Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród z rzeźbą 08:57, 22 cze 2017

Do góry
Anula jak ja lubię do Ciebie wpadać Kobitko jak ja bym chciała taki przechowalnik, u mnie by mógł robić już za rabatę cud, miód, napatrzeć się nie można szałwia boska, i te naparstnice, och piękne
Anna i Ogród 08:43, 22 cze 2017

Do góry
Szałwia spokojnie się wysieje, daj jej czas. Może nie plew tak dokładnie i nie obcinaj jej za szybko.
Anna i Ogród 08:02, 22 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Aniu, szałwia z Pęchcina wysiała się u mnie w całkiem przyzwoitych ilościach. Czy Ty owies wieczniezielony ścinasz wiosną? Ja mojego nie ścinałam dom tej pory, tylko suche źdźbłem mu wyciągałam, ale już w ubiegłym roku zaczął mi się rokładać bardzo na boki. Tak myślę czy go za rok wiosną nie przyciąć.

Niestety u mnie ta szałwia się nie wysiała a chciałabym mieć jej troszkę więcej. Może nasiona zbiorę i na wiosnę w domu wysieję sobie. Zobaczymy.

Owsa nie ścinałam. Jest u mnie drugi sezon i na razie nie zauważyłam żeby jakoś mocno się pokładał. Stoi na baczność. Jak coś to podpytaj Agaty z Przenicznej. Ona ma ten owies dużo dłużej ode mnie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:28, 22 cze 2017

Do góry
Wczoraj rano sobie o Tobie myślałam, że coś umilkłaś z tą frontową rabatą. I myślę sobie, no jak nic Kasia nas tam pewnie przeklina, żeśmy jej kazały ciąć, wywalać itd.. A tu proszę, rabatka się zrobiła. Juki na te trudne warunki z rozrośniętymi korzeniami iglaków to chyba dobry wybór, one za wiele do szczęścia nie potrzebują. Żółte tawuły fajnie rozbijają zieleń. Jedyne co, to ja bym tam jeszcze szałwię dosadziła i cebulowe jesienią. Wtedy od wiosny do jesieni coś tam będzie kwitło. Najpierw cebulowe, potem szałwia, juki i na koniec rozchodniki.
Anna i Ogród 23:39, 21 cze 2017

Do góry
Aniu, szałwia z Pęchcina wysiała się u mnie w całkiem przyzwoitych ilościach. Czy Ty owies wieczniezielony ścinasz wiosną? Ja mojego nie ścinałam dom tej pory, tylko suche źdźbłem mu wyciągałam, ale już w ubiegłym roku zaczął mi się rokładać bardzo na boki. Tak myślę czy go za rok wiosną nie przyciąć.
Ogród w budowie - nieustającej 23:26, 21 cze 2017

Do góry
Zrobiłam zdjęcia dopiero dzisiaj wieczorem, bardzo czerwcowym.
Najpierw będzie trochę pamiątek roślinnych, potem różanie i nie tylko a potem pokażę Mordor.

Tego wilczomlecza dostałam od Łucji, pięknie rośnie na ok. 1 m wysokości, a wiosną ma żółte kwiaty, jest zdecydowaną bordową plamą na rabatach. Jest już w wielu miejscach, dobrze się rozrasta i chyba też wysiewa.

I ta stara odmiana róży NN jest od Łucji, już jest pięknym krzewem.

Kępę szałwii Caradonna dostałam od Vivy. Od razu po wsadzeniu zainteresowały się nią ślimaki i liście stały się koronkowe. Ślimaki zostały zneutralizowane i szałwia nieśmiało zakwitła i nabiera mocy po zjedzeniu.

Żeleźniaki z kolei są od Dzidki, Jasi i Łucji - każda z nich dzierżyła doniczkę z żeleźniakami, jak pojawiły się u mnie po raz pierwszy. Hej, jak to dawno było, a żeleźniaki piękne rok w rok.

Powjnik recta jest od Bogdzi - pamiątka pierwszego otwarcia Rododendrowego. Rozrósł się mocno, widać ma dobrą miejscówkę.

Wspaniałe, wysokie biało-żółte irysy od Aganii

Ogród z rzeźbą 22:41, 21 cze 2017

Do góry
Szałwia Caradonna. Możliwe. Na pewno Aneta z Ugoru by wiedział bo mówiła że taką ma.

W każdym bądź razie strasznie mi się ona podoba a jak na złość nie rozsiewa się Czy u Ciebie się rozsiała?
Ogród z rzeźbą 22:35, 21 cze 2017

Do góry
Ania, szałwia z trawami jak z bajki, cała reszta włącznie z przechowalnikiem zresztą też Patrząc na Twoje rabaty myślę zawsze że lepiej być nie może a Ty zmieniasz i mi oczy otwierasz, że może D
Osiedlowy ogródek 22:28, 21 cze 2017

Do góry
oliwka napisał(a)

Czy to szałwia omączona ??? zapomniałam o niej w tym roku. 2 lata temu kwitła mi w doniczce aż do listopada

Oliwko, to przetacznik siwy.

Chyba moje narzekania na budowlańców pomogły, bo dziś patrzę i ogrodzenie w połowie już u mnie jest
Uff
Ogród z rzeźbą 22:14, 21 cze 2017

Do góry
asiak napisał(a)
O matko, jak ślicznie
Chciałabym mieć takie rabaty jak Ty przechowalnik

Asia, u Ciebie zmiany idą w bardzo dobrym kierunku. Zobaczysz jaki będziesz miała busz w przyszłym roku. U mnie na tym "przechowalniku" to rośliny za rok się chyba uduszą, już teraz mi tam ciężko wleźć, żeby chwaściory powyrywać. Na dodatek ta szałwia się w ubiegłym roku wysiała i mam młode sadzonki, a szkoda mi ich wyrywać. Za rok jak eksplodują to będzie jakaś masakra.
Ogród z rzeźbą 21:54, 21 cze 2017

Do góry
Dziewczyny, sporobolusy to właśnie jakaś zagadka jest. Pamiętam z opisów, że to trawa polecana na pełne słońce, powinna mieć właśnie przepuszczalna glebę, bo zimą i wiosną nie lubi zbyt wilgotno. U mnie rośnie zdecydowanie w półcieniu, od ok. trzynastej pełny cień rzuca już na nią ściana domu, a wcześniej też nie jest cały czas w pełnym słońcu. Posadzona w ziemi nie tyle ciężkiej, ale dobrze trzymającej wilgoć i bałam się, że z tego powodu może nie przetrwać zimy, więc zrobiłam jej porządny drenaż z drobnego grysu bazaltowego.
Iza, sadziłam w ubiegłym roku naprawdę malutkie sadzonki, niedawno były nawet fotki z ubiegłego roku tej rabatki, tak więc nie denerwuj się, spokojnie poczekaj.

Aniu, tak to szałwia z Pęchcina. Nie było opisanej odmiany, ale to chyba jest Caradonna.
Ogród z rzeźbą 21:46, 21 cze 2017

Do góry
Ania ta wysoka szałwia w przechowalniku to co to za odmiana? Kupowałaś może ją w Pęchcinie rok temu? Mam identycznie wyglądającą i bardzo mi się podoba ale odmiany nie pamiętam.
Ogród z rzeźbą 21:29, 21 cze 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Różowa szałwia baaardzo mi się podoba. Muszę swoją starą fioletową wymienić na taką właśnie.

Sporobulus u Ciebie na prawdę świetnie wygląda. U mnie jest dużo słabsza muszę jej inną miejscówkę jednak znaleźć.

Moje róże są w podobnym stadium co u Ciebie. Pąki są jednak napęczniałe więc lada dzień wszystkie wybuchną. Mam jednak i takie które nawet pąków jeszcze nie mają

Muszę nieskromnie przyznać, że sporobolus bardzo mnie się również podoba. Zdecydowanie ładnie przyrasta, choć niektóre troszkę słabiej. Ta różowa szałwia też mnie zachwyca, a taka byłam zła w ubiegłym roku, bo miała być właśnie niebieska. Teraz nie żałuję tej pomyłki. Dzięki za pocieszenie z różami.
Ogród z rzeźbą 21:22, 21 cze 2017

Do góry
Różowa szałwia baaardzo mi się podoba. Muszę swoją starą fioletową wymienić na taką właśnie.

Sporobulus u Ciebie na prawdę świetnie wygląda. U mnie jest dużo słabsza muszę jej inną miejscówkę jednak znaleźć.

Moje róże są w podobnym stadium co u Ciebie. Pąki są jednak napęczniałe więc lada dzień wszystkie wybuchną. Mam jednak i takie które nawet pąków jeszcze nie mają
Ogród z rzeźbą 21:10, 21 cze 2017

Do góry
Najbardziej jednak oko cieszyła rozszalała różowa szałwia i fajowo rozrastające się sporobolusy:

Anna i Ogród 19:50, 21 cze 2017

Do góry
Moja ulubiona szałwia kupiona rok temu w Pęchcinie ale nazwy nie pamiętam. Miała się dobrze rozsiewać ale na razie nic takiego nie zauważyłam.

Jeszcze raz szałwia i kwiatki werbeny

a tu ostróżka
Osiedlowy ogródek 19:21, 21 cze 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)
Dzisiejsze fotki:

Czy to szałwia omączona ??? zapomniałam o niej w tym roku. 2 lata temu kwitła mi w doniczce aż do listopada
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 19:21, 21 cze 2017
Do góry
margaretka3 napisał(a)

Ale szałwia muszkatołowa też zakwitnie.

mnie tam ten zestaw pasuje ...ja tam bym nic nie przesadzała
Droga do spełnienia 18:29, 21 cze 2017

Do góry
Wow! Ale trzcinnik daje czadu! Szałwia genialna, a tego zawilca w życiu bym nie rozpoznała w stadium moherkowym Pięknie CI wszystko rośnie
Ogród wśród pól i wiatrów 17:56, 21 cze 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Biała szałwia..sama delikatność. Tniesz ją ? U mnie biała lawenda.

Tnę, po przekwitnięciu. Natomiast nigdy nie rozmnażałam przez podział, choć wiem, że dziewczyny tak robiły. Brakuje mi jednego krzaczka, więc chyba też się w końcu zdecyduję jedną podzielić na próbę. Tylko muszę poczekać na chłodniejsze dni.

Biała lawenda na pewno też jest piękna, idę zobaczyć fotki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies