Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 19:01, 25 kwi 2016

Sebek napisał(a)
Cudowne zdjęcia! Tulipany w grupie to jest to

Sebek pochwała miła to mnie mobilizuje do większej staranności i akurat mam słabe fotki dziś.
Tak tulipany w grupie to jest to i sobie myślę że na wyprzedaży gdzieś w grudniu kupię kilka grup

mam grupki małe

mira 19:05, 25 kwi 2016

Jana napisał(a)
a wiesz, że u mnie wołają na mniszka maje? Maje z Mai w ogrodzie uwielbiam takie przepisy

U mnie to jest mlecz a za chwilę dmuchawce które dzieci lubią.

A ja dzisiaj piłam wreszcie pierwszy raz herbatkę z mięty z własnej mięty - uwielbiam.
Za chwilę dodawać już będę melisę cytrynową bo rośnie ! no i wczoraj na forum uświadomiłam sobie że sok z pokrzywy też można by pić . Ja też zaparzam taką świeżą i zamiast herbaty piję cały dzień.

Nie wiem co się z bratków robi poza tym że patrzy

AgnieszkaW 19:10, 25 kwi 2016

Miro, jak zawsze z wielką przyjemnością do Ciebie zaglądam
mira 19:12, 25 kwi 2016

Katkak napisał(a)
Moja koleżanka robi co roku syrop z mniszka i z sosny i kiedyś zawiedziona była bo mało mniszka jej się w ogrodzie wysiało . Miruś Twój ogród ogarnięty bardziej, czy mniej ma to do siebie, że jak go człowiek raz zobaczy to zapada w serce na zawsze. To jeden z moich ukochanych .Pozdrawiam.

Kasiu dzięki bardzo za te gorące słowa - już mi cieplej. Ogarniać trzeba a najbardziej teraz przesadzać, wsadzać i dzielić dzielić dzielić

W sobotę rozdziabałam liriope i będę szukać miejsca na ścieżkę - musze jednak poczytać jeszcze raz bo to roślinka kapryśna i wymagające ciut uwagi

tu praca wre i nie nadążam za to uwielbiam tu dłubać

uwaga bo to bajzel twórczy

mira 19:32, 25 kwi 2016

Kasiek - Twoje klimaty tylko w części ogrodu bo mój ogród spójny nie jest i nie napiszę niestety

element z Twojego klimatu - kamienie dostałam na parapetówkę od mojego szwagra ku oburzeniu szwagierki że kamienie można na prezent dać

Gruszka

Dzięki za identyfikację tawuły ))]
Zmodyfikowałam ten syrop dodając miąższ z 2 pomarańcz. Też wyszedł pyszny )
Narcyzy piękne, tulipki takoż. Bez nich już nie wyobrażam sobie ogrodu.
Glebę mamy podobną ) Sprawdziłam, że mojej dobrze robi mulczowanie ścięta trawą.
PS. Czy mogłabym prosić o zdjęcie kwiatu Twojej kaliny angielskiej?

Czy przez te pomarańcze nie zepsuje się szybko ten syrop? - gotujesz słoiczki jeszcze ?

Ha [b]trawa z koszenia to u mnie rarytas który teraz skrzętnie rozkładam cienkimi warstwami w jagodniku, w ogrodzie też i na kompoście
już widziałam jak pięknie z niej się tworzy fajna warstewka puszku jak się zmiesza z ziemią

Kalina angielska już pachnie choć zimno i mokro, czekam na słonko
proszę

mira 19:50, 25 kwi 2016

Kasiek - dzięki ja uwielbiam światło w tym miejscu które tak mi oświetla te pierwiosnki i marzy mi się ich namnożyć i założyć całą rabatę

Mirka - syrop z mniszka ma wiele działań choć jest mniej skuteczny niż miód z mniszka, ale jak się miodu nie ma to można zrobić syrop, do herbaty łyżeczka lub 2, ma niestety dużą zawartość cukru więc nie każdy może chcieć
ogólnie dobry na kaszel, infekcje dróg oddechowych, poprawia trawienie, stosowany w kamicy nerkowej, schorzenia wątroby, leczenie miażdżycy, oczyszcza organizm
no kurcze chyba jeszcze zrobię
ja pokrzywę nastawiłam już to może jeszcze mniszka dodam - zimno to chyba się nie kisi

tyle się teraz dzieje w ogrodzie że jej
poza wszelkimi pracami już można robić herbatki, syropki, oczywiście fotki no ale gapić się i gapić
uwielbiam te narcyzy

mira 19:54, 25 kwi 2016

AgnieszkaW napisał(a)
Miro, jak zawsze z wielką przyjemnością do Ciebie zaglądam

Agnieszko wielką radość mi sprawiłaś zaglądając do mnie hop hop tra la la

lubisz takie kolorki

a to mój nowy nabytek

pozdrawiam
GorAna 21:27, 25 kwi 2016

Miro, z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie
Pierwiosnki, tulipanki, narcyzy, bratki, wszystko mi się podoba, a najbardziej warsztacik ogrodnika
Pozdrawiam wiosennie
Dorota123 21:36, 25 kwi 2016

Wiosna to piękna pora roku u każdego ogrodnika. Twoje bratki mnie urzekły. W przyszłym roku zmienię u siebie kolorystykę kwiatów na bardziej ognistą. Wiem, że czerwony nie jest za bardzo tolerowany na O, ale zaczyna mi brakować tych ciepłych, żywych kolorów.

Ta biało kwitnąca roślinka u mnie to gęsiówka pełna.
barbara_kraj... 21:56, 25 kwi 2016

mira napisał(a)

szachownice cudne są czekam na białą a ta mi się zagęściła i nie wiem jak rozdzielić - teraz wykopać kępkę ?

Po przekwitnięciu - w czerwcu - wykop kępkę, oddziel cebulki przybyszowe i od razu je posadź.

Masz zdjęcia kwitnącego agapanta?