Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Sezon 2017 u Hanusi 19:14, 19 paź 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Zuzanko, zaczynam przemyślenia nad zakończeniem sezonu ogrodowego. Będę jeszcze sadzić tulipany, wysiewania nie będzie, bo już się wysiało. Może uda się coś przesadzić, i tyle. A po zimie, niech ona będzie mroźna i krótka, i żebyśmy mogli
z nowymi siłami znów z przyrodą obcować.

Ja już Haniu posadziłam cebulowe, ale jeszcze by się przydało słoneczko aby jeszcze zrobić porządki podcinać suchcielce. Też jeszcze przesadzam dopóki mrozów nie ma to można przesadzać.
Hosta się Ładnie przebarwila pomarańcza to. U mnie większość zielona.
Też myślę o urlopie,ale różnie to bywa
Pozdrawiam Haniu
Ogród w Klein Kottorz 18:55, 19 paź 2021

Do góry
Ja tam wiąże trawy mam ich dużo. Wiatr wieje z każdej strony bez wiązania strach pomyśleć co bym miała wiosna.
No i cięcie związanych traw piła spalinowa lepiej się tnie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:59, 19 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dąb dostał mega koloru

a taki sam tylko w łące dopiero w takiej fazie

Kolorki nie samowite. Ja to wkoło swoich dębów chodzę i jak już pisałam głaszcze ich liście najpierw jak są zielone i teraz w różnych kolorach.
Mam też takiego Dąbka, ale marnie u mnie rośnie trzeba go przesadzić mi że e ruszy.

Jesień cudowna masz Sylwia. U was chyba więcej słońca. U nas od kilku dni buro.
Masz też ładne Marcinki kolorki w różnych odcieniach niebieskiego. Mnie coś napadło i skupuje je jak sie jakiś nowy pokaże.

Ze szkółki nie dostałam jeszcze żadnej wiadomości czekam.
Ptasi gaj 17:29, 19 paź 2021

Do góry
beamilusia napisał(a)
Witaj Elu. Czytam o perypetiach z kupionymi drzewkami. Sklep się odezwał, czy milczy?
Podziwiam u Ciebie dęby błotne i tak się napatrzyłam, że zapragnęłam je mieć. Szukałam, gdzie kupić przez internet, ale na razie się chyba wstrzymam. U mnie w pobliżu brakuje szkółek dobrze zaopatrzonych, a przez internet strach kupować. W Future... kupowałam kiedyś hortensje, przysłali nierozkrzewione, z jednym badylem. Wysłałam zdjęcia, zadzwoniłam, a pani powiedziała, że oni takie sadzili i pięknie się rozkrzewiły. Tylko że ja chciałam od razu rozkrzewione kupić, takie, jak na zdjęciach pokazywali, a nie jeden badyl. Hortensje nabrały masy po kilku latach. Z tego sklepu już nic nie kupuję, chociaż na zdjęciach kuszą ciekawymi roślinami.
Ślicznie wygląda szpaler tawuł u Ciebie. Mogłabym mieć takie żywopłociki w razie, jak ćma zeżre u mnie bukszpany. Znalazłam tawułę Crispa, ma ciemne listki i kwitnie latem bordowymi kwiatostanami. I najważniejsze, nie rośnie wysoka. Tylko minus, że gubi liście na zimę. Na szczęście, mieszkam na polu, ćma jeszcze nie znalazła moich bukszpanów.
Fundament pod suchy murek profesjonalnie wykonany. Dobrze, że M chętny do pomocy w ogrodzie. Pozdrawiam serdecznie, Elu.

Witam Beatko

Piszesz, że ćma jeszcze do ciebie nie zajrzała bo w polu jesteś.
Kochana ja mam.jedna kulkę od kilku lat i dbam o nią zaglądam do niej któregoś ranka zaglądam a ona jakoś na je tak zaglądam do niej a tam zatrzęsienie gąsienic. Wypryskami następnego dnia już leżały martwe,ale szkód narobiły

Coś mnie podkusiło, aby kupić akurat dla mnie klony do 2 metrów łatwo przewieźć. Zawsze zamawiałam rośliny w internecie w Albamarze tam wszystko przychodziło bez zarzutu.

Zawsze oglądając w internecie towar jaki mają Szkółkarze to trzeba traktować z przymruzeniem oka. Co tu dużo mówić oszukują. Ja do Albamaru dzwonię i mówię im że mają wysłać ładne sadzonki bo inaczej zrobię imbzla reklamę.
Jak dzwonię do nich to mówią o ta pani od reklamy dzwoni.

Ogród w dolinie 17:10, 19 paź 2021

Do góry
Jak się Wiewióry nie boją to może z Łazienek królewskich w Warszawie przybyły. Tam skaczą wszędzie siedzisz na ławce to do torby zaglądają czy czegoś nie masz dla nich. Jak byłam ostatnio w Łazienkach to facet miał 4 na kolanach .na dłoniach orzechy. Chińczyki i Hiszpanie prześcigali się w fotach

Asiu może nie masz czerwieni jak u mnie, ale złocisty, słoneczny kolorek też przepiękny. Rabata już pisałam będzie pięknie.
Ptasi gaj 16:57, 19 paź 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Elu, te dęby to przepiękne są, robią teraz pokaz...

Miskant vanilla skay też świetny, ostatnio się na takie olbrzymy zafiksowałam

Tak Vanilla piękny. U mnie 2 sezon rośnie w bardzo dobrej ziemi. Obok niego rosły gracilimusy zasłaniały go i teraz ma dobrze jako soliter.
Jednak nie zawsze miskanty dobrze wyglądają jeden przy drugim.

Dęby jesienią to ozdoba ponurego klimatu.
Dzisiaj u nas ciepło, ale bardzo ponuro.
Ptasi gaj 12:37, 19 paź 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD zaległe jak słonko świeciło

Elu, te dęby to przepiękne są, robią teraz pokaz...

Miskant vanilla skay też świetny, ostatnio się na takie olbrzymy zafiksowałam
Ptasi gaj 12:34, 19 paź 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Ela gdzie Astry kupujesz? Zamówiłaś już?

Właśnie te astry co chce już nie ma wykupione.
Pojadę jeszcze do Melona przy Pulawskiej. może jutro. Poluje na takie jak ma Kasia Bawarka ten niebieski z żółtym oczkiem.

Dzisiaj kupiłam (w sąsiedzkiej szkolce) białe ponieważ w zeszłym roku kupiłam u nich takie małe a w tym roku wyrosły na piękny krzak.

Takie kupiłam na focie 2 doniczki. Po nizej jedna doniczka z zeszłego roku

Co się dowiedziałam że dużo astrów jest sksrlana jest taki preparat muszę popatrzeć w necie.
Ptasi gaj 11:54, 19 paź 2021

Do góry

Staram się ale nie mogę jeszcze tylko astry i finito

Ela gdzie Astry kupujesz? Zamówiłaś już?
Ptasi gaj 09:47, 19 paź 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Piękne trawy Elu i lasek brzozowy i widok na dęby
Zastopuj z zakupami, masz tyle dobra

Staram się ale nie mogę jeszcze tylko astry i finito
Wilczy ogród 00:17, 19 paź 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Witam Madziu piękny urokliwe fotki i na tych fotkach. Co to za trawki co tyle kotków mają?

A gdzie moja ulubiona skarpa jak się ma?

Pozdrawiam
Przerabianie ogródka pod swój gust 00:08, 19 paź 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Ten bialy aster jest u mnie drugi rok i w tym roku dopiero ladnie sie rozrosl.

To tyle co mój. Ja kupiłam w zeszłym roku jesienią takie 10 cm w donicy. Posadziłam na skalniaku. Wiosna myślałam, że to zielsko i wywalilam do kubła razem ze czwastami. Nawiedzona myślę o skalniaku mam obrazy w głowie szukam w necie jakie astry kupiłam poprzedniej jesieni jest aster wrzosolistny.
Boże wypielilam go rano do kubła wygrzebałam na szczęście korzenie miał posadziłam z powrotem. Odbił i rośnie ma jakieś paczusie ale już chyba nie zakwitnie.
Twój ładny. Moje astry muszę przesadzić do większego słońca. Przesadze za kocimiętkę która o tej porze mało kwitnie.

A ja tobie pozytywnie zazdroszczę tych pięknych astrów.
Ptasi gaj 21:20, 18 paź 2021

Do góry
CD

Obfocilam miskanta wanilla skay jest piękny.

Ptasi gaj 21:00, 18 paź 2021

Do góry
Ten drugi pomysł wydaje mi się lepszy....

Tak ten drugi jest najbardziej skazany na sukces
Ptasi gaj 20:44, 18 paź 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu Ty już masz swój prywatny las

Nie radzę Ci jechać w sprawie reklamacji. Zdenerwujesz się tylko, a nie wiadomo czy coś załatwisz.

Szkółka nie dba o renomę.

Kiedyś kupowałam różne odmiany jeżówek w Bylinowym Raju.
Raz przysłali rośliny jak byłam na urlopie i moja siostra wsadziła je na działce.
Po przyjeździe okazało się, że pomylili zamówienia i dostałam 10 jeżówek, których nie zamawiałam.
Z reklamacją nie było żadnego problemu, jeżówki przysłane przez pomyłkę dostałam za darmo, a te które rzeczywiście zamówiłam zaraz mi przysłali.
Bardzo chwalę tę szkółkę.

Q
Więc czekam na odzew. Daje sobie tydzień czasu. Nie będę się wygrażać bo nóż widelec zrobią niespodziankę i wysla nowe że będę zadowolona.

Teraz słucham na Kulturze Japończyka koncertu e-moll Chopina.
Co tam drzewka rzecz nabyta. Wirtuozerią tych młodych pianistów to jest to. Finały oglądam co 5 lat. Olejniczak jest w jury był kiedyś moim sąsiadem jak był z Łozińska. Potem się rozpił. Pijanowski, Rosiewicz to wszystko sąsiedzi z klatki.
Ptasi gaj 19:47, 18 paź 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elu, widziałam te drzewa. Myślę, że zareagują i naprawią błąd. Bo inaczej to sobie nie wyobrażam, żeby to tak zostawić.
Piękna aleja u Ciebie.

Zobaczymy. Byłoby dziwne jakby nie zareagowali. Wiosna jestem w stanie im te drzewka wpakować do samochodu i zawieźć i zrobić naprawdę awanture, ale to w razie walki na "noże".
Ogród Basi 19:07, 18 paź 2021

Do góry
Witam Basiu

Aby było ładnie musi być najpierw bałagan. Każda z nas tak ma. Dzisiaj przycinalam dalie i inne rośliny sterty do wywiezienia nie mówiąc o liściach które co tydzień trzeba zgrabić aby nie zapuścić.

Piękne i dużo masz tej brunety. Tyle razy zastanawiałam się czy kupić brunere, może jednak się zdecyduje.
Jeszcze się chciałam zapytać czy ta hakomka w donicy nie przemarza.

Pozdrawiam Basiu

Elu, brunera jest nawet ładna. Rozjaśnia ciemne zakątki ogrodu. Najbardziej lubi chyba cień i półcień. Ale to bylina więc zimą jej nie widać.
Hakonki w donicach plastikowych przetrwały zimę ale schowane w zaciszne miejsce. Tak, pozostawione w tych betonowych to nie wiem, nie próbowałam. Jedna duża donica z hakonkami stała na opasce przy domu to ucierpiały bardzo. Wiosną słabiutko wyglądały. A te schowane za krzakami bardzo dobrze. Wyjmę więc te hakonki z betonowych donic i schowam za kompostownik. Bo one są posadzone w plastiki i dopiero potem wstawione do betonowych donic.
Pozdrawiam Elu.
Ptasi gaj 19:00, 18 paź 2021

Do góry
Elu to chyba nie jest świeża rana tylko już zabliźniona? Chyba nakładanie kory nic nie da w tym przypadku tak myślę...

Zauważyłam to w zeszłym roku w lecie i myślałam, że się to powoli zrośnie, ale nic się nie dzieje w miejscu stoi. Mysle jakbym włożyła zraz do zaszczepienia na dole tej rany, myślę że by się przyjęła. A później szczepie związać z tą rana. Zrobić następne szczepienie z boku.
Chodzi mi o to aby wzmocnić w tym miejscu ten pien.

Szczepienia mostowe stosuje się. Jeszcze jest taka metoda, że można zaszczepić tym samym zrazem włożyć go na spodzie rany i u góry taki mostek.

Coś pomyśle w przyszłym roku to konieczność.
Najwyżej jak coś schorzenie to zostanie te 79 cm i będzie rosnąć.

Jak to by mi się udało to szczepienie mostowe, to może bym zastosowała U klona Oktober Glory ma podobną ranę. Ta jednak wynikła z nie dobrego zrośnięcia podkładki że zrazem.

Ptasi gaj 18:39, 18 paź 2021

Do góry
Nie ma żadnego odzewu ze szkółki czekam jeszcze do jutra.

To klon jawor po lewej.

Kompostownik zarzucony liśćmi zmieszanymi z trawą skoszoną. Pod zielonym workiem kompost do wywiezienia ok 10 taczek

W tym roku bardzo sypią się igły że sosen.

Ambrowiec

Ambrowiec na wys ok 80 cm od ziemi pień goły nie ma kory smaruje go maścią, ale nie w ząb nic się tao nie zmniejsza. Będę musiała zrobić szczepienie mostowe nałożyć korę (skórę) z innego drzewa moze się zasklepi. Może ktoś jeszcze wie jak to zrobić aby nie stracić tak pięknego ambrowca boje się, że może się złamać.

Ptasi gaj 18:20, 18 paź 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Te deby powalaja na kolana.To kolumnowe? Bardzo lubie ten twoj zakatek z drzewami.Zaluje, ze u mnie miejsca brak. Szkolka sie nie popisala. U nas jak cos sie podobnego zdarzy, to wysylaja prawidlowe rosliny jeszcze raz albo dostaje sie bon towarowy.

Kasiu dęby fakt bardzo ładne. Lubię moje drzewa można pod nimi spacerować.
Dzisiaj na spacerze widziałam przepiękne klony. Zobacz

Po prawej tawuły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies