Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

JanOsik 19:08, 05 maj 2016

Witam

Co to za chwast? Rozkłada się na trawniku, jego korzenie są raczej płytko, ale na sporej powierzchni.
Czym to ubić? Wykopanie pozostawi sporo pustych placów.
Gardenarium 23:09, 05 maj 2016

Wygląda jak krwawnik, ma rozłogi więc mechaniczne wytępienie jest trudne. Zwalcz go herbicydem selektywnym na dwuliścienne.

Instagram Ogrodowiska
Gerald 23:46, 05 maj 2016

Dobry wieczór,
czy ktoś wie, który ten chwast? Podejrzewam, że odpowiednia chemia go zabije, ale lepiej najpierw poznać wróg.
Dziękuję!
JanOsik 11:28, 06 maj 2016

Gardenarium napisał(a)
Wygląda jak krwawnik, ma rozłogi więc mechaniczne wytępienie jest trudne. Zwalcz go herbicydem selektywnym na dwuliścienne.

Dziękuję za odpowiedź, faktycznie wygląda na krwawnik.
LewOgrodowy 22:01, 06 maj 2016

Gerald, to jest chyba bylina ozdobna z liści jastrzębiec plamisty. Wykop i na rabatę daj, bo piękne te liście!
Gerald 23:52, 06 maj 2016

LewOgrodowy napisał(a)
Gerald, to jest chyba bylina ozdobna z liści jastrzębiec plamisty. Wykop i na rabatę daj, bo piękne te liście!

Bardzo dziękuję, otóż to jest jastrzębiec plamisty. Własnie skoro liście są ładnie, mało robiłem przeciwko niemu, a teraz mam inwazję. Jednak nie będę go zupełnie unicestwić.
Gardenarium 05:57, 07 maj 2016

adam_juraszek napisał(a)
Wśród świeżo wyrośnietej trawie wyrosły chwasty oraz chrzan jak się ich pozbyć by nie niszczyć i zabijać trawy

Nożem lub innym narzędziem wycinaj, bo młoda trawa jest bardzo delikatna, pozostałe chwasty wyrywj ręcznie. Jak trawnik będzie miał co najmniej rok - popryskasz herbicydem selektywnym na dwuliścienne. Teraz wyłącznie mechaniczne zwalczanie.

Instagram Ogrodowiska
LewOgrodowy 11:12, 07 maj 2016

Gerald napisał(a)

Bardzo dziękuję, otóż to jest jastrzębiec plamisty. Własnie skoro liście są ładnie, mało robiłem przeciwko niemu, a teraz mam inwazję. Jednak nie będę go zupełnie unicestwić.

Inwazja, bo potem dmuchawiec z niego się robi. Wycinaj kwiaty już w pąku i się nie rozsieje.
Gosiek33 20:39, 07 maj 2016

Proszę o poradę - za płotem przy samej podmurówce rozrasta się coraz bardziej wysoka trawa rozłażąca się rozłogami, ale i być może się wysiewa z dużych pióropuszy. Dziś trochę wyrywałam, wychodziły całe kępy z pięknymi białymi korzeniami jak u perzu

Czym ją spryskać?

tu zdjęcie z ubiegłego roku

pomiędzy wierzbą co najmniej dwie odmiany wysokich traw
tuchan 00:10, 08 maj 2016

Teoretycznie możesz spryskać to roundup-em, który wszystko spali. W praktyce po tym zniszczeniu na miejscu tej trawy wyrosną po jakimś czasie niższe chwasty np. taki mniszek, który będzie rozsiewał Ci się na działkę. Poza tym użycia roundupu może nie życzyć sobie właściciel chwastowiska. Proponuję zatem użycie 2 - 3 razy w roku kosy.