Witam.
To jest osiedlowy ogródek, a właściwie kilka ogródków już ogrodzonych, środkowy chodnik je tylko rozdziela, więc raczej nie postawię tam dodatkowego ogrodzenia. W obrębie żywopłotu chciałabym wydzielić miejsce na ławkę z palet i leżak (zasłania on widok z bloku)Jeszcze nie wiem czy będą to płyty chodnikowe z odzysku połączone ze żwirem lub kostką granitową, czy sam żwir.
Witam Kasiu u mnie poszperam w fotkach, to może coś znajdę.Niestety nazwy nie podam bo to NN;rośnie od kilkunastu lat i niezmiennie cieszy oko.
Obecnie trwają próby z jej kulkowaniem.
I na tej rabacie jest taki delikatny spadek w stronę garażu nie wiem dokładnie jaka to jest róznica ale minimalnie jest to widoczne dlatego takie luźne nasadzenia bardziej to zgubią myslę. BNa zdjęciu tylko troszkę widać.
Tutaj masz rację z tą geometrią Ja już jak rysuję to muszę mieć prostokąty kwadraty nasadzenia w linie a jakoś nie umię tak skomponować żeby to była taka luźna kompozycja. Pomyślę wieczorem i coś narysuję To jest to miejsce. Nie chciałam tam drzew sadzić ale tam jest szeroko na 8 metrów i jakoś tam pusto tak dlatego narysowałam te fastigiaty ale nie jestem pzrekonana.Po prostu mki tam brakuje jakiegoś wyższego piętra
Magnolio miskanty gracki planowałam trochę na tyłach dać bo tam jest dużo miejsca i chcę wypełnić te rabaty są narysowane na planie takie zielone kreski. Ta rabata wskazana strzałką będzie widoczna z tarasu i tam zależy mi żeby była ciekawa. Z tyłu będzie jakiś żywopłot żeby zasłaniał warzywnik a przed nim miskanty gracki i nie wiem co tam dać myślałam tam włąnie o hortensjach.
nanieś sobie tę rabatę (niezła swoją drogą na to zdjęcie które wkleiłaś. Tam aż się prosi o pas wyższych tujek, cisów czy czegokolwiek, żeby osłonić trochę ogródek przed spojrzeniami. A najchętniej drzewa które docelowo choć trochę osłonią te bloki.
Tam jest ścieżka i to chyba dość często uczęszczana, nie będziecie robić płotu? Nie wchodzą Ci tam psy i nie podsikują?
Ja bym najpierw postawiła ogrodzenie i to najlepiej szczelne, od razu masz 1,7m osłonięte. I rabatę planowała dopiero po postawieniu ogrodzenia. W linii tego ligustru dosadziłabym najlepiej od razu duże tuje Smaragd, bo na cisy trzebaby 2x dłużej czekać aż urosną no i sporo droższe są jednak. Wtedy jednak zasłonisz sobie sporo światła, więc dobór gatunków na tę rabatę trzebaby zmienic.. Taką mogłabyś od razu sobie posadzić ale po drugiej stronie ogródka, ale przed tymi wysokimi drzewami.
A chcesz mieć tak geometrycznie mocno?
Ja bym pod dzrewami dała łan traw- mogą być rozplenice czy molinie , a buksy z trawami- sesleriami bym pomieszała. tak jakby ktos sypnął swobodnie bukszpanami, czyli gdzies 1, gdzieś kilka, nierówno. To w futrze z seslerii ( ale poczatkowo za wysoka bedzie troche do nich), albo w hakonehoa lub hakonehloa tez punktowo a reszta to dywan runianki ( bo tam półcień, tak?). Albo coś kwitnacego jak nie hakone.
Super wózeczek, deklarację eM spelnił....majstersztyk...gratuluję talentu
Ja chcę skrzynki na warzywa, mój eM powiedział, że to nie problem, bo każdy potrafi je skręcić, nie wiem czy to była jego deklaracja....ale mnie na razie pozostają na siewki parapety...zamówiłam pelargonie....wszystko przez Ciebie, a właściwie dzięki Tobie
ta część ogrodu jest już zrobiona, więc nie będe jej zmieniać, najwyżej mogę tylko podosadzać jakieś rosliny - ta gruba kreska co oddziela prawą strone od lewej - mam nadzieje, że kiedyś będzie murek
a prawa część wygląda tak i jest troszke wyżej, dlatego wydaje mi się, że murek by pasował - jak na razie jest trawa