Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:51, 12 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

bardzo kuszące

zapraszam na leżak Kasiuambrowiec kolumnowy, 4 lata, hałda w tle, to kompost, będzie do magnolii i nie tylko
są planowane w kręgu, 6 sztuk w tamtym miejscu, w innym kolejne
magnolia tripetala 4 lata, może zechce zakwitnąć

ostróżki gigant, część do przesadzenia, miskant ML z kolei zakrywa jezówki, też do przeniesienia

potwór hosta już ogromna
msze od dołu liście wycinać, bo wszystko zakrywa

szałwie prawie już
Ogródek Iwony 14:12, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie

Podejrzałam ciut więcej
Ogródek Iwony 13:15, 11 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Iwonko
Masz śliczną inspirację z donicami ... podejrzałam sobie Planujesz coś takiego u siebie?

Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie
Ogródek Iwony 12:42, 11 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewuniu, posadziąłm część werbeny na rabatę z różami i perovską. Trochę jeszcze mi zostało do posadzenie i nie wiem, czy dosadzić jeszcze tam, czy na inną rabatę? Wysadziłam też część stipy i białe jeżówki. Przez pewien czas hartowałam wszystko na tarasie.
Wiesz, że cała moja perovska się obudziła? Mimo przesadzania, wszystkie mają nowe gałązki, ale i tak w plecy róż dosadziłam dwa nowe krzaczki. Chciałabym otrzymać podobny efekt na rabacie: Od tyłu mam miskant, perovska i werbena, żółte róże, stipa, lawenda, obwódka z bukszpanu.
https://www.pinterest.com/pin/529876712384627652/
https://www.pinterest.com/pin/213146994841239092/
Drugą fotkę wszyscy znają, pierwsza, to ta sama rabata, tylko inne ujęcie

Iwonko
Masz śliczną inspirację z donicami ... podejrzałam sobie Planujesz coś takiego u siebie?

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:12, 11 maj 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie powiem ażebym rozpieszczała mojego Barona z podlewaniem. Susze przeżywał bez problemu. To na prawdę taki ozdobny perz.

Warto go czasami, partiami rozsadzić. Podlać Korzonkiem w płynie. I dać mu spokój. On robi sam co chce. I tak to mu najlepiej wychodzi
Śmieszy mnie tylko jak widzę w reklamach Red Barona rosnącego w kępkach jak miskant Baron zostawiony sam sobie tworzy łączki, rzeczki a nie kępki

Iwonko, czy polecasz wszystkie rośliny po posadzeniu podlać korzonkiem??

Ogródek Iwony 22:08, 10 maj 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwonko , werbena "poszła" wczoraj do gruntu, a ty już swoją wysadziłaś ?

Ewuniu, posadziąłm część werbeny na rabatę z różami i perovską. Trochę jeszcze mi zostało do posadzenie i nie wiem, czy dosadzić jeszcze tam, czy na inną rabatę? Wysadziłam też część stipy i białe jeżówki. Przez pewien czas hartowałam wszystko na tarasie.
Wiesz, że cała moja perovska się obudziła? Mimo przesadzania, wszystkie mają nowe gałązki, ale i tak w plecy róż dosadziłam dwa nowe krzaczki. Chciałabym otrzymać podobny efekt na rabacie: Od tyłu mam miskant, perovska i werbena, żółte róże, stipa, lawenda, obwódka z bukszpanu.
https://www.pinterest.com/pin/529876712384627652/
https://www.pinterest.com/pin/213146994841239092/
Drugą fotkę wszyscy znają, pierwsza, to ta sama rabata, tylko inne ujęcie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:24, 10 maj 2015

Do góry
Nie powiem ażebym rozpieszczała mojego Barona z podlewaniem. Susze przeżywał bez problemu. To na prawdę taki ozdobny perz.

Warto go czasami, partiami rozsadzić. Podlać Korzonkiem w płynie. I dać mu spokój. On robi sam co chce. I tak to mu najlepiej wychodzi
Śmieszy mnie tylko jak widzę w reklamach Red Barona rosnącego w kępkach jak miskant Baron zostawiony sam sobie tworzy łączki, rzeczki a nie kępki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:35, 10 maj 2015

Do góry
Kasiek, też zrobiłam takie łał jak zobaczyłam u Stefana te trawki

Ewka, miskant ML, carex Silver Sceptre, cisy Wojtki i Red Baron

Olik, ja mam doła jak oglądam zdjecia z Twojego perfekcyjnego ogrodu
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 13:18, 10 maj 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Ja też bym wywaliła jałowca i te krawedzie też bo one uroku nie dodają, albo zostaw same kanciki ( efekt porządkuje przestrzen) albo wykończyłabym jakims płaskim materiałem typu kostka,kamien czy klinkierowa cegła a jeszcze lepiej cegła "stara" z rozbiórki ale to w zależności od tego jak masz wykończone pozostałe rabaty, żeby nie było od sasa do lasa.
Jestem za rozjasnieniem na pewno, może jakies dwie tawuły japońskie - one o tej porze roku maja pieky złoty kolr, sa niewysokie - stworza ci pośrednie pietro i łatwe w prowazeniu, łatwe do ciecia....albo jasne berberysy nieduże, a do tego tak jak radza dziewczyny z tłu wyższe trawy - ze 3 szt co najmniej może miskant ML a przed mikantami jakies zawilce japońskie, lub jezówki wted latem byłoby fajnie a na jesien daj dużo cebulowych to i wiosną byłoby pieknie. A jaka to jest wystawa ? południe ? pólnoc? bio może na brzegu dałabys niskie żurawki w jasnym kolorze - kilka sztuk - obwódka zawsze porządkuje przestrzen....
Pozdrawiam

Witam, dzięki za porady, strona jest od wschodu, cyprysy posadzone są ok. 50 cm od domu. Chciałabym, żeby rabata była atrakcyjna o każdej porze roku, bo jest zaraz przy schodach frontowych. Pozdrawiam
a czasem nie na temat ... 22:12, 09 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Ja jak ostatnio wybrałam się po miskant morning light, musiałam poprosić Pana o pomoc, bo nie mogłam znaleźć i skończyło się na tym, że chciał mi wcisnąć inną, bo twierdził, że to to samo tylko pod inną nazwą, później, że widocznie jej już nie ma, grzebał, grzebał, aż w końcu sama znalazłam

Twoja szkółka powinna nosić nazwę "niespodzianka" a moja " zgadnij co to "

Fotki nei zrobiłam, gapcio ze mnie
a czasem nie na temat ... 20:35, 09 maj 2015

Do góry
Ja jak ostatnio wybrałam się po miskant morning light, musiałam poprosić Pana o pomoc, bo nie mogłam znaleźć i skończyło się na tym, że chciał mi wcisnąć inną, bo twierdził, że to to samo tylko pod inną nazwą, później, że widocznie jej już nie ma, grzebał, grzebał, aż w końcu sama znalazłam
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 16:54, 08 maj 2015

Do góry
Megi1 napisał(a)
Dziewczynki, a jak ożywić tą rabatkę? Dwa cyprysy szczepione na pniu dwukolorowe, chociaż na zdjęciu nie widac, bo je przycięlam (bez komentarza;-0)i niestety jalowiec zielony,płożący (wiem jakie zdanie macie na ich temat, ale póki co muszą zostać- czy nie?), miejsce od wschodu, raczej malo slońca, przy murze domu.

na drugim zdjęciu w rogu widać wiciokrzew pomarańczowy kolor kwiatów, tam gdzie piach ma byc wysypany kamyk jak będzie robiony podjazd z kostki.

Ja też bym wywaliła jałowca i te krawedzie też bo one uroku nie dodają, albo zostaw same kanciki ( efekt porządkuje przestrzen) albo wykończyłabym jakims płaskim materiałem typu kostka,kamien czy klinkierowa cegła a jeszcze lepiej cegła "stara" z rozbiórki ale to w zależności od tego jak masz wykończone pozostałe rabaty, żeby nie było od sasa do lasa.
Jestem za rozjasnieniem na pewno, może jakies dwie tawuły japońskie - one o tej porze roku maja pieky złoty kolr, sa niewysokie - stworza ci pośrednie pietro i łatwe w prowazeniu, łatwe do ciecia....albo jasne berberysy nieduże, a do tego tak jak radza dziewczyny z tłu wyższe trawy - ze 3 szt co najmniej może miskant ML a przed mikantami jakies zawilce japońskie, lub jezówki wted latem byłoby fajnie a na jesien daj dużo cebulowych to i wiosną byłoby pieknie. A jaka to jest wystawa ? południe ? pólnoc? bio może na brzegu dałabys niskie żurawki w jasnym kolorze - kilka sztuk - obwódka zawsze porządkuje przestrzen....
Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 11:19, 08 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Moje dzisiejsze nabytki

Miskant Morning Light, Choina Jedelloh i jedna seledynowa hosta do kolekcji

Super! Miskanta ML i choinę też potrzebuję.
Tu ma być ogród :) 11:04, 08 maj 2015

Do góry
Moje dzisiejsze nabytki

Miskant Morning Light, Choina Jedelloh i jedna seledynowa hosta do kolekcji

a czasem nie na temat ... 21:16, 07 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Kasia, a dlaczego akurat ten miskant ?

jest niewysoki - 1,20 m , ma ozdobić taras ale nie przesłonić perspektywy, ma fontannowy pokrój który lubię i o róznych porach ładnie się wybarwia ale myślę że to akurat jest u wielu gatunków ostatecznie ma mieć kiźki srebrno-białe , nie wiem czy będzie ładny ale na to liczę
a czasem nie na temat ... 21:08, 07 maj 2015

Do góry
Kasia, a dlaczego akurat ten miskant ?
a czasem nie na temat ... 21:01, 07 maj 2015

Do góry
malkul napisał(a)

dopiero na przyszły seozon wyjdzie ci dookoła sporo nowych kłów i będzie rósł wszerz

niesiesz dobre wieści - dobry i przyszły rok

zamówiłam miskanta yakushima dwaft, będzie przy tarasie, ma przyjść jutro, zamówiałam w innym sklepie - zobaczymy, choć te sadzonki nie były złe
W tym roku miskant się tak nie rozrośnie więc wcisnę mu werbenę bo tyle jej naprodukowałam że mogę sklep otworzyć
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:08, 07 maj 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Mam i drugą liriope, tyle razy chciałam wywalić, ma ostatnią szansę, nawet ruszyła cholera jedna
ślizgacze mnie dobijają, chyba wolę już normalne zimy i normalne pozostałe pory roku; zbieramy regularnie, jest coraz mniej, ale musimy 2 razy dziennie, a z bratkami też tak zrobięlilie zjadły mi ze 100, mało w tym roku będzie, ale zauważyłam, że nie wszystkie lilie jedzą, więc dokupię tych, co im nie smakują
liriope variegata

hakone wyżarte, ale coś idzie

miskant ML- idą wszystkie, ich nie żrą

czosnki zżarte, ledwo parę sztuk żyje
wszystko na rabacie trawiastej
no i tam są hosty i już się dobierają

Liriope variegata pewnie wystraszyła się, że ją wyciepiesz.
Ja tak miałam w zamierzchłej przeszłości z moim pierwszym samochodem. Jak "nawalał" to klęłam i straszyłam go oddaniem na złom. Zawsze pomagało

Moja liriope wygląda jak Twój czosnek Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i ani jeden nie jest nadgryziony.
Poszłam dziś za ciosem i między liriope posadziłam bratki. Zobaczymy czy zadziała tak jak na lilie.

Irenko, mam prośbę. Zrób zbliżenia swoich orlików. U mnie się chyba same wysiały. Szukałam w internecie co to takiego i nie mam pewności czy to co u mnie rośnie to orliki. W internecie są takie piękne wielkie kwiaty a to co rośnie u mnie to taka marnota.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:38, 07 maj 2015

Do góry
Pamajo napisał(a)
Irenko!
Piękne dzięki, to zdjęcie wystarczy. Teraz wiem, że to o co walczę ze ślizgaczami to liriope. Zżerają je na potęgę.
Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i te na szczęście nie wzbudzają ich zainteresowania

Przypadkiem odkryłam jak odwrócić uwagę ślizgaczy od lilii.
Musiałam opróżnić jedną z donic z bratków i przesadziłam je właśnie obok lilii. Natychmiast wzbudziły zainteresowanie ślimorów. Wyglądają teraz biedaki jak nieszczęście (bratki nie ślimaki). Płatki jak sito. Zbieram z każdego krzaczka po kilkanaście sztuk ale lilie na razie są bezpieczne i spokojnie sobie rosną. Może to przypadek ale działa Mniej mi będzie żal bratków niż lilii

Mam i drugą liriope, tyle razy chciałam wywalić, ma ostatnią szansę, nawet ruszyła cholera jedna
ślizgacze mnie dobijają, chyba wolę już normalne zimy i normalne pozostałe pory roku; zbieramy regularnie, jest coraz mniej, ale musimy 2 razy dziennie, a z bratkami też tak zrobięlilie zjadły mi ze 100, mało w tym roku będzie, ale zauważyłam, że nie wszystkie lilie jedzą, więc dokupię tych, co im nie smakują
liriope variegata

hakone wyżarte, ale coś idzie

miskant ML- idą wszystkie, ich nie żrą

czosnki zżarte, ledwo parę sztuk żyje
wszystko na rabacie trawiastej
no i tam są hosty i już się dobierają

Stary "ogród" z nowym domem:) 20:17, 06 maj 2015

Do góry
MartaB napisał(a)

Potrzebuję konkretnych rad:

- jakie choinki rosną powoli? Przydałaby się taka która ma już jakiś metr wzrostu a niezbyt droga, no i żeby potem rosła powoli, posadzona obok śliwy purpurowek

- czy miłorząb mogę ciąć tak żeby nie rozrósł się do olbrzymich rozmiarów? max 3-4m.

- czy bukszpan mogę podsypać korą?

- czy mogę sadzić hortensje wśród kul bukszpanowych i traw ozdobnych? Jeśli tak to w jakiej odległości horti od bukszpanu i jakie trawy najlepiej pasują do bukszpanu?

- czy są jakieś specjalne wskazówki do przesadzania ok. 10letnich bukszpanów (średnica do 60cm)? Jeśli są nieco gołe od dołu to muszę od razu mieć kupione dodatkowe bukszpanki i wsadzić je przy przesadzaniu tych dużych od razu, czy mogę te małe dosadzić później?

- sąsiad obcinał cis (nie zna nazwy) i bukszpan - czy mogę te gałązki spróbować ukorzenić? Jeśli tak to jak?

Byłabym wdzięczna za rady. Jak coś będzie się nadawało do pokazania to dam zdjęcia.

P.S. W ogóle za dużo mam roślin liściastych, tak mi się wydaje. Potrzebuję czegoś zimozielonego.

Marta ja Ci odpowiem na tyle ile wyczytałam, zapamiętałam i nauczyłam się tu na Ogrodowisku. Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są już tu na forum. Trzeba trochę pobuszować w wyszukiwarce

Chwalą tu na forum świerka serbskiego jest taka odmiana nana rośnie podobno max do 4m.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=3

Miłorzęba podobno można ciąć i dobrze to znosi. Oczywiście musisz poczytać jak prawidłowo to robić

Rabatę z bukszpanami możesz wysypać korą.

Hortensje pięknie wyglądają z trawami i bukszpanami. Np. miskant morning light do tego bukszpany odległości to tak ok. 60-70cm chyba. Pooglądaj ogrody ludzi tutaj z forum, pełno takich pięknych rabat.

Przesadzając takiego bukszpana od razu podsadziłabym małe, tak myślę.
Poczytaj artkuły Danusi
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/408-rozmnazanie-bukszpanow-z-sadzonek

Mam nadzieję, że Ci pomogłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies