Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Tu ma być ogród :) 11:04, 08 maj 2015

Do góry
Moje dzisiejsze nabytki

Miskant Morning Light, Choina Jedelloh i jedna seledynowa hosta do kolekcji

a czasem nie na temat ... 21:16, 07 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Kasia, a dlaczego akurat ten miskant ?

jest niewysoki - 1,20 m , ma ozdobić taras ale nie przesłonić perspektywy, ma fontannowy pokrój który lubię i o róznych porach ładnie się wybarwia ale myślę że to akurat jest u wielu gatunków ostatecznie ma mieć kiźki srebrno-białe , nie wiem czy będzie ładny ale na to liczę
a czasem nie na temat ... 21:08, 07 maj 2015

Do góry
Kasia, a dlaczego akurat ten miskant ?
a czasem nie na temat ... 21:01, 07 maj 2015

Do góry
malkul napisał(a)

dopiero na przyszły seozon wyjdzie ci dookoła sporo nowych kłów i będzie rósł wszerz

niesiesz dobre wieści - dobry i przyszły rok

zamówiłam miskanta yakushima dwaft, będzie przy tarasie, ma przyjść jutro, zamówiałam w innym sklepie - zobaczymy, choć te sadzonki nie były złe
W tym roku miskant się tak nie rozrośnie więc wcisnę mu werbenę bo tyle jej naprodukowałam że mogę sklep otworzyć
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:08, 07 maj 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Mam i drugą liriope, tyle razy chciałam wywalić, ma ostatnią szansę, nawet ruszyła cholera jedna
ślizgacze mnie dobijają, chyba wolę już normalne zimy i normalne pozostałe pory roku; zbieramy regularnie, jest coraz mniej, ale musimy 2 razy dziennie, a z bratkami też tak zrobięlilie zjadły mi ze 100, mało w tym roku będzie, ale zauważyłam, że nie wszystkie lilie jedzą, więc dokupię tych, co im nie smakują
liriope variegata

hakone wyżarte, ale coś idzie

miskant ML- idą wszystkie, ich nie żrą

czosnki zżarte, ledwo parę sztuk żyje
wszystko na rabacie trawiastej
no i tam są hosty i już się dobierają

Liriope variegata pewnie wystraszyła się, że ją wyciepiesz.
Ja tak miałam w zamierzchłej przeszłości z moim pierwszym samochodem. Jak "nawalał" to klęłam i straszyłam go oddaniem na złom. Zawsze pomagało

Moja liriope wygląda jak Twój czosnek Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i ani jeden nie jest nadgryziony.
Poszłam dziś za ciosem i między liriope posadziłam bratki. Zobaczymy czy zadziała tak jak na lilie.

Irenko, mam prośbę. Zrób zbliżenia swoich orlików. U mnie się chyba same wysiały. Szukałam w internecie co to takiego i nie mam pewności czy to co u mnie rośnie to orliki. W internecie są takie piękne wielkie kwiaty a to co rośnie u mnie to taka marnota.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:38, 07 maj 2015

Do góry
Pamajo napisał(a)
Irenko!
Piękne dzięki, to zdjęcie wystarczy. Teraz wiem, że to o co walczę ze ślizgaczami to liriope. Zżerają je na potęgę.
Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i te na szczęście nie wzbudzają ich zainteresowania

Przypadkiem odkryłam jak odwrócić uwagę ślizgaczy od lilii.
Musiałam opróżnić jedną z donic z bratków i przesadziłam je właśnie obok lilii. Natychmiast wzbudziły zainteresowanie ślimorów. Wyglądają teraz biedaki jak nieszczęście (bratki nie ślimaki). Płatki jak sito. Zbieram z każdego krzaczka po kilkanaście sztuk ale lilie na razie są bezpieczne i spokojnie sobie rosną. Może to przypadek ale działa Mniej mi będzie żal bratków niż lilii

Mam i drugą liriope, tyle razy chciałam wywalić, ma ostatnią szansę, nawet ruszyła cholera jedna
ślizgacze mnie dobijają, chyba wolę już normalne zimy i normalne pozostałe pory roku; zbieramy regularnie, jest coraz mniej, ale musimy 2 razy dziennie, a z bratkami też tak zrobięlilie zjadły mi ze 100, mało w tym roku będzie, ale zauważyłam, że nie wszystkie lilie jedzą, więc dokupię tych, co im nie smakują
liriope variegata

hakone wyżarte, ale coś idzie

miskant ML- idą wszystkie, ich nie żrą

czosnki zżarte, ledwo parę sztuk żyje
wszystko na rabacie trawiastej
no i tam są hosty i już się dobierają

Stary "ogród" z nowym domem:) 20:17, 06 maj 2015

Do góry
MartaB napisał(a)

Potrzebuję konkretnych rad:

- jakie choinki rosną powoli? Przydałaby się taka która ma już jakiś metr wzrostu a niezbyt droga, no i żeby potem rosła powoli, posadzona obok śliwy purpurowek

- czy miłorząb mogę ciąć tak żeby nie rozrósł się do olbrzymich rozmiarów? max 3-4m.

- czy bukszpan mogę podsypać korą?

- czy mogę sadzić hortensje wśród kul bukszpanowych i traw ozdobnych? Jeśli tak to w jakiej odległości horti od bukszpanu i jakie trawy najlepiej pasują do bukszpanu?

- czy są jakieś specjalne wskazówki do przesadzania ok. 10letnich bukszpanów (średnica do 60cm)? Jeśli są nieco gołe od dołu to muszę od razu mieć kupione dodatkowe bukszpanki i wsadzić je przy przesadzaniu tych dużych od razu, czy mogę te małe dosadzić później?

- sąsiad obcinał cis (nie zna nazwy) i bukszpan - czy mogę te gałązki spróbować ukorzenić? Jeśli tak to jak?

Byłabym wdzięczna za rady. Jak coś będzie się nadawało do pokazania to dam zdjęcia.

P.S. W ogóle za dużo mam roślin liściastych, tak mi się wydaje. Potrzebuję czegoś zimozielonego.

Marta ja Ci odpowiem na tyle ile wyczytałam, zapamiętałam i nauczyłam się tu na Ogrodowisku. Wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są już tu na forum. Trzeba trochę pobuszować w wyszukiwarce

Chwalą tu na forum świerka serbskiego jest taka odmiana nana rośnie podobno max do 4m.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=3

Miłorzęba podobno można ciąć i dobrze to znosi. Oczywiście musisz poczytać jak prawidłowo to robić

Rabatę z bukszpanami możesz wysypać korą.

Hortensje pięknie wyglądają z trawami i bukszpanami. Np. miskant morning light do tego bukszpany odległości to tak ok. 60-70cm chyba. Pooglądaj ogrody ludzi tutaj z forum, pełno takich pięknych rabat.

Przesadzając takiego bukszpana od razu podsadziłabym małe, tak myślę.
Poczytaj artkuły Danusi
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/408-rozmnazanie-bukszpanow-z-sadzonek

Mam nadzieję, że Ci pomogłam
W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:10, 06 maj 2015

Do góry
Miałam pokazać cały ogród, ale zaczęłam od nowa robic front, więc skupię się na razie na tym. Musiałam wykopać cały szpaler lavend po lewej stronie, bo chcemy poszerzyć kostkę .. aktualnie front wygląda tak:
widok z góry

i widok z okna w kuchni

zaplanowałam sobie mniej wiecej tak rabatę:

Kostka idzie pod skosem, co mnie niestety drażni,ale trudno, tego nie przeskoczę.
Posadziłam więc szpaler cisów, żeby stworzyły zielony ekran kiedyś ( planują nam ulice wybudować przed domem, więc czas się odgradzać)

na środek rabaty chcę przesadzić magnolię 'Nigra', w tym roku pierwszy raz zakwitła, ma 3 lata i mam nadzieję, że przeżyje przeprowadzkę.
3 różowe krzaczki, to róże okrywowe 'Larissa', obok nich krzaczki lavendy.
Dwie kosodrzewiny mam zamiar przesadzić na środek trawnika i poprowadzić je w formie bonsai

Chciałabym na rabacie posadzić jeszcze jakieś trawy i dwa zimozielone coś na nóżkach po obu strochan magnolii. Rabatę otocze mini żywopłocikiem z bukszpanu ( tak to era ogrodowiska w moim ogrodzie hahaha).Mam 4 sadzonki Ostnicy 'Pony tails", może jakiś Miskant z mniejszych odmian?
Może mi doradzicie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:36, 06 maj 2015

Do góry
Kochani, zbiorowo dziękuję za wpisy. Wiem, że czekacie na nową rabatę. Nie mam czasu na ogrodowisko, bo albo siedzę w ogrodzie i szybciutko robię, co trzeba, albo pracuję przy komputerze (ale niestety nie w internecie więc i do Was nie zaglądam). Rabata idzie do przodu powoli, wykrajanie darni to koszmarna praca - na drugim zdjęciu w Imperacie Red Baron i pod wiązem widac jakie skarby (kamienie) wykopuję w swojej ziemi, po za tym mam tu super próchnicę, dżdżownice w ilości 5 sztuk na jedno kompnięcie łopatą Na razie wrzucę dosłownie dwie fotki, bo więcej nie zrobiłam. Rabata jest jeszcze nie pełnej szerokości. Przed hortensjami dam albo żurawki, albo turzyce ice dance. Zobaczę jak będzie wyglądało. Wszystko robię na czuja, najpierw plan, a potem oczywiście wszystko bierze w łep i jest inaczej.

To tył działki i przyszła rabata, o której mowa:

Nic nie widać więc piszę, po kolei od lewej: 2 miskanty ML, 4 hortensje Lime Light, Wiąz Aurea, a w nogach 5 sztuk Imperaty cylindrycznej Red Baron, Miskant Zebrinus, znowu 3 Limki (na zdjęciu widać już tylko jedną), dalej 3 derenie Sibirica (patrząc z tarasu za brzozami) i 3 pęcherznice Luteus dla rozjaśnienia ciemnego kąta.
Moj skrawek ziemi pod norweskim niebem. 20:58, 05 maj 2015

Do góry
Pomocy utknęłam!

- tuja szmaragd jako tlo,
- miskant gracillimus (cofniety za hortensjami)
- hortensja bukietowa vanilia faise
- berberys admiration na przód i do niego hmm no własnie!
Podoba mi się jeszcze
- berberys tiny gold
- turzyca evergold
- kostrzewa sina golden toupee
- hosty fire and ice

Czy jakieś bardziej doświadczone duszyczki mogą mi pomoc? Które rośliny i jak zgrać ze sobą żeby to fajnie wyglądało.
Czy vanilia faise i admiration to dobre połączenie? Nie będzie za bardzo różowo - czerwono?
Jeżeli posadzę 3 hortensje 1 mis kant w układzie 3/1/3/1/3 to nie będzie za monotonnie? Rabata ma mieć 20m długości.

U mnie dopiero kwitną żonkile
Małymi kroczkami do celu... 12:00, 05 maj 2015

Do góry
Selly napisał(a)

Dodaj coś zimozielonego, bo zimą będziesz miała w tym miejscu tylko łyse gałęzie.
Rozchodniki pięknie się komponują z kosodrzewiną, ale musiałabyś powiększyć rabatę. Albo można by dodać ze 3 szt świerków Conica. Wprowadziłyby trochę innych kształtów i faktur, bo na razie jest mocno krzaczasto. Dodałabym za hortensjami wysokie trawy np miskant Morning Light. Są srebrzyste i kontrastują z bordowym. Dodadzą trochę dynamiki i lekkości.
No i brakuje najniższego piętra roślin np obwódki z czegoś , co kwitnie wiosną/ wczesnym latem np dzwonki, bratki, goździki pierzaste. Cokolwiek niskiego , żeby były wszystkie piętra - chociażby rządek bordowych żurawek- nawiązywałyby kolorem do śliwek. Hortensje i rozchodniki to rośliny drugiej połowy lata, zatem obstawiałabym coś wiosennego, wczesnoletniego lub zimozielonego jak żurawki.
Generalnie bardzo fajnie. Pomysł na symetrię śliwek - super ! Bordowe liście drzewek będą fajnie się odnaczać na tle kwiatów hortensji. ( też tak mam u siebie ) Całość kolorystycznie spójnie dobrana . Widać dobrą szkołę Ogrodowiska Jednak myślę , że nie unikniesz poszerzenia tej rabaty ...

Dziękuję, właśnie mi też brakuje tego najniższego piętra myślałam o kulkach bukszpanowych, no i właśnie o trawkach zimozielonych, tylko nie wiem jakiej odmiany. Też coś mi się wydaje, że będzie musiała zostać poszerzona
Małymi kroczkami do celu... 09:44, 05 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
A oto myślę, że już ostateczny plan, chociaż inne sugestie również mile widziane

Objaśnienia, do mojego pięknego rysunku

Hortensje vanilla fraise po 2 z każdej strony,
Te duże drzewka to śliwa wiśniowa na pniu,
pod oknami rozchodnik olbrzymi ( i jeszcze pod śliwą dam po jednym)
i zastanawiam się jeszcze, żeby dać trawki przed rozchodnikiem tylko jakie? najlepiej jakieś zimozielone, nie wiem jakie by pasowały do całości?

Dodaj coś zimozielonego, bo zimą będziesz miała w tym miejscu tylko łyse gałęzie.
Rozchodniki pięknie się komponują z kosodrzewiną, ale musiałabyś powiększyć rabatę. Albo można by dodać ze 3 szt świerków Conica. Wprowadziłyby trochę innych kształtów i faktur, bo na razie jest mocno krzaczasto. Dodałabym za hortensjami wysokie trawy np miskant Morning Light. Są srebrzyste i kontrastują z bordowym. Dodadzą trochę dynamiki i lekkości.
No i brakuje najniższego piętra roślin np obwódki z czegoś , co kwitnie wiosną/ wczesnym latem np dzwonki, bratki, goździki pierzaste. Cokolwiek niskiego , żeby były wszystkie piętra - chociażby rządek bordowych żurawek- nawiązywałyby kolorem do śliwek. Hortensje i rozchodniki to rośliny drugiej połowy lata, zatem obstawiałabym coś wiosennego, wczesnoletniego lub zimozielonego jak żurawki.
Generalnie bardzo fajnie. Pomysł na symetrię śliwek - super ! Bordowe liście drzewek będą fajnie się odnaczać na tle kwiatów hortensji. ( też tak mam u siebie ) Całość kolorystycznie spójnie dobrana . Widać dobrą szkołę Ogrodowiska Jednak myślę , że nie unikniesz poszerzenia tej rabaty ...
Ogródek Iwony 14:37, 04 maj 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Właśnie się rozglądam za czymś wysokim z traw - u mnie słabiutki wybór w trawach - Gracilimusa widziałam w pobliskiej szkółce i - wysoki był w pierwszym roku?

Gracilimus jest piękny.
W pierwszym roku wyglądało to tak:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/83/836275/original.JPG
Potrafi być taki:
http://podloze.pl/photos/wysoka-trawa-175cm-miskant-gracillimus-doniczka-2189005562_580x0.jpg
Z tego, co czytam na forum, co trzy lata trzeba wykopać i podzielić karpę. W czwartym roku samej byłoby już ciężko. Ale jeszcze nie mam doświadczenia. To są opinie dziewczyn z forum
Ogródek Iwony 13:41, 04 maj 2015

Do góry
Ach tawuła Właśnie za te kwity wiosną jeszcze ją trzymam, bo później taki krzaczor z niej...
I też pytam o trawę przy berberysach. Miskant? Ml? (kojarzy mi się, że tam był, ale mogłam coś pomerdać)

Pozdrawiam poweekendowo. U nas piękne słoneczko
Ogród na glinie 09:58, 04 maj 2015

Do góry
horcia napisał(a)

Witaj Malgsik czyli u Ciebie te papuzie też się tak nieładnie przewieszają? Myślałam że tylko u mnie takie jakieś wiotkie i mało eleganckie, ale i tak je wszystkie lubię bo mam ich mało. Pięknie połączyłaś te ciemne z różowymi i czerwoną żurawką, czy możesz podać jej nazwę? Mam jeszcze jedną prośbę, jak uważasz czy do hortensji Vanilla pasuje miskant gracek czy morning i trzmielina ( z białą czy żółtą obwolutą)? Jak Ty byś połączyła?

Żurawka to Berry Smoothie i jest ciemnoróżowa. Niestety różowe tulipki tylko na krótko załapały się na fioletowe, bo zaczęły wcześniej kwitnąć.

Papuzie przewieszają się, jakby kwiatów nie mogły udźwignąć.

Do Vanilek pasują moim zdaniem obydwa miskanty.
Trzmielina z białym będzie bezpieczniej do vanilek i miskanta.
Ale i spokojniej.
A jeśli chcesz kolory, lubisz je łączyć, to możesz dać żółtą trzmielinę. Vanilki przebarwiają się na dość ciemny róż i powinny dobrze z nimi wyglądać. Gorzej wygląda żółć z bladym różem.
Ale to jeszcze zależy co masz dalej w sąsiedztwie i jak urządzasz te kolory.
Danusia w ogrodzie zimozielonym zrobiła skarpę w tonacji biało-zielonej, tylko kształty liści były inne i fajnie to wyglądało.
Ogród na glinie 09:14, 04 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Na zdjęciu mi się podobają, ale jak się rozdziawiły i przewieszają, to już nie tak bardzo.

Witaj Malgsik czyli u Ciebie te papuzie też się tak nieładnie przewieszają? Myślałam że tylko u mnie takie jakieś wiotkie i mało eleganckie, ale i tak je wszystkie lubię bo mam ich mało. Pięknie połączyłaś te ciemne z różowymi i czerwoną żurawką, czy możesz podać jej nazwę? Mam jeszcze jedną prośbę, jak uważasz czy do hortensji Vanilla pasuje miskant gracek czy morning i trzmielina ( z białą czy żółtą obwolutą)? Jak Ty byś połączyła?
Ogród pod Borem 09:13, 04 maj 2015

Do góry
Witaj Też mam podobnego blaszaka na działce, tyle, że swojego Ania ma rację blaszak o ile się nie mylę powinnien stać 3-4 metry od granicy, więc sąsiad trochę z nim przesadził Ciężko będzie Ci tam coś posadzić jak idą rury, więc może pomyśl o pergoli, żeby go zasłonić? Miskant nie wiele Ci da, on to ma dopiero olbrzymie korzenie. Zaznaczam i będę zaglądała
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 14:48, 03 maj 2015

Do góry
Nie mogę bo wykopałam spartynę (idzie do zagajnika) a ten miskant został tak między dwoma glicyniami ale jakoś tak z boku. Już wykopałam i część wsadziłam na środku bo lepiej wygląda. A reszta moczy się w wannie i czeka na podział. W zeszłym roku tylko jeszcze później bo prawie w czerwcu dzieliłam trzcinniki i te które ścięłam od razu ładnie odbiły a te bez ścinania długo dochodziły do siebie a i tak większość liści uschła i musiałam wycinać nożyczkami. No tylko że to było dużo później bo one nawet już kwitły... Zaniedbałam te prace wszystkie kurczę A teraz jeszcze siedzę i czytam o klonach zamiast brać się do roboty
Mój przyszły ogród 13:03, 03 maj 2015

Do góry
Udało mi się uruchomić aparat i tak na szybko pstryknęłam. Jest to co prawda widok z okna kuchennego, ale z tarasu będzie podobnie. Co do kształu tego fragmentu - będzie taki jaki dawno temu wyrysowałyśmy - łagodnie popłynie fala dalej.Teraz po prostu nie zrywam trawy dalej, żeby nie straszyło bardziej. Myśłałam o tych trzech trzmielinach na nogach, a pod nimi żurawki limelight z własnego rozmnożenia i kilka tych "suchych" trawek albo stipy. Ten kopeć siana w zasadzie nie wygląda źle. Jest blisko liściastej katalpy.A zimą nadal będzie jakaś przesłoną.Ogród nie będzie taki otwarty do końca dla widza. Może drzewko liściaste dać za nim?

Wieczorem wpadł mi do głowy jeszcze pomysł a propos sasiedztwa panelu ozdobnego. Z uwagi na to, że miskant jest ciut za daleko, żeby uzyskać efekt "wtopienia" może dam tam mały obeliks z powojnikiem albo różą...?
Małymi kroczkami do celu... 11:39, 03 maj 2015

Do góry
żurawki

miskant morning light

turzyca

niezapominajki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies