Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Sarracenia - kapturnica 15:38, 21 kwi 2013

Do góry
Komar w płynie trawiennym

Sarracenia - kapturnica 15:37, 21 kwi 2013

Do góry

Sarracenia - kapturnica 15:36, 21 kwi 2013

Do góry
Sarracenia należy do grupy roślin owadożernych, któymi ostatnio interesuje się Grzesio.

Ostatnio zakupiłam mu bedąc w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie, wielką kapturnicę.

Jest niesamowicie kolorowa i atrakcyjna. Jak się okazuje nie jest wcale trudna w uprawie.

Łapie owady przy pomocy liści pułapkowych, które są atrakcyjnie ubarwione, co na pewno zwabia owady.

Pielęgnacja roślin owadożernych polega głównie na umieszczeniu ich w odpowiednich warunkach. Uprawiamy je w ciepłym miejscu, zapewniając dużą wilgotność powietrza 80-100%, często zraszając. Możemy użyć też nieużywanego akwarium lub terrarium, przykrytego do połowy szybką. Wymagane nasłonecznienie – jasno, ale nie w palącym słońcu. Podlewamy wodą miękką, przegotowaną, odstałą lub destylowaną. Pamiętajmy, że nigdy nie nawozimy tych roślin, gdyż jeśli to zrobimy – spalimy korzenie i roślina zwiędnie. Przesadzamy nie naruszając bryły korzeniowej, najlepiej wiosną, przed rozpoczęciem intensywnego wzrostu.

Zachęcam bardzo do uprawy tych ciekawych z wyglądu i sposobu odżywiania roślin. Będą niewątpliwie dużą ciekawostką w naszych mieszkaniach.

Grzesio podlewa ją wodą mineralną, przy pomocy kroplownika zakrapla wodę w zagłębienia i dokarmia wrzucając co jakiś czas owady złapane na ścianie domu

Ostatnio wyczytał, że dobrze jest ją wystawiać wieczorem do ogrodu, aby sama sobie nałowiła zdobyczy. W ciągu godziny złapała komara i osę

Grzesio zagląda co złapała

Proste pomysły z drewna 15:21, 21 kwi 2013

Do góry
To Senecio rowleyanus - starzec. Roślina sukulentowa.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:19, 21 kwi 2013

Do góry
Ja bym dosiała od razu i zrobiła to tak:

Po całości trawnika na pewno posyp substratu lub ziemi do trawników i przegrab, rozciągnij po całości. Trawnik od razu będzie lepiej wyglądał, bo przykryją się brązowe, łyse miejsca i wtedy tam gdzie zielonych piórek brakuje zrób dosiewkę. Podlewaj i czekaj na wschody.

Trawka się zazieleni nawet nie wiesz kiedy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:10, 21 kwi 2013

Do góry
U mnie lilak ma nabrzmiałe pąki, w takim stadium można zaryzykować, tylko podlej go dobrze.
W zasadzie przesadzamy w okresie spoczynku, ale jak trzeba to ja nawet kwitnące drzewa przesadzam
Ogród Ginger 15:09, 21 kwi 2013

Do góry
Gdzie te czerwone kuleczki, jak pytasz dawaj linka na daną stronę, bo szukanie mi dłużej zajmuje niż odpowiadanie
Kondziowy Ogród :) 13:00, 21 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja dziś porobiłam sobie w ogródku nieco i od razu mi lepiej, posiedziałam na ławeczce Pomyłam okna w garażu, błysk jest. Zaraz będę wklejać zdjęcia Zapraszam,. ja też Kondzio bez kasy, więc we dwoje raźniej

Wreszcie łapię wolniejsze chwilę i zaglądam dalej niż do tych co do mnie zaglądali ( i też nie zawsze)... myślę, że takich jest nas więcej
I cieszmy się, że żyjemy, że chociaż na kolanach jak Hania, ale możemy pójść i pogrzebać w ziemi.....
Czytam, że nie palisz 3 tygodnie.... mój M jucz nie pali miesiąc... i miesiąc żyje.... a było nieciekawie... rzucił kawę, papierosy, cukier, piwo, grubo masła na kanapkę... i jest teraz bardziej szczęśliwy niż jak mógł to wszytko razem i do kupy Ja go wspieram i też praktycznie juz nie palę.... 1-3 dziennie maks A najchętniej j to bym już wcale nie paliła.. wspieraj mnie duchowo..... kop mnie w dupsko.... aż trociny polecą... A teraz idę poczytać co zrobiłeś z potoczkiem..
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:02, 21 kwi 2013

Do góry
W zasadzie to saletrą nawozi się rozsypując ją na trawniku jako granulki, a potem podlewająć obficie trawnik aby się rozpuściły.

Tak jak zrobiłeś, czyli rozpuszczając go wodzie, łatwo o przedawkowanie i spalenie trawnika.

Trawnika nie wolno tak często nawozić jak piszesz. Ja nawożę co 3 tygodnie, ale można raz w miesiącu.

Trawa się zagęści od częstego koszenia, tzn co 4 dni, jak już rośnie. Teraz możesz posypać trawnik substratem torfowym lub jakąś ziemię z worka (np. ziemia do trawników) i zagrabić płaskimi grabiami plastikowymi delikatnie, żeby nie powyrywać młodych źdźbeł.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie

Jeśli chcesz się więcej dowiedzieć o pielęgnacji trawnika czytaj artykuły na stronie głównej. Opisałam wszystko co wiem o trawnikach

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Mini ogródeczek na stropie garażu 09:50, 21 kwi 2013

Do góry
Witaj, napisz czy ziemia jest tak po prostu wsypana na płytę? Musi być użyta technologia zielonych dachów i przede wszystkim na początku hydroizolacja i drożny odpływ odprowadzający wodę opadową.

Czekamy na fotki tego miejsca.

Zrobiłam sporo zielonych dachów, więc dlatego pytam o te warstwy.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 00:34, 21 kwi 2013
Do góry
Gardenarium dziekuję Ci bardzo jak byś mi jeszcze powiedziała co oznaczają słowa obornik prawdziwy?
Bo nie wiem czy mam z wiadrem szaleć w oborach, czy po prostu mogę kupić już przetwożony sypki?
Juz kiedyś mąz mnie woził na łaki w sprawie krowich plackow więc to nie problem ale czy taki sypki sklepowy nie moze być?

Wypytuje się tak gdyż na razie mam tylko jeden rododendron ale w planach mam jeszcze 4 sztuki i chciała bym im dogodzić tak by sie odwdzięczyły kwiatami i bym się nie musiała martwić że im źle.

Dziś w centrum ogrodniczym przywieźli do sprzedaży rododendrony i jak mi się wydawało że mój ma się źle, to jednak w porównaniu z tymi co przywieźli to mój wygląda jak okaz zdrowia.
Katalpa - Catalpa 23:37, 20 kwi 2013

Do góry
Tnij zanim zaczną puszczać czyli teraz.

Nie ma zasad cięcia tylko katalpy, są zasady ogólne cięcia drzew.

Tniesz generalnie pędy chore, uszkodzone, połamane, krzyżujące się, słabe i te co Ci przeszkadzają z jakiegoś powodu i to tyle.

Odmianę Nana nie trzebą ciąć bo ona jest kulista, skupiona.

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:19, 20 kwi 2013

Do góry
Przekop działkę widłami http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/widly-do-kopania-joseph-bentley

One nie ucinają korzeni.

i wybierz chwasty z korzeniami.

Potem przekop i zagrab. No i równanie, wałowanie ,przegrabianie itd.
Kondziowy Ogród :) 23:17, 20 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też byłam dziś usatysfakcjonowana na kolanach Matko, ale trzeba uważać, jak się pisze to słowo
hi hi hi jesteśmy masochistami ogrodowymi hi hi hi
Kondziowy Ogród :) 23:15, 20 kwi 2013

Do góry
Ja też byłam dziś usatysfakcjonowana na kolanach Matko, ale trzeba uważać, jak się pisze to słowo
Witam Wszystkich kwitnąco :) :) :) 23:08, 20 kwi 2013

Do góry
Witamy hasłem

Najpierw było blokowisko - teraz jest Ogrodowisko
Dwa światy 21:58, 20 kwi 2013

Do góry
rabapa29 napisał(a)
Piękny ogród Brak słów na opisanie Po prostu przepiękny! Marze właśnie o takim ogrodzie Nasz ogród dopiero powstaje, działkę kupiliśmy rok temu. Wiele jeszcze przed nami... Choć ukończyłam krakowską AR kierunek ogrodnictwo - oj mam duże braki w praktyce; Mam pomysły i plany na zagospodarowanie. Będę wdzięczna za każde porady co u nas zrobić z naszym ogrodem, by był tak piękny jak ten Pozdrawiam
Mój kawałek raju II 21:52, 20 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie róże garażowe przekwitły, przycięłam krótko. Czekam aż zakwitną może drugi raz.
U Bogusi chyba zakwitły lilie fioletowe też w garażu.

Jestem już w rajskim od 12.00 i u mnie w domu też zakwitnie zaraz martagon chyba biały i jedna LO biało żółta oto fotki słabe, bo robione wieczorem dzisiaj
martagon

lilia LO
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:46, 20 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cztery wielkie kule, dwie średnie i dwie małe

Ja na poprawę humoru dwie
Przeciąg w ogrodzie :( 21:44, 20 kwi 2013

Do góry
Ja n ie powiem, bo to trzeba zaobserować na działce jak wieje. Ustawiaj na próbę plandekę, ja Ci tego nie zaznaczę na planie, bo nie wiem z której strony i jak wieje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies