Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Joku 20:17, 18 kwi 2016

Widzę że jesteś zajęta układaniem ścieżki, ale może podpowiesz jak posiać fenkuł? Miałam w partii nasion wysianych w domu, które wiatr mi zrzucił po wystawieniu na taras (piszę w skrócie żeby nie zabierać zbyt dużo czasu ). Nie doczekałam się wykiełkowania. Czy można posiać jeszcze na zewnątrz? Jeżeli tak to jak głęboko?
Z góry dziękuję
Pszczelarnia 20:34, 18 kwi 2016

nawigatorka napisał(a)
Ale piekna cegla.bedzie miodzio (nomen omen).ja tez dzis obrzeza ukladalam choc u mnie kroluje beton.
A mlotek brukarski niech sie znajdzie bo cegla na inne mlotki zbyt delikatna
Czekam ma cd

Nie znalazł się ale jakoś dobrnęłam do końca, pomagałam sobie kielnią (znalazłam w szopie starą prawie dziurawą):

Na koniec zrobiłam nawet fugę cementową - nie wiem, czy dobrze. I oczywiście obetonowałam brzegi.
Starannie wygrabiłam glebę i będę siała!
Kręgosłup nie boli, bolą nadgarstki (szuflowanie) i łokcie.
Przy słupkach drewnianych posadziłam lilie, przy drucie (małe są jeszcze jabłonki) będą dalie, kosmosy i aminki, wzdłuż ścieżki cynie, czarnuszki, astry.
Zmienię chyba "donicę" - kocioł (wyczyściłam go nieco sodą, octem i proszkiem do pieczenia) nie pasuje za bardzo. Czy pasuje? Tam będą posadzone bukiety warzywne.

I na koniec ważne elementy: rękawiczki i nakolanniki.

Pszczelarnia 20:39, 18 kwi 2016

Joku napisał(a)
Widzę że jesteś zajęta układaniem ścieżki, ale może podpowiesz jak posiać fenkuł? Miałam w partii nasion wysianych w domu, które wiatr mi zrzucił po wystawieniu na taras (piszę w skrócie żeby nie zabierać zbyt dużo czasu ). Nie doczekałam się wykiełkowania. Czy można posiać jeszcze na zewnątrz? Jeżeli tak to jak głęboko?
Z góry dziękuję

Płytko do gleby ciepłej. Jeszcze można siać. Nawet w maju można siać.
Serdecznie pozdrawiam kwiatkiem magnolii japońskiej:

Pszczelarnia 20:40, 18 kwi 2016

Matka napisał(a)
Czy szpszoły(mojego Antka wymowa)już zbudzone?

Tak, dzielnie latają. Lada moment będą 2 nowe rodziny. Z takich oto komórek

Pszczelarnia 20:53, 18 kwi 2016

mira napisał(a)

I bieżące robótki wokół wysiewów i pikowania:

Oto wiosna właśnie !!!!!

- jaki sprzęcior widzę ja poskąpiłam to mam plastikową łopatkę, ale takie sitko by się zdało

co dodajesz do ziemi coś tam chyba jest jakby wernikulit czy coś

donice wiosenne piękne a robót drogowych nie zazdrości mój kręgosłup

pozdrawiam

Łopatka - najważniejsze, żeby była głęboka. Sitko, to jest to z A., do siewnej ziemi (z marketu) dodaję perlit i na wierzch czasami wermikulit. A do ziemi rozsadowej to: ziemi ciężkiej (1. klasa szwagra), ziemi mojej ogrodowej (klasa 5) i piasek.

Ale agapanty rosną w tej samej ziemi od 4 lat (od kupna, pozyskania) - czy je trzeba przesadzić już? Dostają teraz nawóz na kwitnienie. W ubiegłym roku kwitły nawet kilkoma kwiatami.

Magda70 20:53, 18 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Opis prac i wrażeń.
Cegła, 240 szt.,

piasek z zapasem 1500 kg (z tego 5 taczek zostało do innych prac),

poziomica (mogłaby być dłuższa), młotek budowlany (brukarski się zapodział), listwa tynkarska - murłata, wiadra (na wszelki wypadek),

wzór wymyślony:

CDN

czekam z niecierpliwością na cd
bajkowo u Ciebie...ale to wiesz.
Margarete 20:56, 18 kwi 2016

Ewciu, ale pracy sama wykonałaś....ale ścieżka wyszła świetnie. Jak dojdą obok rośliny i ona sama się spatynuje to uzyskasz dopiero efekt łał. Cegła w ogrodzie to super, klimat trochę angielski, trochę romantyczny, trochę wiejski....bardzo do twojego ogrodu pasuje

U nas w domu było też takie ocynkowane naczynie tylko nie balia a wanienka...moja wanienka....ale ja byłam w niej kąpana prawie pół wieku temu....

Runianka od ciebie rośnie sobie, mam nadzieję że będzie jej u mnie dobrze
Wrzucam fotkę - zaraz po posadzeniu wyglądała licho ale już się podniosła i chyba ok.(potem wywalę to zdjęcie)
Pszczelarnia 20:59, 18 kwi 2016

GorAna napisał(a)
Ewciu, nieustannie zaglądam pozachwycać się narcyzową łąką
Czy one tak rosną już któryś rok, czy pierwszy?
Ścieżka z cegły będzie miodzio
Pozdrawiam

Rosną już 4 rok. Co roku też dosadzam. Wygląda jednak na to, że się mnożą.

agata19762 21:01, 18 kwi 2016

Ewa wydaje mi się, że wysyłałam Ci takie.
Pszczelarnia 21:04, 18 kwi 2016

Margarete napisał(a)
Ewciu, ale pracy sama wykonałaś....ale ścieżka wyszła świetnie. Jak dojdą obok rośliny i ona sama się spatynuje to uzyskasz dopiero efekt łał. Cegła w ogrodzie to super, klimat trochę angielski, trochę romantyczny, trochę wiejski....bardzo do twojego ogrodu pasuje

U nas w domu było też takie ocynkowane naczynie tylko nie balia a wanienka...moja wanienka....ale ja byłam w niej kąpana prawie pół wieku temu....

Runianka od ciebie rośnie sobie, mam nadzieję że będzie jej u mnie dobrze
Wrzucam fotkę - zaraz po posadzeniu wyglądała licho ale już się podniosła i chyba ok.(potem wywalę to zdjęcie)

Nie zabieraj zdjęcia. Runianka da radę.

A mnie się marzy urządzenie łazienki w dawnym stylu, koniecznie z kominkiem albo piecem/kozą i oczywiście urządzeniami jak z filmów historycznych .... .