zapraszam na leżak Kasiuambrowiec kolumnowy, 4 lata, hałda w tle, to kompost, będzie do magnolii i nie tylko
są planowane w kręgu, 6 sztuk w tamtym miejscu, w innym kolejne
magnolia tripetala 4 lata, może zechce zakwitnąć
ostróżki gigant, część do przesadzenia, miskant ML z kolei zakrywa jezówki, też do przeniesienia
potwór hosta już ogromna
msze od dołu liście wycinać, bo wszystko zakrywa
Reniu, to jest na rabacie, jeśli o te linki chodzi. Czy może podejrzałaś co innego na pincie? Chciałabym uzyskać podobny efekt, tylko zdjęcia czasem przekłamują i ja użyłam ciut innych roślin. Doszły np. żółte róże. Inny miskant, poczekam, aż się wszystko rozrośnie
Ewuniu, posadziąłm część werbeny na rabatę z różami i perovską. Trochę jeszcze mi zostało do posadzenie i nie wiem, czy dosadzić jeszcze tam, czy na inną rabatę? Wysadziłam też część stipy i białe jeżówki. Przez pewien czas hartowałam wszystko na tarasie.
Wiesz, że cała moja perovska się obudziła? Mimo przesadzania, wszystkie mają nowe gałązki, ale i tak w plecy róż dosadziłam dwa nowe krzaczki. Chciałabym otrzymać podobny efekt na rabacie: Od tyłu mam miskant, perovska i werbena, żółte róże, stipa, lawenda, obwódka z bukszpanu. https://www.pinterest.com/pin/529876712384627652/ https://www.pinterest.com/pin/213146994841239092/
Drugą fotkę wszyscy znają, pierwsza, to ta sama rabata, tylko inne ujęcie
Nie powiem ażebym rozpieszczała mojego Barona z podlewaniem. Susze przeżywał bez problemu. To na prawdę taki ozdobny perz.
Warto go czasami, partiami rozsadzić. Podlać Korzonkiem w płynie. I dać mu spokój. On robi sam co chce. I tak to mu najlepiej wychodzi
Śmieszy mnie tylko jak widzę w reklamach Red Barona rosnącego w kępkach jak miskant Baron zostawiony sam sobie tworzy łączki, rzeczki a nie kępki
Witam, dzięki za porady, strona jest od wschodu, cyprysy posadzone są ok. 50 cm od domu. Chciałabym, żeby rabata była atrakcyjna o każdej porze roku, bo jest zaraz przy schodach frontowych. Pozdrawiam
Ja jak ostatnio wybrałam się po miskant morning light, musiałam poprosić Pana o pomoc, bo nie mogłam znaleźć i skończyło się na tym, że chciał mi wcisnąć inną, bo twierdził, że to to samo tylko pod inną nazwą, później, że widocznie jej już nie ma, grzebał, grzebał, aż w końcu sama znalazłam
Ja też bym wywaliła jałowca i te krawedzie też bo one uroku nie dodają, albo zostaw same kanciki ( efekt porządkuje przestrzen) albo wykończyłabym jakims płaskim materiałem typu kostka,kamien czy klinkierowa cegła a jeszcze lepiej cegła "stara" z rozbiórki ale to w zależności od tego jak masz wykończone pozostałe rabaty, żeby nie było od sasa do lasa.
Jestem za rozjasnieniem na pewno, może jakies dwie tawuły japońskie - one o tej porze roku maja pieky złoty kolr, sa niewysokie - stworza ci pośrednie pietro i łatwe w prowazeniu, łatwe do ciecia....albo jasne berberysy nieduże, a do tego tak jak radza dziewczyny z tłu wyższe trawy - ze 3 szt co najmniej może miskant ML a przed mikantami jakies zawilce japońskie, lub jezówki wted latem byłoby fajnie a na jesien daj dużo cebulowych to i wiosną byłoby pieknie. A jaka to jest wystawa ? południe ? pólnoc? bio może na brzegu dałabys niskie żurawki w jasnym kolorze - kilka sztuk - obwódka zawsze porządkuje przestrzen....
Pozdrawiam
jest niewysoki - 1,20 m , ma ozdobić taras ale nie przesłonić perspektywy, ma fontannowy pokrój który lubię i o róznych porach ładnie się wybarwia ale myślę że to akurat jest u wielu gatunków ostatecznie ma mieć kiźki srebrno-białe , nie wiem czy będzie ładny ale na to liczę
zamówiłam miskanta yakushima dwaft, będzie przy tarasie, ma przyjść jutro, zamówiałam w innym sklepie - zobaczymy, choć te sadzonki nie były złe
W tym roku miskant się tak nie rozrośnie więc wcisnę mu werbenę bo tyle jej naprodukowałam że mogę sklep otworzyć
Liriope variegata pewnie wystraszyła się, że ją wyciepiesz.
Ja tak miałam w zamierzchłej przeszłości z moim pierwszym samochodem. Jak "nawalał" to klęłam i straszyłam go oddaniem na złom. Zawsze pomagało
Moja liriope wygląda jak Twój czosnek Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i ani jeden nie jest nadgryziony.
Poszłam dziś za ciosem i między liriope posadziłam bratki. Zobaczymy czy zadziała tak jak na lilie.
Irenko, mam prośbę. Zrób zbliżenia swoich orlików. U mnie się chyba same wysiały. Szukałam w internecie co to takiego i nie mam pewności czy to co u mnie rośnie to orliki. W internecie są takie piękne wielkie kwiaty a to co rośnie u mnie to taka marnota.
Mam i drugą liriope, tyle razy chciałam wywalić, ma ostatnią szansę, nawet ruszyła cholera jedna
ślizgacze mnie dobijają, chyba wolę już normalne zimy i normalne pozostałe pory roku; zbieramy regularnie, jest coraz mniej, ale musimy 2 razy dziennie, a z bratkami też tak zrobięlilie zjadły mi ze 100, mało w tym roku będzie, ale zauważyłam, że nie wszystkie lilie jedzą, więc dokupię tych, co im nie smakują
liriope variegata
hakone wyżarte, ale coś idzie
miskant ML- idą wszystkie, ich nie żrą
czosnki zżarte, ledwo parę sztuk żyje
wszystko na rabacie trawiastej
no i tam są hosty i już się dobierają
Marta ja Ci odpowiem na tyle ile wyczytałam, zapamiętałam i nauczyłam się tu na Ogrodowisku. Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są już tu na forum. Trzeba trochę pobuszować w wyszukiwarce
Miłorzęba podobno można ciąć i dobrze to znosi. Oczywiście musisz poczytać jak prawidłowo to robić
Rabatę z bukszpanami możesz wysypać korą.
Hortensje pięknie wyglądają z trawami i bukszpanami. Np. miskant morning light do tego bukszpany odległości to tak ok. 60-70cm chyba. Pooglądaj ogrody ludzi tutaj z forum, pełno takich pięknych rabat.