Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chaos kontrolowany

Chaos kontrolowany

Makusia 12:03, 26 cze 2017

Co to za szałwia, ta różowa? Ona wysoka rośnie, czy to kompaktowa? Uroczy ma kolor- taki nieoczywisty! I podziwiam stipę u Ciebie! To z siewek domowych, czy przezimowała, czy sama się wysiała?
AnkaK 12:32, 26 cze 2017

Makusia napisał(a)
Co to za szałwia, ta różowa? Ona wysoka rośnie, czy to kompaktowa? Uroczy ma kolor- taki nieoczywisty! I podziwiam stipę u Ciebie! To z siewek domowych, czy przezimowała, czy sama się wysiała?

Opisana była jako kompaktowa Bright Rose i chyba się zgadza. Większa już raczej nie będzie, dorasta do 30 cm, teraz idzie tylko w masę. Uwielbiam ją - wcześnie startuje, nie wykłada się, kwitnie ciągiem do pierwszych przymrozków, bez problemów zimuje i bardzo łatwo się wysiewa. Wszystkie, które tam są wyprodukowałam z 5 sadzonek kupionych 3 lata temu Jest u Marty-Finki.
Stipę siałam 2 albo 3 lata temu w domu zimą ze sklepowych nasion, w maju na rabaty i ... tak jest do dziś. Przezimowała więc 2 albo 3 zimy. Oczywiście, że się sieje, ale tak do opanowania. Często zbieram jej nasiona i wprost na rabatę zakopuję pod stipy - mamy, dzięki temu sadzonki idą w masę, a nie mam miliona mini siewek.
Co ciekawe - kupiłam też kilka sztuk sadzonek w szkółce w zeszłym roku bo było mi jej mało i te wszystkie padły.
Makusia 12:42, 26 cze 2017

AnkaK napisał(a)

Opisana była jako kompaktowa Bright Rose i chyba się zgadza. Większa już raczej nie będzie, dorasta do 30 cm, teraz idzie tylko w masę. Uwielbiam ją - wcześnie startuje, nie wykłada się, kwitnie ciągiem do pierwszych przymrozków, bez problemów zimuje i bardzo łatwo się wysiewa. Wszystkie, które tam są wyprodukowałam z 5 sadzonek kupionych 3 lata temu Jest u Marty-Finki.
Stipę siałam 2 albo 3 lata temu w domu zimą ze sklepowych nasion, w maju na rabaty i ... tak jest do dziś. Przezimowała więc 2 albo 3 zimy. Oczywiście, że się sieje, ale tak do opanowania. Często zbieram jej nasiona i wprost na rabatę zakopuję pod stipy - mamy, dzięki temu sadzonki idą w masę, a nie mam miliona mini siewek.
Co ciekawe - kupiłam też kilka sztuk sadzonek w szkółce w zeszłym roku bo było mi jej mało i te wszystkie padły.

No niezła historia z tą stipą- mam do niej ogromną słabość, dostałam sporo w zeszłym roku od dobrego duszka, i przezimowała jedna. Podobno się wysiewa, ale wygląda na to, że nie u mnie

A ta szałwia jest przecudna! Jaką drogą się zamawia u Marty Finki? Ma swoją stronę? Czy jak?
AnkaK 12:49, 26 cze 2017

Ma stronę (Zielony Punkt) - na pewno Madżenka ma do niej kontakt bo często u niej zamawia.
Ja mam wrażenie, że większe stipy lepiej zimują tzn. nie chodzi tyle o ich wiek, co o wielkość. Nie potrafię tego uzasadnić, ale u mnie tak jest. Dlatego staram się łączyć kilka małych siewek w jedną dużą.
I u mnie wcale nie ma jakoś szczególnie sucho, gdy podlewam brzozy i miskanty na tyle rabaty zawsze i jej się dostaje.
Makusia 13:02, 26 cze 2017

No to się zagłębiam na stronie

Nie mam z czego stworzyć kilku sadzonek posadzonych łącznie, więc wierzę Ci na słowo i na oczy patrząc na Twoje stipy!
Margerytka40 13:07, 26 cze 2017

A ja chyba uśmiechnę się przy okazji o jakąś sadzonkę,jak ona u Ciebie taka weteranka i fajnie zimuje. Moich nie jestem pewna.
rozark 13:07, 17 lip 2017

zginęłaś? wakacje cię wciągnęły?

żurawki od ciebie pięknie się rozrosły i tworzą obwódkę rabaty
Margerytka40 21:23, 24 lip 2017

Puk,puk. Czy zastałam właścicielkę?
Magleska 10:30, 29 lip 2017

halo
anna_t 14:32, 03 sie 2017

Anula wygrzewa się pewnie gdzieś w te upały
pozdrawiamy

ps. pokaz placyk jak wrocisz