Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Mirelli 16:05, 07 lip 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
Wow u Ciebie stipa już kwitnie fajnie to wygląda. Niedawno widziałam u kogoś te berberysy na tle szarej ściany cudnie to wygląda, a jesienią jak się przebarwiają omg cudo dosłownie.

U mnie też na tle szarej ściany
Ciekawa jestem jesiennego efektu
W zgodzie z naturą 14:36, 07 lip 2016

Do góry
elka_ napisał(a)
Dominiko,
ptasie łapki śliczna i zimozielona, tylko gdzie ją kupić a stipa podobno ma problem z zimowaniem

Marto, też czasami czytam z "rozdziabionymi ustami"

Karolu, co roku będziesz miał ich dwa razy więcej. Usuwałam kiedyś rabatę i zostały jakieś resztki kłączy, więc dzisiaj po dwóch latach jeszcze z trawnika wyrasta

Słyszałem, że są ekspansywne. Mnie to akurat cieszy. Zobaczymy na jak długo.
Ogród Mirelli 14:28, 07 lip 2016

Do góry
Wow u Ciebie stipa już kwitnie fajnie to wygląda. Niedawno widziałam u kogoś te berberysy na tle szarej ściany cudnie to wygląda, a jesienią jak się przebarwiają omg cudo dosłownie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:02, 07 lip 2016

Do góry
JulkAd napisał(a)

Zobacz nawet renomowanym sklepom już wierzyć nie można, a cenę tych "carexów" (tzn stipy) jaką podali? Ciekawa jestem, bo u mnie stipa nie chce się rozsiewać jak na razie, więc chociaż jedną bym kupiła, ale trafiłam na marną sadzonkę, a zaśpiewali mi 30zł

Jula, 4 zł
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:45, 07 lip 2016

Do góry
Milka napisał(a)
No to ja wczoraj kupuję trawę, w końcu renomowany sklep....trawa jakas znajoma mi się wydaje, ale napisane carex....dumam, to podali mi naz Pony Tails, ale to nie carex lecz ostnica, czyli stipa

Zobacz nawet renomowanym sklepom już wierzyć nie można, a cenę tych "carexów" (tzn stipy) jaką podali? Ciekawa jestem, bo u mnie stipa nie chce się rozsiewać jak na razie, więc chociaż jedną bym kupiła, ale trafiłam na marną sadzonkę, a zaśpiewali mi 30zł
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:02, 07 lip 2016

Do góry
No to ja wczoraj kupuję trawę, w końcu renomowany sklep....trawa jakas znajoma mi się wydaje, ale napisane carex....dumam, to podali mi naz Pony Tails, ale to nie carex lecz ostnica, czyli stipa
W zgodzie z naturą 10:13, 07 lip 2016

Do góry
Dominiko,
ptasie łapki śliczna i zimozielona, tylko gdzie ją kupić a stipa podobno ma problem z zimowaniem

Marto, też czasami czytam z "rozdziabionymi ustami"

Karolu, co roku będziesz miał ich dwa razy więcej. Usuwałam kiedyś rabatę i zostały jakieś resztki kłączy, więc dzisiaj po dwóch latach jeszcze z trawnika wyrasta
Pan Maluśkiewicz 09:47, 07 lip 2016

Do góry
Moja Stipa siana później jest normalna, ale nie wiem czy zakwitnie w tym roku. Kupne sadzonki są kwitnące. A te zielone moje bardzo się pokładają. ale lubię ją też może jednak zakwitnie.

Róża w deszczu byłaby u Ciebie mierna. Ewa narzeka na swoją w tym deszczowym roku, moja pokłada się od deszczu. A kolor ma ciekawy, morelowy, żółty i kremowy. Pachnie też zupełnie nie jak róża. W słońcu jej kwiaty są wyjątkowe . Liczę na nią za rok albo dwa.

Pies i kot to zawsze zagrożenie dla ogrodu dlatego ja mam 2 dzieci i świnkę morską , kawię znaczy się ;D
NewLife w ogrodzie 08:48, 07 lip 2016

Do góry
Margo napisał(a)
Cieszę sie, że Ci stipa rośnie.
Jakbyś chciała jeszcze to mam dużo na zbyciu
Jak nie masz gdziekolwiek w przetrwalniku posadzić, to pewnie, że przysposobię. U mnie się miejsce znajdzie. Zawsze będzie w razie czego, jakby po zimie ciężej u którejś z nas bylo z nią.
Makusia napisał(a)
Beatko wpadam się przywitać, szybko nadrobić zaległości, macham i podziwiam zakupy, bo piękne!
Oby deszcze Cię mijały!

maddie napisał(a)
Ja też się witam. Coś czuję,że będzie piękny ogródek Życzę dużo sił.

