Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:55, 22 lut 2016

Do góry
patrycja_rozycka napisał(a)

Bedę wdzięczna za wszelkie porady

Z doświadczenia moge powiedzieć, że bardzo trudno jest ustawić taką pergolę w zaokrąglonej rabacie. Z każdego punktu wiedzenia będzie wyglądała jakby była krzywo. Musisz ją ustawić tak, żeby pod nią wchodzić do warzywnika na ścieżkę a nie na uprawy.
Ale też nie z widokiem na kompostownik.

Może da się kształt rabaty wyprostować, np. w prostokąt?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:54, 22 lut 2016

Do góry
Czasem słońce czasem deszcz 10:53, 22 lut 2016

Do góry
Som!!!

i mój lutowy zachwyt- na pewni ciemierników u mnie będzie więcej

to nic że odwróciły się do mnie tyłem
Kolorowy ogród na piasku 10:51, 22 lut 2016

Do góry
viva napisał(a)

Witaj w klubie
A ja liczę na obfitość orlików w różach i fioletach

Galtonii nie mam, kiedyś miałam ale brzydko rosła i zrezygnowałam z niej.
Może masz na myśli te zdjęcia, to jest kamasja

-

Te drugie już mam, ale inne odcienie też mile widziane, mam jakąś mieszankę z Polanu. Najbardziej lubię te wysokie.

A w jakim sensie brzydko rosła, moja miała piękne liście ale ani jednego kwiatka.
I ta kamasja bardzo ciekawa, chyba ma pełne kwiaty?
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 10:49, 22 lut 2016

Do góry
Tak myślę nad rabatą frontową
Przy bramie
Z Pszenicznej ... 10:48, 22 lut 2016

Do góry
Edyta10 napisał(a)
piękne trawiszcza bardzo polubiłam rozplenice w tym roku, mam hameln i red head , ale ta druga kiepsko mi kwitła, za dużo cienia miała, przesadzę ją na patelnię

Edyta, ja też kupiłam w tamtym roku red head, spodobała mi się w Wojsławicach.
oto ona w całej okazałości

u mnie jest na rabacie trawiastej w towarzystwie szarobródka i mieszanców miskanta cukrowego i chińskiego JP2, podobno mają piękne kwiatostany. Może doczekam w tym roku
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:39, 22 lut 2016

Do góry
Hop hop

kopiuję dla przypomnienia:

Mysza napisał(a)
Dziewczyny idąc za ciosem, że mam chwilę czasu zrobiłam dwie wersje rabaty.Tej od tarasu do basenu.

Wersja 1

Pod Nigrą na środku są 3 tuje danica.Jest tam hakonechloa, red baron, hr anabelki, szałwie, rozchodniki i przetaczniki.I stipa.

Dodać obwódkę z bukszpanu?i dwie danica?
Tak sobie myślałam, że chyba pasowałaby do tej po drugiej stronie.
Bukszpany kulki mogłabym podsadzić kociomiętką, kiedyś tak Justynka proponowałaTylko nie wiem jak wygląda kociomiętka zimową porą.
Przy basenie planuję trawy, które będą podświetlone.Myślicie, że pampasowa byłaby ok??

Wersja nr 2

Zastanawiałam się nad pasem kosodrzewinek, za nimi róże Leonardo da vinci albo Aspirin, albo the Fairy? Róże pomiędzy kulkami bukszpanowymi.
Przy tej wersji myślałam czy ten cis, który będzie osłaniał basen ma być posadzony prosto czy może zataczać łuk?

Myślę czy sadzić tuje pod płotem czy nie.Sama nie wiem.Zimą jednak wolałabym mieć zielone tło.

Pozostaje jeszcze sprawa wiśni osobliwej umbraculifera.Ta trzecia, pod basenem prawdopodobnie jest do wymiany.No i czy wymienić czy posadzić może serba, albo dąb kolumnowy- nie znalazł jeszcze docelowego miejsca.

Co myślicie???

Osobiście podoba mi się pierwsza wersja z bukszpanową obwódką. Tylko zrezygnowałabym z kocimiętki na rzecz jakiejś ładniejszej pokrojowo rośliny. Kocimiętki lubię ale pożre Ci kulki i pochłonie z czasem wszystko nawet obwódkę z bukszpanu. Chyba, że chcesz taką dużą plamę. Ale wtedy szukałabym niższej odmiany,bo one lubią się wyciągać i pokładać. Zimą wygląda jak inne zasychające byliny, wiosną się ją ścina do ziemi, szybko odbija i rośnie sobie bezproblemowo.
Można zostawić też samą obwódkę z tym co tam jest i dodać np. róże, polubiłaś je- po drugiej stronie masz z tego co pamiętam "History" więc mogłaby być jakaś w podobnym kolorze. Leonardo da Vinci super róża choć jej nie mam. Fairy czy Aspiryn to okrywowe róże, wypuszczające długie bicze, po kilku latach wszystko zagłuszą i zasłonią i ani kulek ani bylin czy traw nie będzie widać. Lepsze jakieś rabatówki.

A jeśli bym zamiast tej kocimiętki miała dać jakąś inną bylinę, to fajnie żeby to było coś co jest ładne i kwitnie do mrozów. Co będzie cieszyć cały sezon. Myślę np. o bodziszku "Rozanne" albo 'Sweet Heidy'-kwitnące od wiosny do października lub jeszcze dłużej. Ładnie okrywa i wypełnia puste przestrzenie a jest tylko taką chmurką koloru.
Może dziewczyny dadzą inne pomysły. Większość najładniejszych bylin kwitnie albo tylko wiosną, później czasem powtarzają, albo tylko latem do jesieni, więc musiałabyś wybrać na kiedy chcesz efekt. Lawenda po przeciwnej stronie najlepiej wygląda lipiec/sierpień, tam z różami "History" masz chyba jeszcze jakieś szałwie czy przetaczniki? ich miesiąc to czerwiec razem z różami. Podobnie pod wiśniami. Tylko trawy i z bylin rozchodniki będą piękne jesienią. Dobre by było coś co kwitnie nie przerwanie. Ale jak teraz czytam, że tam są jeszcze Anabelki to nie wiem czy nie za dużo wszystkiego. Może sama obwódka wystarczy.
Straconą wiśnię wymieniłabym na nową, żeby było spójnie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:37, 22 lut 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Młodszy koniecznie musiał przetestować

ławka jest dwuosobowa, ale dla takiego dryblasa to do towarzystwa chyba tylko kot się zmieści

Fajny akcent ogrodowy
Ogród Mirelli 10:34, 22 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Paulinka właśnie jest też wymienne ostrze do trawy, a ja miesiąc temu nożyce ręczne do trawy kupiłam Fiskarsa

Sprzęt do kancików mam, ale nie ten nóż szpadelek półksiężyc tylko szpadelek do kruszenia lodu, który u mnie do kancików sprawdził się rewelacyjnie

A gdzie go Mirellko kupowałas? Masz może jakieś namiary? Ja w tamtym roku męczyłam się sztychowka w tym roku postanowiłam zainwestować w porządny sprzęt
Wilcza Góra 10:32, 22 lut 2016
Do góry
WilczaGora napisał(a)

ja też już czekam ale na razie nie widać ...

ulotne chwile ,bo pewnie zaraz wszystko stopniało,bajkowy widok wart uwiecznienia na fotkachi to "zaproszenie"na póżną zimową kolację do stołu-tak odczytuję pierwszą fotkę
Ogród Mirelli 10:31, 22 lut 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Mirellko sprzydadza Ci się na pewno, ja nimi przycinam nawet trawę, tam gdzie kosiarka nie dociera. A masz może sprzęt do kancikow? Planuję jego zakup, ale jest tego tyle na allegro, że aż głowa boli.

Paulinka właśnie jest też wymienne ostrze do trawy, a ja miesiąc temu nożyce ręczne do trawy kupiłam Fiskarsa

Sprzęt do kancików mam, ale nie ten nóż szpadelek półksiężyc tylko szpadelek do kruszenia lodu, który u mnie do kancików sprawdził się rewelacyjnie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:28, 22 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Maj
To był miesiąc, w którym wiele się działo
Kupiliśmy drzewa

buk Dawyck Gold

buk Rohan Obelisk

klon Brillantissimum

Ależ się działo!

Drzewa piękne.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:28, 22 lut 2016

Do góry
Mam bardzo duży problem i proszę o pomoc

Planujemy załozyć ''warzywniak''. Jesienią był obornik, traktor przeorał.

Warzywniak jest widoczny od strony wypoczynkowej - chciałabym go przysłonić, tak żeby ewentualnie nie denerwowały mnie nieobrobione grządki- liczę siły na zamiary - przy 2 dzieci róznie może być .

pośrodku myślałam o pergoli na której rosłby winogron ( rosnie tez na stodole ale to szwagrowy dobytek )

Zastanawiam się co posadzić po bokach pergoli- chciałabym zrobić jakiś płotek ( wierzbowy ?) albo z cegły rozbiórkowej mi się marzy .

Rabata w stylu angielskim jest moim marzeniem - róże, lawenda, przywrotniki, bodziszki, piwonie, szałwia, kocimiętka, jezowki , rozchodniki,łubin, krwawnik, pysznogłowka , budleja, coś wyższego ? trzmieliny na pniu mnie urzekają - kolorystyka rózowo, biało, fioletowo, niebiesko, zielono, cytrynowa.

Zastanawiam się co posadzic z tyłu rabaty ( od strony warzywniaka ) żeby dla rabaty stanowiło ładne tło ?

Narazie to prawie ugór - pomożcie stworzyć piekna rabatę , proszę

Tu gdzie rozsypany piach wiosną ma powstać piaskownica. Chciałabym wsadzić jakieś drzewo z placzaca koroną . brzoza Youngi? wiąz camperdownii ?

Bedę wdzięczna za wszelkie porady

Asi ogródek pod świerkami 10:09, 22 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Asiu
Dla mnie jest tak za bardzo faliście
Ja bym widziała tam więcej kół
Niekoniecznie dokładnie tak ale coś w tym stylu

Reniu podoba mi się pomysł z tym kołem na rabacie przy sadzie. Może posadziłabym tam drzewo jakieś i np obwódkę z bukszpanu. Nie wiem jednak jak obejść ciąg placu zabaw gdyż on dokładnie się ciągnie od połowy długości ogrodu aż do furtki nad staw.
Moja codzienność - ogród Oli 09:57, 22 lut 2016

Do góry
5 na dole mi się krzywo narysowała, ale ma być dokładnie prostopadle do tej linii bukszpanu.

1 - dałabym to samo drzewo, co po lewej (1)i to co w haku, w projekcie jest Umbraculifera, może być grab a nawet bym dała coś fioletowego czy purpurowego

2 kreski jeżówek stipy i cebulowych czy sesleria dowolnie

3 świerki dwa rzędy po 3 czy 4 szt, nie wiem ile wejdzie

4. drugie takie samo drzewo a pod nim cztery miskanty, te same co po lewej, jeśli masz to co w projekcie, to daj w skarpecie drzewa M. Light, na prawo dalej też M L

5 bukszpan powtórzony podwójnie, jak bliżej domu, czyli taki hak pod drzewem albo żwir albo Ophiopogon lub kulki z berberysu który masz

Masz jeszcze wysokie drzewo za świerkami, powinno równoważyć budynek dawać tło. Świerki nie mogą wyrosnąć większe niż to drzewo. Powinny być równe wysokością (równane czytaj)

Nie wiem jak ze skalą, pewnie zmieści się trochę więcej roślin np. miskantów czy tych kresek.

W każdym razie ja widzę podwójny żywopłot po prawej od wjazdu.

Typografia ogrodu 09:51, 22 lut 2016

Do góry
eukaliptus. polecam bo nie dość, że piekny to jeszcze dekoracje mozna przygotowac kilka dni wczesniej i nie straci na urodzie. jeszcze z aparatu znalazłam

Moja codzienność - ogród Oli 09:50, 22 lut 2016

Do góry
Wg mnie ta rabata jest za duża żeby ją tak po całości robić. Oli propozycja jest wg mnie prawie dobra, ale ja bym zrobiła i intuicja mi podpowiada wydzielenie części rabaty albo z trawnikiem albo z powtórzeniem czegoś co już ci zaprojektowałam po tamtej stronie, czyli powiem, o co mi chodzi.

Tutaj masz bukszpan i miskanty ML?

Powiązałabym obie części ogrodu w ten sposób bukszpanem

wydzieli to chociaż część rabaty czymś innym niż tylko kreskami roślin, żeby nie było nudno. Ponadto w tym zygzaku możesz umieścić drzewo,ja bym dała to samo co po lewej stronie, żeby jakby przechodziło też na drugą stronę.

Piszesz, że masz dwa graby, ostatecznie (piszę ostatecznie) może być.

Typografia ogrodu 09:26, 22 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

A ja sie w gipsowce zakochalam.choc teraz nieprzyzwoicie droga.ale urocza.jeszcze kilka fotek zatem

skąd Ty masz tyle pomysłów ?

cudne to
te liście to eukaliptus? czy inne ziele?
Ogród Orion-od projektu 09:24, 22 lut 2016

Do góry
Wklejam wersje bardziej geometryczną.

Umiejscowienie sadu, krzewów owoc, warzywniaka pozostanie już raczej bez zmian.
Drewutnia, kompostownik i składzik narzędzi w górnym prawym rogu, a nieco niżej po prawej bardzo pożądana altanka (ale taka w formie ograniczonej rabatą, z zadaszeniem z koron drzew w formie parasoli).

Krzewy owocowe i warzywniak planuje schowane za żywopłotem (nie wiem czy taki na 2m czy niższy np 1,2m) w którym będzie zrobione jakieś stylowe wejście/furtka.
Żywopłot przesłaniający drewutnie musi być na pewno wyższy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies