Zimą to chyab nic tam nie zostanie, bo jak dmuchnie to wszystko lata. zimą i wiosną wieje u nas niemiłosiernie.... Chyba że żywopłot grabowy już leciutką barierę robi. Bardziej myślę o póżnej jesieni. Na razie będą stały wielkie biale donice (aktulnie z surfiniami a jesienią z kulami bukszpanowymi ). Czarne donice chyba pójdą przed drzwi wjeściowe. Sama jeszcze nie wiem, bo ja pod wpływem impulsu estetycznego zawsze decyzje podejmuję alebow ielkie białe pójdą przed wejście a czarne + szare z laurami na tarasie zostaną. Meble będą w garażu...
Na boże narodzenie musi w jednej z donic być ostrokrzew ale jaki kubię, duży, czy maly nic nie wiem...
Kondzio a Ty wiesz, że ja 10 lat po pierwszych krokach w ogrodzie trafiłam na ogrodowisko??? Ty wiesz ile mam lat straconych za sobą
A pomyśl ile lat świetności przed Tobą Pomyśl gdybyś trafił na ogrodowisko za 20 lat
A tak swoją drogą to za dwadzieścia lat to pewnie będziemy w trójwymiarowej przestrzeni wirtulanej wędrować po ogrodach
I jak patrzę na widok z gory to żadnego brzydkiego ogrodu nie widzę, czy ja ślepa na starość jestem czy ty marudzisz????
Stozki są super!!! Jak je kareksami posadzisz takimi w paseczki będzie miodzio. Do ciemnozielonego dawaj jasnozielone i pstrokate a tam gdzie już jest pstrokate dawaj duże liście tylko zawsze w duzych ilościach i będzie pięknie.
Pomyśl czy dla posadzenia miskantów za stożkami czegoś nie możesz przesadzić aby trochę lekkości nadać rabacie
Oj zazdraszczam "moczymórdkom" nalewki truskawkowej z takich ślicznych karafek ja bym chyba taksówkę zamówiła aby spróbować Oj Gosia, Gosia gospodarzom się nie odmawia !
No własnie najpierw do Kapiasów aby się gremialnie poznać a potem to już domówki się mnożą.....
A na fotki ulubionych roślin czekam z niecierpliwością
I napisz czy masz z traw stipę/ostnicę i czy u Ciebie zimuje, bo nie wiem czy ją przesadzać w docelowe miesce czy wywalić wiosną... Plizzzz help mi żeby nie było spolszczam
a ciemny bez koralowy ci się podoba? będzie dobrze wyglądać przy tarasie, no i jak jeszcze dokupisz te czarne donice...
Bez koralowy??? Nie zmam, muszę wygooglać.
Oj muszę mieć bordo bo mi na tle żywopłotu znikinie, a to jest bardzo ważny punkt obserwacyjny z pnkna kuchni
Dzięki Marzenka za odpowiedź na priv.
A propos donic, ja bym u Ciebie widziała czarne donice. Black and white do Ciebie pasuje.
Domi jakieś fajne włoskie wypatrzyła ostatnio. Zajrzyj do jej wątku, ostatnio coś ucichła, chyba wyjechała na wakacje
Wiem czytałam u Domi, ale czeka na zamówienie
Własnie mialam ściagę u Domi z sadzenia cebulek poszukac. Idę do niej popatrzec na tulipany bo za chwile trzeba zamawiać
Marzenko jeśli chodzi o klony palmowe, to kiedyś przeczytałam opinię ogrodnika, że nie warto ich kupować, bo i tak prędzej czy później szlag je trafi, wiem, że są piękne, sama miałam do nich dwa podejścia, ale oba nie przeżyły zimy mimo okrycia
szkoda, bo są cudne
No własnie coraz częsciej dochodzę do takiego wniosku. Skor cztery polegly??? A osttniego kupiłam malutkiego, przeżył swietnie zimę, a teraz go trafiło....
Więc chyab buk czerwony go zastąpi przy tarasie kuchennym. Dumam... Będzie oczywiście cięty.
A widzisz wlasnie!!! Za dużo szarości
Czarne by mi nawet do wnętrza pasowaly - bo mam biele i czerń + ostre kolory
Ale myślę o bialych aby konsekwentaną być???
Ale może w czernie pójdę
doradzajacie plizzz
A teraz pytanie i głosowanie
Czy do mnie nataras i przed dom zimą pasują czarne donice z ceramiki lakierowanej??? Czy zostać przy bialych??? Czy iść w szarości?????
Elho pójdą do garażu zostaną tylko cięzkie, które wiatry nie przewrócą.
Dziewczyny: Wieloszka, Ev, Monika miłego leniuchowania. Pogoda mnei nie rozpiecza ale o południu ma być słońce !!!
sylla - mój stoi w słońcu i dlatego zieleniał, dlatego myślę nad innym miejscem dla niego aby weksponować jego urodę . Na razie myślę. I tak jesienią w jego miejscu będzie przesadzona wiśnia amanogawa, zgodnie. Zprojektem, który modyfikowalam i wracam do pierowtnego pomysłu
A buk może w miejsce klona palmowego pójdzie bo boję się nowego na zimę posadzić.... A poza tym na wypadek gdyby ktoś mi balkon zrobił rzed tarasem kuchenym to z niego strzyżony ekran mogę zrobić....
A do klonów palmowych nie mam szczęscia. Już czwarty mnie nie kocha... A o tego tak dbałam i był sobie zszedł.....
Oj Madżenka dzisiaj zaspała do pracy, bo się "rannim utrom" u siebie na wątku nie odezwała My też dziś zaspaliśmy... Pozdrawiam i miłego dzionka
A ja sobie wolne dzisiaj zrobiłam
Ja tez sobie wolne zrobiłam i strasznie się cieszę .... Chociaż pogoda średnia na razie mimo ze zapowiadali upały ( nie żebym za upałami tęskniła. Pozdrawiam
to był baaardzo pracowity tydzień..nie wyjechałam, szykowałam dom dla specjalnych gości...dziś miałam ogromna przyjemność gościć u siebie Rafała i Basię - fotografa i stylistkę, którzy zrobili sesję zdjęciową domu i OGRODU do czasopisma Weranda Country...
to był długi, pełen emocji dzień, ledwo patrzę na oczy...jutro rano do Was powracam, odpowiadam na wszystkie pytania i posty, a tymczasem lecę na zasłużony odpoczynek (bo spałam ostatnio po parę godzin)...
I wiecie co??
Marzenia się spelniają
Suuuuuper. koniecznie drukowanymi literami napisz w którym wydaniu będziesz, bo nie zawsze kupuję !!!
Ani widzialam u Ciebie w ogrodzie ostnice (stipa) Czy u Ciebie wymarza???
Mam przesadzać ja zachwile i zastanawiam się czy warto, czy zimą ją nie trafi...