Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Ogród Sylwii od początku :) 00:03, 04 mar 2012

Do góry
Noemi - odpowiem za Sylwię - padły niestety. Moja w cieple także obumarła...

Zdjęcia bardzo ładne - koniecznie udaj się po jakieś kolorowe kwiatuchy - będą cieszyć jak znów zaczniesz harówę
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:58, 03 mar 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
Sebek dopiero teraz widzę jaka ta Twoja kula wielka... odkopczykowałeś róże/ bo ja się zastanawiam czy swoje odkryć i doprowadzic do pionu

Z róży kopczyka jeszcze nie usunąłem - a w drugiej części dziś nic nie robiłem bo nie zdążyłem - tam robiłem około 2,5 godziny. Najdłużej mi zajęło usuwanie liści między korą i opadłych igieł - męczarnia totalna...
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:54, 03 mar 2012

Do góry
I przegrabiłem w tym miejscu trawnik - na razie tak chyba wstępnie. Najlepsze było to, że pomiędzy kamieniami a starszym trawnikiem wertykulatora dało się używać - na drugiej całkiem zbierało trawę z korzeniami.

Nie jest zielony co widać, ale ogólnie jestem zadowolony - tam gdzie się chodziło chyba będę musiał dosiać. Miałem też dla Was zdjęcie chwasta świeżusieńkiego - przynajmniej tak mi się wydaje, ale usunąłem przez przypadek ....

Byłem dzisiaj także w Leroy - ale nic nie kupiłem. Kusiło mnie kilka rzeczy, ale oszczędzam na pienne cisy. A dziś nawet mi się śniły Wszedłem do kwiaciarni, a tam je w środku mieli - idealne kule - chyba po 285 złotych - wziąłem 4 i jeszcze zamówiłem bezpośrednio u hodowcy dla Was - potem rozdawałem

Ale widziałem za to w LM piękne niziutkie hortensje z około 3-4 kwiatami - bordowe - jedyne -,- 33 złote -,-
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:49, 03 mar 2012

Do góry
Sebek dopiero teraz widzę jaka ta Twoja kula wielka... odkopczykowałeś róże/ bo ja się zastanawiam czy swoje odkryć i doprowadzic do pionu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:48, 03 mar 2012

Do góry
Dopiero trafiłam na Twój wątek , bo całkiem od niedawna patrząc na kalendarz, a całkiem długo liczac czas spędzny przed komputerem, jestem na ogrodowisku.
Czytając o Twoim dołku emocjonalnym w zakresie projektu już ci miałam doradzić architekta krajobrazu ale widzę, że już na ten pomysł wpadłaś
Nie rezygnuj z elewacji drewnianej, spójrz na mój wątek i dom, nie zamieniłabym drewna na nic innego Nie decyduj się tylko na olejowanie lecz po prostu bejcą lub innym środkiem do konserwacji drewna pomaluj.
Montaż gabionów wiosną będziesz mogła również u mnie obejrzeć z firmy którą Ci polecił Sebek
Sadzenie bambusów u mnie pod koniec marca, stoją sobie teraz w ogrodzie zimowym i czekają na ocieplenie
Więc mamy wiele wspólnych pomysłów, zapraszam zatem często do mnie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:44, 03 mar 2012

Do góry
Potem zdjąłem okrywę z trzmieliny - mam do co niej obawy o przezimowanie - zobaczymy

Tak wygląda - blada jest strasznie

Żółta tuja strasznie uschła w środku

I nie wiem co z niej uformować - mógłbym z niej zrobić pienną kulę, bo ma taki jeden, albo uformować kilka (w sumie ma 4 grube pnie). Zacząłem odchylać gałązki, ale jakoś nie bardzo widzę bonsai z niej...

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:37, 03 mar 2012

Do góry
No to może bazie na Iwie na dobry początek ...

Początek prac zaczął się od ciurkadełka. Otóż zachciało mi się zajrzeć do środka zbiornika czy może są tam jakieś śmieci. Na jesień w końcu prawie nic na dnie nie zostało

Jak odgarnąłem żwirek to prawdziwe co ja paczę - woda prawie po sam brzeg. Na górze pływa pokrywa lodowa - niestety nie wyjąłem jej, bo obtoczyła rurkę i nie chce wyjść. Musi sama się rozpłynąć.

No to poszedłem do róży Zdjęcia mam poważne - dziwnym trafem jak się paczyłem w aparat zdjęcia wyszły rozmazane - los tak chciał

Zdjąłem z niej gałązki świerka i oberwałem z listków

Już nie mogę doczekać się jej kwiatów

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:01, 03 mar 2012

Do góry
Aniu - za chwię może nawet wkleję swoje zdjęcie podczas dzisiejszych prac jak nie wyszło rozmazane, bo robiłem z samowyzwalacza
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:58, 03 mar 2012

Do góry
Sebek ale ty Pędzisz... jeszcze tydzień temu bylo 800 a tu proszę zbliżasz sie do tysiaca i dobrze pędź tak dalej
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 22:51, 03 mar 2012

Do góry
Bardzo ładne - zwłaszcza ten jesienny - gratuluję talentu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:45, 03 mar 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

Ale różnica .
Czy takie mycie wystarczy, żeby meble ogrodowe nie ulegały niszczeniu, jeśli są nie zaimpregnowane?

Aniu - i Ano za razem

U Danusi to działa - także wystarczy dokładne umycie i będą służyć długie lata

Ano - jeśli są zaimpregnowane ( a mebli z sosny nie wyobrażam sobie innych ) to wystarczy je spłukać z kurzu po zimie - na pewno mchu na sobie nie mają. I niech woda nie będzie pod dużym ciśnieniem, bo czasem nawet farba schodzi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:42, 03 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
I ja ponawiam pytanie o meble ogrodowe. Czy niczym ich nie impregunesz, nawet olejem bezbarwnym?
A jak tak Witek pryska myjką to roślinom nie szkodzi? Zawsze mam obawy, że nadamiar wody zaszkodzi roślinom jak szaleję z myjką na tarasie.

Po iglakach nie raz przejechałem taką wodą pod ciśnieniem i nic - a przecież odległość jest dobra - to tak jakby deszcz na nie spadł Raz wycelowalem przez przypadek w różę to tylko płatki wylądowały kilka metrów dalej - pęd został
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:38, 03 mar 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Sebku,ja dziś pierwszy raz piszę w Twoim wątku,który z resztą bardzo mi się podoba i podziwiam Cię za twoją popularność na Ogrodowisku ale nie tylko za to,również za wiedzę i za piękne rośliny.I właśnie w związku z Twoją wiedzą (zauważyłam,że jesteś ekspertem ) mam do Ciebie pytanie.Czym nawozisz swoje rośliny ozdobne i kiedy najlepiej to robić?Chcę podkarmić troszkę moje kwiatki i muszę trochę podpytać Może również ktoś inny mi podpowie,będę wdzięczna.

Witam

Swoje rośliny nawożę różnymi nawozami. Na wiosnę sypię saletrę amonową pod każdą roślinę. Potem głównie używam florovit i magiczną siłę do jednorocznych.

O nawozach mamy tutaj wątek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/443-nawozy-czyli-co-dobrego-jedza-nasze-roslinki

Teraz cenne są ostatnie wpisy Danusi dotyczące terminu nawożenia - śledź ten wątek, bo na pewno będziemy w nim pisać co czym i kiedy nawozimy. Uważnie także czytaj wątek nie tylko bukszpanowy, bo Danusia robi fotorelacje co u siebie co robi - wtedy i dla nas to jest znak, że mamy ruszyć i zrobić określoną czynność
Bajkowy ogród Weroniki 22:12, 03 mar 2012

Do góry
Celinko, fajnie że wpadasz między tapetowaniem, na moją ławeczkę złapać oddech. Zajrzałam do Ciebie, ale tapety nie widzę.Może następnym razem się pochwalisz?
Irenko, dla Ciebie też zawsze miejsce jest na mojej ławeczce, uciekaj od czasu do czasu od swojej budowy na mały relaks.
Ja grasowałam dzisiaj u Kasi, projektantki wnętrz, w "To będzie zaczarowany ogród", która ma piękny, biały domek i takiż ogród.Do domku zaprowadził mnie Sebek ze str.12 wprost na forum Muratora, i zobaczyłam tam fajne rzeczy. Dlatego zaniedbuję swój "ogród". A ten wątek Kasi polecam Dajanie, znajdzie tam swoje klimaty i białą kuchnię.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 21:48, 03 mar 2012

Do góry
Witam wszystkich kochających ogrody , z wyboru lub konieczności, całą społeczność ogrodowiskową.

Czytam wątki już od kilku miesięcy, lektura ponad wszystko, podglądam, uczę się i im więcej wgłębiam się w tematy ogrodowe, uświadamiam sobie jak nikła jest moja wiedza w tym temacie. Jednocześnie czuję się tak jakbyście byli moimi znajomymi już od dawna, Sylla, Bogdzia, Badara, Hanka, Sebek, Anula, Hrabia i wiele innych osób nie zapominając o najważniejszej, zawsze życzliwej Danusi.

Ogród posiadam prawie od zawsze, jest to miejsce w którym mieszkam od 8 roku życia, no może kiedyś był rodziców. Z forum czerpię inspiracje, wiedzę i zapał do ciągłej zmiany stanu ogrodu, widzę popełniane błędy w jego tworzeniu, które staram się redukować a to powoduje, że ciągle przesadzam.
Pracą ogrodową zajmuję się sama, w końcu z nadzieją i dużą dozą nieśmiałości postanowiłam się ujawnić.

Mój ogród ulega gruntownej modyfikacji od 4 lat, kiedy to stare drzewa zostały wykarczowane, teren wyrównany, zasiana nowa trawa i kolejno zakładam nowe rabaty. Aktualnie rozpracowuję część ogrodu z prawej strony domu, tak bardzo chciałabym mieć tak pięknie jak nasi forumowicze. Ogród to moja radość i moje zielone oczy. Postaram się pokazać co jest do zrobienia, jest to teren ok, 30 m x 12m. Niektóre drzewa i krzewy zostawiłam: ogromne 30 letnie bukszpany, śliwę, 2 cyprysy, jałowca z którego planuję zrobić bonsai.

Miejsce przed wejściem do domu, najbliżej bramy.W tym miejscu ma być bonsai, lub coś innego ?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 17:59, 03 mar 2012

Do góry
Sebek niezawodna IKEA
Syla wysyłam Ci na maila ogrodowiskowego stronę z doniczkami Elho, chociaż w "galerii ogrodniczej" pod Wrocławiem kupiłam taniej....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:20, 03 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Na stole hiacynty

4

Przynajmniej dwie rzeczy mamy wspólne - też mam takie osłonki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:18, 03 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystko poszło do worka

Danusiu - nie śmiej się, ale jak oglądam te zdjęcia to mi się nasuwa na myśl ta piosenka

http://www.youtube.com/watch?v=HjHANh82UCQ

I życz Mai wszystkiego najlepszego od nas

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:51, 03 mar 2012

Do góry
Sebek, również gratujuję! Szkoda, że mój syn nie interesuje się nic a nic ogrodnictwem. Pozdrawiam

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:33, 03 mar 2012

Do góry

widok z domku bedzie ładniej, na razie budowa i ta pora , pod murem już posadziłam bluszcze i powojniki, tydzień temu! żyją, bluszcz ma 2 nowe listki, sosny po 14 latach mają 10m

i o dziwo pomarańczową korę; z lewej strony w kadr wciska się wisteriia, jakby inaczej

i kolejne leśne klimaty widok z domku letniego; dereń vargieta od sąsiadów, zrobiłam jak mówił Sebek, ciachnęłam gałązki i w ziemię

mó j
samoposiany zagon lawend, rabata do zmiany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies