Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie - najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia
No właśnie jak one lubią sucho a hortensje mokro to jak to pogodzic?
To może zamiast ciągnąć hortensje do samej huśtawki to zamiast nich wsadzić np. miskanta Morning Light albo rozplenice i wtedy byloby : smaragdy, rozplenica, rozchodnik, trzmielina?
Czytam teraz o tym rozchodniku i pisze ze czasem się pokłada wyczytałam też że bardzo fajnie wygląda z rozplenica a mam ją po drugiej stronie huśtawki i może by go tam gdzies wcisnąć? Musze pomyśleć o tym. Szkoda że tak późno zaczyna kwitnac bo dopiero w sierpniu
Dziękuję Małgosia. Może na zdjęciu nie widać ale kulki wybierałam celowo w 3 różnych wielkościach i tak je będę starała się utrzymywać. Co do berberysów może być problem - słońce mam tu do południa tylko.
Chyba faktycznie rozplenica lepsza będzie Little bunny - pierwotnie myślałam, że formy na pniu będą wyższe ale to było najwyższe co znalazłam w mojej szkółce. Hameln mógłby je przytłumiać.
Jeśli chodzi zaś o derenie to myślę nad Elegantissima tak jak Danusia zrobiła w Zimozielonym na wrzosowisku.
Jeśli dostanę Amazon Mist to biorę w ciemno skoro w ciemno polecasz .
Marzy mi się też lawenda ale chyba tu będzie za mało słońca dla niej ???
Masz jeszcze problem z rozmieszczeniem tych roślin na rabacie muszę sobie to rozrysować...
ładne nowe nabytki ogrodowe
ja też myślę, ze rozplenica Hammeln może zjeść te kosodrzewiny, przytłoczy i nie będą grać 1 skrzypiec, coś mniejszego by się zdało
a trzy kulki bukszpanowe utrzymywałabym w 3 różnych wielkościach
ładnie wyszło rododendronowe obsadzenie
pomyśl ile tam masz słońca, bo berberysy będą go trochę potrzebować do ładnego wybarwienia się
Ewa, to na pewno rozplenica hortek nie zakryje. Dziewczyno, masz piękny ogród i to ja od ciebie chyba muszę się uczyc
Urodzaj u ciebie, fotkę wybacz, musialam zacytować. Pięknie. W takim razie dobrze myślisz z tą kolejnością. Tylko z bukszpanu ma być wysoki żywoplocik? Wiesz już jak wysokie są żurawki, bo je masz. Więc tu musisz sama zdecydować, czy najpierw bukszpan, czy żurawki.