Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia

Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia

Ewa_w_ogrodzie 19:33, 27 maj 2015

Lena jesteś ekspres, ja to wklejam w Paincie i trwa to wieki a ty raz raz i pięknie, nawet ten róż też ładnie.... duże buziaki, jednak musi być jedna korekta
Weszłaś mi na furtkę i jak ja teraz wyjdę z ogrodu (moja wina nie opisałam, że to skrajne male przęsło na zdjęciu to furtka), czy mogę to tylko analogicznie przesunąć w prawo, zmniejszając ilość cisów, czy jednak przed drewnianym przęsłem np 2 głogi bo trzy nie wejdą, a przed kamieniem cisy tak jak narysowałaś?
Ewa_w_ogrodzie 19:37, 27 maj 2015

Nowe zakupy przyszły w paczce stan wygląda ok

Przetacznik kłosowy 'Rose Zwerg" Veronica spicata
Jeżówka purpurowa 'Cheyenne Spirit' Echinacea purpurea
Lawenda 'Hidcote Blue Strain' Lavandula angustifolia
Szałwia omszona 'Merleau Blue' Salvia nemorosa,
Nachyłek wielkokwiatowy 'Presto' Coreopsis grandiflora,
Liatra kłosowa 'Kobold' Liatris spicata
Liatra kłosowa 'Alba' Liatris spicata
lena 19:44, 27 maj 2015

jasne ze mozesz pokombinowac jak chcesz to tylko wersje podgladowe ja tez sobie planuje najpierw kolorystycznie i ksztaltami dobieram w programie a pozniej przesuwam i latam z doniczkami
Ewa_w_ogrodzie 19:48, 27 maj 2015

lena napisał(a)
jasne ze mozesz pokombinowac jak chcesz to tylko wersje podgladowe ja tez sobie planuje najpierw kolorystycznie i ksztaltami dobieram w programie a pozniej przesuwam i latam z doniczkami

Dzięki będę próbowała coś wyrysować poczekam jeszcze co Gosia myśli. Dla mnie suuuuper
Ewa_w_ogrodzie 19:50, 27 maj 2015

Lenko czy te trawki to carexy
lena 20:20, 27 maj 2015

to sa 3 rozplenice japonskie i jeden miskant morning light
Ewa_w_ogrodzie 22:02, 27 maj 2015

Taki wypociłam! To co jest i to co bym chciałażeby tam jeszcze było
Malgosik 08:13, 28 maj 2015

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Taki wypociłam! To co jest i to co bym chciałażeby tam jeszcze było

Ewa
Cis jak najbardziej można przedłużyć aż na ściankę.
Ale moim zdaniem jest tam miejsce na 1 drzewo w narożniku na tle tych cisów.
To znaczy troszkę bliżej, nie w samym kącie wciśnięty, na środku rabaty ale w naroźniku.
Na przęśle drewnianym mogą być miskanty tak jak są.
Cis ciemne da tło - do strzyżenia nie wyżej niż ogrodzenie, a ponad nim korona drzewa, ale w kolorze, który się będzie odcinał od ciemnego, czyli jasnym.
Może dać miłorzęba o naturalnym kształcie. Widuję w ogrodach wiązy o takich jasnych zielono-żółtych liściach.
Jeśli czerwone - śliwa szczepiona, to pod spodem trzeba rozjaśnić np, hortensjami, lub jasnymi trawami, dereń itp. funkia, zależy od nasłonecznienia.
Ale może być też czerwony buk, lub żółty. Ale to duże drzewo. Ja bym tu dała coś o naturalnej koronie. Ambrowiec też może być, ale słońca trochę potrzebuje by się ładnie przebarwić.

Możesz też zupełnie o inaczej podejść do sprawy i postawić 2 drzewa na straży furtki, szczepione na pniu, po obu jej stronach. Pomyśl nad tym. Szczepione, bo nie urosną takie duże i mogą pełnić funkcję strażników.
Ewa_w_ogrodzie 13:22, 28 maj 2015

Malgosiu czy dobrze rozumiem twój wpis
wer1 nie dwa drzewa tak jak wrysowalam, tylko 1 w narożniku wysunięte nieco w głąb rabaty, przed samym murem cisy,przed drewianym przeslem trawy ale nie wiem czy miskant da rade w pól cieniu, ewntualnie trzcinik krótkowłosy mam na oku do pól cienia, choć nie jest taki ładny jak miskanty.
Podoba mi się dereń taki z bialym obrzeżem może on moglbybyc jako to drzewo, tylko prowadzony a piu? Czy za mały? Milorzab też szalenie mi sie podoba, ale białawe listki derenia bylyby mocniej widoczne na tle cisów a w przyszłości lasu.
wer2 strażnik chyba nie bo ścieżka i podjazd to jedna płaszczyzna i nie wejdzie po drugiej stronie furtki drzewko.
ogólnie ty jesteś za 1 drzewkiem a nie dwoma czy trzema tak?
Malgosik 14:49, 28 maj 2015

tak, widzi mi się jedno drzewo
na środku tej trójkątnej rabaty
derenie tak, ale jako środkowe piętro, rozjaśnią
będziesz musiała je strzyc

jak derenie żółte czy białe, to daj drzewo w kolorze
pomarańcz/czerwień