Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Z południa Polski - ogród Marzeny 08:14, 10 cze 2017

Do góry
Szałwia kwitnie
Ogród Małej Mi 2017 00:33, 10 cze 2017

Do góry
Czy niebieskie to bodziszki? Piękny łan. A kocimiętka przepiękna i wcale się nie rozchodzi na boki jak ta zwyczajna z siewu. I wydaje mi się, że jest od niej sporo wyższa. Wygląda jak w angielskich ogrodach.
Aniu czy szałwia kwitnie już u ciebie? A te łubiny, które na wiosnę kupowałaś u Pana Bylinowego?
Kukam do ciebie wirtualnie prawie codziennie i mam cichą nadzieję, że i w realu się znowu zobaczymy. A twój ogród zachwyca o każdej porze roku. Dobranoc.
Ogród do odnowy 21:00, 09 cze 2017

Do góry
trawki i nie tylko
Strzęplica sina

Trzcinnik ostrokwiatowy Karl Foerster

Turzyca palmowa

Koniczyna długokłosowa

Czosnek główkowaty

szałwia okręgowa "Purple Rain"
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:34, 09 cze 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Szałwia to terminator, skoro na moim wygwizdowie zimuje rewelacyjnie to u ciebie też będzie. W dodatku sieje się jak szarańcza. Z zakupionych dwa lata temu kilku sztuk już mam ją powsadzaną wszędzie i zaczynam rozdawać. Dlatego uważam że naprawdę warto w nią zainwestować.

Basiu, kupiłam z uwagi na delikatny kolor a później czytałam co ona za jedna no kurczę blade, ona niska kompaktowa no ale to cała ja
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:31, 09 cze 2017

Do góry
elka_ napisał(a)
Ale śliczna ta szałwia! Urzekający ten delikatny kolor ostróżki do tego różyczki w subtelnych kolorach - Asiu, pięknie

A mój Chopin z Rosarium padł

A co Frydziowi się stało że przestał współpracować? Coś go podjadło? Elu nie ma tego złego... jest miejsce na kolejną różę
Moja Solero z Rosarium powoli powolutku...
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:29, 09 cze 2017

Do góry
gierczusia napisał(a)
Haha też mi ostatnio ta różowa szałwia w oko wlazła..ale nie wzięłam...Bożesz..ja chyba chora jezdem nie noooo...to kwestia koloru za to mam niebieskiego marcusa zobaczymy co pokaże
Buziol Aśka

Ale gdzież tam chora, po prostu kupujesz to co zaplanujesz Ja taki raptus jestem, najpierw kupuje a potem myślę choć z tym myśleniem różnie Taki spontan
Anulajda w raju 14:28, 09 cze 2017

Do góry
Troszkę zdjęć dzisiejszego ogrodu zostawiam

Szałwia na oknie i w ogrodzie szaleje, przetaczniki i jarzmianki również, rodki po oberwaniu zaschniętych niezakwitłych pąków ruszyły z młodymi przyrostami to koniecznie trzeba je zasilić nawozem

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:07, 09 cze 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Przyszłam na foteczki soczyście u Ciebie krzewuszka jaka ukwiecona moje mają po 2-3 kwiatki

Miło mi Angela, zapraszam
Moja krzewuszka to podarunek od mamy z ich działki pracowniczej, działka juz dawno sprzedana a krzewuszka jet u mnie i cudnie zdobi ogród o tej porze roku gdy nie za wiele innych roslin kwitnie - jest toche czosnków i kwitnących zurawek, zaczyna kwitnąć szałwia no i czekam teraz na róże ....
Tu ma być ogród :) 13:40, 09 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Iwonka, mam nadzieję, że nie za późno, i że coś Ci to pomoże.

Jak chcesz na przemian sadzić sesleria - szałwia - sesleria itd to ja bym robiła odstępy 50 -60 cm pomiędzy każdymi roślinami.

Ostatnia fotka na dowód, że dosłownie w rok masz taki efekt.

Aha i te seslerie rosną najlepiej w przeciętnej glebie, więc im rarytasów do dołków nie dawaj i podlewanie też sobie możesz darować.

Jeszcze myślę, szukam, dumam
U mnie tylko przeciętną gleba wiec nie bede im nic dawac extra
Tu ma być ogród :) 11:41, 09 cze 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)
dziękuje za fotki szałwii i seslerii

Iwonka, mam nadzieję, że nie za późno, i że coś Ci to pomoże.

Jak chcesz na przemian sadzić sesleria - szałwia - sesleria itd to ja bym robiła odstępy 50 -60 cm pomiędzy każdymi roślinami.

Ostatnia fotka na dowód, że dosłownie w rok masz taki efekt.

Aha i te seslerie rosną najlepiej w przeciętnej glebie, więc im rarytasów do dołków nie dawaj i podlewanie też sobie możesz darować.

Tu ma być ogród :) 11:34, 09 cze 2017

Do góry
Obiecałam jeszcze dziewczynom info i fotki odnośnie seslerii jesiennych.

Zmierzyłam, że pomiędzy nimi mam 65 cm.

Szałwia była po środku, czyli 32,5 cm od seslerii - na tej fotce, najmniejsze szałwie jakie tam były, były okazy i dwa razy większe

Ale pozbyłam się ich i na razie jest tak, dziury do zakopania i kamyk do uzupełnienia.

A sadziłam w połowie maja w ubiegłym roku takie seslerie - z lupą to zdjęcie trzeba oglądać

Sprzeczność w ogrodzie 11:25, 09 cze 2017

Do góry
Szałwia caradonna barbula orlik i zakwitła moja dzika róża
Ogród Mirelli 11:24, 09 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Gosia to szałwia odmiany Deep Blue. W zeszłym roku miałam ją posadzoną ze stipą tzn.szałwia na pierwszym planie jako obwódka, a stipa za nią.
W tym roku bez stipy za to z nowo posadzonymi tujkami danica

dzięki Mirelka Okazuje się,że w ubiegłym roku właśnie ta odmiane posadziłam( znalazłam w ziemi jakas karteczke ) ,ale ponieważ rosnie od zachodu nie jest taka piekna jak Twoja...no chyba ,że wymaga więcej czasu? hmm, wywalić z tego miejsca czy dać jej szansę?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:21, 09 cze 2017

Do góry
chwilowo sie obroniły, podrosły, zmężniały i szałwia nie wybujała jak głupia i jakieś proporcje w końcu są zachowane

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:41, 09 cze 2017

Do góry
Szałwia to terminator, skoro na moim wygwizdowie zimuje rewelacyjnie to u ciebie też będzie. W dodatku sieje się jak szarańcza. Z zakupionych dwa lata temu kilku sztuk już mam ją powsadzaną wszędzie i zaczynam rozdawać. Dlatego uważam że naprawdę warto w nią zainwestować.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:23, 09 cze 2017

Do góry
Ale śliczna ta szałwia! Urzekający ten delikatny kolor ostróżki do tego różyczki w subtelnych kolorach - Asiu, pięknie

A mój Chopin z Rosarium padł
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 07:41, 09 cze 2017

Do góry
Haha też mi ostatnio ta różowa szałwia w oko wlazła..ale nie wzięłam...Bożesz..ja chyba chora jezdem nie noooo...to kwestia koloru za to mam niebieskiego marcusa zobaczymy co pokaże
Buziol Aśka
Ogród Mirelli 23:12, 08 cze 2017

Do góry
Gosia to szałwia odmiany Deep Blue. W zeszłym roku miałam ją posadzoną ze stipą tzn.szałwia na pierwszym planie jako obwódka, a stipa za nią.
W tym roku bez stipy za to z nowo posadzonymi tujkami danica
Ogród z rzeźbą 22:46, 08 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Małgosia ta różowa szałwia to najprawdopodobniej Sensation Deep Rose lub Compacta Bright Rose. Niziutką (ma ok. 20-25 cm wysokości w czasie kwitnienia) mam jeszcze ciemnoniebieską odmianę Marcus, tu fotka, ale jeszcze nie jest w pełni rozwinięta

Cenna informacja ,będzie wiadomo czego szukać.
Moja fioletowa szałwia Ostfriesland wyrosła strasznie i właśnie zaczyna się wykładać, co mnie denerwuje. A niedawno sobie kupiłam różową, niższą, niestety no name - zobaczymy czy w przyszłym roku nie wybuja za bardzo.
Ogrodowa przygoda Łukasza II 22:23, 08 cze 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ja przyleciałam kwiat czerwony zobaczyć, bo się u mnie chwaliłeś...i nie ma!!!
Red Charm tam kupowałeś? Mają?

50 cm toto urośnie z tych maleńkich czarnusich doniczuszek??? Matko i córko...a ja to koło Piccolino posadziłam...znowu będą miały ciężko

Miałeś sobie u mnie bluszczu uskubać, po azalie przyjechać, linię zabrać...to nie chcesz przyjechać To patrz na płot

Special for you

Kupowana właśnie tam, ale w zeszłym roku. Miała wtedy 4 pąki, ale załatwiła ją szara pleśń, w tym roku ma silne 3 pąki i jest wysoka... to chyba ta bylinowa czy jakaś tam. Nie znam się Z tego co wiem to powinni jeszcze mieć

Szałwia dośc spora rośnie, ale w przyszłym roku najwcześniej.

Ehhh gdybym ja tylko miał kiedy i czym to już dawno na dobre ciach i herbatkę się wpraszam ale obecnie wracam dzień w dzień z Krakowa po 19. Już mnie szlak trafia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies