Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 23:05, 07 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Pszczółko wiosnę już widać w Waszym klimatycznym ogrodzie?

Jeszcze nie ma klimatu wiosennego. Choć kwitnie kilka przebiśniegów. Leszczyna nie kwitnie. Ale lada moment zacznie. Na razie halny przyniósł ocieplenie.

A wiosnę sprowadziłam do domu ze sklepu. Primula 'Gold Lacet':

Czas najwyższy powiesić budki lęgowe:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:02, 07 lut 2016

Do góry
Wczoraj i dzisiaj sadziłam po raz pierwszy na krążkach torfowych rozsadę pomidorów, werbeny, stipy, jarzmianek, jeżówek (nie wiem, czy tam w ogóle były nasiona?), szałwii Caradonna. Zobaczymy co z tego będzie juz za parę tygodni.

Kupiłam ziemie do podsypania na "białą" rabatę, podpory dla hortensji (trzeba by dokupić jeszcze), bulwy roślin wiosennych (do posadzenia w kwietniu).

Poprzycinałam:
- drzewa i krzewy owocowe, w tym bez czarny, winorośl i jeżyny
- hortensje drzewiaste
- perukowiec
- jaśminowce (2)
- krzewuszki

Zostało do przycięcia:
- trawy, irysy, byliny jedoroczne (w tym werbena)
- 2 jaśminowce, budleje (już rosna za płotem), tawuły japońskie
- hortensje bukietowe (trzeba nie zapomnieć zrobić sadzonki);
- graby

i trochę później:
- wrzosy
- lawendę
- róże

Jeżeli ciepełko sie utrzyma - zrobić oprysk miedzianem, a po tym Promanalem.

No i chyba końcem lutego jadę na Gardenię
Ogród z pergolą 23:01, 07 lut 2016

Do góry
ale co wtedy z soul, spirit i artemis? na środek rabaty?wrzuce jeszcze raz fotke dla przypomnienia
Pszczelarnia 22:58, 07 lut 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewka widziałaś dzisiejszą Maję? Tematy dla Ciebie Ale ja też coś dla siebie znalazłam

Nie widziałam (nie mamy telewizora) .

Ciemierniki jak zaczęły kwitnąć w grudniu, tak kwitną i teraz. Ale były okresowo przykryte stroiszem:

Pszczelarnia 22:53, 07 lut 2016

Do góry
Edyta10 napisał(a)
witam
pooglądałam pismo obrazkowe,trochę poczytałam, ale wszystkiego nie ogarnę
nie wiem co u Ciebie piękniejsze, dom czy ogród? a może wszystko razem...
warzywnikiem się zachwycam i całą resztą
pozdrawiam.

Witaj, miło mi,

dla Ciebie obrazek naparstnicy, są bardzo ładne i widoczne o tej porze roku:

Tu ma być ogród :) 22:50, 07 lut 2016

Do góry
A tu jeszcze wycinek tej rabaty, w najbliższym otoczeniu planowanej ścianki

Tu ma być ogród :) 22:48, 07 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
a chcesz miec wysoką ścianke jak u madżenki czy niską jak u olki?między grabami tak?
wrzuć jeszcze jaka fotke dla przypomnienia jak tam jest

jestem, musialam w międzyczasie jeszcze małą uśpić.

Jeśli chodzi o wysokość to ja tu widzę ściankę 130 - 150 cm.

A tutaj zdjęcie z tym fragmentem rabaty.

Ta ścianka miałaby się pojawić pomiędzy jabłonkami a grabami.
Graby teraz są w trawniku, a chciałabym je objąć nową linią rabat, obok grabów myślę o stożkach cisowych, po 3 szt. różnej wysokości.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:48, 07 lut 2016

Do góry
pozdrawiam wszystkich i zmykam rozkoszować się ogrodami które prezentuje Kondzio w ogrodach świata.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:48, 07 lut 2016

Do góry
No i w poszukiwaniach stipy dla Katki nie oparłam się i następne nasionka zakupiłam

Patrząc na nasiona od razu widać jakie mam proporcje warzywnika w stosunku do reszty ogrodu
Mój ogród - trudne początki - Paula 22:47, 07 lut 2016

Do góry
Może ktoś coś poradzi...
Chciałabym se trzasnąć kilka kulek mam taki materiał:
Po lewej bukszpan po prawej cis
Jak ciąć? Lepsze cisy czy bukszpany? Z czegoś szybciej wywalczę kuleczkę?
Wysokość krzaczków 50-60cm

Ogród prawie romantyczny 22:46, 07 lut 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Nie oglądałam róż, które podajesz. Ja przy ogrodowej furtce mam nawet 3 róże.
Jedna czerwona, nn czasami powtarza drugieraz, druga new dawn -blady róz- kwitnie do mrozów, i z drugiej strony, pomarańczowo różowa królowa Anglii, tak było na metce. Zadowolona jestem, bo stale są jakieś kwiatki.

Prześlicznie Haniu, o taki właśnie efekt mi chodzi. Furtka cała w różach. Obsypana kwiatami przez całe lato. Widzę także, że muszę pomyśleć o bardzo solidnej pergoli, która udźwignie te różane potwory
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:45, 07 lut 2016

Do góry
żeby nie było, że zwariowałam i coś strasznie w ogrodzie działam to moja rabata bylinowa - dodam do niej różę - tylko nie wiem jaką Cornelia za mną chodzi

działo się aż piszczałam z radości - ale jeszcze sporo to dopiero dobry początek

to moja rabatka z jagodnika z borówkami - na razie wrzuciłam tam igły sosnowe bo zakwaszają - czytałam że gdzieś w świecie igły sosnowe przerabiają na jakąś cenną ściółkę - z nimi trochę problem bo suche są ale będę tam często podlewać

to rabatka porzeczkowa wyściółkowana liśćmi

rabatki będą deskami wykończone
a to rabatka truskawkowa - tylko truskawek brak

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:45, 07 lut 2016

Do góry
Jeszcze różowe hiacynty do pary
Powiew wiosny na przekór zimie.
Ogród z pergolą 22:44, 07 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
a oto moje zamówienie
1.5szt the fairy
2.5szt Swany (Meiburenac)
3.munstead wood - bordo, 0,7- 1m wys
4.??princess alexandra of kent - róż, 0,7-1m wys
5.baronesse - róż, 0,4-0,6m wys
6.mariateresa - róż, 1m wys
7.artemis - biała, 1-1,5m wys
8.soul - purpura, 1-1,5m wys
9.spirit of freedom - róż, 1-1,5m wys

9 gatunków, jak będzie pstrokato to wysadzę.
logika podpowiada mi najprostszy układ, wysokie na tyly pod okna, metrowa na środek a te niższe w każdy schodek inny kolor.
prawe skarpy będę tworzyć na żywca zielone to kulki danica, tak umownie

Aniu,
Kolorystycznie powinno być dobrze - wybrałaś biel, zimny róż w róznej intensywnosci oraz purpury, ale 5 Fairy i 5 Swany na tak nieduzej powierzchni?
Swany może i jest niska, ale każdy krzaczek może mieć rozpiętość z 1,5-2 m. The Fairy też jest spora, bo osiaga z 130 cm szerokosci.

Co do Artemis (ona jest kremowa jakby co, a nie czysto biała) - ona raczej rzadko osiaga 1,5 m, blizej jej do 1-1,2 m i słabo ją widzę pod scianą, raczej w środku. A przy ścianie może byś jednak dała drewniane kratki i coś bardziej widocznego i pnacego - np Eden Rose?

No i popieram Ewik - na tej rabacie te mniejsze róźe sadź grupami po parę sztuk, by uwypuklić ich piękno, w odstępach ok 70 cm. Trochę ich tu powinno się zmieścić
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:44, 07 lut 2016

Do góry
dzisiejsze zakupy z eM

Mostek i szałas będą malowane bo impregnat zakupiłam

i wiosny troszkę w sobotę wprowadzę do ogrodu
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:41, 07 lut 2016

Do góry
W domku wiosennie...☺
Zapach nieziemski.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:38, 07 lut 2016

Do góry
z cięciem traw się wstrzymałam bo wpadł mi genialny pomysł na ich wykorzystanie - czekam aż wnuczka przyjedzie będzie mega zabawa

coś mi podjada piękną kupkę goździków

źeleźniak wygląda fatalnie - w ub roku aż tak nie było

nie było czasu zrobić bukiet ale za tydzień może

]

wycięłam już wszystkie rozchodniki one mocne są liczę że -20 to chyba już nie będzie
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:32, 07 lut 2016

Do góry
w sobotę po południu było bardzo przyjemnie

przycięłam hortensję pnącą

rabata bylinowa mnie nie rusza aż do marca - lubię takie chaszcze choć niektóre już nie ładne

kiedyś zastanawiałam się nad cięciem kaliny angielskiej - takim leciutkim kosmetycznym ino co

Kolorowy ogród na piasku 22:32, 07 lut 2016

Do góry
viva napisał(a)

Ewo, znalazłam dla Ciebie jeszcze takie zdjęcie.
To już historyczny widok. Domyślasz się dlaczego?

Przepiękny widok Nie mogę się napatrzyć!

Laguna rzeczywiście ogromna, ale zmartwiła mnie informacja, że trzeba ją oczyszczać. Planowałam przy furtce, ale nie wiem, czy nie zasłoni mi wejścia.
Wąski cienisty przedogódek 22:22, 07 lut 2016

Do góry

Witam Wszystkich. To moje pierwsze kroki na Ogrodowisku.
Jestem właścicielką mikro-ogródka, z którym częściowo sobie radzę a częściowo nie...Mój problem to ciemny i wąski przedogródek od strony północny-schód. Słońce zagląda tu latem wyłącznie wczesnym rankiem, 3/4 przesłania sam dom. Wyłącznie w części frontowej słońce operuje dość mocno przez cały dzień. Tam gdzie jest cień trawę praktycznie całkowicie wyparł mech. W zeszłym roku wzdłuż ogrodzenia posadziłam aksamitki. Rosły bardzo ładnie ale to żaden pomysł. Chciałabym żeby przedogórek był zimozielony i elegancki (ale bez tui). Tylko czy tam coś urośnie? Na razie szczerze nie lubię tego miejsca.

Wstępnie zastanawiam się nad wydzieleniem rabat o prostych liniach wzdłuż domu i ogrodzenia i stworzeniem tła z bluszczu ponieważ zajmuje najmniej miejsca (bluszcz na ścianie domu i ogrodzeniu), następnie stożki i kule z cisa i bukszpanu, dołem żurawka lub hosty gdzieniegdzie albo rumianka. Wrysowałam też hortensję o białych kwiatach bo ona ładnie pasuje do zieleni ale obawiam się czy to aby dobre stanowisko. Na froncie zaraz za furtką widziałabym jakieś nieduże drzewko o kulistej/parasolowatej koronie, coś na kształt klonu, może katalpa, może miłorząb? Może nie? Przed ogrodzeniem rosną tuje. Nie lubię ich ale mogą stanowić dobre tło dla innych roślin. Jakich?? może jakieś białe kwiaty? Będę wdzięczna za porady

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies