Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród Tosi 11:32, 26 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
A ja głosuję za lawendą podsypaną żwirkiem. Świerki powinny wytrzymać niezbyt mokre podłoże a zakwaszają jedynie ich igły? Ja wybieram igły sosence ręcznie i zbieram ze żwirku, więc nie zdążą się rozłożyć i zakwasić. Tak to rozumuję, choć mogę być w błędzie.
Rozplenica jak dla mnie jest za duża na to miejsce i zbyt rozłożysta. Chyba że inne trawiaste, np. turzyca bronzita, bo kolor by się przydał, a i ładnie zwisałaby na murku.

Jak opuchlaki siedzą w gruncie to i inne korzenie zjedzą. Mus je najpierw wytępić, bo Ci zaraz na trzmielinę skoczą. Jeść coś muszą, a ja lubią. Szkoda tych żurawek.

O jak się cieszę z głosu za lawendą

Opuchlaki to już na trzmielinie też siedzą Na jesień wszystkie młode listki obżerały. Ja sobie myślałam "co takie maleńkie te listeczki" a one obgryzione fuj.
Dlatego z opuchlakami też walczę. Wrotycz na gnojówkę kupiłam, jesienią ciepłe nicienie wylałam.
Z resztek żurawek sadzonki "pociągnę", może jakoś przeżyją
Ogród Tosi 10:18, 26 mar 2015

Do góry
A ja głosuję za lawendą podsypaną żwirkiem. Świerki powinny wytrzymać niezbyt mokre podłoże a zakwaszają jedynie ich igły? Ja wybieram igły sosence ręcznie i zbieram ze żwirku, więc nie zdążą się rozłożyć i zakwasić. Tak to rozumuję, choć mogę być w błędzie.
Rozplenica jak dla mnie jest za duża na to miejsce i zbyt rozłożysta. Chyba że inne trawiaste, np. turzyca bronzita, bo kolor by się przydał, a i ładnie zwisałaby na murku.

Jak opuchlaki siedzą w gruncie to i inne korzenie zjedzą. Mus je najpierw wytępić, bo Ci zaraz na trzmielinę skoczą. Jeść coś muszą, a ja lubią. Szkoda tych żurawek.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:52, 26 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Kulkowo siż zrobiło
Ładne trawki.

Któraś napisała, że rozplenica Hameln w pierwszym sezonie urosła do 70 cm. Może mnie zaskoczą też Kulki turlam i szukam tego właśnie miejsca dobrego jedynego
Roztoczańskie klimaty 09:33, 26 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Witaj serdecznie pierwszy raz.jeszcze na e znam dość dobrze Twojego ogrodu ale to co już widziałam mnie zachwyciła:ściana wodna,łąka z rozplenicami i rozchodnikiem-i tu moje pytanie czy ten biały rozchodnik to star durst? I jaka.jest to rozplenicy - hameln czy jakaś niższa? Pozdrawiam i będę zagladać

Tak rozchodnik to star duet a rozplenica to hammeln.
Dzięki za wizytę
Ogród Tosi 09:13, 26 mar 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Mam i rozplenice i lawende i seslerię...

W/g mnie rozplenica za wysoka, ścianasz ją teraz i masz łyso.

Lawenda sama widzisz jak wygląda - a i jak Madżen pisze z iglakami będzie za kwaśno.

Sesleria - wygląda cudnie nawet w zimie. Ciachnęłam ją 2 tyg temu - juz ma piękny zielony , soczysty kolor. A i wzrostem dorównuje żurawkom.

Która selseria Madziu? podpowiesz??
Ogród Tosi 06:34, 26 mar 2015

Do góry
Mam i rozplenice i lawende i seslerię...

W/g mnie rozplenica za wysoka, ścianasz ją teraz i masz łyso.

Lawenda sama widzisz jak wygląda - a i jak Madżen pisze z iglakami będzie za kwaśno.

Sesleria - wygląda cudnie nawet w zimie. Ciachnęłam ją 2 tyg temu - juz ma piękny zielony , soczysty kolor. A i wzrostem dorównuje żurawkom.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:10, 25 mar 2015

Do góry
Anabell napisał(a)

Za hortensją miskanty wysokie, a rozplenica może być przed, bo są niższe od hortensji.
oj ale to muszą być niskie odmiany rozplenicy typu liitl, bo są rozplenice sięgające i 1,3 m wysokości
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:46, 25 mar 2015

Do góry
Anabell napisał(a)

Za hortensją miskanty wysokie, a rozplenica może być przed, bo są niższe od hortensji.

Dziękuję
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 00:33, 25 mar 2015

Do góry
gochnakozik napisał(a)
Witam. Czy możecie mi doradzić co posadzić za hortensją? Myślałam o trawie. Miksant (jaki) czy rozplenica?

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 00:08, 25 mar 2015

Do góry
Witam. Czy możecie mi doradzić co posadzić za hortensją? Myślałam o trawie. Miksant (jaki) czy rozplenica?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:01, 24 mar 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Rozplenica już wygląda za słońcem

Trzynnik pnie się w górę czosnki również

Witam piekny masz ogród mam pytanko czy bardzo głebokie są donice w których jest posadzona lawenda, ja dopiero jestem początkującą ogrodniczką i nie bardzo jestem pewna czy moja lewenda którą mam zamiar posadzić do miejsca o głębokości ok. 25 cm jest wystarczające, trafiłam do Twojego ogrodu a że masz piękne okazy lawendy proszę o swoja opinię, dziękuję i pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:33, 24 mar 2015

Do góry
malkul napisał(a)

Cudowne. Właśnie tak bym chciała - trawy i lawnedy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:17, 24 mar 2015

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:05, 24 mar 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
to rozplenica vertigo, niestety w naszych warunkach jednoroczna bestia

ale to kupujesz takich wielkich rozmiarów ja czy ona przez caly sezon wiosna-jesien tak duzo urosnie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:22, 23 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

O to podobnie ja mam 80m. A za ile kupiłam te graby i gdzie jeśli mogę zapytać bo nie mogę doczytać. A jaka rozplenicahameln i mnie Ok 70 cm i to w pierwszym sezonie.

Dopytuje bo bedzie prawdopodobnie pod tą grusza i zastanwiam sie jak wysoko musi byc podkrzesana zrby rozplenica sie zmiescila. Dzięki.
Mój ogród pod górkę... 21:16, 23 mar 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Kasiu - rozplenica z rozchodnikiem są widowiskowe i sama marzę o takim zestawie. Trzeba by tylko pomyśleć co tam będzie miedzy kwietniem a czerwcem bo wtedy roślinki nie są zbyt pokazowe ale wtedy pokaz moga zrobic cebulowe i kilka kulek

Tak właśnie kombinuję
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:31, 23 mar 2015

Do góry
aaasiunia24 napisał(a)
Aniu czy mozesz mi powiedziec co to jest takie ladne brazowe w tej donicy i jak to sie przechowuje zimą
to rozplenica vertigo, niestety w naszych warunkach jednoroczna bestia
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:14, 23 mar 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Ależ proszę uprzejmie
Na pierwszym planie lawenda, następnie rozplenica , kosodrzewina (której nie widać) , hortensja, gracillimusy .... Jest tych pięter

dziękuję bardzo, wiedziałam, że jest tam więcej roślin niż mi się wydaje
Mój ogród pod górkę... 14:40, 23 mar 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Kasiu - rozplenica z rozchodnikiem są widowiskowe i sama marzę o takim zestawie. Trzeba by tylko pomyśleć co tam będzie miedzy kwietniem a czerwcem bo wtedy roślinki nie są zbyt pokazowe ale wtedy pokaz moga zrobic cebulowe i kilka kulek

Cebulowe....pod warunkiem, że wyjdą z ziemi
Ja czekam na te krokusy na mojej brzozowo-rozchodnikowo-rozplenicowej.... i się doczekać nie mogę
Mój ogród pod górkę... 14:33, 23 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Dziękuję za odwiedziny na tarasie Wrzosy przemyślę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies