Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród wśród pól i wiatrów 19:45, 06 kwi 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
I u Ciebie piękna wiosna, trzmielina teraz jest najpiękniejsza! A co to masz za niebieskie kwiatki na pierwszych zajęciach? Podobne do iryskow, ale chyba za duże jak na nie

Dziękuję Jolu za stipe!! Mam nadzieję,że będzie rosła zdrowo jak i truskaweczki!!

Paula, nie mam pojęcia jak się niebieskie nazywają, ale fajne są i się rozsiewają. Z roku na rok jest ich więcej. Jakby coś - mogę pozbierać nasionka. Ze stipą nie ma problemu, widziałaś ile jej mam, niech Ci rośnie zdrowo A truskawki podlane, jutro będą posadzone. Dziękuję raz jeszcze
Małymi kroczkami do celu... 19:44, 06 kwi 2016

Do góry
I na koniec dnia piękny prezent od Joli jej cudna stipa mam nadzieję,że u mnie nie zmarnieje i będzie rosła!! Dzięki Jolu jeszcze raz tak ja na szybkiego popikowałam, może być,czy za gęsto?

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:43, 06 kwi 2016

Do góry
Szkoda ze dales torf i to az tyle. Lepszy bylby kompost. Sama mam trawnik na glinie. Nie ja go zakladalam. Ale zeby po zakupie domu doprowadzic go do ladnego wygladu, potrzebowalam wlozyc w niego duzo pracy. Co roku piaskowanie plus kompost i napowietrzanie. Bez tego ziemia sie zbija i trawnik poprostu zamiera. Torf na dluzsza mete wysusza ale i wyjalawia glebe. Jezeli bedziesz co roku rozsypywal kompost, to utworzy sie warstwa prochnicza, ktora powoli rozluzni gline.Ale wymaga to systematycznosci.Po 3-4 latach jednak, wytworzy sie humus i trawnik bedzie coraz lepiej rosl. Ostatnio wpadla mi na ten temat fajna ksiazka, o poprawianiu gleby i jej wlasciwosci.Z fotoreportazami i doswiadczeniami.''Humusaufbau'' Geralda Dunst.
Sama mam dwojke malych chlopcow grajacych codziennie na trawniku w pilke

Anna i Ogród 19:40, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, gdzie masz to miejsce z pęcherznicą, co teraz jest puste? Masz fotki z lata i obecne? Może wstawisz? Do analizy ...

Foty mam ale to najmniej atrakcyjne miejsce w całym ogrodzie z powodu blaszaka. W tym roku mamy zamiar go odmalować na jasny kolor i brązowy dach żeby pasował do domu.

Chciałabym go trochę zakryć i myślałam o dosadzeniu pomiędzy pęcherznice Blue Arrow takie jak te 3 co tam rosną. Pod pęcherznicami rosną tawuły Gold Princess.

Wydaje mi się że muszę zimozielonych dosadzić, które byłyby widoczne właśnie teraz i po cięciu pęcherznic. Dalej pod blaszakiem rosną różaneczniki i azalia biała (1 szt. jak znajdę jeszcze taką samą odmianę to może powinnam dosadzić więcej )

Obecnie wygląda tak

Za chwilę będzie tak

A jesienią tak
Ogród wśród pól i wiatrów 19:40, 06 kwi 2016

Do góry
W części owocowej również trochę się zieleni a nawet kwitnie!!
Jagoda kamczacka nie za duża, ale w kwiatach. A jedna z najbardziej żywotnych roślin, to aronia. Wielka już jest

Agreścik i porzeczki też "idą" w oczach:
Zielonym od linijki - ogród Ivony 19:40, 06 kwi 2016

Do góry
Siakowa Aniu i Juziu Asiu jak lud prosi foty muszą być. Wszędzie ogólna rozpie....a sznurki folie węże taczki i co tylko się napatczylo m.in. zabawki syna. Ale prządek teraz mniej ważny robota musi być wykonana

Anulajda w raju 19:38, 06 kwi 2016

Do góry
Ciąg dalszy tej samej strony ogrodu było a nie ma (czyt.zjedzone przez nornice)
nie sądziłam że dadzą rade następnej setce cebulek tulipanowych
Skoncentrowany wyciąg z kompostu- ANHK 19:37, 06 kwi 2016

Do góry
Mazan Ty jesteś niezastąpiony; wstawiam foto...aż się boję,jaka diagnoza.Żebym nie musiała kompostownika opróżniać.

Miejsko & sielsko 19:35, 06 kwi 2016

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Też sobie taką sprawiłam
Piękne są ,prawda ?
Ogród wśród pól i wiatrów 19:34, 06 kwi 2016

Do góry
Trochę zielonego wrzucę, żeby było wiosnę widać

Trochę kwiatkowego...

Ogród Małej Mi - sezon 2016 19:33, 06 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Musicie mi wybaczyć obcesowość.. ale wypowiem się tylko w kwestii fiołków.

Fiołki u mnie najładniej rosną... na ugorach.. np na macie z kamieniami przy oczku i basenie... co roku mam ochotę skorzystać z randapu!!!! Dosłownie to zarasta. Fiołki i werbena.
Między kostką brukową też im jest dobrze..

Te niebieskie dostałam od szwagierki. na początku przez kilka lat rosły tak sobie, ale jak się przysiały po byle czym..to poszły. Pielę, koszę a i tak mam je wszędzie.

Jak to pielę to się wnerwiam, ale jak kwitną to sie cieszę że są

Piękne te żonkili u mnie nie chcą rosnąć ani się rozrastać, nawet te najpopularniejsze, pamiętam babcie sprzedające wiosną ich całe kosze...a u mnie to unikat...ja mam fiołki takie nakrapiane, te lubię
Ogród wśród pól i wiatrów 19:28, 06 kwi 2016

Do góry
gabriela_krajewska napisał(a)
Ale ładnie kwitnę
Cześć Joluś

Gabisia.. miło Cię widzieć
Dzisiejsze kwiecie for JU!!
Typografia ogrodu 19:28, 06 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Pod grabem roze scigaja sie z tulipanami Sapporo - moimi ulubionymi.u mnie trzeci sezon bez wykopywania.cala setka.

no to mnie ucieszyłaś ja mam ich mnóstwo i oby kwitły mi też co roku u mnie jednak jeszcze nei w tej fazie co u ciebie

Sesleria sadleriana.- spore juz masz te kępy! sliczna jest
Początki mojego ogródka. 19:27, 06 kwi 2016

Do góry
Asi ogródek pod świerkami 19:27, 06 kwi 2016

Do góry
Asiu, skoro ci się spodobały buki, to moze weź buki na tą rabatę?

I pisałaś wcześniej, że podoba ci się bagatelle ze stipą. I planowałaś z boku przy świerku szałwię... Może coś takiego?

Przy hortensjach chyba masz rozchodniki, to by pasowały berberysy bagatelle albo admiration. Do tego kilka kulek bukszpanowych.

Jak dasz radę, dokup kilka cisów. I chyba ciut odstępu od płotu. Zostawiłabym dwie - trzy dziury dla miskantów... Niesymetrycznie. Tylko pamiętaj, ze wiosną będzie tam pusto.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:27, 06 kwi 2016

Do góry
Tutaj Witek pakuje starocie ogrodowe, dwa wiadra, ciężkie, cudne na kwiaty cięte będą, ale nie zabrakło innych gadżetów.

Ogród wyrozumiały 19:22, 06 kwi 2016

Do góry
Buksiki takie sobie kupiłam

A takie pączki ma magnolia

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:22, 06 kwi 2016

Do góry
violinek napisał(a)

Jak postepowac wiosna z ta slicznota ?

To Stipa, ale ta jest świeża, prosto ze szklarni pewnie.
Po zimie moje nie wyglądają dobrze. Na bank zmarzła. Możesz skubać suche ale lepiej uciąć do połowy. Gdzieś na 10 cm.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:13, 06 kwi 2016

Do góry
MonikA napisał(a)
Witam, mam na imię Monika i ogrodowisko zainspirowało mnie do stworzenia pięknej oazy wokół domu, ale... pomysłów brak. Wielki szacunek dla pani Danusi, super doradza mam nadzieję, że mi też pomoże, bo efekty pomocy są niesamowite. Chce zacząć od pierwszej rabaty, pora na przesadzanie jest dobra więc mogę poprzesadzać. Od zachodu czyli od betonowego płota są silne wiatry i chciałabym się przysłonić

te małe roslinki kwitnace tj gozdziki wypadaja, myslalam o turzycach, żurawkach bukszpanach, trzmielinach, kosodrzewinach, miskantach, hortensji limelight, całość będzie wysypana kamieniem polnym ok 2cm.

Długość tej rabaty do zwężenia to około 15 metrów, lewy dolny róg.

A tu kompletnie nie mam pomysłu

Proszę pomóżcie

Na tak szerokiej rabacie lepiej zgrupować rośliny, by nie było takiego chaosu. Przy podjeździe masz bukszpany, więc w ich linii możesz wprowadzić coś zadarniającego, np runiankę lub niziutki bodziszek. Są praktycznie bezobsługowe.
A na dalszym planie kombinuj z wyższymi roślinami, ale ogranicz się do kilku gatunków (po kilka-kilkanaście sztuk). Jeśli rabatę wysypuesz 2cm kamieniem, to ciężko będzie z rozrastaniem się bylin, przemyśl to. Może na części gdzie będą drzewa/krzewy daj kamień a na reszcie drobnomieloną korę.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:11, 06 kwi 2016

Do góry
Mysza napisał(a)
I będą białe

WOW
przefantasyczne !!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies