Aniu mi też podoba się bardziej stipa, ale ją muszę kupić w doniczce, poluję w swoim O, ale jak nie będzie to zamówię u Pana Trawki
w stipie i miskantach, w ogóle w trawach zakochałam się tu na ogrodowisku
rozplenice to pierwsza miłość
Witam Was moje drogie, ja ostatecznie zrezygnowałam z sipy nie wiem sama dlaczego. Co prawda szukałam jej ale nigdzie nie znalazłam. Najbardziej podoba mi się rozplenica.
Ta trawa zdaje się byc rozplenica. Mozesz ja teraz niziutko obciąć i poczekaj do maja aż wypuści listki. TO jedna z najpózniej startujących traw więc sie nie obawiaj, nie ma klimakterium ona sobie lubi pospać długo a potem jest jedna z najpiekniejszych traw, gdy w sierpniu dostaje piórek
Pod kwadrat z cisem i bukszpanami nic bym nie sadziła, za chwile bukszpany sie rozrosna i nie będzie tam miejsca na żadna z traw.
Ależ proszę uprzejmie
Na pierwszym planie lawenda, następnie rozplenica , kosodrzewina (której nie widać) , hortensja, gracillimusy .... Jest tych pięter
Wracając jeszcze do tego co napisałyście - np. do trójkąta - brakuje mi w tej rabacie czegoś atrakcyjnego zimną i na przedwiośniu. Trawy jednak późno ruszają zwłaszcza ropzlenice.
Choć muszę przyznać, że projektantka zaproponowała rownież takie urozmaicenie rabat: Pomiędzy późno wybijające trawy, takie jak rozplenica i proso można sadzić cebule czosnków ozdobnych, tulipanów botanicznych, narcyzów, krokusów.
Pod krzewami liściastymi można sadzić cebule przebiśniegów i cebulic
W pustych miejscach w cieniu i półcieniu można wysiewać orliki i naparstnice
Pęcherznica, jak już pisałam wcześniej ma wylot (nie uwierzycie, ale sama prosiłam, żeby mi czerwoną rozplenice pani dodała do projektu (widziałam ją u kolezanki jak kwitła i podobała mi się).
Do trójkątnej rabaty chciałam dac obwódkę, bo wymyśliłam sobie, że kory nie będzie mi wywiewać.
Śmietnik kiedyś będzie obudowany, ale kiedy to nastapi - nie wiem.
W prostokątnej rabacie jak widać mam roślino posadzone w taki sposón, że można by przez środek poprowadzić oś symetrii. Sama nie wiem czemu tak zrobiłam - to był chyba protest przeciw łukom, tylko z domu wyszedl poza ogród
Nie wiem, czy kulki po jedenj stronie a cisy po drugiej (wzdłuż podjazdu) - z jednej strony niskie kulki a z drugiej wyższa ściana będą dobrze wyglądały.
I podobnie jak w trójkątnej - brak czegoś co będzie przykuwało wzrok zimą i na przedwiośniu (rzeczywiście hortensje są średnio atrakcyjne zimą, gdy nie ma śniegu i na przedwiośniu).
Ja prędzej widziałabym je wzdłuż prawego boku (patrząc na plan).
A jesli chodzi o drzewa, to chciałabym mieć 3 sztuki - może coś takiego:
Oczywiście drzewa wypadłyby na środku między gabionami.
Ależ skąd! Samowolka. Rabata z tujami danica była już przed projektem. A trójkąt koło śmietnika miał być obsadzony trawami, ale jak pojechałam szukać traw - nic nie było więc impulsywnie kupiłam to co było, czyli miskanty Goliaty (wiem, że są bardzo ekspansywne, więc mają wylot),trytomy, bo ładnie kwitły na zdjęciu u strzęplice siną, bo akurat była......
A miało być tak:
23 Physocarpus opulifolius „Lady in Red” Pęcherznica kalinolistna
56 Imperata cylindrica „Red Baron” Imperata cylindryczna
58 Panicum virgatum 'Shenandoah' Proso rózgowate
59 Pennisetum alopecuroides „Hammeln”Rozplenica japońska
A przed dzrzwiami wejściowymi:
71 Sorbus ×arnoldiana 'Coral Pink' Jarząb Arnolda
44 Calamagrostis brachytricha Trzcinnik krótkowłosy
17 Hydrangea arborescens „Anabelle” Hortensja drzewiasta
31 Thuja occidentalis „Danica” Żywotnik zachodni
33 Taxus x media „Hicksii” Cis pośredni
Ja bym mogła na okrągło spać W przeciwieństwie do mojego dziecka Poza tym u mnie taka pogoda, że najlepiej zspaść w sen i się jeszcze długo nie wybudzać
Teraz tylko patrzeć jak wszystko w mgnieniu oka wystrzeli do góry i w domu będziesz miała dżunglę
Ewcia mam u siebie rozplenice Hameln, ona nie jest wysoka, raczej średniakładna jest, tylko rozplenica późno startuje i pusto jest....
Zrobie rachunek sumienia i może coś zamówię, daj chwilę na pomyślenie
Teraz pod "nóż" idzie rabata pod świerkami. Długa jest na 20 m. Szerokość od 1 m do 2,5 . Zielony ekran to żywopłot z bzu. 5 świerków około 100 letnich to nasza duma i znak rozpoznawczy . Zauroczyło mnie wrzosowisko z zimozielonego , które też było ulokowane pod starymi świerkami. Postanowiłam , że u mnie też zrobię taką rabatę. Ziemia już nawieziona i rabata podwyższona na 30 cm. Przy tym starałam się nie przykryć nasady pni świerkom. Teraz pozostało mi rozplanować nasadzenia.
Zaczynając od strony południowej wrzosy naprzemiennie z wrzośćcami .Przy nich morning light lub Stipa " pony tails". Dalej poziomki za nimi też trawy. POtem myślałąm o kąciku na ławeczkę a po jej bokach rozplenica japońska . Dalej nie mam koncepcji. Na końcu miejsce na rododendrony Nova Zemla, Roseum Elegans, Calsap za nimi rozplenica. Taki oto zarys - pomożecie mi to ogarnąć i dopracować??
Rosnie wysoka, gesta i pieknie kwitnie na jesieni, mam zdjecie z mojego ogrodu (jesien). Odnosnie Twojego zdjecia, pod sciana to lilaki meyera palibin (pomyslalam, ze lubisz bez krzewy, ktore przepieknie pachna, te kepki to owies wieczniezielony ale moze byc inna trawka taka jaka lubisz, ja dalam owies wieczniezielony bo u mnie sie super prezentuje caly rok, jest bardziej delikatny niz kostrzewy, ktore wybitnie mi sie kojarza z rabatami w poblizu wrzosowisk, kosodrzewin, skalniakowo zwirowych, no ale to tylko moje zdanie. To zolte to do wyboru moze byc powtorzona albo tawula albo berberys albo trzmielina, trzmielina jest zimozielona wiec z owsem fajnie wspolgra zima. Druga rabata to dobrze sie dopatrzylas, to sa zurawki, te limonkowe swietnie nadaja sie do cienia. Ja mam u siebie lime marmalade, ale sa tez inne odmiany, electric lime, citronella, sliczna jest ale nigdzie nie moglam jej upolowac, poszukam w tym roku.
fotka rozplenicy, a pod nia malutkie jeszcze tawuly goldmundy, zdjecie robione pozna jesienia.
znalazlam jeszcze inne fotki z jesieni: rozplenica:
oraz morning light i zebrinus. Jakies takie rachityczne w porownaniu z rozpleniaca )
Boski ten szpaler mniam , nie mogę się doczekać kiedy u mnie coś zakwitnie . Chyba zdecyduję się na te większe hortki . Efekt wow będzie wcześniej.
Dzięki za inspirki świetne. Bardzo mi się podoba z rozplenicą ale nie wiem jaka odmianę wybrać aby była z tych średnich i żeby mi wszystkiego nie "zawaliła". Znalazłam coś takiego: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=104
Zauroczyło mnie to zdjęcie.
To podobno rozplenica "hameln" - miałaś z nią do czynienia?
Lena, a ta rozplenica japońska też rośnie taka wysoka jak Morning light? Powiedz jeszcze co to rośnie to fioletowe pod sciana z bluszczem? Lawenda? Trochę niżej niebieskie kępki to zapewne kostrzewa sina, a pomiędzy nią?
Na obrzeżu "długiej rabaty" żurawka bordowa, a między kulkami (chyba bukszpanowymi) jasno zielona żurawka?
Mam nadzieję, że się nie ośmieszyłam rozpoznawaniem roślin, bo przyznaję, że nie znam ich jeszcze wielu.
Dziekuje Te dwie kulki to tawuly goldmund, najpierw sa limonkowe a pozniej dostaja ladne rozowe kwiatki, mozna je ciac w kulki. Trawy to miskanty morning light, w programie jest rozplenica japonska. Tez piekna jest, moja ulubiona