Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w lesie 09:02, 19 mar 2016

Do góry
Żywopłot wyraźnie chce nam coś powiedzieć. Ktoś zna ten pradawny język?

Ogrodowy song 08:54, 19 mar 2016

Do góry
Brałam po kilka, głębokość..to trochę może bardziej wciskałam.Wczoraj wygrzewała się na słonku a dziś na razie go brak.

Mój aparat ma za mało pixeli aby złapać begonie ;( takie one wielkie ))

No...udało się

Ogrodowy song 08:48, 19 mar 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Oto moje stipowe szaleństwo

Super ja może dzisiaj zabiorę się za swoją
po kilka sztuk brałaś ??? a dużo głębiej ją sadziłaś niż była czy na tak jak rosły??
Ogrodowy song 08:32, 19 mar 2016

Do góry
Oto moje stipowe szaleństwo

Mazury i mój kawałek ziemi 08:32, 19 mar 2016

Do góry
Ogródek Iwony II 08:04, 19 mar 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Miedzian, słonko.... a u mnie śnieg pada.

No co ty mówisz...
Moje małe królestwo 08:04, 19 mar 2016

Do góry
Wczoraj korzystając z okazji ,że byłam po leki wpadłam na ryneczek i kupiłam bratki takie jak chciała malutkie
okno kuchenne,miło mieć widok na ..

i jeszcze

i
Ogródek Iwony II 08:01, 19 mar 2016

Do góry
Miedzian, słonko.... a u mnie śnieg pada.
Ogród Cioci cz. 3 07:59, 19 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Gosiaczek to cudowne rozmnożenie z jednej konkretnej kępy Froested Curls jaką mi podarowałaś . Ale po zimie 3 są takie bez kolorku, a jedna zielona.

Myślisz, że one wszystkie żyją? MAm je jakoś przycinać, czy nie tykać?
Ta jest zielona, a pozostałe takie brązowe.

I machamy do ciotuni

Ją swoje obcięłam nisko. Denerwowały mnie. Zobaczymy czy przeżyją. One na wiosnę takie suchawe są i tak myślę czy to zielone u Ciebie to aby nie inna dtrawa wrrośnięta.
Za najśliczniejszego różowego kwiatuszka dziękuję Jakbym Ją wyściskała, Buziaki od Cioci No i dla Filipka też
Ogród Małej Mi - sezon 2016 07:59, 19 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Ania, jak tam trytomy, ruszyly?

Nie wiem...zajrze do nich potem. Na razie zimno. Bardzo zimno. I wieje ...i sie chmurzy.... Wczoraj bylo bardzo ładnie i te krokusy wszedzie...aź miło było podeptać po ogrodzie.
Uciekam do pracy.

Wszystkim zycze milego ogrodniczkowania.....i ciut wiecej stopni na plus.
Ogródek Iwony II 07:53, 19 mar 2016

Do góry
Iwonko witam się w nowym wątku,ale niespodziankę zrobiłaś

U mnie dziś słoneczko zagląda przez okno
Rododendronowy ogród II. 07:52, 19 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Bożenko widdzę, że pokazałaś Sylwii jednego ze swoichbPercy Wiseman i jestem w szoku, bo ja kupiłam swojegobpod taka nazwa, a jest taki bardzobjasny różowy. Pewnie oś pomyoili z plakietkami. Ciekawe więc co mam :/

Kasiu na nic Twoje troski. Sylwi pokazałam jak mi z malutkiego urósł duży rh to jest Nova Zembla. Percy Wisseman jest dużo mniejszy zaraz poszukam zdjecia ale z opisu widze ze masz to co miało byc.

To sa te z przodu i z boku , to krzaki około 14 letnie .

Dżdżownice kalifornijskie 07:42, 19 mar 2016

Do góry
A tu wlasnorecznie wyprodukuwoany wegiel ze slomy i drewna, do produkcji terra preta.

Wegiel wiaze skladniki odzywcze, nasiaka nimi jak gabka poprzez swoja porowata strukture i potem oddaje powoli roslinom, zapobiegajac w ten sposob wyplukiwaniu.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:42, 19 mar 2016

Do góry

Pogięta piękność powolutku startuje
Dżdżownice kalifornijskie 07:38, 19 mar 2016

Do góry
Z tego co czytalam, po ostrzezeniach Danusi, turkucie sciaga cieply swiezy obornik stosowany jesienia. Bo one w nim zimuja. Fakt, turkucie lubia obornik. Ja daje obornik tylko dla dzdzownic. Wtedy z niego nic nie zostaje, tylko czarna ziemia. Nie sadze, zeby sciagal wtedy te owady. Humus z dzdzownic (przy jego wyrobie stosuje sie obornik wymieszany z lucerna i to daje sie do zjedzenia dzdzownicom) stosuje juz 4 rok i narazie turkuci nie mam. Kupuje pare workow co roku. Tym razem sie zdziwilam, bo humus byl pelen malutkich dzdzownic i ich jaj. Nalapalam i dalam do trzeciego kompostownika.

Ogród Ani :) 07:30, 19 mar 2016

Do góry
Czyli zgodnie z w/w zasadą powinny być jakieś formy dominujące na trzech rogach.
Ta rabata ma nawet kształt trójkąta, jak się uprzemy. Wybaczcie ja przy niej wymiękam

Ogród Ani :) 07:19, 19 mar 2016

Do góry
No i ta jest dla mnie maniana, ta rabata
Niekształtna, burzy całą koncepcję. Pierwotnie to mają być tam trzy kulki w tym wąskim pasku, przy samej chałupie a z przodu Choiny kanadyjskie Jeddeloh. Miejsce cieniste, nawet mocno.
Ale mi zgrzyta :/

Ogród Ani :) 07:09, 19 mar 2016

Do góry
A teraz prawa strona schodów. W myśl zasady trójkątów źle. Tak?
Kurcze nie wiem. Na trzy elementy (stożek + dwie kule) jest tam za dużo miejsca a cztery (stożek + trzy kule) burzą założenie?

Nie patrzcie na chałupę, dopiero przed malowaniem
Ogród Ani :) 06:59, 19 mar 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Złota zasada trójkatów to podstawy kompozycji - są to zazwyczaj trzy (piszemy tu o roslinach, ale nie tylko ich się to tyczy) dominujące wzrostem, formą, kolorem lub pokrojem rośliny i posadzone są tak, że gdy połączy się je linią utworzą rogi trójkąta. Zawsze łączy je wspólny element czy to strzelistej formy, lub poziomy pokrój, kulisty itd Owa zasada wprowadza wizualny ład i porządek. Jest to zasada odnosząca się do planowania przestrzeni. Podobna zasadą jest piętrowe sadzenie roślin symbolizujące - i tu pozwolę sobie na uzycie symboliki kompozycji japońskiej - najwyższy to niebo, nizszy to człowiek i najniższe piętro to ziemia.
Mam nadzieję, że jasno to wyraziłam

Widzisz Toszka, niby o tej zasadzie słyszałam ale się nigdy nie wgłębiałam. A szkoda :/
Wiem czemu niektóre obsadzenia nam się nie podobają, intuicyjnie wiesz, że coś jest skiszone ale nie wiesz co (tak jet w moim przypadku). Na tą lewą najwyższą kaskadę za nic w świecie nie umiem dopasować tego stożka i kulek coś mi cały czas nie gra :/

A teraz prawa strona schodów. Wyobraźmy sobie, że to co na zdjęciu to cis a w przypadku kulek - cis i buksy. Gdybyś tego wpisu o tej zasadzie trójkątów nie poczyniła pewno bym tam 3 stożki wpakowała :/
A to już chyba by nie grało :/
A o to mniej więcej biega.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:43, 19 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Uwielbiam Danusiu ten zakątek w twoim ogrodzie. Rododendrony już wielkie się zrobiły. Włażą na kostkę przy źródełku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies