Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 00:14, 30 mar 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
W najbliższych dniach będę sadzić żywopłot oddzielający część użytkową od ozdobnej. Właściwie, jak będzie podgoda, to mogę to robić już od jutra. Początkowo chciałam posadzić żywopłot w lini prostej z trzema wejściami, ale okazało się, że nigdzie już nie mam miejsca na ziołownik, a mnie się bardzo marzy kącik ziołowy Najlepsze miejsce byłoby, gdybym przesunęła żywopłot. I wymyśliłam dwie opcje. Obie mi się podobają i nie wiem, którą wybrać. Pomożecie?
Linie z xxxx to żywopłot. Którą wersję wybrać?

Hej Gosiu...poważne zmiany się u Ciebie szykują....zajrzałam i jestem też za wersją nr.2...ale nie byłabym sobą gdybym nie zostawiła jakiegoś "ale".
Brzozy......wiem, że wszyscy tutaj mają inne zdanie...nie mniej ja swoje podtrzymuję...nadal....jak brzozy to pustynia pod nimi nawet trawa mi nie rośnie.....rosła piękna zieloniutka jak były małe a nawet już 7-8 letnie. Teraz mają latek 15 i zjadły wszystko w promieniu 6-7 m, nawet tulipanowiec zaczyna marnieć.
Korzenie po wierzchu nie mają litości i spijają wszystko. Jedyna opcja z brzozami to tak jak robi Danusia - nawadnianie.
Nie wiem czy Ty je masz.
Nie wiem też, bo nie doczytałam jeszcze czy te brzozy już posiadasz, czy dopiero planujesz.
Nie wkleiłaś wymiarów rabat, ale te brzozy to jakoś za blisko siebie mi się wydają.
W swoim zawiłym wywodzie, dążyłam do tego, że żywopłot pod brzozami wcześniej czy później wyleci...tyle.
Nie przepadam również za oliwnikiem - za zbyt dla mnie intensywny zapach i kolce (mam na myśli ten wąskolistny), więc jestem za świdośliwą.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:05, 30 mar 2016

Do góry
Zielono zakręcona 23:41, 29 mar 2016

Do góry
wilana napisał(a)
Miałam nadzieję że w sobotę będzie ładna pogoda i tak się nastawiałam, że tyle zrobimy.. a tu guzik. Mimo wszystko coś musiałam popchnąć do przodu. I tak przekopałam i odchwaszczałam ziemię przy świerkach. Chciałabym zrobić tu ładną rabatkę, żeby była ciekawa o każdej porze roku. Mam na te świerki widok z okna w kuchni więc często je oglądam. Jest to też część przedogórdka. Czy macie jakieś pomysły co posadzić przed świerkami? Myślałam o berberysach golden carpet i o rozplenicach japońskich. Byłabym wdzięczna za pomysły

Ewa skrzynie mega sliczne przed swierkami limki,limki,limki caly szpaler pod nimi krokusy,przed nimi berberysy admiration,badz bukszpany ,moze rozchodniki i bukszpany i masz piekny widok z kuchni wlasciwie caly rok,bo zima limki tez ladnie wygladaja,mozesz je dekorowac na swieta mam jeszcze patyczki limek to moge podrzucic.
Ogród Mirelli 23:35, 29 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Aniu to jest strona południowo-wschodnia, więc będzie im ok

Władnie chcę te co masz czyli strong, chociaż Madżenka pisała, że to sciema i tak się pokładają, ale np.Ewa je chwali, że zdecydowanie sztywniejsze pędy niż zwykła

Gdzie kupowałaś swoje? W sklepie internetowym?

Tak, zamawiałam internetowo w sklepie E-clematis, byłam bardzo zadowolona. Wkleję Ci fotkę jeszcze przed posadzeniem, trochę bokiem (kawałek rudery w tle to niestety krajobraz zapożyczony). Dostałam je pod koniec marca, trochę stały na balkonie, sadzonek w kwietniu:

A niżej zdjęcie z lata (murek w wiecznej przebudowie):
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:26, 29 mar 2016

Do góry
malkul napisał(a)
przygotowania warzywne w toku

ps. niestety wschody i wzrost do du.... jak i w zeszłym roku
dumam nad przyczyną

Z mojego doświadczenia klucz do udanych wschodów i przyrostów, szczególnie pomidorów i papryki to mokro, ciepło i bardzo jasno. Ziemię kupuję do siewu i pikowania.

Cała rozsada stoi u mnie za kanapą w salonie przy największym południowym oknie, w miejscu gdzie idą rurki od podłogówki.

Winne mogą być też nasiona, im starsze tym dłużej wschodzą i jest mniej roślinek.

Poza tym, może nie jest tak tragicznie. Kiedy siałaś te pomidory?

Ogródek budzi się do życia, fajne już wygląda.
Ogródek Iwony II 23:24, 29 mar 2016

Do góry
Zastanawiałam się nad wyrzuceniem tawuły z tej rabaty, ale już nie mam dokąd

Chciałabym też, by ta rabata była spójna z tą po drugiej stronie przejścia, by pomysł bukszpanu po L powtórzyć. Mam tak na kilku rabatach i chcę kontynuować w miarę dosadzeń
Tu jest kostka z bukszpanu:

Tylko teraz po zimie żurawki czerwone wyglądają, jakby ich nie było. Nie wiem, czy żyją. Może będzie trzeba je zastąpić czymś innym?
Kamienny ogród patykiem malowany 23:12, 29 mar 2016

Do góry

Kamienny ogród patykiem malowany 23:09, 29 mar 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies