Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Z Pszenicznej ... 16:13, 19 cze 2017

Do góry
Mebelki super odzysk i DIY króluje u mnie na wsi łatwo składalne drewno albo ławka pod jabłonko zresztą i tak nie mam kiedy na niej posiedzieć chyba że papierosa zapalić wpadam ryje, ryje, plewie i do domu a w domu na tarasie szkło i jakieś bliżej nie zidentyfikowane tworzywo, które łatwo umyć z kurzu bez poduszek których nie ma gdzie trzymać

Ostróżki cudowne właśnie ostatnio zakupiłam ale tylko ciemne i jasno niebieskie, białych nie było. Kiedyś miałam ale się wytraciły, zresztą wkurzały mnie po przekwitnięciu, wysokie kępy ( teraz już wiem że powinny rosnąć w tyle jako wyższe piętro ) więc z nową wiedzą wracam do korzeni i od nowa doceniam ich piękno.

A co to masz takie przed pergolą?

AgataP napisał(a)

I szałwia u Ciebie taka wielka u mnie mikrusia bo tego roczna i na dodatek dzielona(fundusze ) kupowałam jako szałwia omszona to nie wiem czy taka mała czy się ma szanse rozrosnąć.
Ty to dla mnie takie guru bylinowe

Doświadczalnia bylinowo-różana 15:39, 19 cze 2017

Do góry
Mam chyba odmianę Snowbelle. Dawno kupowana. Podwójne kwiaty. Mały. Niski. Tnę w kulkę po przekwitnięciu. Obecnie z 50 cm wzrostu i roztrzepany. Pięknie pachnie i bardzo śmieci. Mszyce go uwielbiają jak wrócę zrobię zdjęcie. Z tymi odmianami trzeba uważać bo po pierwsze nie wszystkie pachną tak intensywnie. Po drugie rozpiętość wzrostu ogromna.

LEH zapowiada się świetnie. Liście w bordowo brązowy wpadają. Pąki z nutkami czerwieni. Czekam na kwiaty w rozkwicie. W tym roku ta rabata żółta dużo nie pokaże bo wszystko świeże.
RJ cudne filiżanki ma. Jedyny problem to to, że to duża róża. I kolor widoczny z daleka. Na razie stoją razem z BB na rabacie w donicach i czekam na dalszy rozwój kwiatów.

Mam tam właśnie szałwię i nie jestem zadowolona z efektu. Lady Shalott bujnęła na metr. Krwawnik jej dorównał ale szałwia jest niska. W sumie powinnam poczekać bo ta szałwia w innym miejscu potworem była w ubiegłym roku a teraz z podziału jest więc pewnie za rok pokaże na co ją stać ale i tak tam przemeblowanie będzie bo źle wsadziłam czosnki i lilie. A bodziszki mi się marzą...
Mój ogród pod lasem 14:12, 19 cze 2017

Do góry
Dzięki Kasja, zaraz pooglądam
Ewa, dzięki za rady Bardzo cenne i podobają mi się A ta kocimiętka kubańska to co to? Nie znam kolezanki

Już podejrzałam Wygląda super tylko czy fioletowa szałwia i ta kocimiętka to nie będzie za dużo fioletu? Pod trawami rosna jeszcze fioletowe astry( widoczne póznym latem dopiero)
Mój ogród pod lasem 14:06, 19 cze 2017

Do góry
Szałwia dobrze będzie wyglądać przy Koboldach (nie wyrzucaj, to cenne rośliny i pasują jako wykończenie rabaty na dole). A miedzy Annabelle i Koboldy, lekko z tułu, można wcisnąć wyższą roślinę - bylinę kwitnącą bardzo długo (kocimiętka kubańska).
Ogródek Iwony II 11:07, 19 cze 2017

Do góry
Kocimiętka piękna, a szałwia obok to ta ode mnie? Napisz chociaż Ty Iwonko, że u Ciebie dobrze rośnie, bo ostatnio dwie dziewczyny aż pisały, że nie może się pozbierać od roku i przyczyny nie znam bo u mnie szaleje na całego.
Ogrodowy song 10:34, 19 cze 2017

Do góry
Urodziwy ten klonik i rabata z bodziszkami również, ta wysoka szałwia to Caradonna?
Tu narazie jest ściernisko... 10:29, 19 cze 2017

Do góry
Tak Basiu, to też szałwia. Mam trzy kolory: białą, różową i fioletową.
Tu narazie jest ściernisko... 10:20, 19 cze 2017

Do góry
Basiu . ! Masz piękne zadbane rabatki a że gdzieś jakiś chwaścik sie pokaże ...przecież to nie" muzeum"
a Ty zaraz pierdzielnik

Basiu a to białe przy szałwi i stipie to tez szałwia?
Mirkowy ogród (początki) 06:19, 19 cze 2017

Do góry
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Byłam na działce i śnieżnik już wysypał nasiona, więc tylko delikatnie przykryłam ziemią i oznaczała miejsce.
O szałwię muszkatołową nie ma się co martwić. Daje bardzo obfity samosiew. W promieniu 1 metra sama szałwia. To z własnego doświadczenia, bo w mieszance bylin wysokich trafiła się jedna, a teraz wyrywam siewki, bo zagłuszyłyby wszystko.
Piękne trawy i liatra po roku też pięknie wyrosła. A żywopłot może da radę. Mamy w tym roku dość mokro. (st)
Szałwie czy lawendy? 22:28, 18 cze 2017

Do góry
jak dla mnie bardziej lawenda niż szałwia
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:13, 18 cze 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Kocimiętka+szałwia świetne towarzystwo

Też tak uważam
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:09, 18 cze 2017

Do góry
Kocimiętka+szałwia świetne towarzystwo
Szarobiałego ogrodowe początki. 20:59, 18 cze 2017

Do góry
Niewiele się dzieje w moim ogrodzie (akcja reanimacji cisów w toku), ale powoli robi się kolorowo.

Szałwia otwarta. Piękny niebieski kolor. Niestety nie zimuje. Trzeba wykopać i przechować.

Ogrodowe kreacje 16:40, 18 cze 2017

Do góry
Ale na fociłaś ślicznie ścieżka z okrąglaczków i kamyków super się prezentuje i hosty pod drzewem, i szałwia taka dorodna u mnie trochę mikra ale nowo sadzona i jeszcze dzielona

A morza zazdroszczę ja muszę poczekać jeszcze miesiąc żeby zamoczyć palce w słonej wodzie i po wylegiwać się na piasku mam tylko nadzieję, że będzie słonko czego i Tobie życzę
W cieniu - zacieniona 16:33, 18 cze 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Bogusiu zakwitła mi Szałwia Muszkatołowa z nasionek od Ciebie.Fotki u mnie☺

Widziałam...śliczna.
Moja glebo terapia 14:40, 18 cze 2017

Do góry
Takie coś przyszło ze wsi nie wiem jak się nazywa i czy pozostanie na dłużej

nieśmiało kwitnie szałwia tegoroczny nabytek po podziale

i takie coś jeszcze

i lilie w pączkach

Ogrodowe kreacje 13:21, 18 cze 2017

Do góry
Szałwia, hortka i samosiejki dzwonki

Morze woni i kolorów... 09:23, 18 cze 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)
Widzę, że też jesteś uzależniona od kwiatów)), moje liliowce, te które miałam juz na działce właśnie kwitną a te które zakupiłam wiosną przez internet są mniejsze i dopiero zawiązują pąki (nie wszystkie). róż też kupiłam trochę wiosną ale nie kwitną jeszcze, twoje są piękne i ta szałwia....

No właśnie. Nie wszystkie liliowce zakwitną tego roku. Dlatego zwykle dokładnie "macam' paczuszki z nimi, żeby wybrać jak największe Mam kilka róż, które rosną u mnie już kilka lat. Jednak kolejne dokupiłam wiosną zeszłego roku. Te są więc jeszcze małe. Mam jednak nadzieję, że szybko się rozrosną. Jestem bardzo niecierpliwa Szałwię mam kilka lat. Przesadzam w inne miejsce siewki i dlatego mam już ich trochę.
Morze woni i kolorów... 09:19, 18 cze 2017

Do góry
Widzę, że też jesteś uzależniona od kwiatów)), moje liliowce, te które miałam juz na działce właśnie kwitną a te które zakupiłam wiosną przez internet są mniejsze i dopiero zawiązują pąki (nie wszystkie). róż też kupiłam trochę wiosną ale nie kwitną jeszcze, twoje są piękne i ta szałwia....
Na huśtawce miło płynie czas... 08:50, 18 cze 2017

Do góry
Edyta, z Pashminą mam tylko seslerię heuflerianę i w plecach rh białe. Z przodu danica. Ta rabata jest w kamieniu i w dodatku frontowa wiec tam już raczej nie będę nic więcej dosadzać.
Fajne masz ceny na trawy. 25zl za miskanta mnie nie zdziwilo. U nas tak jest i ubolewam nad tym.
Ta szałwia stała przy caradonnie, ale sama nie miała nazwy. Zatem niestety obie mamy nn. Też bylam ciekawanazwy, ale najważniejsze, że ladnie mi wypełniła luki i dodała koloru
Widzę, ze moja Leosiowa rabata wiedzie prym Bardzo mnie cieszy, że w końcu coś mi dobrze wyszło w ogrodzie A ona powstała zupelnie z przypadku. Chcę ją jeszcze trochę ulepszyć trawami (dlatego pytałam u Ciebie).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies