Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:25, 16 lut 2016

Do góry
popcorn napisał(a)

witaj

nanieś sobie tę rabatę (niezła swoją drogą na to zdjęcie które wkleiłaś. Tam aż się prosi o pas wyższych tujek, cisów czy czegokolwiek, żeby osłonić trochę ogródek przed spojrzeniami. A najchętniej drzewa które docelowo choć trochę osłonią te bloki.
Tam jest ścieżka i to chyba dość często uczęszczana, nie będziecie robić płotu? Nie wchodzą Ci tam psy i nie podsikują?

Ja bym najpierw postawiła ogrodzenie i to najlepiej szczelne, od razu masz 1,7m osłonięte. I rabatę planowała dopiero po postawieniu ogrodzenia. W linii tego ligustru dosadziłabym najlepiej od razu duże tuje Smaragd, bo na cisy trzebaby 2x dłużej czekać aż urosną no i sporo droższe są jednak. Wtedy jednak zasłonisz sobie sporo światła, więc dobór gatunków na tę rabatę trzebaby zmienic.. Taką mogłabyś od razu sobie posadzić ale po drugiej stronie ogródka, ale przed tymi wysokimi drzewami.

Witam.
To jest osiedlowy ogródek, a właściwie kilka ogródków już ogrodzonych, środkowy chodnik je tylko rozdziela, więc raczej nie postawię tam dodatkowego ogrodzenia. W obrębie żywopłotu chciałabym wydzielić miejsce na ławkę z palet i leżak (zasłania on widok z bloku)Jeszcze nie wiem czy będą to płyty chodnikowe z odzysku połączone ze żwirem lub kostką granitową, czy sam żwir.
Ogród z pergolą 10:17, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Tak by wyglądało to z rabatką z ambrowcem

A ta propozycja to nie jest światowa?
Ogród z pergolą 10:14, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ja Ci mówiłam że to tylko moje wariacje a nie projekt.

Tam wcześniej wkleiłam jeszcze jedno zdjęcie ale chyba go nie zauważyłaś przez te kolorki.

To ostatnia moja wizja Twojego ogrodu (bardziej przyziemna). Skoro nie chcesz altany naprzeciw schodów (chociaż podobał mi się ten pierwszy rysunek, który zrobiłam) to może całkiem ją daj w róg działki

Z przodu ściana z róży pnącej a wejście z boku.

Świetny projekt ! Myśle że najlepsza opcja u Ciebie
Kolorowy ogród na piasku 10:04, 16 lut 2016

Do góry
viva napisał(a)

)

O rety, jak pięknie! Brak słów

Vivo, a dałabyś radę napisać jakie azalie są na zdjęciu? Czy jesteś z nich zadowolona?

Pozdrawiam i wracam jeszcze raz do wiosennych zdjęć
Ogrodowy song 10:02, 16 lut 2016

Do góry
Witam Kasiu u mnie poszperam w fotkach, to może coś znajdę.Niestety nazwy nie podam bo to NN;rośnie od kilkunastu lat i niezmiennie cieszy oko.
Obecnie trwają próby z jej kulkowaniem.

Tutaj lepiej widać

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:50, 16 lut 2016

Do góry
I na tej rabacie jest taki delikatny spadek w stronę garażu nie wiem dokładnie jaka to jest róznica ale minimalnie jest to widoczne dlatego takie luźne nasadzenia bardziej to zgubią myslę. BNa zdjęciu tylko troszkę widać.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:50, 16 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Tutaj masz rację z tą geometrią Ja już jak rysuję to muszę mieć prostokąty kwadraty nasadzenia w linie a jakoś nie umię tak skomponować żeby to była taka luźna kompozycja. Pomyślę wieczorem i coś narysuję To jest to miejsce. Nie chciałam tam drzew sadzić ale tam jest szeroko na 8 metrów i jakoś tam pusto tak dlatego narysowałam te fastigiaty ale nie jestem pzrekonana.Po prostu mki tam brakuje jakiegoś wyższego piętra

mnie się podoba z drzewami , jeszcze smukłymi. To chodzi o graby fastigiata, tak?- super
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:42, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

A chcesz mieć tak geometrycznie mocno?
Ja bym pod dzrewami dała łan traw- mogą być rozplenice czy molinie , a buksy z trawami- sesleriami bym pomieszała. tak jakby ktos sypnął swobodnie bukszpanami, czyli gdzies 1, gdzieś kilka, nierówno. To w futrze z seslerii ( ale poczatkowo za wysoka bedzie troche do nich), albo w hakonehoa lub hakonehloa tez punktowo a reszta to dywan runianki ( bo tam półcień, tak?). Albo coś kwitnacego jak nie hakone.

Tutaj masz rację z tą geometrią Ja już jak rysuję to muszę mieć prostokąty kwadraty nasadzenia w linie a jakoś nie umię tak skomponować żeby to była taka luźna kompozycja. Pomyślę wieczorem i coś narysuję To jest to miejsce. Nie chciałam tam drzew sadzić ale tam jest szeroko na 8 metrów i jakoś tam pusto tak dlatego narysowałam te fastigiaty ale nie jestem pzrekonana.Po prostu mki tam brakuje jakiegoś wyższego piętra
Tu ma być ogród :) 09:35, 16 lut 2016

Do góry
Muszę jeszcze odnotować istotny fakt, 14.02 zakwitł u mnie pierwszy krokusik, na chwilkę przed wejściem do auta jeszcz uwieczniłam go telefonem

Ciekawa jestem ile cebulowych wyjdzie przez ten tydzień.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:24, 16 lut 2016

Do góry

Magnolio miskanty gracki planowałam trochę na tyłach dać bo tam jest dużo miejsca i chcę wypełnić te rabaty są narysowane na planie takie zielone kreski. Ta rabata wskazana strzałką będzie widoczna z tarasu i tam zależy mi żeby była ciekawa. Z tyłu będzie jakiś żywopłot żeby zasłaniał warzywnik a przed nim miskanty gracki i nie wiem co tam dać myślałam tam włąnie o hortensjach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:10, 16 lut 2016

Do góry
Kokesz napisał(a)
Witam. Czy rabata w tym stylu będzie tu pasować.
Nie ma tu tzw tylnego piętra typu tuje, obok rośnie żywopłot z ligustra. Na rabacie posadziłam 3 tuje reingold, ale one będą niskie, 1 cis ellegantissima, 3 tawuły japońskie goldflame. Duża kula z bukszpanu już była.
I ta sama rabata z drugiej strony.
Zapomniałam dodać, że jest to strona południowa.

witaj

nanieś sobie tę rabatę (niezła swoją drogą na to zdjęcie które wkleiłaś. Tam aż się prosi o pas wyższych tujek, cisów czy czegokolwiek, żeby osłonić trochę ogródek przed spojrzeniami. A najchętniej drzewa które docelowo choć trochę osłonią te bloki.
Tam jest ścieżka i to chyba dość często uczęszczana, nie będziecie robić płotu? Nie wchodzą Ci tam psy i nie podsikują?

Ja bym najpierw postawiła ogrodzenie i to najlepiej szczelne, od razu masz 1,7m osłonięte. I rabatę planowała dopiero po postawieniu ogrodzenia. W linii tego ligustru dosadziłabym najlepiej od razu duże tuje Smaragd, bo na cisy trzebaby 2x dłużej czekać aż urosną no i sporo droższe są jednak. Wtedy jednak zasłonisz sobie sporo światła, więc dobór gatunków na tę rabatę trzebaby zmienic.. Taką mogłabyś od razu sobie posadzić ale po drugiej stronie ogródka, ale przed tymi wysokimi drzewami.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:06, 16 lut 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

To pokażę mojemu M., żeby go uspokoić w tym roku. Jak zrobi to zrezygnuję z dodatkowych stołów wstawianych.
Bo ja wstawiam stół na nasionka, wstawiam stół na wypieki świąteczne i tak niestety to wygląda u nas, stołowo.

Ech, u mnie właśnie podobnie to wyglądało...

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:06, 16 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
A tak sobie siedzę przy winku i rysuje ale u mnie to jakoś tak wszystko geometryczne wychodzi nie wiem czemu i takie coś mi wyszło . To jest rabat między garażem a domem . Kule bukszpanowe pomiędzy nimi sesleria posadzona w prostokąty. Jakoś mi tam wychodzi te 3 drzewa narysowana fastigiaty ale może brzozy tam dam doorenbosy. I tam w nogi tych drzew trawy jakieś. Trochę zdjęcie kiepskie bo komórką robione ale zarys jest

A chcesz mieć tak geometrycznie mocno?
Ja bym pod dzrewami dała łan traw- mogą być rozplenice czy molinie , a buksy z trawami- sesleriami bym pomieszała. tak jakby ktos sypnął swobodnie bukszpanami, czyli gdzies 1, gdzieś kilka, nierówno. To w futrze z seslerii ( ale poczatkowo za wysoka bedzie troche do nich), albo w hakonehoa lub hakonehloa tez punktowo a reszta to dywan runianki ( bo tam półcień, tak?). Albo coś kwitnacego jak nie hakone.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:05, 16 lut 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Zajrzałam też do rudbeki Cherry Brandy, którą przechowuję w domu. Ma sie nieźle.

To ile ty masz stopni w domu?...pięknie się trzymają, nie tylko one
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:00, 16 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Magnolio dzięki za Twoje zdanie ale nie wiem czy dobrze to zrozumiałam
"Schodkowa rabata- schodek przy rogu bym zrobiła dośc płytki, żeby jak najmniej robić zwężenie między nim a rabatą naprzeciwko, ta przy zakręcie domu.":

Coś takiego?
A te tuje to posadzić mam tak jak narysowałam tą zielona linię czyli wzdłóż płotu?
A na razie planu tam nie mam

tak, cos takiego. Tuje jak narysowałaś, a miskanty już mogą być wypełnieniem części schodków.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 08:59, 16 lut 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Mąż mój, przerażony zbliżającymi się moimi przedwiosennymi działaniami w domu, przemieniającymi pokoje na szklarnię, przygotował mi wreszcie, po ok. 20 miesiącach od pierwszej deklaracji, bardzo praktyczny mebelek
Mebelek zrobiony z resztek, dlatego część musiałam pomalować, ma kółeczka z blokadą i będę nim mogła wyjeżdżać nawet na balkon, żeby hartować roślinki
Teraz to już mogę zacząć myśleć o wysiewach

Super wózeczek, deklarację eM spelnił....majstersztyk...gratuluję talentu
Ja chcę skrzynki na warzywa, mój eM powiedział, że to nie problem, bo każdy potrafi je skręcić, nie wiem czy to była jego deklaracja....ale mnie na razie pozostają na siewki parapety...zamówiłam pelargonie....wszystko przez Ciebie, a właściwie dzięki Tobie

Ja i mój ogródek, a może ogród 08:57, 16 lut 2016

Do góry
iwka napisał(a)
ja bym te zawijaski bardziej zaokrągliła, tzn. na tej rabacie z forsycją takie półkole, bez wygibasków
ta część ogrodu jest już zrobiona, więc nie będe jej zmieniać, najwyżej mogę tylko podosadzać jakieś rosliny - ta gruba kreska co oddziela prawą strone od lewej - mam nadzieje, że kiedyś będzie murek

a prawa część wygląda tak i jest troszke wyżej, dlatego wydaje mi się, że murek by pasował - jak na razie jest trawa

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 08:53, 16 lut 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Nie ważne, że trzeba było czekać, ważne iż cudny mebelek, kal z żurnala
A co z drzewami, wybrałaś coś? No bo jak ogród bez drzew?
Gosiu pięknie dziękuję za nasionka

Na półce rozpanoszyły się pelargonie, ale za chwię będą ustąpić miejsca siewkom

Nie da się bez drzew, masz rację, Irenko

Do tej pory wybrałam:
na ognistą ze dwa lub trzy jarząby AUTUMN SPIRE 'Flanrock'

Na nowo tworzone rabaty: dwa oliwniki

Na wąski pasek, na końcu działki, za warzywnikiem, tam, gdzie mam szpaler hortensji ogrodowych chcę trzy czeremchy odm. Colorata. To dobre połączenie?

I gdzieś muszę znaleźć miejsce na:
Lipę drobnolistną "Winter Orange"
Parocję
I sidośliwa też mi się marzy.

Beskidzkie marzenie 08:49, 16 lut 2016

Do góry
Widoczki z niedzielnego spacerku u Kapiasa
Kolorowy ogród na piasku 08:43, 16 lut 2016

Do góry

ale masz tych azali nie myślałam że w różanym ogrodzie tyle jest.
Jak się nazywa ta różowa z przodu bo tą morelowa chyba mam cudna jest.

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies