Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Działka wkoło Lubczyka :) 15:03, 13 mar 2015

Do góry
Hurraaa, rozplenica mi wyłazi
Mirkowy ogród (początki) 21:57, 12 mar 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
To Ci trawki wyrosły po jakim czasie wyrosła Ci rozplenica, bo ja siałam już jakis czas temu i do dzisiaj cisza! Ani jednej trawki
Daj znać, jak ciacho wyszło
Kasiu rozplenica siałam 8 lutego
Mirkowy ogród (początki) 16:56, 12 mar 2015

Do góry
To Ci trawki wyrosły po jakim czasie wyrosła Ci rozplenica, bo ja siałam już jakis czas temu i do dzisiaj cisza! Ani jednej trawki
Daj znać, jak ciacho wyszło
Mirkowy ogród (początki) 07:16, 12 mar 2015

Do góry
Stipa i Rozplenica będzie dużo oj dużo sadzonek
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:22, 09 mar 2015

Do góry
Proszę Danusiu o opinie na temat moich planów. Rzut z gory to plan rabat, a pod spodem skarpa. Nie wiem czy zaproponowane rośliny przeżyją od strony południowej???

SKARPA:Całość w irdze major, do tego coś na pniu (trzmielina lub cyprysik), skarpety z Carex Everest White lub Hakonechloa macra "Aureola", a przy schodach na dole rozplenica. Obwódka z bukszpanu. Po bokach pergoli - trawy w donicach lub coś pnącego.
Moje zmagania ogrodowe 19:50, 09 mar 2015

Do góry

rozplenica się rozrosła i "wchłonęła" krokusa, ale ten dzielnie się jeszcze przebija
Ogród na glinie 11:09, 09 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Czytałam wnioski z burzy mózgów
Inspirki na zasłonięty warzywnik szukałam i nie mam Chodziło mi o to, żeby na wysokości pomiędzy studnią, a warzywnikiem zrobić rabatę bardziej wysuniętą na trawnik - nasadzenia na niej zasłoniłyby widok z tarasu, bez zasłaniania południowego słońca. Ale skoro chodzi Ci właśnie o efekt wyeksponowania warzywnika, to nie ma tematu
Hosty na patelnię faktycznie odpadają. Wrzosy z borówkami ładnie by wyglądały, tylko czy wrzosy zniosą dużą ilość wody? Jakoś mi wrzosy ze studnią nie teges... Rozplenica - super, a borówki na tyły.
Kreta mój M. raz przegonił - czekał na niego przy kopcu cierpliwie, po cichutku. Jak krecik wylazł, został poproszony o opuszczenie ogrodu

Hihi, krecik został poproszony....

I o to mi też chodzi, by kawałek rabaty wcinało się w trawnik i z tarasu nie będzie odrazu widać skrzynek.
Ogród na glinie 11:01, 09 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Wieloszka daj jakąś inspirkę do zasłoniętego warzywnika.
Toż ja chcę go właśnie wyeksponować.
Hosty przy studni odpadają. Tam jest patelnia i właśnie miejsce na krzewy i krzewinki owocowe, warzywa, bo potrzebują słońca. No i to strona najbardziej oddalona od ulicy. Jedyne miejsce na taką funkcję.

Czytałam wnioski z burzy mózgów
Inspirki na zasłonięty warzywnik szukałam i nie mam Chodziło mi o to, żeby na wysokości pomiędzy studnią, a warzywnikiem zrobić rabatę bardziej wysuniętą na trawnik - nasadzenia na niej zasłoniłyby widok z tarasu, bez zasłaniania południowego słońca. Ale skoro chodzi Ci właśnie o efekt wyeksponowania warzywnika, to nie ma tematu
Hosty na patelnię faktycznie odpadają. Wrzosy z borówkami ładnie by wyglądały, tylko czy wrzosy zniosą dużą ilość wody? Jakoś mi wrzosy ze studnią nie teges... Rozplenica - super, a borówki na tyły.
Kreta mój M. raz przegonił - czekał na niego przy kopcu cierpliwie, po cichutku. Jak krecik wylazł, został poproszony o opuszczenie ogrodu
Moje ogrodowe marzenia... 22:42, 07 mar 2015

Do góry
Witaj Agnieszko!
Wiosna tuż, tuż. Widzę,że prawie każdy czyni już jakieś przygotowania. Na poczatku lutego wsadziłam bulwy kan do donic i już nieźle sobie radzą. Wszystkie już wykiełkowały. Ciekawe, czy ta rozplenica zacznie wychodzić...
Pozdrawionka, pa, pa.
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:22, 07 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Stroczyki piękne.

A z przedpłociem rób co chcesz... ja jestem kobieta praktyczna i moje rady są bardziej praktyczne.. niż estetyczne. No i ja wolę ogród ładny mieć dla siebie a nie dla burków za płotem.
Wolałabym zrobić najpierw ogród w środku, a nie gospodarować rowy.
Rabata z hortkami i rozplenicą ... rozplenica rośnie wielka na boki, wiec duże odległości pomiędzy hortkami a rozplenicą.. wiec puki nie urośnie... dużo placu do pielenia...
I jak ja Ci mam doradzać. jak ja najpierw patrzę na stronę praktyczną???
Albo jeszcze inaczej.. patrzę ile jestem w stanie zrobić, aby się nie urobić i nie obrzydzić sobie ogrodu pracą w nim.. Nie mogę być niewolnikiem ogrodu.. a ja i tak mam dobrze, bo nie jestem aż taką pedantką jak Ty.

Weź pod uwagę, że możesz pójść do pracy i wtedy będziesz mieć o 8 godzin dziennie mniej na ogród, dom i rodzinę.. dasz radę????? Chyba, że nie planujesz tego.. ale na razie dzieci są małe wiec jesteś w domu niezastąpiona... ale jak już pójdą sobie...

Masz tak wielki ogród i tak dużo jeszcze do zagospodarowania, że ja bym zrobiła inaczej.. ale ja to ja..

Drzewa w zadbanym trawniku wyglądają bardzo dostojnie.. jak już Ci braknie roboty i miejsca w ogrodzie.. to wtedy można i przedpłocie robić.. tak jak dziewczyny na 8 arowych działkach, gdzie stoi dom, garaż.. miejsca im brakuje, a ty masz 8 razy tyle do zagospodarowania co przeciętny właściciel działki.
Mi się Twoje przedpłocie podoba takie jak jest..

Sorki Agata, ale mam w zwyczaju mówić co myślę ..

Ania doskonale się z Tobą zgadzam masz rację,
miałam na myśli zmianę tylko tego odcinka, przy samym wjeździe
bo pod grabami jest straaaaaaaaaasznie sucho

Moje ukochane miejsce na ziemi 20:09, 07 mar 2015

Do góry
Stroczyki piękne.

A z przedpłociem rób co chcesz... ja jestem kobieta praktyczna i moje rady są bardziej praktyczne.. niż estetyczne. No i ja wolę ogród ładny mieć dla siebie a nie dla burków za płotem.
Wolałabym zrobić najpierw ogród w środku, a nie gospodarować rowy.
Rabata z hortkami i rozplenicą ... rozplenica rośnie wielka na boki, wiec duże odległości pomiędzy hortkami a rozplenicą.. wiec puki nie urośnie... dużo placu do pielenia...
I jak ja Ci mam doradzać. jak ja najpierw patrzę na stronę praktyczną???
Albo jeszcze inaczej.. patrzę ile jestem w stanie zrobić, aby się nie urobić i nie obrzydzić sobie ogrodu pracą w nim.. Nie mogę być niewolnikiem ogrodu.. a ja i tak mam dobrze, bo nie jestem aż taką pedantką jak Ty.

Weź pod uwagę, że możesz pójść do pracy i wtedy będziesz mieć o 8 godzin dziennie mniej na ogród, dom i rodzinę.. dasz radę????? Chyba, że nie planujesz tego.. ale na razie dzieci są małe wiec jesteś w domu niezastąpiona... ale jak już pójdą sobie...

Masz tak wielki ogród i tak dużo jeszcze do zagospodarowania, że ja bym zrobiła inaczej.. ale ja to ja..

Drzewa w zadbanym trawniku wyglądają bardzo dostojnie.. jak już Ci braknie roboty i miejsca w ogrodzie.. to wtedy można i przedpłocie robić.. tak jak dziewczyny na 8 arowych działkach, gdzie stoi dom, garaż.. miejsca im brakuje, a ty masz 8 razy tyle do zagospodarowania co przeciętny właściciel działki.
Mi się Twoje przedpłocie podoba takie jak jest..

Sorki Agata, ale mam w zwyczaju mówić co myślę ..

Dwa ogrody 21:58, 06 mar 2015

Do góry
Krys, nie dosadzałam irysków w ubiegłym roku, byłam ciekawa, jak się spiszą, chyba im się u mnie podoba, z nornicami prowadzę walkę, na razie się do nich nie dobrały. Szkoda Twoich irysków, może się jeszcze skusisz? Ja się zaraziłam nimi od Małej Ani
Jankosiu, rozplenica Black wyrasta na dużą. Wysiałam swoje nasionka którejś z traw, znalezione luzem w kieszeni, wzeszły też, ale nie potrafię rozpoznać co zacz, musi podrosnąć
Basiu, iryski warte grzechu U mnie też nastąpi selekcja, jestem pewna, że nie wszystko zechce rosnąć, na razie eksperymentuję.
Aniu Trochę się uzbierało To jedyny moment, kiedy mogłam pokusić się o wczesne wysiewy w takiej ilości, na drugi rok już nie będę miała miejsca a wysiewane byliny w czerwcu nie sprawdzają mi się.
Zielona Mam dwa ogrody jak na razie, ale też sporo osób przewija się przez mój dom i każdy zwykle wypatrzy jakąś roślinkę dla siebie
Dwa ogrody 20:21, 06 mar 2015

Do góry
rozplenica z nasionek od Irenki

i bazylia cynamonowa, cytrynowa i zwykła, posiałam jednak w palecie, po kilka nasionek, będzie łatwiej całość pikować w większe doniczki

a jutro pikuję następne
Ogród na Batuty 14:43, 06 mar 2015

Do góry
Coś nie idzie mi planowanie rabat, więc wzięłam się za skarpę.
Inspiracja - "zimozielony ogród"

Całość w irdze major, do tego coś na pniu (trzmielina lub cyprysik), skarpety z Carex Everest White lub Hakonechloa macra "Aureola", a przy schodach na dole rozplenica. Obwódka z bukszpanu. Po bokach pergoli - trawy w donicach lub coś pnącego.

Co Wy na to???
Mirkowy ogród (początki) 07:35, 06 mar 2015

Do góry
Rozwary z Miłkowa wykiełkowały jak rzeżucha Rozplenica zaczyna się dzielić za tydzień do pikowania pięknie wyrosła Trawka od Makkasi zaczyna kiełkować
Asi ogródek pod świerkami 22:17, 05 mar 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Aha zaczynam widzieć coś fajnego !!!A jakie trawy niskie pod te kulki polecasz i rozplenice średnie?żurawki limki czy bordowe dać ? ach i zupełnie zapomniałam mam bardzo fajna jukę, która ma ok 5 odnóżek - zamierzam je rozsadzić wiosną może znalazłyby miejsce na tej rabacie?
np którąś z turzyc
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/turzyca-carex-id823.html
rozplenice
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/rozplenica-japonska-elita-wsrod-traw-id736.html
ja kocham żurawki georgie peach, ale wybór żurawki jest zależny od tego jaki chcesz mieć kolor w ogrodzie
ja nie lubię juk więc nie będę obiektywna ...
Asi ogródek pod świerkami 21:53, 05 mar 2015

Do góry
chodzi o sadzenie takimi plamami

między innymi taki przykład
tam przy wykuszu mogły by być trzy rośliny na pniu np świerki, trzmielina, pod nimi średniej wielkości rozplenica z zazębiającym się rozchodnikiem, przy ścianie hortensje a przed nimi żurawki, przed tarasem kulki podsadzone trawkami
Ogródek Iwony 21:22, 05 mar 2015

Do góry
mi niestety też żadna rozplenica się nie wysiała...
Początki w Kruklandii 21:01, 05 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Juzia, pewnie , że chcę
Nie było mnie przez chwilę, leciałam na chór, przez chorobę miałam miesiąc przerwy w śpiewaniu, to dziś dostałam popalić 10 utworów

Jak rozplenica ruszy i będziesz wiedziała co i jak, to bardzo chętnie. Namiary ci wyślę na pv, a ty zdecydujesz kiedy
Mam nadzieję, że żyje

Nie wiedziałam, ze tak łatwo się ją rozdziela

No to czekamy
Mój wymarzony ogród 20:53, 05 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie zgłębiłam jeszcze dostatecznie tematu traw i turzyc ale może rozplenica:

chyba za okazała chociaż kotki ma śliczne
potrzebuję tą trawę pod graby żeby jednym gatunkiem obsadzić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies