Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

kosolka 08:56, 04 kwi 2016

Tak.. Mój ogród teraz ma czwarty sezon.. Powinno być pięknie. Inne ogrody po tych latach wyglądają już idealnie, dojrzało. Ale myslę, że to też kwestia finansowa, mimo wszystko, żeby było obsadzone i powykańczane już wszystko dookoła.. Chociaż pewnie też kwestia umiejętności sadzenia, no i typu ogrodu..

Stare cmentarze mają niesamowity urok, klimat, takie są naturalne, tajemnicze.. Uwielbiam!
AgnieszkaW 09:00, 04 kwi 2016

Piękne, nostalgiczne zdjęcia. Pozdrawiam ciepło
Juzia 09:07, 04 kwi 2016

Widzisz.... ze mnie się wszyscy śmieją, że dzielę na potęgę. Ale ja wolę uzbierać na bukszpany i nie mieć wiosną pusto i się nie wkurzać niż kupić od razu 15 miskantów i 20 żurawek....jak tyle to mam po dwóch latach z jednej żurawki i jednego miskanta.
Wolę kupić drzewa niż kwiotki, bo kwiotki to można sobie wysiać za grosze, albo można się na coś wymienić.
I tanim kosztem masz wypełniacze....a na szkielet musisz wydać niestety konkretną kasę.

A w ogóle to pokaż ten ogród bo mi się wydaje, że wcale tak źle nie jest jak piszesz

07_Rene 09:15, 04 kwi 2016

kosolka napisał(a)
Tak.. Mój ogród teraz ma czwarty sezon.. Powinno być pięknie. Inne ogrody po tych latach wyglądają już idealnie, dojrzało. Ale myslę, że to też kwestia finansowa, mimo wszystko, żeby było obsadzone i powykańczane już wszystko dookoła.. Chociaż pewnie też kwestia umiejętności sadzenia, no i typu ogrodu..

Stare cmentarze mają niesamowity urok, klimat, takie są naturalne, tajemnicze.. Uwielbiam!

Moje "pole" zaczyna trzeci sezon. W miarę zadowolona jestem tylko z rabaty przed domem z Inversą (choć nie do końca). Na początku strasznie się miotałam, ale masz rację, że wiedza i finanse mają największe znaczenie

AgnieszkaW napisał(a)
Piękne, nostalgiczne zdjęcia. Pozdrawiam ciepło

Pozdrawiam również. Ale mi miło, że zajrzałaś. Ja już byłam w Jurajskim, ale muszę wrócić ślad zostawić
renatamama3 09:20, 04 kwi 2016

Reniu ,każdego nachodzi dół ,też miałam normalne ,przecież zaczynamy od pustego terenu ,kupujemy małe roślinki ,które w dodatku za chwilę dzielimy ,widzimy czarne puste miejsca ,bo zostawiamy miejsce ,aż roślinka się rozrośnie .Może ,dokończ ,co zaczęłaś ,tak do końca ,może zacznie cieszyć ,i power wróci ,a jak starczy czasu na coś nowego ,to zadziałaj z nową rabatą .
Cmentarz cudny ,uwielbiam takie.
07_Rene 09:22, 04 kwi 2016

Juzia napisał(a)
Widzisz.... ze mnie się wszyscy śmieją, że dzielę na potęgę. Ale ja wolę uzbierać na bukszpany i nie mieć wiosną pusto i się nie wkurzać niż kupić od razu 15 miskantów i 20 żurawek....jak tyle to mam po dwóch latach z jednej żurawki i jednego miskanta.
Wolę kupić drzewa niż kwiotki, bo kwiotki to można sobie wysiać za grosze, albo można się na coś wymienić.
I tanim kosztem masz wypełniacze....a na szkielet musisz wydać niestety konkretną kasę.

A w ogóle to pokaż ten ogród bo mi się wydaje, że wcale tak źle nie jest jak piszesz

No ja się nie śmieje!
Masz rację i u mnie większość bylin albo z wysiewu, albo darowanych. W sumie do tej pory nie wiedziałam jak rabaty poprowadzić. Strasznie się miotałam, dopiero na jesieni wymyśliłam koncepcję, że w połowie pola poprowadzę rabaty poprzeczne, które podzielą przestrzeń.... ale to dopiero jesienią.
Miałam porozkładane tam pudła tekturowe, ale trawa wcale nie wygniła

Pole na środku zdjęcia -to moje... mówię Ci że pusto

renatamama3 09:27, 04 kwi 2016

A masz plan ,co byś chciała z zielonego ?
Juzia 09:32, 04 kwi 2016

Pusto....bo masz kawał pola!!!!!
Ja mam 9 arów....to można w jeden dzień zrobić z Danusiową ekipą...od zera do końca a i tak zrobienie tego co mam zajęło mi ponad 4 lata. I nie skończyłam i nie mam wielkich roślin

U Ciebie trzeba więcej czasu. Rób...albo po jednej rabacie (całej już na tip top) co jakiś czas, w miarę możliwości... albo wyznacz wszystkie rabaty i sadź drzewa i krzewy....dużo zimozielonych...czyli szkielet ogrodu, który będzie się dopiero uzupełniał przez lata.
Musisz wybrać co Ci pasuje żeby się nie wkurzać
07_Rene 09:32, 04 kwi 2016

renatamama3 napisał(a)
Reniu ,każdego nachodzi dół ,też miałam normalne ,przecież zaczynamy od pustego terenu ,kupujemy małe roślinki ,które w dodatku za chwilę dzielimy ,widzimy czarne puste miejsca ,bo zostawiamy miejsce ,aż roślinka się rozrośnie .Może ,dokończ ,co zaczęłaś ,tak do końca ,może zacznie cieszyć ,i power wróci ,a jak starczy czasu na coś nowego ,to zadziałaj z nową rabatą .
Cmentarz cudny ,uwielbiam takie.

Reniu, no nie jest tak źle ze mną Wiem, że to chwilowe obniżenie nastroju Takie chwile też są potrzebne, bo przynajmniej doszło do mnie, że muszę koniecznie iglaków dokupić.... i to w pierwszej kolejności

renatamama3 napisał(a)
A masz plan ,co byś chciała z zielonego ?

Niby wiem, ale nie jestem przekonana do końca jak posadzić. Muszę najpierw kupić i po przymierzać.
Tylko tych nowych poprzecznych rabat nie mogę na razie robić. Muszę do jesieni poczekać.
kosolka 09:35, 04 kwi 2016

Juzia napisał(a)
Rób...albo po jednej rabacie (całej już na tip top) co jakiś czas, w miarę możliwości... albo wyznacz wszystkie rabaty i sadź drzewa i krzewy....dużo zimozielonych...czyli szkielet ogrodu, który będzie się dopiero uzupełniał przez lata.

O, jak dla mnie to chyba druga opcja lepsza - tak stwierdzam na dzień dzisiejszy, bo wcześniej wybrałąm opcję nr 1 i szału nie ma.