Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Początki w Kruklandii 20:39, 05 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Juzia, pewnie , że chcę
Nie było mnie przez chwilę, leciałam na chór, przez chorobę miałam miesiąc przerwy w śpiewaniu, to dziś dostałam popalić 10 utworów

Jak rozplenica ruszy i będziesz wiedziała co i jak, to bardzo chętnie. Namiary ci wyślę na pv, a ty zdecydujesz kiedy
Mam nadzieję, że żyje

Nie wiedziałam, ze tak łatwo się ją rozdziela

to dobrze, że łatwo się rozdziela, bo mam jedna skołtuniona przez koty, będę ja przesadzała Ewa jakie utwory śpiewasz? pozdrawiam Panie
Początki w Kruklandii 20:26, 05 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Bym Ci mogła wysłać rozplenicę, a nie nasiona Ale to dopiero jak ruszy... żebym wiedziała czy żyje
... Musiałam trzy sztuki przesadzić w inne miejsce, bo mi się nie mieściły.
Jak w tym roku będą jeszcze większe, to znów będę musiała ze dwie, trzy zabrać z wyspy.

To co? Chcesz jedną? Czy jednak szczotki Ci wysłać w liście teraz?

Juzia, pewnie , że chcę
Nie było mnie przez chwilę, leciałam na chór, przez chorobę miałam miesiąc przerwy w śpiewaniu, to dziś dostałam popalić 10 utworów

Jak rozplenica ruszy i będziesz wiedziała co i jak, to bardzo chętnie. Namiary ci wyślę na pv, a ty zdecydujesz kiedy
Mam nadzieję, że żyje

Nie wiedziałam, ze tak łatwo się ją rozdziela
Mój wymarzony ogród 19:44, 05 mar 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
dziewczyny znacie może jakieś niezbyt wysokie, mało ekspansywne i soczyście zielone trawki ?

Nie zgłębiłam jeszcze dostatecznie tematu traw i turzyc ale może rozplenica:

Moje ukochane miejsce na ziemi 19:06, 05 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Faktycznie, te berberysy o jasnych liściach przypala

Hortkom obawiam się czy tam nie będzie za sucho..
Z drugiej strony mając kawał ogrodu do zagospodarowania, czy przedpłocie jest takie ważne??? Zwłaszcza, że masz z drugiej strony fajną rabatę. To takie dublowanie rabaty. Trawnik by wystarczył. Jak namnożysz hortek z patyków to możesz dać szpaler.. nawet pociągnąć go po drugiej stronie.. Ale wykładać kasę na ten fragment, to ja raczej bym wydała te pieniądze na ozdobienie w rośliny wnętrza ogrodu. I jak już szpaler hortek to dałabym go sobie w ogrodzie, po drugiej stronie tam gdzie posadziłaś tuje.
Ale ja myśle kategoriami nie tylko estetycznymi ale i finansowymi.

Ania dzięki za radę,
dobrze poznać opinię innych chociaż tak niewiele osób do mnie zagląda
postanowiłam, że posadzę tam hortensje,kilka mam, spróbuję jeszcze ukorzenić
pod nóżki dam im trawki ice Dance,
dodam też wyższe pierwiosnki, co by wiosną nie było smutno,
za nim nie ruszą hortensje
a może pomiędzy hortensje rozplenice ???

np wzdłuż ogrodzenia posadzić tak:rozplenica, hortka,rozplenica, hortka i tak na zmianę ???
Początki w Kruklandii 17:33, 05 mar 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
a jaka to rozplenica ?

No właśnie nie mam zielonego pojęcia!
Początki w Kruklandii 17:31, 05 mar 2015

Do góry
a jaka to rozplenica ?
Ogródek Iwony 17:17, 05 mar 2015

Do góry
Mam kombinacje w mini szpalerze (od plecow) miskant, hortka, sedum i turzyce bronze form z bordowymi zurawkami, ale spokojnie mozesz podsadzic nizsza rozplenica, jest tylko jedno ale ( w cudzyslowiu to ale- ta durna klawiarura, francuska jak by nie bylo, ma cudzyslow - znalazlam, a jakze!- ale nie wiem co mam jeszcze kliknac by ow cudzyslow sie pokazal) i sedum i rozplenica bardzo przyrasta w karpie i w zwiazku z tym trzeba spory odstep zrobic
Ogródek Iwony 23:50, 04 mar 2015

Do góry
Jestem pod wrażeniem pokazu pikowania fajne porównanie z zapałką.Sporo ci sadzonek wyszło.Moje jeszcze nie do pikowania ale za to rozplenica tak
Zamieszkać w ogrodzie 19:29, 04 mar 2015

Do góry
5 godzin w pociągu i o. Znów doczytane zamiast miskantów trzcinnik Karl Forester (wcześniej odbija ) przed nimi turzyca i pytanie czy pasuje tam rozplenica? Nie do końca ogarniam temat z wysokościami. I czy tu te moje piwonie przeżyją? A może lepiej jezowka? ?? Najchętniej dałabym i to i to. Skomentuj cie proszę. .
Ogródek Iwony 22:26, 03 mar 2015

Do góry
Agnieszko, siewki stipy są bardzo delikatne same w sobie.

Mirko, takie same siewki jak sorgo ma u mnie w drugiej doniczce rozplenica perłowa od Makkasi. Wygląda na to, że to zbyt wczesne stadium, żeby rozpoznać roślinkę. Sorgo zostało zidentyfikowane po opisie dorosłej roślinki .

Jolu
, trawka została zidentyfikowana przez Joasię z pomocą opisu Ani jako Sorgo Czarne. Latem zrobię zdjęcia. Jest to roślinka jednoroczna.

Beatko
, wygląda na stipę, ale zapytaj się jeszcze Joasi, ona będzie wiedziała lepiej:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2895-nasz-azyl-ogrod-joanny-i-andrzeja

Małgosiu, teraz jest ich więcej. Twoje też są piękne
Raczkujący ogród Iwony 10:33, 03 mar 2015

Do góry
Dzięki Iwonko, nie wiem czy uda mi się znależć u siebie te gtaby, musze popytać.

Układ na rabacie:
Hortensje Limelight, przed nimi tuja Mrs Bowling Ball i z przodu Carex chyba Evergreen. Pomiędzy numi sieją się żeniszi fioletowe i tak fajnie wystawiają łebki ponad trawę. Przd hortensjami chcę posadzić klon Drumonndi.
POtem Szmaragdy, przed nimi niebieskie ostróżki i jeżówki, kulki z żółtej trzmieliny, Bordowe żurawki. Trzmielinę chcę wymienić na te kuliste tuje albo na bukszpany, bo w każdą zimę podmarzały i były nierówne.
Dalej jest mini wrzosowisko, mam zrobić za nim sisowy żywopłot. posadziłam w równych rzędach: różowe wrzosy, zielone wrzośce kwitnące na biało, białe wrzosy i żółte wrzośce kwitnące na biało. Na środu rośnie buk, chyba Rohan Obelisk. A dalej przed tujami rozplenica Mpudry, podsadzona szałwią i bordowymi żurawkami.

Wkleję zdjęcie z innej pory roku po powrocie do domu. A teraz koniec laby, okienko skończyło się
Działka wkoło Lubczyka :) 22:26, 02 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
To ja z trawkami też będę ostrożna
A ja myślałam czy pod 3 umbr.nie posadzić całego rządku rozplenicy japońskiej pomiędzy bukszpanami i berberyskami.Tylko tam jest 9 metrów i nie wiem czy nie byłoby za dużo.Hm..

u mnie też jest niecałe 9m tam pod planowanymi umberkami, ale ja na razie będę trzymała się planu i sam tam miskanty i stipę, natomiast rozplenica też jest fajna i jak widzę w niektórych ogrodach, kiedy rośnie w większej grupie wygląda to zjawiskowo mi się podoba, sama też próbuję sobie rozsiać rozplenice, bo ją chcę dać na przedpłocie
Ogródek Iwony 20:14, 02 mar 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Iwonko.
To jest rozplenica 'Purple majesty'.

Oglądałam siewki tej rozplenicy w necie i są bardzo podobne.
Ale w opisie wyrasta do 1,5 metra i jest bordowa. Wygląda na jakąś rozplenicę, ale jaką ?
Fotka z netu przypomina moje siewki
https://lh4.googleusercontent.com/-IfQPxo-viGg/T01JBkzIqiI/AAAAAAAAAGs/zfGyiOfR2Yg/s750/6.jpg
Na tej stronie:
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/kwiaty-jednoroczne-z-nasion-co-wysiac-t6992-15.html
Ogródek Iwony 18:51, 02 mar 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Siałam ją dwa razy. Za pierwszym razem wyrosła na ponad 2,5 metra w zeszłym roku było sucho to wyrosła na ok. 2 metry. Liście są zielone troszkę przybieraja inny kolor ale nie purpurowy na końcach kłosy z nasionkami. Nasionka przybierają taki kolor w końcowej fazie na jesień.

Czy tak wygląda ta roślina?
http://1.bp.blogspot.com/-jNLavaqjHxA/UUMUXq6_40I/AAAAAAAA_Mg/SmN6Sdmhsgg/s1600/IMGP2169+Pennisetum+glaucum+'Purple+Majesty'+-+Rozplenica+per%C5%82owa.JPG
Ogródek Iwony 17:15, 02 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Największą zagadkę mam z trawką od Ani (Skandynawia po krzyżacku):
Tak wyglądały nasionka, które dostałam

Wysiałam tylko kilka nasionek, ma to być duża trawa, ale nie wiem, jaka. Wysiana 17 lutego dziś wygląda tak i się nadaje na rozsadę:

Jakby kto wiedział, co to za trawka, to proszę o rozszyfrowanie. Trochę się boję inwazji w ogrodzie, gdyby się okazałą wielka. M się śmieje, że najwyżej widok na sąsiadów zasłoni Chyba w donicy ją zadołuję na początek

Iwonko.
To jest rozplenica 'Purple majesty'.
Ogródek Iwony 12:17, 02 mar 2015

Do góry
Przeszłam się po moim ogródku, tak miałam ochotę rozgrzebać kopczyki róż, wygrabić rabaty i przyciąć uschłe gałązki, ale poczekam do 10 marca, bo mogą być jeszcze przymrozki nocą.
Jak jest zimno, to ani roślinkom się nic nie chce, ani nam
Za to ogródek parapetowy mnie bardzo cieszy.
Dziś będę rozsadzać stipę. Pięknie urosła. Siana 4 lutego, gotowa jest na rozsadę:

Werbenę też pomału widać, chyba mi się też wysiała tam stipa:

Kiełkuje też rozplenica drobna, zebrana z mojego ogródka i wysiana 17 lutego:

I rozplenica perłowa od Makkasi wysiana 23 lutego:
Ogród na Batuty 11:48, 02 mar 2015

Do góry

Rośliny:
1. carex elta Aureola
2. rozplenica Hamekn
3. ambrowiec, nie wiem gdzie go dać, ale widziałbym go polewj stronie

H - hortensja limelight
HK - hokenchloa marca aureola
Z - miskant Zebrinus

W prawym górnym rogu 4x Brzoza, a pod nimi carex aureola (1)???. Obok brzózek, po prawej 3x thuja Aureospicata, potem 5x Smaragd, i lustrane odbicie po lewej.
Po obu stronach domku hosty, a przed domkiem Zebrinusy.

no i dalej nie wiem

W sumie to są moje pierwsze przymiarki, więc na pewno jeszcze coś wymyślę.
W Gąszczu u Tess 16:04, 01 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Kostrzewę najpierw wyskubać suche, a później ewentualnie przyciąć końcówki.
Carexowi wyciąć tylko brzydkie.
Red Baron i rozplenica - obciąć.

Dziękuję za informację. Tak zrobię
W Gąszczu u Tess 08:59, 01 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Czytam porady Pana Trawki i mam pytanie. Czy mojej trawki carex evergold i kostrzewa sina się nie obcina tylko wyskubuje suche źdźbła?
A red baron i rozplenicę obciąć?

Kostrzewę najpierw wyskubać suche, a później ewentualnie przyciąć końcówki.
Carexowi wyciąć tylko brzydkie.
Red Baron i rozplenica - obciąć.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 06:45, 28 lut 2015

Do góry
Plana mam takiego dla tej rabaty Jak by co to plis o pomoc ; pod płotem dosadzę 2 cisy bo tam po L str juz jeden rośnie .zasłonią mi dół ogrodzenia.Jak się patrzy na zdjęcie to u góry str Płn po L srt zach,Po L jest wiata która przetrwa może rok dwa bo jest staruszka Po L str będzie trawa rozplenica japońsa i tam są róże różowa iczerwona pnące Przed cisami od płotu hortki i dalej nie wiem ale pokombinuję ha ha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies