Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój ogród pod górkę... 16:54, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mgła jest celowo zrobiona
Tak być musi

Projekt koncepcyjny (nie mylić z technicznym w obłokach.

Dziękuję Ci Danusiu! Mam nadzieję, że tworzenie tego ogrodu będzie dla nas obu przyjemnością. Pewnie będę Cię zamęczać setkami pytań i będziesz mnie miała po dziurki w nosie!

Popijamy z małżonkiem winko nad projekcikiem. Koncepcja jest śliczna wizualnie i bardzo czytelna, bez problemu można określić co gdzie i jak posadzić, oraz ile roślin. To spora pomoc i teraz wiem już od czego zacząć.
Mam instrukcję sadzenia i przygotowania gleby pod rabaty, mam określone w jaką ziemię sadzić, a reszta porad i wskazówek znajduje się na Ogrodowisku.

Mój ogród pod górkę... 16:14, 06 mar 2015

Do góry
Mgła jest celowo zrobiona
Tak być musi

Projekt koncepcyjny (nie mylić z technicznym w obłokach.
Moje początki- i brak doświadczenia :) 12:48, 06 mar 2015

Do góry
Edyta: Czyli więcej osób ma problem z ta oczyszczalnią.

Gosia: No tak projekt Szefowej, no ale Twoja realizacja, a te zielone iglaki na tej rabacie, to są cisy? o to wpisuję sobie na listę Gracillimus, bo raczej te standardowe będą hortensje. Bo dla mnie niestety miskanty i trawy ozdobne puki co to abstrakcja- nie potrafię ich odróżnić, mimo, że mi się podobają.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:25, 06 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Posadź to już w drugi sezon się przekonasz
Wbrew pozorom jest trudny do skomponowania, przez to że szybko rośnie i jest zaborczy, wykłada się na boki. Ja go lubię do piwonii, wiosną szybko rusza, ładne ma liście i fajnie komponuje się z piwoniami..

Końce maja już jest wysoki, ale stoi, jest piękny.. czerwona kreska jego wysokość.

Z piwoniami go lubię.. ale widać, że już leży.. piwonie przekwitają ,przywrotnik od razu jest cięty niziutko. Wsadzam pomiędzy dalie i jak coś się wyrywa do rośnięcia (kwitnienie) to go od razu upitalam

Po około miesiącu jest już zielonym dywanem... ale wcześniej straszy pustką...

W głąb rabaty posadzisz, nie ma tego efektu i zagłuszy wszytko wkoło.
Na brzegu wywala się na trawnik i po ścięciu miesiąc straszy...

Kocham go do czerwca, a od czerwca straszę że wyciepię.. ta lokalizacja to ostatnia szansa w przechowalniku, bo z poprzedniego miejsca wyjechał z hukiem. Byłą to jedyna rabata jaką zrobiłam zgodnie z projektem... z gazety ogrodniczej projekt wzięłam.. I jedyna rabata która w krótkim czasie poszła całą do wyciepania. Była koszmarna.

Przewrotnik może jak chłop... faktycznie, wnerwia ale bez niego żyć się nie da

Aniu ogromne dzięki za lekcję o przywrotniku, nie ma to jak informacja z pierwszej ręki. Czyli jak go posadzę z kocimiętką w ramce z bukszpana to nie powinien mnie tak drażnić bo się będzie co najwyżej pokładał na siebie. W jakich odstępach posadzić do w kwadracie 2mx2m, żeby stworzył jednolitą plamę??? przyjmijmy że będę miała tą wyższą odmianę .. bo chyba taką zamówiłam sobie w styczniu, a ma dotrzeć do mnie w marcu ... ale sobie zapomniałam ... ... zresztą do ramki to może i lepsza taka wyższa odmiana?? Swoją drogą, to piękne te zdjęcia ..... szczególnie to z piwonią!!!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:25, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rozwiązanie nawadnianie nie musi być ciekawe, powinno być profesjonalne przede wszystkim.

Jeśli na projekcie pan połączy zraszacze statyczne z rotacyjnymi w jednej sekcji, to zrezygnuj z Pana usług

Jeśli nie zastosuje zraszaczy na 50 % (muszą dolewać do siebie) to też zrezygnuj. Jeśli zastosuje Gardenę, to jest amatorem i też zrezygnuj.

Dziękuję Danusiu, że do mnie zawitałaś Dzięki Twoim wcześniejszym uwagom na temat rabat dałam sobie czas aby wszystko po trzy razy przemyśleć zanim podejmę decyzję (bo w życiu to ja jestem badzo narwana i niecierpliwa a w ogrodzie tak nie można zwłaszcza na etapie planowania). Cały czas szukam...
Jeśli chodzi o nawadnianie, to wiem,że powinno być profesjonalnie zrobione aby działało prawidłowo i było ułatwieniem a nie mordęgą. Czy będę mogła zapytać o opinię jak już dostanę gotowy/wstępny projekt?
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:19, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale dawno mnie nie było, normalnie wstyd kończysz w tym roku nasadzenia? Będę odwiedzać i może cosik podpowiem co dosadzić, tylko przypominaj się Projekt musi być dopieszczony Postaram się. bo pięknie wyszło.

Danusiu, to ja powinnam się wstydzić, bo całą zimę tu prawie nie zaglądałam...
Ale skoro sezon otwieramy, to nie ma to tamto
Czy skończę w tym roku? Może się nie udać, ale zrobię ile się da. Będziemy dopieszczać, ale na razie jeszcze "czarna robota" przede mną

Buziam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:13, 06 mar 2015

Do góry
Ale dawno mnie nie było, normalnie wstyd kończysz w tym roku nasadzenia? Będę odwiedzać i może cosik podpowiem co dosadzić, tylko przypominaj się Projekt musi być dopieszczony Postaram się. bo pięknie wyszło.
Czasem słońce czasem deszcz 07:13, 06 mar 2015

Do góry
Cześć Ewcia Realizuj projekt i nie przejmuj się jakimś tam gadaniem, że masz koncepcję na ogród. Ja zabrałam się sama za swój ugór i dzisiaj żałuję, trzeci sezon mam ogród i co roku wprowadzam zmiany, które kosztują nie mało środków. W tym roku będzie totalna zmiana nasadzeń i już wiem, że mniej funduszy wydałabym na projekt niż na takie właśnie rewolucje...ale człowiek uczy się na błędach i jeśli spełni się moje marzenie o większym ogrodzie to pierwszą rzeczą którą zrobię po budowie domu będzie zamówienie projektu

Z ciekawością będę podglądać jak rośnie Twój ogród
Mój ogród pod górkę... 23:12, 05 mar 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Kacha 30 drzew to i tak niesamowicie. Zamierzasz zrealizować projekt w rok?

Nie potrafię powiedzieć. Jeszcze nawet nie policzyłam jaki będzie koszt roślin, bo dopiero dzisiaj dostałam projekt z ilością sztuk. Raczej nie nastawiam się na 100% realizacji, ale pomarzyć dobra rzecz.
Ogród ogrodniczki 23:08, 05 mar 2015

Do góry
Witaj
Czytałam jak super pomogłaś stworzyć projekt ogrodu Anitce (anitan). Naprawdę dobra robota! Piszesz, że lubisz projektować. Czy mogłabyś mi pomóc dobrać drzewa/drzewo do rabaty z jałowcami w tle?
No może trochę zbyt bezpośrednio, ale utknęłam i nie mogę sobie poradzić
Mój ogród pod górkę... 22:51, 05 mar 2015

Do góry
Kacha 30 drzew to i tak niesamowicie. Zamierzasz zrealizować projekt w rok?
Moje początki- i brak doświadczenia :) 22:48, 05 mar 2015

Do góry
Matyldo nie ja wpadłam na ten pomysł tylko Danusia To jest Jej projekt, który starałam się zrealizować. Planowanie nasadzeń to Jej dzieło bo kształty rabat już miałam wcześniej wymyślone. Niestety u nas w Kubusiowie jest specyficznie bo to otwarta przestrzeń, bez drzew, nad samym jeziorem, patelnia... nie wszystkie rośliny dają sobie z tym radę więc na bieżąco są wymieniane na inne
Pomysł na ogród 21:42, 05 mar 2015

Do góry
siedzę i rysuję właśnie projekt
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 21:41, 05 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
więc rozumiesz o czym mówię

Mhh, rozumiem
A ja jeszcze ciągle czekam na projekt.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 20:30, 05 mar 2015

Do góry
joanka napisał(a)
Fajny masz ten projekt, ja jestem na etapie wstępnym i dopiero zaczynam. Muszę się trochę sprężyć z planami, bo wiosna tuż, tuż

Dzięki za miłe słowa. To prawda, że wiosna tuż, tuż ale warto też mieć dobry plan, którego będziesz pewna by nie tracić czasu i kasy na niepotrzebne rośliny.
Mój ogród pod górkę... 20:15, 05 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Oficjalnie mogę ogłosić, że mam projekt Danusi!
Oto mała zapowiedź, która już troszeczkę zdradza styl:

O wow wow! Jak super Już nie mogę doczekać się realizacji!
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:52, 05 mar 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Aniu a przywrotnik dlaczego może wkurzać??

Posadź to już w drugi sezon się przekonasz
Wbrew pozorom jest trudny do skomponowania, przez to że szybko rośnie i jest zaborczy, wykłada się na boki. Ja go lubię do piwonii, wiosną szybko rusza, ładne ma liście i fajnie komponuje się z piwoniami..

Końce maja już jest wysoki, ale stoi, jest piękny.. czerwona kreska jego wysokość.

Z piwoniami go lubię.. ale widać, że już leży.. piwonie przekwitają ,przywrotnik od razu jest cięty niziutko. Wsadzam pomiędzy dalie i jak coś się wyrywa do rośnięcia (kwitnienie) to go od razu upitalam

Po około miesiącu jest już zielonym dywanem... ale wcześniej straszy pustką...

W głąb rabaty posadzisz, nie ma tego efektu i zagłuszy wszytko wkoło.
Na brzegu wywala się na trawnik i po ścięciu miesiąc straszy...

Kocham go do czerwca, a od czerwca straszę że wyciepię.. ta lokalizacja to ostatnia szansa w przechowalniku, bo z poprzedniego miejsca wyjechał z hukiem. Byłą to jedyna rabata jaką zrobiłam zgodnie z projektem... z gazety ogrodniczej projekt wzięłam.. I jedyna rabata która w krótkim czasie poszła całą do wyciepania. Była koszmarna.

Przewrotnik może jak chłop... faktycznie, wnerwia ale bez niego żyć się nie da

Pomysł na ogród 17:02, 05 mar 2015

Do góry
amyma napisał(a)
a czym ściółkujesz takie rabaty? od razu korą?
Wiem już ile chcą za wybudowanie tej wędzarni (nie mało ) nawet daliśmy im do wyceny projekt, czekam aż oddadzą i zawieziemy jeszcze do firmy która Wam budowała.

jeśli od razu sadzę rośliny i jest dopracowana koncepcja rabaty to po ich wkopaniu ściółkuję korą tak na kilka dobrych centymetrów
ale jeśli rabata powstaje i trochę trwa zanim pojawią się rośliny kładę włókninę, jednak, i wtedy kory daję tylko tyle żeby ją zasłonić
Mój ogród pod górkę... 16:27, 05 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

To ja też chcę pod górkę
Projekt dotarł ?
Podejrzewam tu kulki trzmieliny, żurawki w nogach, lawenda ...
A co jest na drugim obrazku?
Mój ogród pod górkę... 16:21, 05 mar 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies