem ciekawa czy orginał, o ile jest to rzeczywiście z ich szkółki, się będzie zachowywał. Czy po prostu warto zapłacić więcej.

Utersen z tego co pamiętam ma plastikowy taki intensywny róż. Doctorek ciemny. Nie mam ich u siebie. Dodałabym obu jasną różę w bieli lub lekkim pudrowym różu taką jak Royal Copenhagen. Do tego coś z niebieskim - szałwia, bodziszek lub wyższa ta niebieska kocimiętka. I niebieskie ostróżki z białymi. Ale ja teraz mam fioła na punkcie ostróżek
Pszczelarnia 23:38, 19 cze 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

I Ewo, po prawej też, bardzo proszę.

Jakaś szałwia i czosnki- i przetacznik z arcydzięglem- to po mojemu....z widokiem na jakiś rdest

Urszullo, pytasz o niemożliwe do opisania. Postaram się.
Po prawej stronie ścieżki do strumienia poprawnie powinno być posadzone: kule bukszpanowe, szałwia 'Caradonna', sesleria jesienna, bukwica i czosnki oraz rozchodniki. Ale dorzuciłam jeszcze to białe baldaszkowate, rośnie selinum Walicha, zawilce 'September Charm' i aster frikartii 'Moench' - z przodu tej rabaty. Z tyłu rosną inne rzeczy atrakcyjne od lipca: floksy, kłosowce, tojady, jeżówki. Łoboda bordowa to tylko takie wykrzykniki kolorystyczne.

Po lewej stronie ścieżki do strumienia: sesleria jesienna, penstemon palczasty, rozchodniki, ożanka, liatria, chaber. Wilczomlecz. Z przodu. A z tyłu i z boku jeszcze coś innego. Jest kocimiętka kubańska, rdest i jeżówki blade, floksy, pysznogłówki, krwiściągi, mikołajki i przegorzany, jarzmianki i lilie, irysy i czekoladowe sadźce oraz krwawnice - wszystkie rośliny kontynentalnego lata.

Ogrodowy song 23:28, 19 cze 2017

Do góry
Marga, ten jest wyjątkowy.

Edyta, ta szałwia to Night Field.
Kwiaty we włosach 23:19, 19 cze 2017

Do góry
lobelia w donicy ile ma odcieni, nie wiedziałam,że ma tyle kolorów

kwiaty pęcherznicy

odbiła mi szałwia lekarska, tutaj w towarzystwie miodunki, z tyłu pieris i jeżówki

jeden z clematisów przy altanie

Mirkowy ogród (początki) 21:57, 19 cze 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Byłam na działce i śnieżnik już wysypał nasiona, więc tylko delikatnie przykryłam ziemią i oznaczała miejsce.
O szałwię muszkatołową nie ma się co martwić. Daje bardzo obfity samosiew. W promieniu 1 metra sama szałwia. To z własnego doświadczenia, bo w mieszance bylin wysokich trafiła się jedna, a teraz wyrywam siewki, bo zagłuszyłyby wszystko.
Piękne trawy i liatra po roku też pięknie wyrosła. A żywopłot może da radę. Mamy w tym roku dość mokro. (st)
Gosiu to super będziesz mieć swoje sadzonki.U mnie szałwia może się siać .Jest piękna i długo kwitnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies