Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzony z pasją 23:15, 22 lut 2016

Do góry
Tak prezentuje się werbena i trawa "Purple Majesty" na dzień dzisiejszy.
Mój 4 arowy azyl... 23:11, 22 lut 2016

Do góry

Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:11, 22 lut 2016

Do góry
Miskant Graziella i Zebrinus (mam 2 odmiany wysokiego Zebrinusa, ale dla mnie one są takie same, drugiej nie mam foto, bo jak pisałam aparat mi zjadł wszystkie foty od końca lipca do października). Foty chyba też z 2013.. ale to dzielę co 2 lata.. bo by mi trawnik zabrało.

Miskant Kleine Zebrine. -tego wydałam w dobre ręce, ale mam drugiego.. wydałam, bo wcale taki mały nie był.. jest mojego wzrostu

Miskant Melepartus piękne czerwone kłosy.. Graziella i Melepartus to dla mnie podstawowe miskanty. Uwielbiam je..
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:05, 22 lut 2016

Do góry
kostrzewy Kupowałam dwie odmiany, albo więcej Lodową i Auslese mam zapisane, ale która jest która to nie wiem, bo kostrzewy się starzeją i trzeba je dzielić lub pobierać nowe rośliny z wysianych nasion (wysiewa się sama jak opętana, szczególnie na stanowisku ubogim i suchym)

Siewka
Kolorowy ogród na piasku 23:04, 22 lut 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mało siedzę na forum.. jakoś tak się chyba przejadło
A tu minął mnie bukiecik różany dedykowany dla mnie, 4 lat na forum..... a przede wszystkim ogromna porcja pięknego maja.
Niedługo zacznie się wiosna i brak czasu... w związku z tym mam pytanie, kiedy zrobisz wizytówkę???? Najpiękniejszy ogród różano-bylinowy bez wizytówki.. Nie krytykując innych ogrodów, ale jak się spojrzy w wizytówki to często nawet nie są to prawdziwe ogrody, a właściciele pofatygowali się by dać wgląd "z kim i z czym " mamy do czynienia. Dlatego postuluję i dopominam się o wizytówkę.
Drugie pytanie, dlaczego widok rabaty jest archiwalny?? Co tam kombinujesz?

I czytałam u Pszczółki, że chcesz ciemiernika cuchnącego.. mam kilka siewek to ci mogę ukopać. Już zapisałam na listę

Aniu, piszesz, że chyba Ci się przejadło... to może być zmęczenia materiału....dla mnie jesteś wielka bohaterką
Przyjmuję łajanie mnie za brak wizytówki i oznajmiam, że już poczyniłam pierwsze kroki aby niebawem się pojawiła Bardzo trudne to zadanie zmieścić ogród w pięćdziesięciu zdjęciach
Pięknie dziękuję za wpisanie mnie na listę oczekujących Uważnie czytasz
Może w tym roku uda nam się spotkać u P.Bylinowego?

Archiwalny widok nie dotyczy rabaty (one u mnie każdego roku wyglądają inaczej, wiesz jak jest z bylinami) ale świerków. Niestety pożegnaliśmy się z nimi, będą inne drzewa, liściaste.

Mój 4 arowy azyl... 23:02, 22 lut 2016

Do góry
Pogoda taka, że nosa na dwór wystawić mi się nie chce. Nudzę się straszliwie, nawet wymyślanie zajęć nie pomaga. Przeglądam ubiegłoroczne zdjęcia i postanowiłam wybrać te 'niebieskie'

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 23:02, 22 lut 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Gosia nasionka doszły , torebeczki odlotowe i teraz mam pytanko .Driakiew kiedy siać ?,jak i kiedy siać aminka, na rozsadniku czy prosto do gruntu ?, instrukcje obsługi mikołajka znam to nie pytam.

I drakiew i aminka wysiewałam do doniczek między 5 a 10 marca, jakoś tak. Myślę, że wystarczy wtedy. Aminek chyba wolniej rośnie, lepiej wysiać go do doniczek, żeby zdążyły mu nasionka dojrzeć. Pamiętam, że ja się martwiłam jesienią w październiku, czy zdążą dojrzeć, gdy je śniegiem przysypało tak wcześnie.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:02, 22 lut 2016

Do góry
Hakonechloa Ben Kaze mam tylko foto w doniczce, to zakup zeszłoroczny.. testuję

HAKONECHLOA MACRA All Gold jest piękna, ale przyrost masy liściowej jest prawie zerowy, po 5 latach nie jest to okazała kępa Ale ogrodnik ma by cierpliwy, wiec kupiłam 2 lata temu kolejne i czekam..... posadziłam w mokry teren i chyba będzie szybsza od tej. Oby...

HAKONECHLOA MACRA NICOLAUS to foto z 2013 roku.. jest duża, jest bardzo duża, a rówieśnica All Gold. Jest tylko zielona, za to ładnie się wybarwia jesienią i fajnie trzyma liście zimą.. w taką zimę jak ta, do tj pory się trzyma

Hakonechloa macra Aureolata rośnie najszybciej.. jest piękna, pobrałam sadzonkę i.... się obraziła, stoi w miejscu. A posadziłam obok Ma kępa około metra średnicy
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:56, 22 lut 2016

Do góry
Carex secta Tenuiculmis po 4 latach... nie przeżył tej zimy, może i żyje ale jest brzydki. Nie wysiał się

Carex testacea Prairie Fire należy ja traktować jak jednoroczną, raz mi tylko przeżyła, ale jest brzydka po zimie. Ale pomimo tego będzie u mnie póki starczy kasy na zakup nowych Jest śliczna, szczególnie jesienią.

DRŻĄCZKA WIĘKSZA kiedyś posadziłam i sama się wysiewa i rośnie, pod koniec sezonu zanika (z moją pomocą bo robi się żółta).

Imperata cylindryczna Red Baron. zanika na zimę, dość późno startuje, ale jak nie mieć tej trawki??? Jest unikalna, jedyna w swoim rodzaju i pasuje wszędzie

Kupidynek błękitny (Catananche caerulea) 22:51, 22 lut 2016

Do góry
7 i 10.07.2015

Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:51, 22 lut 2016

Do góry
Carex lurida Aurea - urosłą ogromna!!!! wyciepałam w zeszłym roku na wygonki... i mam nadzieję, że tego zabiegu nie przeżyła

Carex morrowii ICE DANCE - chyba najlepszy carex, niestety rozchodzi się na boki.. za to szybko do zadarniania powierzchni. jak się zestarzeje (robi się wielka i wypiętrzona) to dzielimy i mamy 100 nowych roślin z jednej kępy Przyjmuje się bez problemu.

Carex oshimensis Everest - sentymentalna trawa z powodu nazwy, też rosła w za suchym (pod brzozą), przesadzi łam i liczę, że się poprawi uroda.

Carex rzędowy Variegata trawka od Irenki, zanika na zimę, ale błyskawicznie rusza.. dziś już ma spore liście Fajna do zadarniania powierzchni. Na foto młoda, zaraz po ruszeniu.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:46, 22 lut 2016

Do góry
carex Evergold to ma chyba każdy

Carex Everillo śliczna, ale pierwsza zima w ogrodzie.. na razie żyje, ale zima była tylko kilka dni na -20, ale bez śniegu.

Carex flagellifera Auruga o tej trawie zero informacji gdziekolwiek.. kupiłam z myślą, że będzie jednoroczna.. a jeszcze trwa na posterunku

Carex flagellifera Toffee twist ten sam typ jak Bronze form

Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:42, 22 lut 2016

Do góry
Wszyscy kompletowali trawy.. skompletowałam i ja.. ... z brązowymi mam problem i z kostrzewami bo miałam różne i są nie do odróżnienia, zwłaszcza że się sieją i mam co jakiś czas odmłodzenia.

Carex calotides Calita siedzi od kilku lat (chyba 3 zimy), ale urosła ogromna i jesienią uciachałam o połowę... jeszcze żyje i się wysiewa.

Carex comans Bronze form siedziała kilka lat i jesienią wyrzuciłam bo siezestarzałą, ale mam jej siewki tu i tam.. ale już nie dojdę które to

Carex comans Frosed Curls trzeba odmładzać czyli wymieniać co kilka lat.. bo robi się brzydka. Rozsiewa się.

Carex dolichostachya Gold Fountains
Mam od 3 lat, po zimie potrafi być brzydka, ale po wyskubaniu błyskawicznie odrasta, miałam na suchym stanowisku i brzydła. Po tej zimie (przesadzona wiosną na mokrzejsze stanowisko) wygląda idealnie.

Ogrodowy song 22:42, 22 lut 2016

Do góry
A nie myślałaś o prostych rabatach?

Ogródek Iwony 22:34, 22 lut 2016

Do góry
Tej wysokiej ?.
W cieniu - zacieniona 22:33, 22 lut 2016

Do góry
Anabell napisał(a)
Donoszę dziś byłam na poczcie
ojejku, pisze Mira powschodziło jej cleome, a mojej nie widać. Już nie pamiętam kiedy wysiałam, zaczęłam się obawiać czy powschodzi.
Sieję drugą
Moja powschodziła bardzo szybko...moze cos z nasionkami nie tak?Dziękuję i czekam.
Ogród z pergolą 22:24, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, tam gdzie znaki zapytania, potrzebny jest wymiar
Czy tam, gdzie jest dekiel od szabma, jest też płyta szamba? Jak głęboko?
Bo jeśli mają tam przyjść rośliny, to na szambie mogą mieć za mało miejsca
Sprawdź to proszę

W projekcie Polinki - jakie wymiary miałyby kostki?
Długość, szerokość ...

ok jutro zmierzę
kominek szamba ma pół metra wiec tyle jest tam ziemi
Ogród z pergolą 22:16, 22 lut 2016

Do góry
Aniu, tam gdzie znaki zapytania, potrzebny jest wymiar
Czy tam, gdzie jest dekiel od szabma, jest też płyta szamba? Jak głęboko?
Bo jeśli mają tam przyjść rośliny, to na szambie mogą mieć za mało miejsca
Sprawdź to proszę

W projekcie Polinki - jakie wymiary miałyby kostki?
Długość, szerokość ...
Ogródek Iwony 22:07, 22 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
i jeszcze pytanko ja w tym roku pierwszy raz wysiewałam rozplenice hameln, ty już wcześniej siałaś? bo jankosia mi pisała że nie koniecznie wzejdzie taka jak rodzima sadzonka bo to japońska

Możliwe, ze nie powtórzy cech matecznych. Też w zeszłym roku dyskutowałyśmy o tym z dziewczynami. Mimo to warto siać. Masz sadzonki za darmo, więcej, niż kupnych. Jak zakwitną, zobaczysz, jaki mają pokrój, wybierzesz najładniejsze
Moja z zeszłorocznych siewów zakwitła tego samego roku:
Ogród z pergolą 22:05, 22 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Tak na szybko pozwolę sobie napisac kilka słów.
Czytam Was dziewczyny ale nie mam siły pisać...
Aniu z Łodzi do Wrocławia a nawet do mnie do Milicza nie masz aż tak daleko, jeśli tylko dysponujesz czasem i większym samochodem-nawet kombi, to mam świetny namiar na szkółkę bukszpanową. Pod Wrocławiem wielkie kule są po 12-15 zł albo jeszcze inny namiar w mojej okolicy buksy po 9-15 zł( ja z tych robiłam wypełnienie moich kostek bukszpanowych)-Renia też je ma to możesz zasięgnąć info o wielkości kulek i wtedy nie trzeba wydawać 300-400 zł. na jedną kostkę.

Plan Iwonki bardzo mi się podoba.
Iwonko czapki z głów.
Pozdrawiam dziewczyny

Paulinko wiem ze moje dziewczyny tutaj z łódzkiego tez miały gdzieś tanie bukszpany chyba po 8zł, muszę dopytać Małgosi
ale dziękuje za info
tutaj plan "Twojego" frontu jutro zmierzę gdzie dokładnie umiejscowione jest wieko od szamba. oczywiście ja nie umiem jakoś tych proporcji zachować :/

powtarzam prośbę do Iwonki, jak zrobiła tą skale na rabacie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies