Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzony z pasją 23:18, 27 mar 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Dziękuję, u mnie też jeszcze nie ma takiego efektu bo trawa nie skoszona i jeszcze taka zimowa. Chociaż już się budzi do życia

Właśnie miałem wstawić zdjęcie kancika w dzień

Mi się bardzo podoba.

Karol dla mnie bomba
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:15, 27 mar 2016

Do góry
babka napisał(a)

Na te pasiaki zachorowałam ostatnio, nie mam takich. Śliczne są.
Kosolkowa Pasja 23:13, 27 mar 2016

Do góry
Kosolkowa Pasja 23:10, 27 mar 2016

Do góry
Mój mały zakątek :D 23:06, 27 mar 2016

Do góry
A na koniec torcik mojej produkcji, pierwszy raz w życiu robiłem

Mój mały zakątek :D 23:04, 27 mar 2016

Do góry
Jednak dodałem jajeczka

A później jeszcze doszła kurka, jak w koszyczku na parapecie

Ogród tworzony z pasją 23:04, 27 mar 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Karol jak na pierwszy raz to kanciki na 6. U mnie taka rzadka trawa, że wcale nie ma takiego efektu.

Dziękuję, u mnie też jeszcze nie ma takiego efektu bo trawa nie skoszona i jeszcze taka zimowa. Chociaż już się budzi do życia

Właśnie miałem wstawić zdjęcie kancika w dzień

Mi się bardzo podoba.
Mój mały zakątek :D 23:02, 27 mar 2016

Do góry
Witajcie po długiej przerwie.
Są święta, więc życzę wesołych świąt

Nie mam zdjęć z ogrodu ale podzielę się innymi.
W tym roku jakoś krokusiki mi nie wyszły, kiedy wiem czemu. Jest bardzo malutko i dopiero mają paki.
Tulipanów będzie trochę więcej.

A teraz fotki

Dwa ogrody 22:58, 27 mar 2016

Do góry
Gabrielo - kompozycyjnie to jakoś samo wyszło i przesadzanie do skutku aby kolory zgrać
Małgosiu - oj tam, oj tam szkoda tylko, że doby nie da się wydłużyć, może wtedy zdążyłabym ze wszystkimi planami
rozark lubię detale, w domu i ogrodzie ale i tu i tu jeszcze muszę uzbroić się w cierpliwość
Yoku trytomy cytrynowe wygniły, a cytowana pomarańczowa ledwo zipie przebiśniegi kwitną nadal, zimne noce im sprzyjają
Kindziu pozdrawiam również
wiosna się zaczęła i u mnie

Poznajemy ptaki 22:54, 27 mar 2016

Do góry
Cudowny wątek w którym spędziłam dziś cały wieczór.
Zdjęcia przepiękne, podziwiam.

Mnie dziś udało się obserwować żurawie. Są bardzo płochliwe i z hałasem odfrunęły gdy byłam jakieś 200 metrów od nich.

Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) 22:34, 27 mar 2016

Do góry
Aniu, przepraszam za zwłokę w odpowiedzi.

Delavaye ścinam wiosną, bo:
- jesienią/zimą jej zaschnięte kwiatostany wyglądają dekoracyjnie
- nasiona wymagają stratyfikacji, więc jeśli liczy się na samosiew, warto ją poostawić w naturalnie niskich temperaturach
- większość bylin zostawiam na zimę dla ochrony karpy korzeniowej

Tak wygląda zimą
Ogród Ani :) 22:22, 27 mar 2016

Do góry
Zamieszczę co jeszcze mam

Rabata - Nerka. Tak jak pisałam wcześniej odkąd zamieniłam białoboka i świerka serbskiego nana na 3 stożki z cisa nie mam pomysła na pół tej rabaty. Na tej wizualizacji jest chyba jodła koreańska ale ja wcale jej nie mam na liście roślin
Roślinki to:
- 3 stożki z cisa na środku, jakoś z boku rabaty ich nie widzę. Nie wiem jak to się ma do zasady trójkątów o której pisała Toszka.
- po prawej brzoza brodawkowata youngii,
- kulki pod brzozą,
- z jednej strony żywopłot,
- miskanty na tej rabacie też widzę,
- po drugiej stronie berberysy green carpet - po obwodzie (lubię berberysy, będę miała ich więcej ),
- i dziura, brak pomysła może wcisnąć w tą dziurę świerka glauka globosa lub inversa ale jakoś mi nie gra

Na tyłach też mam rabatę. Długa jest.
- tam będą szmaragdy - jako tło, z prawej będą świerki serbskie z trzmielinami (chyba jestem zdecydowana) i żywopłotem + jakiś wypełniacz - na wizualizacji tego nie widać, trzeba się cofnąć kila stron.
- w rogu buk dawyck gold

Dzięki za uwagi, sugestie, pomoc, inne spojrzenie

Handmade by Elka 22:20, 27 mar 2016

Do góry
Dziewczyny, wiem, że nie ogrodowo, ale nie mogę się nie pochwalić. Na zdjęciu moja najbliższa rodzinka - rodzice, troje rodzeństwa, ich małżonkowie i dzieci. Moi rodzice mają dziesięcioro wnucząt!!! Różnica pomiędzy najstarszym a najmłodszym wynosi 21 lat

Pozdrawiam Was świątecznie.
Ogród Ani :) 22:13, 27 mar 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Bardziej martwi mnie ta rabata.
To ta naprzeciw bramy wjazdowej, obok są garaże (na zdjęciu - na wprost z koszykówką).
Na tej rabacie musi zostać jeden świerk glauka globosa (rośnie na środku) i muszę mu dokoptować jednego buka pendula – nie ma przeproś :/
Reszta out. Miejsce do grania w kosza też zniknie hi hi.
Miejscówkę zyskała tam także wiśnia amanogawa, postanowiłam dokupić jeszcze dwie i posadzić na tle płotu. Za wiśniami bluszcz.
Rabata jest długa na 6,8 a szeroka od 2,30 do 2,80.

Widok od bramy wjazdowej:

Na środku świerk glauka globosa, buk pendula, po lewej świerka 3 cisy kolumnowe,
w samym rogu trzy kule bukszpan, no i żywopłot z bukszpanu (chyba słabo widać na wizualizacji, ale on się ciągnie przez cały tył rabaty aż po wiśnie ) miskant gracillimus też tam ma być, wiśnie 3 na tle płota a za nimi bluszcz, dołem rh scarlet wonder.

Mam buka Purple Fountain i od trzech lat mam problem aranżacyjny Moim skromnym zdaniem aranżacja rabaty powinna iść w stronę wywindowania buka formy pendula do rangi gwiazdy błyszczącej na rabacie gdzie pozostałe rosliny tylko podkreślają jego urodę.
Proponuję podnieść wzrost buka poprzez podwiązanie przewodnika i poprowadzenie go wyżej. Na podniesionej rabacie nisko prowadzony pendula moze wyglądać jak przykurczony karzeł uginający się pod towarzystwem glauki.

kluje mi się aranżacja w głowie, ale bez fastigiat i rodków... za to z żółtymi akcentami i znowu z użyciem kul... a może zółtych kul...
boisz się?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:12, 27 mar 2016

Do góry

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:12, 27 mar 2016

Do góry
Pięknie dziś było prawda ? Gdyby nie ten zimny wiatr byłoby wręcz idealnie
Krokusy mnie zachwyciły.

Moja bajka 22:03, 27 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Kasieńko, zdrowych i pogodnych świąt życzy Dorota

Dzięki Dorotko. Dla Ciebie i Twoich bliskich również radosnych Swiat .
Zakątek z fioletową ławeczką 22:01, 27 mar 2016

Do góry

A tu taki pojedynczy się zabłąkał.

Ogród z widokiem na jezioro 22:01, 27 mar 2016

Do góry
yolka napisał(a)
M pracuje, a ja świętuję (jutro odwrotnie), zamiast na spacer podziwiam widoki z okna. Pomimo słońca wiatr wieje dość silny i wcale ciepło nie jest, nie chcę się znowu przeziębić...

Yolcia macham świątecznie śliczne widoki za oknowe i kwiatuchy i koszyczek buziaki
Ogród z widokiem na jezioro 21:59, 27 mar 2016

Do góry

Wiedziałam że mieszkasz nad jeziorem, ale nie miałam pojęcia, że masz taki widok z okna. Świetna miejscówka wręcz wymarzona.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies