Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:02, 08 mar 2016

Do góry
acha,to coś ja chyba zle kliknęlam,pamiętamy pamiętamy o głosowaniu
Izuniu powiedz mi co to może być,na moje oko to tulipany ale pewności nie mam,ma takie same liście jak w miejscu gdzie sadziłam Lilie,i już zwatpiłam,masa mi tego rośnie
Tu ma być ogród :) 15:57, 08 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

no i przez ciebie zamowilam lilie ! do licha
a juz o nich zapomnialam...

Będzie Pani zadowolona

A tu na zachętę.

Podaruj nasiona 15:51, 08 mar 2016

Do góry
witam
Oddam nasiona roślinki zwanej "srebrnikiem judasza". Nie wiem czy ta nazwa jest do końca prawidowa. Roślina rośnie około 60 wys. Latem jest niepozorna. Kwiatki drobne, fioletowe, mało ciekawe. Jej urok to zasuszone jesienią torebki z nasionami. Jest bardzo plenna. Pięknie wygląda w suchych bukietach. Jesienią zebrałam dużo nasion ale okazało się że sama mi się masakrycznie wysiała na połowie ogrodu. Nie mam zdjęcia w fazie "zielonej". Ale Wujek Google wie wszystko i pewnie pokaże Jak ktoś chętny to zapraszam.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 15:51, 08 mar 2016

Do góry
No więc tak,wyruszyłam na chwilkę na działeczke o tej porze jeszcze nie miałam mozliwości patrzeć jak się wszystko budzi po mału do życia aż nie chciało się do domu wracać
oto przebiśniegi poprzedniczki-troszku mało ich jest ale oko ucieszyły
to moje krokusy sadzone jesienią,po mału już wychodzą
Tulipany tez sadziłam i już nosy wychylają
Tu ręcznie zwalone po Świetach Bożego Narodzenia kamienie granitowe-czekają na murek bedą dwa poziomy działki czeka mnie duuuuuuużo cięzkiej pracy
Moja róża Papieska się przyjęła,już puszcza młodziutkie gałązki ,reszta sadzonych róz jeszcze spi
A tymczasem takie widoki z działeczki
Ogród prawie romantyczny 15:50, 08 mar 2016

Do góry
Mirella napisał(a)
Hortka śliczna i w typie mojego maleństwa.[/quot

Hortka jeszcze mała, ale mam nadzieję, że za kilka lat stworzy ładny krzaczek

Ogród prawie romantyczny 15:47, 08 mar 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Hortka Twoja? Ma śliczny kolor

Dziękuję
Przycinanie - cięcie tui 15:13, 08 mar 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
MagdaK

Niby 'szyszeczki' na Szmaragdzie to infekcja fusarium, Jantar ma ją również - ależ on podatny - tam znajdują się zarodniki i są rozsiewane na inne rośliny. Takim infekcjom można jedynie zapobiegać. Grzybów nie zlikwidujesz 'raz na zawsze'. One są również w domu, gdy niekiedy pleśnieją wilgotne ściany, a na roślinach kwiatowych jest ich "multum" i tylko czekają aby wywołać na młodych roślinach choroby zgorzelowe, a na starszych różne zgnilizny.
Tak na marginesie: to pozostałość po sprzyjającym okresie ubiegłorocznym i czy nam się to podoba czy nie w tym roku też będą.
Zwalczanie masz na poprzedniej stronie.

Pozdrawiam

Wracając do niby szyszeczek. Zauważyłam u sąsiada i idąc po drodze na spacerze z psem, że na każdej tuji są takie szyszeszki na końcach. Wygląda mi to na wiosenny rozwój a nie infekcję. Przypominam sobie, że u moich tuj w ubiegłym roku też one były, a choroba pokazała pierwsze objawy dopiero we wrześniu. To jak to jest tak dokładnie?
Księżycowy... 15:04, 08 mar 2016

Do góry
Uwaga, popełnione przestępstwo!!! Poszłam pogrzebać w ziemi, nie wytrzymałam... Myślę sobie, gorączki nie mam, czuję się coraz lepiej, ubiorę się ciepło, jak poczuję chłodek, to wracam. Taki Dzień Kobiet dla szalonych Ale super było! Jeszcze mokro, ale chwastom to najwyraźniej nie przeszkadza, bo niektóre już kwitną.

Wyplewiłam pół rabaty z borówkami i żurawiną, zasypałam ją korą. Na drugą połowę muszę dokupić, myślę że jeszcze z 3 worki 50-litrowe.

Znalazłam taki prezencik pod płotem, całkiem zapomniane, wsadzone w 2014 roku...

i ucieszyłam się ogromnie, bo obie moje piwonie wychodzą z ziemi, a tak było z nimi źle w tamtym roku.

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 14:54, 08 mar 2016

Do góry
Różności są, bo chciałam troszkę wykorzystać to co mam w przechowalniku i tak myślę, gdzie to upchnąć
może w te wolne przestrzenie posadzić lawendę, którą kocham
przed kosodrzewiną mogę dać małą tawułę jeszcze
a z tyłu powtarzać naparstnicę, rudbekię, jeżówki, mam liatrę itp.
jakieś byliny jako element powtarzający się
no jeszcze pomyślę
Moja działka. 14:46, 08 mar 2016

Do góry
Róże są piękne jak kwitną ,ale najgorsza jest wiosna,masa gałązek i co w mieście z nimi zrobić?

Wilcze łyko.I laurka trochę przemarzła.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:42, 08 mar 2016

Do góry
danusia_banach napisał(a)
Ponawiam swoja prośbę, czy ktoś zajrzy i podpowie?
Chciałabym, żeby były to rabaty całoroczne, żeby nie były takie puste, zimozielone z dodatkiem koloru, podobaja mi sie trawy ozdobne, żurawki Jest tu dużo słońca od południa do wieczora Wymiary to 2, 60 szerokość 5, 80 długość

czy to co jest musi zostac ?

moze wysokie trawy (miskanty lub trzcinniki) kulki bukszpanowe, jezowki
a zanim trawy wyrosna to kolo traw tulipany a potem wysokie czosnki ?
Moja działka. 14:40, 08 mar 2016

Do góry
Dziś byłam na działce,mokro obcięłam w końcu jabłonie ,róże przy okazji.
Słonka nie było,kwiatki pozamykane.
Śnieżyca

Przebiśniegi

Ciemiernik

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:33, 08 mar 2016

Do góry
Ponawiam swoja prośbę, czy ktoś zajrzy i podpowie?
Chciałabym, żeby były to rabaty całoroczne, żeby nie były takie puste, zimozielone z dodatkiem koloru, podobaja mi sie trawy ozdobne, żurawki Jest tu dużo słońca od południa do wieczora Wymiary to 2, 60 szerokość 5, 80 długość
Jurajski Ogród 14:24, 08 mar 2016

Do góry
Jestem. Jesteście bardzo, bardzo kochani, że pamiętacie o mnie. Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa i myśli, bardzo mi się przydają. Ja na razie mam inne sprawy na głowie, ale zawsze o Was pamiętam i często cichutko zaglądam Właśnie sobie uświadomiłam, że już 3 lata Was nudzę swoimi fotkami W Jurajskim przedwiosenne porządki (oczywiście ja tylko dyryguję, niech się rodzinka troszkę pomęczy)

Buziaki dla was
Moje małe królestwo 14:11, 08 mar 2016

Do góry
Dziś wskoczyłam do L na szybko i kupiłam takie cuda

Bardzo się cieszę z pianki mieczyki też będą fajnie z różami wyglądać.

Z M podjęliśmy decyzję o zakupie weltykulatora i aeratora. Wypożyczenie kosztuje ok 140 zł + dojazd to ponad 200zł za ok 400-500 zł kupię elektryczny więc bardziej mi się opłaca kupić.
Pogoda u mnie taka sobie niby +8 ale tak jakoś mało przyjemnie.
Dziś w pracy do 18 bedę to i tak nic nie zdążyłabym zrobić.
Ogród na piasku i z wielkim murem 14:04, 08 mar 2016

Do góry
Od rana "Akcja Róza ".
Najpierw oczyściłam ze starych liści po różach (tych wykopanych) a następnie dokładnie wygrabiłam.
M. przygotował pyszną mieszankę : kompost (+dżdżownice) plus ziemia do ogrodów plus wiórki kokosowe (miałam takie sprasowane, po namoczeniu ładnie się rozpulchniły) plus końskie złotko (niedużo).
W wykopane dołki włożyłam kartony ( była akcja poszukiwania kartonów, na szczęście odpowiednia ilość się znalazła).

A potem to już akcja - rzut oka na plan - rzut do dołka.

Oczywiście plan został nieco zmodyfikowany (na skutek odkrycia jakiś nieujawnionych wcześniej roślinek).
Ale generalnie prawie zgodnie z planem.

Dokumentacja poniżej:

przygotowanie dołków

przygotowanie ziemi

namoczony kokos

Żywopłot strzyżony liściasty 13:56, 08 mar 2016

Do góry
Danusiu, zdjęcie zrobione wczoraj. Teraz wyleciałam do ogrodu zrobić jeszcze kilka zdjęć. Moze teraz będzie łatwiej rozpoznać.

Ogródek Ewy 13:56, 08 mar 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Krokusiki, takie maleńkie a bardzo cieszą.
Floks od Ciebie ma piękny kolor.

No właśnie, takie maleństwa, małe i kolorki już łapią.
A my nie pominiemy żadnego, zauważamy, cieszymy się .Wreszcie ładniejszy czas przychodzi
floksikowy kwiatuszek i kolorek tez ładny
Ogród do kwadratu 13:31, 08 mar 2016

Do góry
gusiarz napisał(a)
Wiosnę czuć już mocno... wszystko budzi się do życia. Pierwsze przekop warzywnika poczyniony, choć jeszcze trochę zostało. Przewaliłam też kompost. Muszę jeszcze zdążyć przesadzić wiśnie zanim ruszą z wegetacją. Na tę chwilę obecną jestem z pracami ogrodowymi mocno w tyle, ale pewnie teraz każdy myśli podobnie

Zakwitły derenie jadalne... to mój wyznacznik cięcia róż

Już derenie jadalne kwitną? Moje jeszcze bardzo uśpione. I ptaki sa szybsze niż ja, jeśli chodzi o zbiór owoców.

Piękny widok.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:31, 08 mar 2016

Do góry
Może ktoś z was wie co to za (krzew?).
Zdjęcie robione dzisiaj 8.03.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies