Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Blaski i cienie nowego życia 08:56, 26 cze 2014

Do góry
Ula,cieszę się że się u ciebie dzieje.
Jęzor przed tarasem zagospodarowany.
A jak kalina się miewa?
Pokaż też.
Czy walczysz z mszycami podobnie jak ja?

A! No i zerknij na moje poletko.
Czasem przyda się nieco konstruktywnej krytyki.
Może miałabyś jakiś nowy pomysł dla mnie? choć przyznam że z czasem nigdy nie miałam tak krucho jak obecnie.
Wyręczam się nawet córcią i synami w pracach ogrodowych...
Chatka Baby Jagi 07:27, 25 cze 2014

Do góry
A pisalaś, ze u ciebie nie ma co podziwiać...kłamciucha

Dzieci trzeba uświadamiać od najmłodszych lat, tak jak Ty to robisz.........taki szybki indeks trujących:

Owoce leśne słabo trujące
Owoce wywołujące przejściowe zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz ośrodkowego układu nerwowego. Rośliny z takimi owocami to:
-jemioła pospolita białe owoce
-bez czarny tylko niedojrzałe jagody - czerwone
-bez koralowy
-kalina koralowa
-kalina hordowina
-kokoryczka wonna
-kruszyna pospolita

Owoce leśne średnio trujące
-owoce czerwone - niedojrzała kruszyna pospolita, psianka słodkogórz
-owoce niebieskie - czworolist pospolity, jałowiec wirginijski
-owoce czarne - bez hebd, bluszcz pospolity, czerniec gronkowy, kokoryczka wielokwiatowa, ligustr pospolity, szakłak pospolity.

Owoce leśne silnie trujące
Owoce zjedzone nawet w małej ilości mogą spowodować śmierć. Do takich roślin należy zaliczyć:
-konwalię majową - śmiertelne zatrucie u dzieci może wystąpić po zjedzeniu kilku czerwonych jagód, a u dorosłych po zjedzeniu więcej niż 30 jagód.
-trzmieliny (trzmielina brodawkowata i trzmielina zwyczajna) - różowoczerwone owoce zjedzone w większych ilościach.
-wawrzynek wilczełyko - dla dzieci dawką śmiertelną są 3-4 szkarłatnoczerwone owoce, dla dorosłych 10 - 20 owoców.
-wiciokrzew suchodrzew - spożycie nawet kilku ciemnoczerwonych jagód może spowodować śmiertelne zatrucie.
-jałowiec sawina - szaroniebieskie szyszkojagody zawierają silnie trujący związek, sabinol.
-pokrzyk wilcza jagoda - czarne błyszczące jagody, u dzieci 1-2 jagody powodują ciężkie zatrucia, natomiast dawką śmiertelną dla dorosłych jest 10 - 12 jagód.

U ciebie rosną leśne roślinki, sprawdź co u ciebie rośnie

Serdeczne

Czas na zmiany czyli totalna demolka ogrodu 22:26, 24 cze 2014

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów a raczej ogrodowiczów
Postanowiłam w końcu pokazać co się dzieje w moim ogrodzie czyli totalna metamorfoza,totalna demolka.Likwiduję jedną ogromną rabatę stojącą sobie na środku ogrodu a robię inną.Wstawiam fotki co dziś zrobione.Niestety z powodu braku czasu roboty ogrodowe idą jak krew z nosa ale do zimy mam czas ze wszystkimi roślinami
Aha,dla zainteresowanych jeżeli ktoś szuka żółtego bukszpanu - byłam dziś w Kobylej Górze w szkółce Burziwoda i są tam piękne sadzonki tej rośliny ale to tak na marginesie.
Tak to wygląda po usunieciu-wycięciu trawy i formowaniu rabaty.Tam dalej po prawe stronie będzie wsio przesadzone(choć chyba tych hortensji ogromnych nie przesadzę - nie będę ryzykować )

tak wygląda z drugiej strony oczywiście czereśnia wyleci

i tak już pierwsze nasadzenia

Nie wiem czy nie za gęsto ale ja chcę żeby to z czasem tak weszło na siebie i tak od lewej hosty,z tyłu jaśmin

dalej migdałowiec,szałwia(jeszcze jedną muszę dokupić),dalej veronica,forcysja,hortensje bukietowe vannile fraise,kalina,lawenda..na dziś tyle zrobiliśmy..

Dalej bedą róże,za tą dużą hortensją planuje kupić wąską pergolę i posadzić może powojnika,żurawki będą szły od brzegu rabaty,iglaki z wrzosowiskiem zostaną tam w za nimi będzie skalniak i brzózkę też raczej tam zostawie..eh mnóstwo pracy przede mną.
Piaskownia na zakręcie 20:18, 20 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Kasia obiecała i narysowała, możesz się już do czegoś odnieść...będzie ci już łatwiej

To co ci się podoba...to głowocis, nadaje się na średnie piętro

Jodła kalifornijska Compacta, będzie rosła wolno do góry, ale za to w szerokość, to będzie gruby stożek, jodła hiszpańska jest cudowna, będzie wielka, ta na zdjęciu, ma jakąś chorobę uważaj/ musisz mieć w nazwie Fastigiata lub Pendula

Ja proponuję

Jodłę kalifornijską Argentea lub Compacta może być,

świerka czarnego /Picea mariana/ Aurea lub Bohemicka,

Świerka serbskiego fastigiata, choinę kanadadyjską Jadelloh i cisy kolumnowe Wojtek,

Cyprysika nutkańskiego Pendula,

Sosnę Cembra limba/fastigiata lub bośniacka/leucodermis/ Satelit,

Żółty buk Dawid Gold lub purpurowy Purpur Fontain,

Wiśnia piłkowana Amanogawa, magolia, bez koralowy lub czarny purpurowy, kalina,jaśmin do wyboru, hibiskus ogrodowy variegata/ma kwiaty w pąkach w kolorze burgunda, dużo horti bukietowych,żeby był efekt ze 6 szt.,

Wszystko do przymyślenia Ewuś

Agatko, świerki ze względu na system korzeniowy odpadają. Pozostaje sosna lub jodła. Sosna jest piękna, ale widzę, że potrafi się ogałacać. Zostanę tam przy jodle. Myślałam też o choinie kanadyjskiej, ale jak się doczytałam rośnie bardzo wysoka. Mnie chodzi o coś wysokiego w rozumieniu do 8 m
Mam odczucie, że powinnam iść bardziej w zimozielone, ale chyba póki co tak zostanie. Jak coś będę wymieniać. Na 6 sztuk hortek nie ma tam miejsca.
Piaskownia na zakręcie 19:48, 20 cze 2014

Do góry
Kasia obiecała i narysowała, możesz się już do czegoś odnieść...będzie ci już łatwiej

To co ci się podoba...to głowocis, nadaje się na średnie piętro

Jodła kalifornijska Compacta, będzie rosła wolno do góry, ale za to w szerokość, to będzie gruby stożek, jodła hiszpańska jest cudowna, będzie wielka, ta na zdjęciu, ma jakąś chorobę uważaj/ musisz mieć w nazwie Fastigiata lub Pendula

Ja proponuję

Jodłę kalifornijską Argentea lub Compacta może być,

świerka czarnego /Picea mariana/ Aurea lub Bohemicka,

Świerka serbskiego fastigiata, choinę kanadadyjską Jadelloh i cisy kolumnowe Wojtek,

Cyprysika nutkańskiego Pendula,

Sosnę Cembra limba/fastigiata lub bośniacka/leucodermis/ Satelit,

Żółty buk Dawid Gold lub purpurowy Purpur Fontain,

Wiśnia piłkowana Amanogawa, magolia, bez koralowy lub czarny purpurowy, kalina,jaśmin do wyboru, hibiskus ogrodowy variegata/ma kwiaty w pąkach w kolorze burgunda, dużo horti bukietowych,żeby był efekt ze 6 szt.,

Wszystko do przymyślenia Ewuś

Ogród prawie romantyczny 08:49, 20 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)
....Bajowo wygląda i w moim ulubionym kolorze

Ostróżek już dawno nie miałam w ogrodzie, podziwiam Twoją

Różę też mamsz przepiękna , jak jukka zakwitnie to ją obserwuj, atakują je mszyce, dla mnie juka jest idykatorem, wtedy stosuję opryski

Agato, dziękuję za miłe słowa Ostróżki i róże zajmują wazne miejsce w moim ogrodzie, a będzie ich jeszcze więcej. Myślę jeszcze o białej pełnej ostróżce, a jeżeli mowa o różach, to szukam miejsca na piękności takie jak New Down, która przepięknie kwitnie u Ciebie i Eden Rose u Mirelii. Zresztą to dopiero początek realizacji moich planów
Jukę bacznie obserwowałam, bo słyszałam, że lubią ją mszyce. U mnie na juce nie ma żadnej, ale kalina, jaśminowiec i róże mają niechciane towarzystwo i pryskałam je już kilkakrotnie. Jukę opryskałam zapobiegawczo
Piaskownia na zakręcie 21:05, 19 cze 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Jestem, wczoraj wieczorem padłam...
Co do hortek - obie są super tj i vanilka i pinki i będą tu bardzo dekoracyjne. O kwiatach wokół rózy pisałam by teraz posadzić by nie było gołej ziemi a był ładny efekt - w miarę wzrostu róży je przesadzisz.
Ewus w dalszym ciągu twierdze że rodki tam nie pasują. One mają ciężki pokrój a Ty tam masz lekkie trawy, żurawki, jeżówki, wszystko ażurowe.
Poza tym zrób fotke rabatki z oddali by widać było cały łuk, bo na fotce którą wkleiłaś nie widze bys po prawej stronie miała wystarczająco miejsca na pęcherznice (rośnie do 4 m i 2 szer) i na rodki. Jak chcesz coś kwitnącego na wiosnę to tu pasować będzie tawuła lub kalina (Kalina Burkwooda, Kalina 'Eskimo),obiela, polecam też Krzewuszke 'Olympiade'
Pamiętaj tez o cebulowych na wiosnę.
Co do wykorzystywania w ogrodzie własnego materiału to jestem za dwiema łapkami! Ja zawsze tak kombinuje bo tez nie śpie na kasie
Najwyżej podaj mi rośliny jakimi dysponujesz, to moze z tego cos wybierzemy

Kasiu, zrezygnowałam z rodków, będą hortki. Jedną już dzisiaj wsadziłam Vanilkę

Wklejam zdjęcia tego kawałka, chociaż tutaj straszny nieład i bałagan.

Prawy narożnik strona południowo-zachodnia

Jedno ramię literki C

Piaskownia na zakręcie 15:10, 19 cze 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Co do hortek - obie są super tj i vanilka i pinki i będą tu bardzo dekoracyjne. O kwiatach wokół rózy pisałam by teraz posadzić by nie było gołej ziemi a był ładny efekt - w miarę wzrostu róży je przesadzisz.
Ewus w dalszym ciągu twierdze że rodki tam nie pasują. One mają ciężki pokrój a Ty tam masz lekkie trawy, żurawki, jeżówki, wszystko ażurowe.
Poza tym zrób fotke rabatki z oddali by widać było cały łuk, bo na fotce którą wkleiłaś nie widze bys po prawej stronie miała wystarczająco miejsca na pęcherznice (rośnie do 4 m i 2 szer) i na rodki. Jak chcesz coś kwitnącego na wiosnę to tu pasować będzie tawuła lub kalina (Kalina Burkwooda, Kalina 'Eskimo),obiela, polecam też Krzewuszke 'Olympiade'
Co do wykorzystywania w ogrodzie własnego materiału to jestem za dwiema łapkami! Ja zawsze tak kombinuje bo tez nie śpie na kasie

Kasieńko, kochana jesteś. Mam teraz nad czym myśleć

Zrobię zdjęcia. Rodki chciałam bo one są zimozielone
Piaskownia na zakręcie 07:35, 19 cze 2014

Do góry
Ogródek Iwony 15:23, 16 cze 2014

Do góry
Moje wczorajsze wypociny:

1 - żywopłot bukszpanowy
2 - 4 hortensje Vanilia fraise
3 - 2 rododendrony
4 - młode sadzonki hortensji ogrodowej (z sadzonek), jak się rozrosną, znajdą inne miejsce
5 - trzmielina żółta
6 - jodła koreańska (duża)
7 - jabłoń chińska (rajska jabłoń)
8 - murowany klomb obsadzony różą i lawendą (kiedyś tu było oczko)
9 - hortensje limelight
10 - 2 juki na żwirku, za nimi krzewy kwitnące: krzewuszka, kalina koralowa (duża), obok murowana donica przy tarasie, obecnie obsadzona dzikim winem, ale chcę zastąpić różami
11 - duża złota tuja podsadzona zielonymi hostami
12 - żywotnik (duży)
13 - tawuły żółte, obok zielona linia bukszpanu
14 - dąb
15 - tuja zielona
16 - rabata bylinowa z jaśminowcem
zielony - trawnik
brązowy - chodniki
między 13 a 16 znajduje się linia obecnego chodniczka, nie wiem, co z nim zrobić. Wcześniej prowadził do ławeczki, teraz donikąd. Bez sensu ...

Kochane dziewczyny i chłopaki ... Wszelkie sugestie mile widziane. Czym podsadzić hortensje przed bukszpanami?

Ogród zapachów u Jasi 23:01, 13 cze 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

wspaniały busz

ślimaki moga zjeść dyptam? nie parzą się?
ponoć maczniak prawdziwy nie atakuje, gdy dyptam rosnie w pobliżu - jakie masz Jasiu doswiadczenia?
pytam, bo mam mączniaka na floksach

Też miałam mączniaka na białym floksie , zrezygnowałam z jedo uprawy, w tym roku mączniak zaatakował mi bodziszka żałobnego również pożegnałam go na jego miejsce posadziłam bodziszka czerwonego. W tym roku posadziłam na nowo białego floksa tym razem na rabacie różano-piwoniowej . Zobaczymy jak się będzie sprawował. Mam awersję do oprysków i to w zaawansowanym stopniu, w tym roku nawet roztworu octu nie stosowałam na mszyce. Widzę że ucierpiały na tym niektóre róże i kalina japońska.

Pozdrawiam Jasia
Ogródek Izy 21:49, 11 cze 2014

Do góry
Pamiętniczek czas zacząć.

Tak wyglądał mój ogródek w roku 2002:

To jest część ogrodu znajdująca się po lewej stronie od bramy wjazdowej.

Od lewej: kalina, świerk serbski (moje drzewko bożonarodzeniowe - z ostatnich świąt przed ślubem), przed nim jakiś żywotnik i jałowiec, za serbskim niewidoczna sosna himalajska, dalej cudna jodła kalifornijska (już jej nie mam , ale o tym później napiszę), potem jodła kalifornijska, przed nią cyprysik jakiś zółty, dalej sosna czarna, świerk (nie wiem jaki - prezent od koleżanki, też drzewko bożonarodzeniowe), a dalej na prawo nie uchwycone na zdjęciu: świerk gniazdowy, tuja kulista i choina kanadyjska.
Obwódkę zrobiłam ze starych cegieł z rozbiórki chyba stodoły.

Po prawej stronie wejścia jest dom.

Przed werandą wsadziłam 3 jałowce. Wzdłuż chodnika po lewej tuje w donicach (niestety nie mogę tu nic wsadzić na stałe, gdyż obok drzwi wejściowych jest właz do piwnicy, do którego wysypywany jest węgiel, więc samochód musi mieć jak tam dojechać). Natomiast po prawej stronie chodnika jest misz-masz kwiatowy.

Na środku ogrodu rośnie zadołowany 3 może 4 lata wcześniej modrzew. Miał być tam tymczasowo i został do dziś. Wsadzony pod skosem bardzo ciekawie rozrastał się.

Obok modrzewia zrobiłam koło kwiatowe (głównie godecje i cynie, obwódka chyba goździkowa). To taka radosna twórczośc Izy. Długo nie przetrwała.

I na koniec rododendronik - jeden z dwóch (drugi biały). Chyba nie najlepsze miał warunki, bo niewiele urósł od tego czasu. Fakt, że 3 razy zmieniałam mu miejsce. Biały teraz jest bardziej okazały, choć też nie za duży.

I tak to wyglądało w 2002roku. Kolejne lata w kolejnych postach.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:54, 05 cze 2014

Do góry
róża Clair Renaissanse już w pełnym kwitnieniu

krzaczek

kalina watanabe ma przebarwione liście nie za wcześnie ?

Ogród nad jeziorem 15:13, 04 cze 2014

Do góry
Witaj. Pięknie masz położony ogród, kalina niesamowita, ogród dojrzały, tylko trochę trzeba ujarzmić, sama mam z tym problemy, ale takie miejsce jak twoje jest wyjątkowe i chęci do zmian ci na pewno z nami nie zabraknie
Ogród zapachów u Jasi 20:48, 03 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Na poniższym zdjęciu to kaliny. Ta japońska obok - jaka to odmiana? Rośnie szeroko i wysoko?

Czy masz doświadczenia z dereniem kousa - właśnie otrzymałam i nie wiem co z tym fantem zrobić?

Masz fantastycznie i nietypowo zestawione hosty z bylinami. Najczęściej widuje się je jako podsadzenia krzewów, drzew.

Ewo kupiłam ją pod nazwą kalina japońska 'St.Keverne', ma już ok.2m wysokości i ponad 2,5m szerokości.
Dereń kousa jest humorzasty, pierwszy mi wymarzł, drugi posadziłam ponad metrowy egz.w osłoniętym terenie. Rośnie dobrze,tylko kaprysi z kwitnieniem.
W ubiegłym roku potraktowałam go sekatorem to zakwitł (chyba ze strachu), w tym roku nie widział sekatora to ma tylko dwa kwiatki. Domyślasz się co mu zrobię żeby zachęcić do kwitnienia
Jak zakładałam ogród to w sklepie ogrodniczym można było kupić głównie nasiona kwiatów jednorocznych i dwuletnich oraz róże rabatowe, każda bylina którą zdobyłam była dla mnie bardzo cenna, zajmowała miejsce w przedogródku i tak było z hostami , zajmowały dużo miejsca i o tyle mniej produkowałam roślin jednorocznych. Dopiero teraz zaczęłam stosować siewki host już tradycyjnie do podsadzania krzewów .
18.05

Pozdrawiam Jasia
Starorzecze na górce 09:36, 03 cze 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)
Rabatki bardziej całościowo i detalicznie:

rabatka pod sąsiadem

z gwiazdą Louisem Odierem:

rabatka południowa, tu rządzi pustynnik o cudnym zapachu i zaczyna firletka, ale są też ukrytre smaczki na jej końcach, których zdjęć nie mam (bujne jastruny, kwitnące Eden Rose 85, żywotna Mme Alfred Cariere w pachnącym kwieciu oraz na razie malutki, ale kwitnący Comte de Chambord, a uroku dodają dzwonki i szałwia):

rabatka przy płocie (widać potargane liliowce na pierwszym planien):

z kaliną (kalineczką) Roseum?:

rabatka eksperymentalna zachodnia z widocznymi liliami NN oraz bodziszkiem wspaniałym:

Bardzo ładnie ten ogród wygląda, czemu przy rabacie k/sąsiada dałaś smutasa? przecież ladnie ale działeczka wykancikowana, że mucha nie siada z mojego poidełka pija ptaszkiKalina Roseum urośnie ani się spostrzeżesz"gwiazda"LO pięknie wygląda pozdrawiam
Projekt parku 20:23, 02 cze 2014

Do góry
Rzut się nie wyświetla! Jakiej wielkości i w jakiej kolorystyce ta roślina, coś jak ten klon?
Kilka roślin które ostatnio bardzo mi się spodobały:
Bez czarny Eva, kalina Onondaga, kasztanek jarzębolistny, śliwa wiśniowa, heptakodium chińskie.
Ogród nad jeziorem 15:46, 02 cze 2014

Do góry
Ogrodowisko podglądam od jakichś 2 lat, ale nie odważyłam się jak dotąd wstawić zdjęć z mojego "ogródka". Ogród ma już swoje lata, są w nim rośliny, które mają nawet 40 lat. Kiedyś mieliśmy w nim kilka pięknych drzew owocowych starych odmian, kosztele, antonówki...niestety z czasem albo przemarzły albo obumarły. Obecny kształt to efekt pracy mojej mamy, a teraz bardziej mojej. Ogród wymaga renowacji, przesadzenia wielu roślin, odnowienia trawnika, na którym jest teraz więcej perzu niż trawy. Z równych względów musi to jeszcze poczekać, może w przyszłym roku uda się zrobić większe "przemeblowanie". Roślin w ogrodzie jest sporo, niektóre ( np krzak róży, peonie) mają ok 35 lat. Niektóre są całkiem niedawno posadzone. Natomiast mogę się pochwalić rewelacyjnym położeniem, działka leży nad samym jeziorem, mamy dostęp z niej do wody a tuż obok pięknie urządzoną plażę miejską

część z huśtawką ogrodową

bukszpan
róża "emerytka" ma na pewno ponad 35 lat

kalina w pełnej krasie

tu dopiero zaczynam działać, planuję trawy i lawendę
hosty
peonie, kocimiętka i róże

a to nadwodna część działki
Ogród to moje hobby 15:25, 02 cze 2014

Do góry
Witam. Dziękuje za odwiedziny .U mnie kalina jest dostępna ale Caskade. Prawie niczym się chyba nie różni od tej mojej. W internecie też można ją kupić.
Ogród to moje hobby 22:40, 01 cze 2014

Do góry
Za zdjęcie jesiennej St,Kaverne dziękowałam już u siebie, ale dziś mam wolną chwilę i zaglądam co tam u Ciebie. Piękna jest ta Twoja kalina, może uda mi się ją gdzieś upolować....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies