Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Asi ogródek pod świerkami

Asi ogródek pod świerkami

Sebek 22:39, 29 mar 2015

Witaj Dziękuję za podczytywanie i wpis

Jak patrzę na tą rabatę to nasuwa mi się kilka pomysłów Za rh możesz posadzić miskanty Variegatus - coś musi rozjaśnić to miejsce
Podsadzic możesz je tojeścią rozesłaną albo biało obrzeżonymi hostami

Patrząc ana pory roku nie mamy tu gwiazd na lato - dlatego możesz posadzić po lewej albo hortensje bukietowe albo derenie Aurea - Elegantissima nie, bo z Variegatusami będzie zbyt pstrokato...
Przed nimi mogą być trawy, by złagodzić tą rabatę Najlepiej coś zwiewnego - jak stipa czy carex Frosted Curls lub Amazon Mist

We wrzosowisku możesz wsadzić kolumnowe berberysy, by dały drugie piętro

Między hortensjami pod domem możesz posadzić po całości runiankę - da świetny, całoroczny efekt
Asiuniaa 23:09, 29 mar 2015

Wow ale konkretne pomysły dziękuję Sebek teraz mam nad czym myśleć i wybierać . Podoba mi się pomysł z variegatusem i hostami. Nawet mam kilka kłączy funki alba pica tylko kiedy je będzie widać. Chyba kupię większe. Wogóle chyba wsyztsko wcielę w życie. . Myślę, że derenie będą tylko ile ? i Ile berbrysów? bordowe i zielone?A z traw chyba stipa cieniutka co?
Na rabacie z hortensjami pod nimi żurawka georgia albo berry a pod kosodrzewiną pienną rzozplenica hameln i rozchodnik różowy.
Sebek 23:23, 29 mar 2015

Twoje pomysły mi się podobają
Tylko czy rozplenice nie będą za duże? To potfffory po latach są Może Little Bunny lepsze?

Derenie co najmniej 3-5 sztuk - nieparzyste ilości Tak co 1.2 - 1.5m powinno wystarczyć

Berberysow tez kilka - koniecznie bordowe

Co do stipy to na razie nie umiem się wypowiedzieć czy będzie niezawodna, ale Amazon Mist polecam w ciemno
ana_art 07:45, 30 mar 2015

Asiuniaa napisał(a)
Moje buksikowe kulki wykopane z gruntu w szkółce - żółtawe, ale mam nadzieję, że florovit dolistnie postawi je na nogi.
ja bym ich teraz jeszcze nie nawoziła, daj im szansę trochę się ukożenić, podsadziłabym też tę pierwszą kulkę małymi bukszpanami od dołu bo raczej się nie zarośnie.
edit. widzę, że już żwirem zasypanę, być może lepiej te doły wyglądają po zasypaniu
Malgosik 13:02, 30 mar 2015

ładne nowe nabytki ogrodowe
ja też myślę, ze rozplenica Hammeln może zjeść te kosodrzewiny, przytłoczy i nie będą grać 1 skrzypiec, coś mniejszego by się zdało
a trzy kulki bukszpanowe utrzymywałabym w 3 różnych wielkościach
ładnie wyszło rododendronowe obsadzenie
pomyśl ile tam masz słońca, bo berberysy będą go trochę potrzebować do ładnego wybarwienia się
Asiuniaa 13:41, 30 mar 2015

Sebek napisał(a)
Twoje pomysły mi się podobają
Tylko czy rozplenice nie będą za duże? To potfffory po latach są Może Little Bunny lepsze?

Derenie co najmniej 3-5 sztuk - nieparzyste ilości Tak co 1.2 - 1.5m powinno wystarczyć

Berberysow tez kilka - koniecznie bordowe

Co do stipy to na razie nie umiem się wypowiedzieć czy będzie niezawodna, ale Amazon Mist polecam w ciemno

Chyba faktycznie rozplenica lepsza będzie Little bunny - pierwotnie myślałam, że formy na pniu będą wyższe ale to było najwyższe co znalazłam w mojej szkółce. Hameln mógłby je przytłumiać.
Jeśli chodzi zaś o derenie to myślę nad Elegantissima tak jak Danusia zrobiła w Zimozielonym na wrzosowisku.
Jeśli dostanę Amazon Mist to biorę w ciemno skoro w ciemno polecasz .
Marzy mi się też lawenda ale chyba tu będzie za mało słońca dla niej ???
Masz jeszcze problem z rozmieszczeniem tych roślin na rabacie muszę sobie to rozrysować...
Asiuniaa 13:42, 30 mar 2015

ana_art napisał(a)
ja bym ich teraz jeszcze nie nawoziła, daj im szansę trochę się ukożenić, podsadziłabym też tę pierwszą kulkę małymi bukszpanami od dołu bo raczej się nie zarośnie.
edit. widzę, że już żwirem zasypanę, być może lepiej te doły wyglądają po zasypaniu

Aneto ile im dać tego czasu jeszcze?
Asiuniaa 13:45, 30 mar 2015

Malgosik napisał(a)
ładne nowe nabytki ogrodowe
ja też myślę, ze rozplenica Hammeln może zjeść te kosodrzewiny, przytłoczy i nie będą grać 1 skrzypiec, coś mniejszego by się zdało
a trzy kulki bukszpanowe utrzymywałabym w 3 różnych wielkościach
ładnie wyszło rododendronowe obsadzenie
pomyśl ile tam masz słońca, bo berberysy będą go trochę potrzebować do ładnego wybarwienia się

Dziękuję Małgosia. Może na zdjęciu nie widać ale kulki wybierałam celowo w 3 różnych wielkościach i tak je będę starała się utrzymywać. Co do berberysów może być problem - słońce mam tu do południa tylko.
ana_art 14:05, 30 mar 2015

daj im chwilę na złapanie oddechu. Ich kolor raczej normalny jest, tzn wiadomo, że na plantacji nie suplementują szczególnie i widać braki potasowe. Ja bym je tak zostawiła co najmniej miesiąc tylko trzeba pamiętać by podlewać.
zerknij u mnie na zawijasowej, przesadzałam w tamtym roku bukszpany i celowo ich wogóle nie nawoziłam w tamtym roku, by w korzenie poszły nie w liście. Też mają podobny odcień
Asiuniaa 14:13, 30 mar 2015

ana_art napisał(a)
daj im chwilę na złapanie oddechu. Ich kolor raczej normalny jest, tzn wiadomo, że na plantacji nie suplementują szczególnie i widać braki potasowe. Ja bym je tak zostawiła co najmniej miesiąc tylko trzeba pamiętać by podlewać.
zerknij u mnie na zawijasowej, przesadzałam w tamtym roku bukszpany i celowo ich wogóle nie nawoziłam w tamtym roku, by w korzenie poszły nie w liście. Też mają podobny odcień

Kurcze a ja myślałam, że właśnie tym bardziej trzeba je podkarmić po tej przeprowadzce , odczekam w takim razie i oczywiście szefowo będę podlewać .
Rododendrony już opryskałam magiczną miksturą Bogdzi, bo wyczytałam , że już na początku marca dziewczyny pryskały.