Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Sebek 00:03, 04 mar 2012

Noemi - odpowiem za Sylwię - padły niestety. Moja w cieple także obumarła...

Zdjęcia bardzo ładne - koniecznie udaj się po jakieś kolorowe kwiatuchy - będą cieszyć jak znów zaczniesz harówę
noemi 00:56, 04 mar 2012

Sebek napisał(a)

a jednak ... czyli nie może mieć za ciepło ... to o co chodzi , przecież latem wytrzymuje wysokie temperatury na zewnątrz ... chodzi o jakieś hartowanie czy co ?
Madzenka 07:55, 04 mar 2012

noemi napisał(a)

a jednak ... czyli nie może mieć za ciepło ... to o co chodzi , przecież latem wytrzymuje wysokie temperatury na zewnątrz ... chodzi o jakieś hartowanie czy co ?

Przeczytałam, że jest to roślina ze strefy podzwrotnikowej, tzn słońce tak ale jednocześnie bardzo duża wilgotność, dlatego latem pewnie lepsza będzie wystawa zachodnia a najlepiej wscodnia i odpowiednie podlewanie i zraszanie.Na pewno trzeba uważać z majowym hartowaniem, bo nie zniesie przymrozków. Poniżej info:
Stanowisko w uprawie kordyliny powinno być dość widne i ciepłe ale bez bezpośredniego nasłonecznienia. W okresie zimowym optymalna temperatura powinna mieścić się w przedziale od 8 do 12ºC. Dobrze reagują na zraszanie lecz nie jest to konieczne. Podlewanie dość intensywne w okresie letnim w zimie ograniczamy podlewanie. Ważne jest, aby po podlaniu woda nie pozostawała w podstawce, gdyż może to powodować gnicie korzeni. W okresie silnego wzrosty zalecane jest nawożenie nawozami do juk i dracen. Ziemia próchnicza, zasobna w składniki odżywcze. Młode rośliny przesadzamy co roku, zazwyczaj wiosna. Starsze okazy przesadzamy rzadziej do nieznacznie większych naczyń. Niedobór wody lub przeciągi powoduje brązowienie liści. Rozmnażamy przez sadzonki wierzchołkowe.
Syla 08:30, 04 mar 2012

noemi napisał(a)
Syla bardzo ładne zdjęcia , zgadzam się z Anią ... a jak Twoja kordylina? ...dzisiaj pani na giełdzie mi powiedziała, że to roślina pokojowa i że każdą pokojową roślinę można wystawiać jak jest ciepło na zewnątrz... ale czytam, że kordylinę możemy uprawiać jako doniczkowe w chłodnych pomieszczeniach a latem wystawiać na zewnątrz, tak jak uprawia je Danusia ... u mnie ciężko z takim miejscem , tzn. będzie u mnie w temp.ok 21 stopni zimą a latem na zewnątrz , to coś może się z nią stać ? ... a co Twojej dolega? bądź dolegało ?

Właśnie zazdraszczałam udanych zakupów kordyliny .....Moje się raczej nie pozbierają ..... Przemarzły bądź zostały w ostatnim momencie przed włożeniem do garażu przelane . Jedno z dwojga ...... Jeszcze sobie leżakują w garażu a jak mrozy nocne odpuszczą wyciągnę na zewnątrz i wtedy zobaczę dokładnie ......

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/94-jesienna-przeprowadzka-roslin-wrazliwych-na-mroz

Kordylina drzewiasta Cordyline australis
opis: roślina z rodziny agawowatych (Agavaceae), pochodząca z podzwrotnikowej Azji i z Afryki, największą wartość dekoracyjną tej rośliny stanowią jej długie, równowąskie liście, kwiaty białe i niepozorne, w mieszkaniach pojawiają się niezmiernie rzadko,
wymagania: światło rozproszone, podlewanie umiarkowane w okresie letnim (tylko gdy przeschnie podłoże) oraz bardzo rzadko w okresie zimy, temp. latem od 20 do 25°C, zimą od 7 do 10°C, nawozimy co 3 tygodnie od marca do września nawozem wieloskładnikowycm, latem można wystawić na lekko zacieniony balkon lub taras,

Wydaje mi się , że tu chodzi o okres spoczynku zimowego niezbędnego aby roślina mogła "odpocząć" ,stąd różnica w podlewaniu wodą, nawozami oraz temperaturą . Rośliny pokojowe również powinny mieć udostępnione podobne warunki do leżakowania zimowego, no ale ..... Ja swoje kordylinki w następnym sezonie zimowym będę przechowywać w ogrodzie zimowym, ale tam również będzie temp 21 st. Myślę , że sobie poradzi ...
noemi 10:23, 04 mar 2012

Dziękuję dziewczyny postaram się postępować zgodnie z zaleceniami ... na ile będę mogła... kosztowała 14 zł to nie tak dużo , jakby co
Syla 10:39, 04 mar 2012

noemi napisał(a)
Dziękuję dziewczyny postaram się postępować zgodnie z zaleceniami ... na ile będę mogła... kosztowała 14 zł to nie tak dużo , jakby co

Co najwyżej powtórzysz zakup w następnym sezonie
noemi 10:42, 04 mar 2012

Tak właśnie zrobię zbliżamy się do 600tki może nawet dziś ?
Syla 10:47, 04 mar 2012

Ta ostatnia stówencja to bardziej przegadana niż wypracowana Ta się nie będzie liczyć
ewaglen 10:52, 04 mar 2012

Ty nie jesteś wyjątkiem w tym względzie Toć zima jest, to u wszystkich było raczej gadane.... Według mnie jak najbardziej się liczy A popularność to co???
Madzenka 10:56, 04 mar 2012

Sylwia potwierdzamy liczy się a odwiedza się Ciebie milutko i praca wre cały czas, nawet jeśli zimą tylko na papierze