Ją swoje obcięłam nisko. Denerwowały mnie. Zobaczymy czy przeżyją. One na wiosnę takie suchawe są i tak myślę czy to zielone u Ciebie to aby nie inna dtrawa wrrośnięta.
Za najśliczniejszego różowego kwiatuszka dziękuję Jakbym Ją wyściskała, Buziaki od Cioci No i dla Filipka też
Nie wiem...zajrze do nich potem. Na razie zimno. Bardzo zimno. I wieje ...i sie chmurzy.... Wczoraj bylo bardzo ładnie i te krokusy wszedzie...aź miło było podeptać po ogrodzie.
Uciekam do pracy.
Wszystkim zycze milego ogrodniczkowania.....i ciut wiecej stopni na plus.
Kasiu na nic Twoje troski. Sylwi pokazałam jak mi z malutkiego urósł duży rh to jest Nova Zembla. Percy Wisseman jest dużo mniejszy zaraz poszukam zdjecia ale z opisu widze ze masz to co miało byc.
To sa te z przodu i z boku , to krzaki około 14 letnie .
A tu wlasnorecznie wyprodukuwoany wegiel ze slomy i drewna, do produkcji terra preta.
Wegiel wiaze skladniki odzywcze, nasiaka nimi jak gabka poprzez swoja porowata strukture i potem oddaje powoli roslinom, zapobiegajac w ten sposob wyplukiwaniu.
Z tego co czytalam, po ostrzezeniach Danusi, turkucie sciaga cieply swiezy obornik stosowany jesienia. Bo one w nim zimuja. Fakt, turkucie lubia obornik. Ja daje obornik tylko dla dzdzownic. Wtedy z niego nic nie zostaje, tylko czarna ziemia. Nie sadze, zeby sciagal wtedy te owady. Humus z dzdzownic (przy jego wyrobie stosuje sie obornik wymieszany z lucerna i to daje sie do zjedzenia dzdzownicom) stosuje juz 4 rok i narazie turkuci nie mam. Kupuje pare workow co roku. Tym razem sie zdziwilam, bo humus byl pelen malutkich dzdzownic i ich jaj. Nalapalam i dalam do trzeciego kompostownika.
Czyli zgodnie z w/w zasadą powinny być jakieś formy dominujące na trzech rogach.
Ta rabata ma nawet kształt trójkąta, jak się uprzemy. Wybaczcie ja przy niej wymiękam
No i ta jest dla mnie maniana, ta rabata
Niekształtna, burzy całą koncepcję. Pierwotnie to mają być tam trzy kulki w tym wąskim pasku, przy samej chałupie a z przodu Choiny kanadyjskie Jeddeloh. Miejsce cieniste, nawet mocno.
Ale mi zgrzyta :/
A teraz prawa strona schodów. W myśl zasady trójkątów źle. Tak?
Kurcze nie wiem. Na trzy elementy (stożek + dwie kule) jest tam za dużo miejsca a cztery (stożek + trzy kule) burzą założenie?
Widzisz Toszka, niby o tej zasadzie słyszałam ale się nigdy nie wgłębiałam. A szkoda :/
Wiem czemu niektóre obsadzenia nam się nie podobają, intuicyjnie wiesz, że coś jest skiszone ale nie wiesz co (tak jet w moim przypadku). Na tą lewą najwyższą kaskadę za nic w świecie nie umiem dopasować tego stożka i kulek coś mi cały czas nie gra :/
A teraz prawa strona schodów. Wyobraźmy sobie, że to co na zdjęciu to cis a w przypadku kulek - cis i buksy. Gdybyś tego wpisu o tej zasadzie trójkątów nie poczyniła pewno bym tam 3 stożki wpakowała :/
A to już chyba by nie grało :/
A o to mniej więcej biega.