Marta, maddie
Deszcze nadal mnie nachodzą. Ulewy, po kilka na godzinę. Leje się z nieba. Dziękuję za odwiedziny.
Marzenaka napisał(a)
Rabata coraz piękniejsza. Bardzo podobają mi się te seledynowe berberysy kolumnowe. Sama chcę je mieć ale to dopiero nasadzenia w przyszłym roku. Nie można mieć wszystkiego naraz
To prawda, nie można mieć od razu wszystkiego, ale takie sukcesywne tworzenie ogrodu cieszy dłużej. Pozdrawiam.
Ewa777 napisał(a)

Beatko, piękny ten widoczek Szybko powstaje Ci ta rabata I wcale mnie nim nie męczysz Trawka cudna
Z żabiej perspektywy trawka nawet zielona, ale masakra z nią. Czekam, aż wszystkie nasiona się wyklują i zdecycuję o dosiewkach. RAbata sie nawet mi sprawnie zrobiła. Może dlatego, że nasadzenia w grupach, ale dosyć rozrzucone. Słuchałam się ogrodowiskowych rad i teraz nie skupiam tak roślinek. Dziękuję za miłe słowa. U Ciebie też tylko pada czy leje jak z cebra z krotkimi przerwami?
Joku napisał(a)
U mnie dzisiaj znowu lało i grzmiało. Myślałam o twoim trawniku, ale widzę że już robi się zielony a tym samym deszcz coraz mniej mu może zagrażać.
To prawda, deszcz już mi aż tak nie zagraża, bo źdzbła coraz wyższe, ale podmywa i korzonki wypłukuje. Też źle U Ciebie też tak niemal non stop leje?
mirkaka napisał(a)
Zaglądam do Ciebie z obawą że znów popłynęłaś, ale widzę że już zielono więc teraz deszcz będzie wskazany
A powiedz mi Beatko czy między tarasem a tą rabatą będzie coś jeszcze czy zostawisz taki wielki trawnik?

A wiesz Mirko, że cos tam mi chodzi po głowie, żeby ten trawnik w przyszłości zacząć podgryzać. W projekcie jest droga do drewutni i nasadzenia wzdłuż i klomby. Póki co niech narazie tak zostanie. Mam sporo przestrzeni na rabaty do zagospodarowania dookoła trawnika.
Macham do Ciebie.

U mnie niewiele sie teraz dzieje, więc i pisać nie ma o czym (bo ile można o spływającym trawnku) Tak więc odwiedzam Wasze ogrody a swój oglądam przez okna. Rabata na razie skończona. Niech sobie rośnie.

Pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie.
Ogród Marty 23:49, 06 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pięknie Ci stipa wyrosła, fajnie, że Ci się udało z nasionkami.
Czy ta lawenda to Viva z O? Twoja intensywnie niebieska, ładnie wygląda.
A w ogóle to znowu się powtórzę, że w ogóle nie znam Twojego ogrodu, gdzieś Ty te wszystkie rośliny pochowała jak u Ciebie byłam ? pięknie jest!

Też się cieszę, że mi tak fajnie urosła, chociaż nawadniania nie ma. Dzięki za nasionka
Viva z O jest przy różach, a ta przy bukszpanach i tawule to NN. NN ma intensywniejszy kolor, krótsze kwiatostany i nie pokłada się tak jak moja Viva.

Gdzie się pochowały?- zgubiły wtedy ubranka i wstydziły się pokazać Fajnie, że Ci się podoba
Ogród Marty 23:39, 06 lip 2016

Do góry
Pięknie Ci stipa wyrosła, fajnie, że Ci się udało z nasionkami.
Czy ta lawenda to Viva z O? Twoja intensywnie niebieska, ładnie wygląda.
A w ogóle to znowu się powtórzę, że w ogóle nie znam Twojego ogrodu, gdzieś Ty te wszystkie rośliny pochowała jak u Ciebie byłam ? pięknie jest!
Pan Maluśkiewicz 22:48, 06 lip 2016

Do góry
Super jest ta różą, szkoda że nie moje kolory. Ale na większym areale bym się pokusiła
Stipa rzeczywiście coś nie ten teges... ale powiem ci że i u mnie w tym roku marnie będzie ze stipą.... najpierw mi pies zabawił się sadzonkami, potem mi przyschły [w maju mało padało] a na koniec resztki posadziłam w miejscach gdzie inne rośliny je szybko zacieniły... efekt - tylko jedna stipa! Ehhhhh.
Kup sobie w ogrodniczym 1-2, zakwitnie Ci i będziesz miała dużo nasion na przyszły rok. No chyba że masz dość.

Jeżówki ładnie się zapowiadają
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:28, 06 lip 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Sobie takie radosne rabatki tworzę
Pierwsza, żeby zasłonic warzywnik: trzcinniki, werbena, stipa, perovskia, lawenda... Muszę tam kamyki wysypać...
Efekty pewnie za rok, jak nic nie wymarznie...

Druga - z nowym klonem, w nodze liriope, na tyłach dogorywające bambusy...

Czemu dogorywające ??
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:00, 06 lip 2016

Do góry
Sobie takie radosne rabatki tworzę
Pierwsza, żeby zasłonic warzywnik: trzcinniki, werbena, stipa, perovskia, lawenda... Muszę tam kamyki wysypać...
Efekty pewnie za rok, jak nic nie wymarznie...

Druga - z nowym klonem, w nodze liriope, na tyłach dogorywające bambusy...
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 17:59, 06 lip 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
a co masz w tej donicy to purpurowe - czyżby czosnki? Super.
A ta donica z czego? Wygląda na jakieś płyty?
Całusy

tak czosnki główkowate podsadzone stipą ale stipa na razie zupełnie niewidoczna wśród czosnków
sama donica jest betonowa, a ścianka te ogrodzenia prefabrykowane betonowe (masakra)
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:56, 06 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
mam nadzieję urlopik udany.
Po zeszłorocznej wtopie stipowej (chyba dobrze pamiętam) teraz piękne okazy wyhodowałaś, wszystko Ci ładnie porosło, bo w tle chyba widzę molinię ED kwitnącą prawda?
stipa rosnie choc nie rowno i przy tarasie jeszcze mala :/

Tak w tle molinia
Ogród z pergolą 15:50, 06 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
faaaaaaaajnie tnx
przeglądam stare "działkowce" i wpadł mi taki artykuł w oko

zastanawiam się nad rabata srebrno-niebiesko-białą, popularna na pinie jest
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709149458/

założeniem tej rabaty oprócz kolorów jest tez miejsce: sucho i słonecznie
myslę o takich roślinkach
Bylica luizjańska 'Silver Queen'
wydmuchrzyca i stipa
werbena
przegorzan
lawenda
perovskia
szałwia srebrzysta
miodunka

pasowaloby mi przenieść na nią też artemis bo mnie wkurza śmieciuch ale niewiem czy mi nie zaburzy koncepcji liśćmi..
dziewanna jedwabista tez jest super tylko te jej żólte kwiaty :/

To jeszcze santolina ( jak w Jurajskim Ogrodzie ) albo czysciec wełnisty jako wypełnienie najniższego pietra na takiej rabacie
Ogród z pergolą 13:01, 06 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
faaaaaaaajnie tnx
przeglądam stare "działkowce" i wpadł mi taki artykuł w oko

zastanawiam się nad rabata srebrno-niebiesko-białą, popularna na pinie jest
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709149458/

założeniem tej rabaty oprócz kolorów jest tez miejsce: sucho i słonecznie
myslę o takich roślinkach
Bylica luizjańska 'Silver Queen'
wydmuchrzyca i stipa
werbena
przegorzan
lawenda
perovskia
szałwia srebrzysta
miodunka

pasowaloby mi przenieść na nią też artemis bo mnie wkurza śmieciuch ale niewiem czy mi nie zaburzy koncepcji liśćmi..
dziewanna jedwabista tez jest super tylko te jej żólte kwiaty :/

Normalnie mamy o czym pogadać w sobotę Toż to nie dość że moje klimaty to jeszcze pracuję nad czymś i mam moc inspiracji dla ciebie Daj mi maila na priv to ci prześlę trochę obrazów Perovskią dzieliłam się w tym roku bo wszystkie patyczki się ukorzeniły. Wydmuchrzycę mogę ci dać ale chyba w podwójnej donicy musiałaby rosnąć żeby nie uciec. Albo w kręgu betonowym. Kiedyś rozsadziła mi wiadro w którym rosła - zastanów się dobrze. Ta bylica jest super i mam ją zaplanowaną pod topolą białą jak ogarnę kupę piachu stamtąd - mega ekspansywna. Jest inny gatunek bylicy o szarych liściach i nie myślę tu o piołunie tylko taka grzeczniejsza Szałwia srebrzysta fsjna, włochata ale ons chyba deuletnia wiesz? Do zestawu dodałabym mikołajka, goździki i to niskie co się zwie oślim uchem... teraz nie pamiętam nazwy. No i przetacznik siwy koniecznie. I jakieś drzewko. Oliwnik?
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 12:19, 06 lip 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Moja stipa z własnego siewu - w przyszłym roku też muszę wysiać

a moja z własnego siewu paskudna, ale ta co się sama wysiała jest prześliczna, sztywna, zielona
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 12:12, 06 lip 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Moja stipa z własnego siewu - w przyszłym roku też muszę wysiać

Ładna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies