Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Sebek 18:36, 03 maj 2016

Ogrom prac wykonaliscie Super skrzynie!
MirellaB 18:42, 03 maj 2016

Iwonka pisałaś u mnie o berberysach. Będę sadziła w odległości 30 cm, bo chcę stworzyć żywopłot
tulucy 07:23, 04 maj 2016

Kawał roboty na pryzmie możesz też posadzić dynie albo cukinie
Iwk4 12:39, 04 maj 2016

ewa004 napisał(a)
Co ile zasilasz Rh?
Ja wszystko lałam 1 kwietnia, czas już na kolejne?

_Martini_ napisał(a)

A rh czym dolistnie potraktujesz? W zasadzie to już można drugie zasilanie zrobić? Kurczę nie pamiętam kiedy robiłam pierwsze.

Ewa, Marti - sprawdziłam, tylko nie miałam czasu napisać, więc teraz odpisuję:

Mam dwa preparaty do rh:
granulowany nawóz do podsypania Florowit - nawozi się w kwietniu i lipcu. Nie zdążyłam podsypać w kwietniu, zrobiłam to teraz, 1 maja

rozpuszczalny nawóz firmy Agrekol do robienia roztworów - do podlewania co 14 dni i stosowania dolistnego. Tego 2 tygodnie temu dostały tylko dolistnie.
Te preparaty dolistne i rozpuszczalne wolę stosować wczesną wiosną do regeneracji rh po zimie. Potem wolę granulki, bo nie muszę pilnować terminu. Podsypuję i gotowe. Przy okazji dosypałam trochę kwaśnej ziemi pod rh, bo wydawało mi się, ze korzenie są niemal na wierzchu...
Iwk4 12:42, 04 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Piękna pogoda, ogrom prac wykonaliście i teraz zasłużony wypoczynek!

Madżenko, to była połowa prac. Prace trwały dalej w poniedziałek, a nawet wczesnym rankiem we wtorek, choć to było święto ... Zrobiłam zdjęcia z następnych dni, jedna potem mieliśmy gości, dopiero teraz mam czas usiąść i nadrobić zaległości na forum
Iwk4 12:49, 04 maj 2016

polinka napisał(a)
Iwonko jak Twoje miskanty? Trzymam kciuki cały czas aby ruszyły

Polinko, to jeszcze trzymaj dalej.
Są zimne noce, moje miskanty śpią jak zaczarowane,
ale rozmawiałam z dziewczynami z mojego rejonu, mają szansę się jeszcze obudzić, niech no tylko ciepło się zrobi.
Byłoby szkoda. Mam 6 gatunków miskantów i wszystko stoi:
Gracilimus - 3 sztuki
Morning Light - 8 sztuk
Klaine Fontanne - 2 sztuki
Grosse Fontanne - 3 sztuki
Variegatus - 3 sztuki
Zebrinus - 2 sztuki

Tak więc czekam ... I niech mi nikt nie mówi, że jak padnie, to będzie miejsce na nowe.
Ja je kofam.
Iwk4 12:52, 04 maj 2016

Gocha napisał(a)
Iwonko mnóstwo pracy ostatnio zrobiliście. Skrzynie warzywne śliczne

Gosiu, dziękuję.
Skrzynie jeszcze dostaną żwirek wkoło i ramkę z desek na wierzchu. Ale ta ramka później, bo Zbyszek się nie wyrabia. A w tygodniu go nie ma ...
W poniedziałek kupiłam pod żwirek agrowłókninę na ścieżki, dziś chciałam wyłożyć, ale deszczyk teraz pada.
Iwk4 13:31, 04 maj 2016

L00zak napisał(a)
Iwonko miło patrzeć na Twój ogród
Jestem na etapie skrzyń, podpowiedz, czy są wzmocnione w narożnikach?

Michał, dzięki.
Skrzynki mam z dwóch desek, wyższych nie chciałam, bo u mnie na piaskach za szybko taka ziemia podsycha. Chciałabym doprowadzić do skrzyń nawadnianie, ale na razie to jest niemożliwe ...
Skrzynie mają wymiary 120 cm x 240 cm. Początkowo miały być 250 cm długie, ale mam za mało miejsca ...
Pierwszy raz malowałam deski, drugi raz po złożeniu skrzyń. Położone na cegłach i wypoziomowane.

Wzmocnione na dłuższej stronie i narogach:

Iwk4 13:31, 04 maj 2016

Od środka wyłożone folią (przybita ) i wywinięta na dole na zewnątrz.

Następnie napełniliśmy
pierwsza: czarnoziem, kompost, czarnoziem ( warzywa: cebula, por, szczypiorek, marchew, pietruszka, burak, sałata, rzodkiewka)
druga: czarnoziem, obornik, czarnoziem (koper, sałata, ogórek)

Następnie skrzynki dostały obwódkę z desek...

Nadmiar folii obcięty, dosypana ziemia do poziomudolnego skrzynek, na to przyjdzie agrowłóknina i żwirek na brzeg, by wygodnie obchodzić skrzynie. U mnie odstępy sa na 45 cm, ale można szerzej, szczególnie, jak ktoś ma duży rozmiar buta

Miały być obrzeża, ale kasy nie starczyło, a deski na stryszku leżały. Nie malowałam ich, bo chcę, by spatynowały naturalnie i bardziej zbliżyły się kolorem do obrzeży betonowych.

Moja wyobraźnia mi mówiła, że deski będą widoczne tylko z góry i bardzo się z tego cieszyłam ... Dwa dni później prawie z tego powodu wynikła wojna domowa ( ogrodowa ), ale o tym za chwilę ...

Miała być trzecia skrzynia, ale brakuje miejsca ...
Na jednej komorze kompostownika zapełnionego po brzegi nasypałam ziemi i tam wysieję fasolkę szparagową, a pomidorki w dobrej ziemi w doniczkach zadołuję na rabacie ... Nigdy nie prowadziłam pomidorów, totalnie się nie znam, na razie kupiłam dwa krzaczki i mam na parapecie. Czekają ... Chcę kupić różne odmiany, zapisuję nazwy i będę testować, jakie najlepiej się udadzą, zostawię nasionka na drugi rok ...
Iwk4 13:38, 04 maj 2016

tulucy napisał(a)
Kawał roboty na pryzmie możesz też posadzić dynie albo cukinie

Myślałam o tym. Na jednej posadzę fasolkę, na drugiej tak, jak proponujesz, tylko jeszcze nasionek cukinii nie mam... Ale jeszcze kupię Tylko na lato zostanie mi jedna komora wolna

Wczoraj dostałam sadzonki truskawek. Posadzę je na obwódkę na rabacie, gdzie powtykałam patyczki hortensji.
Tutaj mam wolne miejsce pomiędzy klonem crimson sentry a śliwką