Do szału mnie jednak doprowadza wybieranie liści z kory (zd. ostatnie). Chyba definitywnie pozbędę się kory na rzecz gołej ziemi podsypanej kompostem..
Nie, Danusiu, mój aparacik ma przekręcany podgląd. Nie muszę się układać na trawie. Jego tylko położę i mam widok z pozycji żaby. Nie jest to lustrzanka, ale na moje potrzeby wystarcza. Twoje zdjęcia natomiast, to już dla mnie wyższa szkoła jazdy. Gratuluje sesji z ciemiernikami!
A u mnie śnieg. I rośliny przygotowane, myślałam, że posadzę.
Dokupiłam ciemierniki, wielkie sadzonki w dobrej cenie, derenie (skuszona zostałam odmianą 'White Gold') azalie wielkokwiatowe w kolorze czerwonym i mateczniki żuraweczki.
Zaglądam z zaproszenia Twojego u Kamili.
Najpierw pochwalę fantastyczne cięcia w trzymaniu w ryzach roślin. Pochwalę piękne zakątki ogrodu, masz ich dużo pomimo malutkiego ogrodu. Pochwalę fajną prezentację ogrodu z usytuowaniem gdzie co jest. Bardo pomaga w orientacji przestrzennej. Niestety obejrzałam tylko fotki ..bez słowa pisanego.
Nie jestem czasowa i nie umiem podpowiadać ze zdjęć co tam zrobić w ogrodzie aby było lepiej. Jakoś mi brakuje tej wyobraźni..
Dylematy Twoje i co ja bym zrobiła na Twoim miejscu.
Murek jest zawsze elegancki..nawet jak zrobiony z polnych kamieni. Wyrównany teren jest łatwiejszy do zagospodarowania. Sąsiedzi mieli maliny na wysokiej skarpie i teren ze spadkiem, zaproponowałam im zrobienie murku i są bardzo zadowoleni z tego rozwiązania. Dając murek możesz wtedy posadzić tam maliny, jeżyny, krzewy owocowe. Będą miały dużo światła w sezonie, bo od południa słoneczko. Pozbędziesz się wtedy krzewów owocowych w rejonie orzecha. Możesz wtedy teren pod orzechem i jabłonka zaaranżować inaczej.Pod murkiem ścieżka, dobrze zbierać owoce.. krzewy możesz wysypać korą i nie ma problemu z pieleniem i koszeniem. Równa ścieżka też jest praktyczna...
Schodki można wtedy zrobić z podobnego materiału.
Wrzosy między borówkami będą rosły, ale przesadzanie starych krzewów jest niewskazane. przesadzałam wrzosy to wiem.. było różnie ..
Żywopłot od góry dałby ładne tło, ale zabierze słońce, którego u Ciebie za wiele nie ma.. posadzone krzewy owocowe dadzą ci osłonę .. ale tylko na lato..
a to moich sąsiadów .. i przepyszne maliny jesienne, są naprawdę rewelacyjne.