No właśnie jak one lubią sucho a hortensje mokro to jak to pogodzic?
To może zamiast ciągnąć hortensje do samej huśtawki to zamiast nich wsadzić np. miskanta Morning Light albo rozplenice i wtedy byloby : smaragdy, rozplenica, rozchodnik, trzmielina?
Czytam teraz o tym rozchodniku i pisze ze czasem się pokłada wyczytałam też że bardzo fajnie wygląda z rozplenica a mam ją po drugiej stronie huśtawki i może by go tam gdzies wcisnąć? Musze pomyśleć o tym. Szkoda że tak późno zaczyna kwitnac bo dopiero w sierpniu
Dziękuję Małgosia. Może na zdjęciu nie widać ale kulki wybierałam celowo w 3 różnych wielkościach i tak je będę starała się utrzymywać. Co do berberysów może być problem - słońce mam tu do południa tylko.
Chyba faktycznie rozplenica lepsza będzie Little bunny - pierwotnie myślałam, że formy na pniu będą wyższe ale to było najwyższe co znalazłam w mojej szkółce. Hameln mógłby je przytłumiać.
Jeśli chodzi zaś o derenie to myślę nad Elegantissima tak jak Danusia zrobiła w Zimozielonym na wrzosowisku.
Jeśli dostanę Amazon Mist to biorę w ciemno skoro w ciemno polecasz .
Marzy mi się też lawenda ale chyba tu będzie za mało słońca dla niej ???
Masz jeszcze problem z rozmieszczeniem tych roślin na rabacie muszę sobie to rozrysować...
ładne nowe nabytki ogrodowe
ja też myślę, ze rozplenica Hammeln może zjeść te kosodrzewiny, przytłoczy i nie będą grać 1 skrzypiec, coś mniejszego by się zdało
a trzy kulki bukszpanowe utrzymywałabym w 3 różnych wielkościach
ładnie wyszło rododendronowe obsadzenie
pomyśl ile tam masz słońca, bo berberysy będą go trochę potrzebować do ładnego wybarwienia się
Ewa, to na pewno rozplenica hortek nie zakryje. Dziewczyno, masz piękny ogród i to ja od ciebie chyba muszę się uczyc
Urodzaj u ciebie, fotkę wybacz, musialam zacytować. Pięknie. W takim razie dobrze myślisz z tą kolejnością. Tylko z bukszpanu ma być wysoki żywoplocik? Wiesz już jak wysokie są żurawki, bo je masz. Więc tu musisz sama zdecydować, czy najpierw bukszpan, czy żurawki.
Ewa, to jest twój ogród? No widoki piękne. Rozplenica, to ta w srodku? Wysoka. Zakryje hortki.
Ewa, popiszemy jutro. Muszę chłopakom pomóc się spakowac
Jutro będę miała więcej czasu.
Gospodyni sie wypowiedziała co do miskantów i hortek, a ja jeszcze dopowiem, że bukszpan niech lepiej będzie na krawędzi rabaty, a żurawki za nim. One po pewnym czasie stają się naprawdę wysokie - podczas kwitnienia mają gdzieś 60 cm wysokości - przez to zasłonią bukszpany...
Ewa, jaka szeroka jest ta rabata?
Poszukam kilka inspiracji i ci wrzucę u mnie. Mi dziewczyny proponowały dać gracki nie za, ale obok hortek, jeśli hortki miałyby tło. Problem w tym, że miskant gracilimus jest piękny i podobno za dwa-trzy lata będzie wielki i będzie konkurował z hortkami.
Jaką masz glebę? U mnie na piaskach by konkurowały o wodę. Przy moich hortensjach ja planuję posadzić obok.
I rozplenica: jest piękna, ale jeśli masz wysoką odmianę, to pożre ci hortensje. Musisz sprawdzić, jaką masz odmianę.
Na razie tyle mi przyszło do głowy. Może ktoś z dziewczyn dołoży się z własnym doświadczeniem. A ja poszukam inspiracji i za chwilę tu wkleję
Iwonko może ty mi doradzisz, bo właściwie nie mam kogo zapytać. Chcę przerobić istniejącą rabatę długa ok,20m. Wysadzić wszystkie rosliny jakie tam są, i na całej długości chcę posadzić w rzędach licząc od żywopłotu, czyli od tyłu :gracki , limki,rozplenica,bukszpan, żurawka.Czy ja dobrze myślę ?
Marzena Top Brass kupowałam w tamtym roku z innymi piwoniami ,ale nie polecam ci sprzedawcy bo straszne mikrusy dostałam . za 20-25 zł . jeden kieł . na kwiaty więc pewno sobie poczekam .ale z tego co zobaczyłam na rabacie wszystkie pięknie wschodzą . dam im papu w tym roku porządne . już się miksturka z gołębiego guano szykuje . dla nich i dla róż . wszystkim polecam teraz zakupy na Waja com. już tu pisałam parę razy ,jak moja koleżanka w tamtym roku zakupiła tam piwonie i nie dość że już jej kwitły w tym samym roku to jeszcze podzieliła karpę na dwie duże sadzony ..opłaca się choć drogo .
Gabriela -a wiesz że ta róża to być może Laion rose ...coś mi świta że kupowałam taką różę ....jesteś kochana .
to też rabatowa jest ....moja głowa nie uczesana ...ach
a płotki to mój obiekt uwielbienia . spełniłam sobie marzenia od dwóch lat .
stipa zagościła u mnie w 2010 i tak już została . rozsiewa się niemiłosiernie . nawet ją mam w kuwetkach teraz z ostróżkami ale cóż ...od nadmiaru głowa mnie nigdy nie boli
Ola już odpowiedziałam u ciebie . stipa bardziej strzelista niż carexy .mniej miejsca zajmie na szerokość nić one i z lawendą się lepiej zmieści . carexy maja większe czupryny
Agata , nawet nie wiesz jak mi miło . zawsze jak obdarowuje rośliną to ona najpierw dostaje reprymendę że ma rosnąć ,żeby mnie nikt nie oskarżył że mam złą rękę ...widocznie posłuchały i rosną.
pelargonia twoja też w końcu udało się rozmnożyć i mam cztery sadzonki + mateczną