Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:01, 18 mar 2016

Do góry
Już się poprawiam
Ze szkółki na Barbary przywlokłam sosnę koreańską silveray

dwa kolejne rodki z O..

ognik szkarłatny, bo pomarańczowego już mam
Ogród Loczka 19:57, 18 mar 2016

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Jeszcze spojrzenie na ogród

Witaj, fajny widok, ciekawy ogród Pozdr
Anulajda w raju 19:55, 18 mar 2016

Do góry
Macham wieczorowo, bo jutro praca mnie czeka... ale nie ogródkowa szkoda
ale za to będzie pachnieć w domu...

Ogród Ani :) 19:52, 18 mar 2016

Do góry
No i moja nerka została.
W związku ze zmianą świerka serbskiego nana i białoboka na 3 stożki z cisa wysypał mi się plan na pół rabaty To tylko szkielet, planuje tam też trawy i wypełniacze.

Pytanie za 100 pkt. ile zostawić przyszłościowo miejsca na cisy - kule i stożki ?
Będę wdzięczna za podpowiedzi i sugestie

Ogród Ani :) 19:46, 18 mar 2016

Do góry
I dalej, dziś pomęczę wszystkich

Po lewej widać rabatę z trzmielinami przyszłymi a po prawej planuję choiny kanadyjskie - żywopłot, rh coming white, znajdzie się tam też miejscówka dla klona no i grujecznik pendula. Na razie jest tam bałaganik. Jest to miejsce wilgotne z ciężką ziemią, blisko studni chłonnej.

Na tej wizualizacji nie ma wszystkich roślin, które wymieniłam.

Ogród z łezką II 19:42, 18 mar 2016

Do góry
Bardzo ładnie biały tojad ruszył, dwie ostatnie niebieskie ostróżki chyba wygniły. Pozostałe już widoczne.

Już mam 4 granatowe iryski i pierwszego fioletowego, drugi w kolejce

a czasem nie na temat ... 19:42, 18 mar 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Pół "trawnika" zdarte - teraz tak wygląda moje życie ogrodowe .
jarzmianki czekają na posadzenie i w drodze są dwie wiśnie omszone accolade nisko szczepione, cieszę się że udało mi się je kupić bo z dostępnością średnio choć na efekt poczekam kilka lat bo drzewka mają 100 cm

to wyglada imponujaco i zapowiada sie fest ciekawie))))
Anulajda w raju 19:41, 18 mar 2016

Do góry
Ogród Ani :) 19:40, 18 mar 2016

Do góry
I dalej dalej chce pokazać jak sobie mniej więcej to wymyśliłam
Wiadomo w gardenpuzle nie ma wszystkich roślin i trzeba zastępować coś czymś.

Z przody w tym pierwszym korycie mają rosnąć moje trzy trzmielinki (wiecie które)

Tego cisa kolumnowego w tym środkowym korycie raczej nie będzie, to tylko moja wena twórcza, poniosło mnie, według mnie on tam nie pasuje W tym środkowym korycie mają być 3 kule za trzmielinami trochę widać kule i choiny kanadyjskie + wypełniacze.
Ogród z łezką II 19:39, 18 mar 2016

Do góry
Rano byliśmy u Kapiasa po agrest, bo jeden z moich ubiegłorocznych nie dał rady po tym wariackim lecie. Matko...jakie piękne kamelie mają!!! I ile ozdóbek świątecznych, ogrodowych. Oko nacieszyłam A potem agrest do wiadra z wodą i dalej na pole walczyć. Salonową mam wylizaną, nawet 2 róże, które tam mam, rozkopcowałam. Mimo, że jeszcze do niedzielnej nocy przymrozki u nas. Ale tam najcieplej w całym ogrodzie, to myślę, że dadzą radę.
Reszta róż jeszcze nie ruszona...wypadałoby w niedzielę kopczyki zdejmować...

Do żurawek nie doszłam, ale ziemię do doniczek, w które będą młode sadzone, kupiłam. Zobaczymy jaka temperatura jutro będzie.

Salonowa przed i po. Teraz tylko czekać aż buksiki się zagęszczą.

Ukojenie 19:36, 18 mar 2016

Do góry
Hiacynty z wazonikami z B

To moje pierwsze pędzone w domu hiacynty.
Kupiłam trzy zestawy - jedna cebulka mi spleśniała, jedna pięknie puściła korzenie i pozostała w wazoniku, a jedna z nie puszczonymi korzeniami wsadziłam do ziemi bo chciałam odratować.
Teraz ta odratowana-wsadzona szykuje się do kwitnienia, a ta z wody zakwitnie później.

Nie wiem czemu przypisać porażkę - częściową, ale zyskałam wazoniki w całkiem korzystnej cenie na pewno się przydadzą.
Ogród z uśmiechem 19:32, 18 mar 2016

Do góry

Podglądanie pięknych ogrodów na Ogrodowisku sprawiło, że pora stworzyć własny. Niestety, potrzeba posiadania każdej pięknej rośliny, a wiadomo, że każda jest piękna sprawia, że mogę mieć problemy. Jak w popularnej fraszce: "Osiołkowi w żłoby dano..... Mam nadzieję, że chociaż będę się dobrze bawić.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:32, 18 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
A ze dzieci u babci to troche nastroju

Ja chyba nie mam dziś siły na nastrój
Ogród Ani :) 19:30, 18 mar 2016

Do góry
W związku z z tym, że Toszka nasza to jedna z mądrzejszych Babeczek na tym forum to poprosiłam ją o pomoc.

Pytanie brzmiało: ile miejsca trzeba przeznaczyć przyszłościowo na cisowy stożek i cisową kulkę, coby w przyszłości roślinki się nie dusiły z ciasnoty ale też nie były posadzone za rzadko?

Jako ogrodnik amator mam z tym największy problem (ale chyba inni też )
Toszka zaproponowała aby pisać w wątku, bo może inni skorzystają (a i racja ).
Mam zamiar z eMem po świętach skoczyć do cisowni i przywieźć stożki cisowe i kulki (tfu tfu, coby nie zapeszać wyjazdu )

Z racji tej, że chcę mieć ogród taki „poukładany ” (boje się użyć słowa geometryczny) i chcę trochę taką francję - elegancję, to na froncie domu mam do obsadzenia w pierwszej kolejności dwie rabatki. Jest to strona północna domu czyli sporo cienia.

Może najpierw zdjęcia, coby uzmysłowić o co kaman? Ale proszę na ten bałagan nie patrzyć, bo wszystko out !

Ta rabatka ma słonko od południa, no może od 13 latem ale i tak uważam, że jest jednak cienista. Chciałam na nią 3 stożki z brzegu po lewej stronie nierówne, takie stopniowane. Po prawej stronie kulki z cisa a wśród nich kula na pniu (jak kupię ). Nie wiem ile zmieści się tam mi tych, roślin nie wiem ile miejsca im mam zostawić. Wiadomo między roślinkami jakieś wypełniacze

Ta rabata to zupełny cień, tzn. latem coś tam się przebija ale ściana schodów robi swoje. Proszę nie patrzyć na konstrukcję jaką mój zdolny eMuś zbudował dla klona coby go śnieg nie zabił Ma synek pomysły
Ja chciałam upchać tam jednego stożka i trzy kulki ale znowu nie wiem, nie czuję odległości

Ja chętnie wysłucham wszelkich podpowiedzi, uwag Waszych i Twoich Toszko

Anulajda w raju 19:23, 18 mar 2016

Do góry
anulajda napisał(a)
Kanciki zrobione tzn 20 cm trawy wydarte...(dobrze że eMuś tego nie widział) bo będzie żywopłocik z bukszpanu, liście szafirków szpecą a tak będą tylko piękne główki wystawiać zza bukszpanów

Fajny pomysł z przysłonieniem przekwitających szafirków. Zmałpuję do siebie
Ogród z łezką II 19:22, 18 mar 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
To meldunek z dzisiaj:
-przycięty żywopłot bukszpanowy łącznie z trzmielinami na pniu na salonowej (to ja)
-posprzątane i wyplewione w 75% na salonowej, a nie jest łatwo, bo trzeba patrzeć gdzie się kopytko stawia. Wszędzie coś wyłazi (to ja)
-przycięte cisy, szt.2 (to ja)
-umyte okna na dole w ilości 9 szt. (to eMuś)
-powieszone firanki na dole (to ja)

Pierwszy granatowy irysek się pojawił. Już rozkwitł, ale nie miałam już potem siły do niego z aparatem lecieć. Jutro mu fotkę rozwiniętą cyknę.

Krokuski szaleją I pszczółki nieśmiało zaczynają latać

kobitko pracus jeszcze raz pracus pieknie
Ogród z pergolą 19:22, 18 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Hanne faktycznie są inne, mają inny pokrój kwiata, myślę, że będzie dobrze. Czyli pod oknami ML?
Ładny ozdobnik.
Tak sobie jeszcze pomyślałam, jak narysowałaś dwie kulki, że można by dać więcej kulek różnej wielkości i pomiędzy wsadzić stipę, choć jak będzie za blisko kulek, to je pożre Ale masz dużo miejsca, to powinny być dobre odstępy

Swietny pomysl!Moze na parterze tylko hanne,kulki i wypelniacze?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:21, 18 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

fiu fiu
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:20, 18 mar 2016

Do góry
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 19:20, 18 mar 2016

Do góry
dziś dostałam w szkole cebulki z przekwitnietym hiacyntami-zostały już obcięte ,pytanie kiedy mam je wsadzić w grunt i co zrobić z liścmi?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies