Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z uśmiechem 07:39, 31 mar 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

Przyszło mi coś do głowy. Może w tym rogu z platanem nie robić żywopłociku cisowego a nasadzenia np. rododendronowe - tam jest cienia więcej , a zamiast tego lepiej wokół żwirowego kółeczka i tak pociągnąć coś takiego jak w ogrodzie Sylwi? Z lewej strony dałabym osłonę ze Szmaragdów a prawej od lasu np. ze świerków omorika (albo choiny kanadyjskiej)
To zdjęcie lepiej pokazuje miejsce z platanem.

Co o tym myślicie?

Właśnie to chciałam Ci zaproponować, masz naturalną kwaśną ziemię i przepuszczalną, idealna dla rododendronów, tylko ją wzbogać w korę i torf kwaśny. Rh stworzą wspaniały żywopłot , naturalny, dobrze będzie się komponował z lasem, a sosny jak podrosną będą idealnym towarzystwem dla Rh, nie zasłonią bo gałęzie będą wyżej a dadzą delikatny cień, nie zabiorą wody bo mają głęboki, palowy system korzeniowy. Swierki i brzozy nie są dobrym sąsiedztwem dla Rh bo one mają płytki i szeroki system korzeniowy i wysuszą każdą okolicę .
Malutki pod lasem 07:36, 31 mar 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Z dobrych wieści dzisiaj po pracy podjechałam do szkółki, którą mi Iwka na all... znalazła, jak szukałyśmy tufciaków Kupiłam 7 sztuk, do tego 3 danice, 3 berberysy (będą na wymianę za żurawki przy chodniku), kosodrzewinę dostałam gratis
W Auchanie strzeliłam sobie jeszcze borówkę, bo mam tylko jedną, to druga się przyda
widze, że tufeczki kupione - super ja na swoje czekam kiedy dojdzie przesyłka, mam nadzieję, że będą takie ładne jak twoje
Witam serdecznie - Marta ze stepu ;) 07:32, 31 mar 2016

Do góry
Witam was serdecznie,

Nazywam się Marta. Mam ogród od 5 lat, ale dopiero trafiając na Ogrodowisko stwierdziła, ze trzeba coś z nim zrobić . Zainspirował mnie ogród Sebastiana z formum.
Póki co będę pracowała nad tym miejscem:

Będę wdzięczna za wszelkie rady i podpowiedzi.
A Sebastianowi już teraz dziękuję, za niezwykłą pomoc .

Tymczasem pozdraiam,
Marta
Zielonym do góry... 07:24, 31 mar 2016

Do góry
u mnie wiosny mało to dlatego mnie cieszą te moje jedyne kwiatki słabe zdjęcie bo rano przed pracą robiłem i do tego mgła jeszcze...jak głoopi latam od drzewa do drzewa dobrze że Ż nie widziała

jeszcze z tydzień i będzie juz fajnie
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:23, 31 mar 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Domciu... o zajrzałam tak, a tu urodzinki
wszystkiego najlepszego
.
w rodzinie, w życiu i ogrodowych !!!!!
Aniu dziekuję
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:23, 31 mar 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
przecież to zestawienie jest u mnie od 3 sezonów, jak nie 4

nie mam zdjęć na tym komputerze z 2012 i 2013
tutaj 2014

i 2015

dopiero mnie oświeciło jak patrze na te zdjcia...że runianka nie rośnie Ci w tych kamykach...pewnie nie lubi rosnąc w kamykach a u mnie właśnie nie chce rosnąc coś bo jest w kamykach
Co i jak? Nowicjuszka 07:17, 31 mar 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
Toszka z bólem serca obcięłam te ładne świeżutkie przyrosty bukszpanu, w obi zamówiłam już dolomit, nawóz ukorzeniający, obornik koński, topsin - wieczorem odbiorę.
Mam jeszcze 1 problem z moja lawenda, rośnie ona na piachu praktycznie więc nie ma za dużo składników odżywczych i tak jedne krzaki są ładne, a jedne oblatują z listków nie wiem czy to wina odmiany, czy coś innego.

znam ten problem z lawendą - prawdopodobnie złapały grzyba. Z mojego doświadczenia jest to efekt zbytniej wilgoci i brak należytego przewiewu. Prawdopodobnie przyczyną jest sąsiedztwo traw. Proponuję rozsadzić by otrzymać większe odstępy i lepszą cyrkulację powietrza. Dolomit przemieszać z wierzchnią warstwą. Przyciąć. Opryskać topsinem i wdrożyć program z octanem wapnia.
Moje lawendy dostały w kość dopiero w marcu. Nocne przymrozki je "podłamały". Ja swoje dopiero będę ciąć - już się nauczyłam że z lawendą nie ma co się śpieszyć.
Tu ma być ogród :) 07:17, 31 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Edytko, ja widzę mnóstwo miejsca obok drzwi, nawet więcej niż ja mam, wg mnie wysokie wąskie donice byłyby idealne, ale oczywiście Ty tu urządzisz

pokazuję eMowi raz dziennie Twoje ogrodzenie żeby mu pomóc podjąć decyzję jedynie słuszną
Zamieszkać w ogrodzie 07:11, 31 mar 2016

Do góry
magdaw napisał(a)
Zgodnie z obietnicą. ..

ale super pomysł, że ja na to nie wpadłam

mam wrażenie że Twój dom a za chwilę ogród robią wrażenie
Podwórkowa rehabilitacja 07:07, 31 mar 2016

Do góry

Witaj, nie mogłam się oprzeć, aby napisać Ci, że mam oba te powojniki i swoje achy i ochy zostawiam dla Stolwijk Gold. Jest absolutnie boski. Rośnie u mnie w zasadzie w cieniu, na macie wiklinowej. Wiosną jest boski, a jak przekwitnie ma piękne pędzelki w miejscu gdzie był kwiat, które też zdobią. No i trzeba wspomnieć o jasnych zielonych liściach, niezwykle urokliwych, super wybór.
Przerwa na kawę... 06:57, 31 mar 2016

Do góry
Takie maleństwa jeszcze mam. Krokusy i śnieżniki. Wrzoścce w tym roku bardzo słabo.

inne niepożądane elementy też już wychodzą
Ogród Ani :) 06:54, 31 mar 2016

Do góry
Wyszło na to, że twojemu eMusiowi skomplikujemy życie
Wyjaśniam dlaczego
Mam zwyczaj planować odległości i nasadzenia na kilka lat naprzód. Bądźmy szczere - idealnie nie da się zaplanować tego jak się rośliny rozrosną, ale można to mniej więcej przewidzieć. Dlatego też zostawiłam w planie większe odległości i uwzg. przyszły rozrost zwłaszcza buka, bo to że on "przytyje" to nie ulega wątpliwości Uwzględniam w planach potrzeby siedliskowe - buk, cis - obojętne ph lub zasada. Potem azalie (łatwiejsze i mniej wymagające niż rh) i hortki, ew. świerk...
Druga rzecz uwzględniłam minimum pracochłonnosci - jedynie strzyżenia będą wymagać trzmieliny, cis i buksy - to oczywiste. Do tej czynności potrzebujesz miejsca na choćby stopy.
Niezaprzeczalnie jest to wąska w swej szerokości rabata - 2,90m - na przyszłą szerokość buka. Proponuję z trawnika ukraść minimum metr, poprawić łuk i poszerzyć rabatę pod płotem (z planu wynika mi, że zostawiłaś tylko 1m... czy mylę się?
Kradzież trawnika i poszerzenie/wyłagodzenie łuku od strony trawnika pozwoli posadzić rząd azalii, a pomiędzy trzmielinami (trzy kółka za kulą cisa) a azaliami można będzie posadzić szczepioną glaucę (z dołu nie będzie widoczna - tylko od strony trawnika). Dodatkowo jeśli pamiętam pod wiśniami chcesz szpaler hortek - dzięki kradzieży będzie to możliwe.
Przestrzenie pomiędzy roślinami można wypełnić niekłopotliwą w opiece i dla sąsiedztwa innych roślin hakonechloa, ew. jakieś carexy. Pomiędzy trzmieliny, a azaliami można posadzić stipę - u mnie najlepiej rośnie i zimuje w azaliowym towarzystwie.

Ciągle mam wątpliwości odnośnie miskanta - proponuję jasnego, srebrnego, dobrze rozjaśniającego Variegatusa. Wątpliwości mam jedynie dlatego, bo wiem doskonale jak zimą i na wiosnę miskanty śmiecą niemiłosiernie po całej okolicy - łamią się, kruszą i fruwają...

Upieram się przy wyeksponowanej półkuli z cisa, bo dzięki temu zabiegowi cały front będzie spójny w formie, a każda z frontowych rabat będzie miała element wspólny z pozostałymi.

Na koniec pytanie - kto twojemu eMusiowi powie o kradzieży trawnika....?
Ukojenie 06:34, 31 mar 2016

Do góry
zoja napisał(a)
Dziś wróciłam do domu z następującymi roślinkami:

To najwyższe to powojnik montana Rubens (LM - niecałę 10 zł)
średnie - azalia - chciał eM (LM około 8 zł)
najmniejsze to krwawnik różowy - (Tes.o ok 4 zł)

Jak ja Ci zazdroszczę takich zakupów z eM z moim jakbym poszła to jak zwykle by było mało tego dziadostwa masz???
a Tobie jeszcze azalie kupuje
Miłkowo - sezon 2016-2022 00:16, 31 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Dla Hani75
Tak z przodu

Dziękuję
zatem przy "donicach" nie masz bezpośrednio trawnika. Pomysłowo, nie ma kłopotu przy koszeniu trawy. Żurawki pięknie Ci przezimowały. Między żurawkami są tawuły japońskie? Muszę to przemyśleć. Może takie "donice" sprawdzą się przed moim domkiem. Przysłonią dziurę między ziemią a domkiem (bo stoi on na kanoldach) a jednocześnie dam dobrą ziemię i mogą wtedy rosnąć tam jakieś ładne kwiatki, wytrzymujące pełne nasłonecznienie.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:55, 30 mar 2016

Do góry
Witam, co mogę zrobić z trawnikiem, który po zimie przestał być trawnikiem? Co można zastosować na te chwasty i kiedy? Trawnik siany w zeszłym roku we wrześniu. W niektórych miejscach wygląda przez te chwasty naprawdę koszmarnie Zastanawiamy się też czy dosiewać trawę.

Tu ma być ogród :) 23:55, 30 mar 2016

Do góry
Ja bym postawiła chyba tutaj: (ale może bredzę)
Ogród, mydło i powidło. 23:38, 30 mar 2016

Do góry
Amelia - to u nas przy stacji kupione parę lat temu.
Działam tylko nie na tym froncie na którym działać dziś miałam .
Wstąpiłam sobie do sklepu, żeby roślinki pooglądać no i bez zakupów się nie obyło a jak zakupy to i od razu sadzenie, bo migdałek był z gołym korzeniem ale jak cudnie i cieplutko było .

Co z tym ogródeczkiem począć 23:27, 30 mar 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Mam 7 fairy i tu chciałam je rozmieścić
Może cztery na jeden bok trzy przy tujach
Do tego lawenda ,szałwia ,jezówki ...tylko sie zastanawiam nad trzwami
Jakie ? i czy w plecy czy pomiędzy ?
Rabaty 1,20 szer

A może te tuje podzielic ?
po dwie na stronę dać ?

Wiem że ona nie miss pięknsci ,ale to na moich cyckach hodowane

Eeee nooo...to musisz miec fajne cycki
Ogród pewnej ogrodniczki 23:20, 30 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Co powiedziałabyś na taki układ?

Dereń, Miskant Morning Light lub Variegatus, w nogach carex albo hakone?

Dereń co wiosny nisko cięty, wtedy będzie wypuszczał młode gałązki czerwone i nie będzie bardzo wielki.

O Iwonka Ty to masz talent do tych rysunków! Liście derenia są mocno wyraziste biało zielone i te miskanty też biało zielone, ja bym bardziej widziała jednolicie zielone gracillimusy. Tylko czy to się wszystko tam zmieści? Ja to mam zawsze problem z wyobrażeniem sobie jak coś będzie wyglądało z dorosłymi roślinami. Za mało mam jeszcze doświadczenia.
Ogród w Tarnowie 23:16, 30 mar 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies