Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

katiaxx 09:02, 21 kwi 2016

W tym roku idę w bogacenie ziemi (niby-kompost) i ścółkowanie - obiecałam sobie że zadbam przede wszystkim o glebę i postaram się to zrobić porządnie i systematycznie przez kilka sezonów a za 3 lata moja gleba będzie wyglądała lepiej i taki był mój plan na ten rok

https://ekowioska.wordpress.com/2013/11/11/prosta-metoda-na-rajski-ogrod-sciolkowanie-zrebkami-galezi-i-lisci/

fantastyczny filmik - znajmość ang. nie pozwala (a raczej nieznajomość wystarczająca) nie pozwala mi ogarnąć wszystkiego dokładnie ale opis filmu poniżej sporo tłumaczy - jednak film i tak warto obejrzeć

Nie miałam w planie nawadniania - bo to wiadomo koszty a sami nie umiemy - ewentualnie jakieś roboczo położone linie kroplujące i podpinany do nich wąż, jednak tak się stało że rozmawialiśmy z sąsiadem który kiedyś się zajmował nawadnianiem i zrobi a w zasadzie robi nam juz proste nawadnianie - bez automatu - będę miała kilka zaworów które trzeba odkręcić ale już nie będę latała z wężem i go podpinała i strasznie mnie to cieszy ledwo mogłam zasnąć
Sąsiad jest kochany bo poświęca swój czas no w ogóle mu się chce bo wiadomo jak dziś z czasem u wszystkich i jak siedzi u nas i robi to u niego coś czeka
Wrzucę fotki - bo może ktoś skorzysta (?) - tam gdzie widać czerwony zawór będę odkręcała podlewanie trawnika - to blisko schodów a kranik będzie ukryty w kamyczkach - niebieska rurka przy kranie wyjściowym będzie wkopana w ziemie ale na odcinku - podłoże-kran będzie widoczna.

Straaaaasznie się cieszę wyszło takich 6 psikaczy które pod wpływem ciśnienia się podnoszą

https://ekowioska.wordpress.com/2013/11/11/prosta-metoda-na-rajski-ogrod-sciolkowanie-zrebkami-galezi-i-lisci/
katiaxx 09:07, 21 kwi 2016

to dorzucę jeszcze tawlinę i poletko iryskowe - którego nie mogę się doczekać ale zakwitnie dopiero w przyszłym sezonie - ważne że wszystkie nabierają tempa

ps zignorujcie tego pytona co się zakrada pod tawilinę
Kasya 09:09, 21 kwi 2016

Ale fajnie z tym podlewaniem
U mnie to nie takie proste bo mam studnie z pompą do podlewania ogrodu
katiaxx 09:16, 21 kwi 2016

Kasya napisał(a)
Ale fajnie z tym podlewaniem
U mnie to nie takie proste bo mam studnie z pompą do podlewania ogrodu

za to masz wodę tańszą ja z wodociągu - ale ten sąsiad właśnie który mi to robi ma właśnie studnię - może to nie jest skomplikowane ? - tylko trzeba się znać ...
Magda70 09:33, 21 kwi 2016

Eee no pani Kochana! Dzieje się

Sesleria w takiej masie...zajebiście wygląda!

Co do bambusów...to raczej ich nie tnij. One w miejsce uschniętych powinny puścić nowe liscie. Przynajmniej moje tak robiły jak je jeszcze miałam.
jazzy 09:34, 21 kwi 2016

Super sprawa takie nawadnianie! Ogromne ułatwienie zwłaszcza jeśli ma się duży ogród, do tego pracę zawodową, męża, dzieci, psa...
Z sąsiadem trzeba dobrze żyć, tak pod Gnieznem mawiają...
polinka 09:44, 21 kwi 2016

Ale tu się dzieje!zapowiadaja kolejne upalne lato to nawadnianie ułatwi wam życie.
linki sądziłam co metr i po dwóch sezonach tworzą już gęsty szpadle.
jazzy 09:51, 21 kwi 2016

polinka napisał(a)

linki sądziłam co metr i po dwóch sezonach tworzą już gęsty szpadle.

Polinka, spoko, wiemy o co chodzi
Magda70 10:04, 21 kwi 2016

jazzy napisał(a)

Polinka, spoko, wiemy o co chodzi

haha...Polinka Linki sadzi...no no no ciekawe ile metrów jej urośnie
polinka 10:12, 21 kwi 2016

Osz Wy! Z tel.pierwszy raz pisze...