Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 08:01, 21 kwi 2016

iwka napisał(a)
i u Ciebie exotikowo ślicznie te rococo też mam, ale moje jeszcze w powijakach

U mnie tylko 16 cebulek exotica, a jeszcze nie wzeszły wszystkie. To jak nic...

to są na pewno siewki werbeny, one takie trochę pod fiolet wpadają, miałam w zeszłym roku wysiew

W tamtym roku też wysiewałam i tak mi się właśnie wydawało.

Anda napisał(a)

A ja czytałam, ze naparstnica do półcienia i dlatego jej nigdy nie posadziłam, bo u mnie samo słońce

I gdzie ja je dam? Tak się kończy instynktowny siew... Rok temu siałam je z myślą o piwniczce (tam mam paprocie). Ale jak myślę o piwniczkowej rewolucji to muszę gdzieś indziej je posadzić.

ryska napisał(a)
Cudownie obsadzona piwniczka z inspiracji od renatamama3 (tyle Renatek w jednym miejscu )
120 naparstnic toż to las
Ja nigdy ich nie wysiewałam ale wiatr przynosi od sąsiadki, najczęściej pakują się w wilgotniejsze i mniej nasłonecznione miejsca. Przesadzam na słońce i też sobie radzą tylko liście szybciej zasychają. Wygląda na to, że ona jest uniwersalna

Pewnie część spróbuję na słonecznym stanowisku.

margaretka3 08:09, 21 kwi 2016

U mnie naparstnica była w samym słońcu, teraz porozsadzałam i też dałam na słoneczne miejsca.
Ciekawa jestem, jak ostatecznie obsadzisz piwniczkę
Strona z niezapominajkami wygląda cudownie. I po drugiej stronie coś niskiego by też pasowało. Ispiracja od Renatki prześliczna
07_Rene 08:18, 21 kwi 2016

Znalazłam wczoraj inspiracje mojej wymarzonej piwniczki.... Nawet nie chodzi o nasadzenia, tylko ten kamień i murki...

zdjęcia pochodzą ze strony http://zielonaprzystan.blogspot.com/2014/06/piwniczka-ogrodowa-ozdoba-i.html

Pewnie takich murków doczekam się dopiero na emeryturze, bo to kosztowna inwestycja - z rozmachem. Teraz muszę ogrnąć ją na tyle, żeby nie szpeciła i trzymała stałą temperaturę.
Chce cofnąć ziemię do lica pustaków. Czerwona kreska zaznaczyłam, tym sposobem zyskam dodatkowo ok 1 metra. Naprzeciwko piwniczki jest garaż i tworzy się wąski przesmyk.

Odsłonięcie całego ganku jak proponowała Pszczółka jest niemożliwe u mnie. Ta piwniczka nie wchodzi w grunt, jedyną izolacją jest ziemia na niej, dlatego musi być jej więcej. Cały przód musi być obsypany. Okazuje się, że te ceglane boki to atrapa.

Bardzo chciałabym zastąpić tą wierzbę innym drzewem. Obok stoi lipa. Na rabacie przed domem jest magnolia i klon "Jeffersed". Rozważam powtórzenie w tym miejscu klona, z tych mniejszych osiągających 12-15 metrów. Bo co innego by pasowało?

W związku z tym, że słońce będzie operować tam tylko przez pół dnia poważnie rozmyślam o bodziszkach w łanach. Wytrzymują słońce i zacienienie... suche stanowiska... są uniwersalne.

07_Rene 08:22, 21 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)
U mnie naparstnica była w samym słońcu, teraz porozsadzałam i też dałam na słoneczne miejsca.
Ciekawa jestem, jak ostatecznie obsadzisz piwniczkę
Strona z niezapominajkami wygląda cudownie. I po drugiej stronie coś niskiego by też pasowało. Ispiracja od Renatki prześliczna

Gosiu, z niezapominajkami było cudnie, a w tym roku przez suszę wysiały się dopiero wiosną, będą kwitły za rok. Tylko część kępek ma kwiaty. Część paproci padła Rozsiały mi się tam orliki. Na razie część zostawiłam - zobaczymy. A wolne miejsce sprzyja rozsiewaniu chwastów... Muszę mieć tam coś niezawodnego...
Nasadzenia to zwieńczenie prac. Najpierw musimy z obsypującą ziemią się uporać.
Juzia 08:29, 21 kwi 2016

Kamienie kosztowne?
Zacznij już zbierać.....później tylko zaprawa i lecisz!
Tzn Żon Twój poleci
07_Rene 08:35, 21 kwi 2016

Juzia napisał(a)
Kamienie kosztowne?
Zacznij już zbierać.....później tylko zaprawa i lecisz!
Tzn Żon Twój poleci

Kamienie pewnie tak średnio drogie, zależy jakie... ale takie murki to muszą na ileś tam w ziemie wchodzić, żeby napór ziemi wytrzymały. Do tego trzeba nająć ciężki sprzęt. Ta piwniczka była budowana lata temu przez mojego dziadka, więc nie wiadomo jakie prace jeszcze wyjdą po drodze.
Chyba że tylko kamieniem obłoże (w sensie - mój Żon, ja tam się nie rozdrabniam i nigdy nie piszę szczegółowo, bo wiadomo że kamienie ciężkie) ten pustak a murki zostaną na przyszłość? Na razie nie wiem...

Wiem, że muszę zmniejszyć jej podstawę
anka_ 08:39, 21 kwi 2016

Renatko a murki chcesz z takiego kamienia jak na fotce? Jak nie chcesz otoczaków to jeszcze zostaje kamień polny ale łupany. Bardziej pracochłonne, ale towar za darmo.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
margaretka3 08:41, 21 kwi 2016

Reniu, mąż mówił, że fundamenty pod garaż będzie kopał ok 60 cm, to i przy piwniczce więcej nie trzeba, a na taką głębokość to i łopatą można machnąć.
Reniu, do pomidorki do szklarenki możesz dać przed 15 maja, do gruntu po 15. W razie przymrozków znicz możesz wstawić.
anka_ 08:41, 21 kwi 2016

Renata a do czego ci ciężki sprzęt przy tym? Wystarcz dobry szpadel.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
07_Rene 08:42, 21 kwi 2016

anka_ napisał(a)
Renatko a murki chcesz z takiego kamienia jak na fotce? Jak nie chcesz otoczaków to jeszcze zostaje kamień polny ale łupany. Bardziej pracochłonne, ale towar za darmo.

Kamień to trzeba dopiero rozeznać. Zostawiam to mojej drugiej połowie
A jak za darmo? Gdzie mam pytać o taki? na składzie?