Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Tu ma być ogród :) 11:03, 13 cze 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

super, chyba dokonam przesadzenia tylko muszę popatrzeć po odmianach szałwi która by pasowała

potrzebuję czegoś właśnie jak sesleria żeby ruszyło szybko bo nim hortensje rusza to chwilę trwa, mam tam tez czosnki/ na plecach hortensji/ i tulipany/pomiedzy/ ale właśnie szałwia była by wypełnieniem/kolorem/akcentem juz po tulipanach i czosnkach bo teraz jest taki okres pustki nim rusza na dobre hortensje z białym kwiatem w czosnkach za hortensjami chce posadzić jeszcze irysy trawolistne bo widziałam u Magnolii na watku Malkul fajny efekt i podobno wcześniej ruszają to by może wypełniły tyły za hortensjami

te graby mnie kuszą, oj kuszą i gdzieś będą- moze właśnie tam ale mam jeszcze jeden bok działki do zagospodarowania i myślę

Szałwia to najlepiej jakaś w rozmiarze medium, tak do 50 cm będzie idealnie.

Co ile masz te hortensje posadzone, jaka odmiana czosnków?
Mam irysy trawolistne na tej rabacie z Heidi Klum, ale one są niskie może max do 30 cm liście mają, albo i mniej - wydaje mi się, że sa hortensjami je sadzić to nienajlepszy pomysł.
Jaką odmianę miskantów masz za hortkami i w jakich odległościach masz to wszystko od sibie posadzone?

Wrzuć fotkę tu u mnie, będzie prościej coś doradzić.

A seslerię jesienną przed hortensjami niedawno Jola pokazywała - jakoś na środku strony są zdjęcia, zobacz sobie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=540

Tu ma być ogród :) 10:56, 13 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Też mam taką rabatę gdzie po kolei jest żywopłot ze szmaragdów, przed nim hortensje Limelight, a przed nimi rozplenice Hameln na przemian z jarzmianką Vintage Wine, ta ostatnia linia teraz niedawno dosadzana.
Między hortensami jest tam jeszcze 6 grabów Fastigiata.
Wiosną przed hortensjami kwitły tulipany, a za chwilę będą w hortensjach kwitły czosnki główkowate, za hortensjami mam jeszcze lilie pełne, ale w tym roku na spektakularny efekt nie liczę, bo sadziłam je dopiero wiosną.

Mi się pomysł z seslerią i szałwią podoba, bo u mnie szałwia już od kilku tygodni kwitnie, sesleria od wczesnej wiosny ładnie wygląda.

super, chyba dokonam przesadzenia tylko muszę popatrzeć po odmianach szałwi która by pasowała

potrzebuję czegoś właśnie jak sesleria żeby ruszyło szybko bo nim hortensje rusza to chwilę trwa, mam tam tez czosnki/ na plecach hortensji/ i tulipany/pomiedzy/ ale właśnie szałwia była by wypełnieniem/kolorem/akcentem juz po tulipanach i czosnkach bo teraz jest taki okres pustki nim rusza na dobre hortensje z białym kwiatem w czosnkach za hortensjami chce posadzić jeszcze irysy trawolistne bo widziałam u Magnolii na watku Malkul fajny efekt i podobno wcześniej ruszają to by może wypełniły tyły za hortensjami

te graby mnie kuszą, oj kuszą i gdzieś będą- moze właśnie tam ale mam jeszcze jeden bok działki do zagospodarowania i myślę
Tu ma być ogród :) 10:36, 13 cze 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

nie wiem Mam pas hortensji za nimi kiedyś będą jak urosną miskanty a przed mam w tej chwili amazon mist ale cos mi nie pasuje, brakuje mi czegoś co będzie ładnie wyglądać nim ruszą hortensje bo na razie pusto - zielono - jednolicie nie chciała bym żurawek bo mam w innych miejscach a mam tez "trochę" opuchlaków wiec nie chciała bym im dostarczać dodatkowej stołówki

Też mam taką rabatę gdzie po kolei jest żywopłot ze szmaragdów, przed nim hortensje Limelight, a przed nimi rozplenice Hameln na przemian z jarzmianką Vintage Wine, ta ostatnia linia teraz niedawno dosadzana.
Między hortensami jest tam jeszcze 6 grabów Fastigiata.
Wiosną przed hortensjami kwitły tulipany, a za chwilę będą w hortensjach kwitły czosnki główkowate, za hortensjami mam jeszcze lilie pełne, ale w tym roku na spektakularny efekt nie liczę, bo sadziłam je dopiero wiosną.

Mi się pomysł z seslerią i szałwią podoba, bo u mnie szałwia już od kilku tygodni kwitnie, sesleria od wczesnej wiosny ładnie wygląda.
Z Pszenicznej ... 10:28, 13 cze 2017

Do góry
A bylinówka nadaje się już do korekty - peonie czas przyciąć i resztki łubinów, kwitną bodziszki, ostróżki,szałwia, naparstnice, dzwonki, kolejne stoją w kolejce...

Ogród z widokiem na jezioro 09:57, 13 cze 2017

Do góry
yolka napisał(a)

Historia niesamowita, Ty jak zawsze pozytywy pokazujesz
Mam pytanie o nazwę roślinki nr 4 z białymi kwiatuszkami. To jakaś szałwia?
Z góry dziękuję i życzę niskiego rachunku za naprawę auta.
Ogródkowe perypetie:) 09:03, 13 cze 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Sorry, że Ci wtrynię fotę, ale to ta moja szałwia z siewek

a ta śliczna na niebiesko kwitnąca bylinka to kokorycz, ale jaka dokładnie - też zapomniałam. Mała Mi podarowała ją dla Igi i też mam .

Super..! ale ładny ma kolorek, nie?

A widzisz, kokorycz.. muszę doczytać. Kolor mi wpadł w oko bardzo. Choć na razie len od Sylwi nic nie przebije, jeśli chodzi o ten odcień niebieskiego
Moje małe wielkie marzenie 06:54, 13 cze 2017

Do góry
Ziółka pierwsza klasa Szałwia to tak jak mówiłam gdzie zajrzę tam i ona więc i ja się nią zaraziłam śliczna
Kwiaty we włosach 23:18, 12 cze 2017

Do góry
dalej

tawuła

perukowiec

niecierpek

szałwia

Kwiaty we włosach 23:12, 12 cze 2017

Do góry
i jeszcze dalsze rośliny w pełnym rozkwicie.

Nie wiem ci to za bylina, pokłada się , na necie zamówiłam obejmę do niej

to też nie wiem co jest

trzykrotka, też ją macie

szałwia

Ogródkowe perypetie:) 23:07, 12 cze 2017

Do góry
Sorry, że Ci wtrynię fotę, ale to ta moja szałwia z siewek

a ta śliczna na niebiesko kwitnąca bylinka to kokorycz, ale jaka dokładnie - też zapomniałam. Mała Mi podarowała ją dla Igi i też mam .
Ogródkowe perypetie:) 22:06, 12 cze 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Aga, ale ślicznie . Tak delikatnie, romantycznie, subtelnie . Śliczna ta szałwia Deep Blue. Jak Ci się wysieje, to chętnie przytulę jakąś siewkę . Ta różowa mi się wysiewa. Zeszłoroczne siewki już mi kwitną. A co najlepsze przezimowały w doniczce za garażem wcale nie zadołowane . Jestem absolutną fanką Twojego starego grilla i domku owadziego. Głupia zapomniałam go sfocić jak byłam u Ciebie . A jak tam rybki? Właśnie sobie przypomniałam, że swoich jeszcze nie karmiłam. Lecę .

Oj.. masz kolejny pretekst do przyjechaniaTa szałwia?

A rybki..? mają się całkiem dobrze i nadal są 3 i woda ładna.. dzięki dziewczyny

Ogród z rzeźbą 22:05, 12 cze 2017

Do góry
Gosiek no bo z tymi piwoniami to tak u mnie jest, od dwóch lat widzę je w pąkach a potem są już przekwitnięte. Kocham piwonie bardzo, ale takie coś mnie tylko denerwuje. Czekam na nie, czekam a tu klops. Tak to jest jak się ma ogródek na odległość.

Iza wszystko ustalone

Jola ta szałwia to najprawdopodobniej Caradonna, ona jest z natury wieeelka.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:44, 12 cze 2017

Do góry

Sylwia to zdj jest śliczne a szałwia przecudna
Długo trzeba czekać na takie kępy ile sadzonek posadziłaś w tym miejscu?
Ogródkowe perypetie:) 21:16, 12 cze 2017

Do góry
Aga, ale ślicznie . Tak delikatnie, romantycznie, subtelnie . Śliczna ta szałwia Deep Blue. Jak Ci się wysieje, to chętnie przytulę jakąś siewkę . Ta różowa mi się wysiewa. Zeszłoroczne siewki już mi kwitną. A co najlepsze przezimowały w doniczce za garażem wcale nie zadołowane . Jestem absolutną fanką Twojego starego grilla i domku owadziego. Głupia zapomniałam go sfocić jak byłam u Ciebie . A jak tam rybki? Właśnie sobie przypomniałam, że swoich jeszcze nie karmiłam. Lecę .
Mirkowy ogród (początki) 20:10, 12 cze 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Mirko czy siałaś kiedyś śnieżnika lśniącego? Właśnie wysypały mi się nasiona i chcę spróbować, a nie wiem czy się je przykrywa warstwą ziemi.
A dziewanna o którą pytałam kiedyś przyjęła się jedna. Reszta zaczęła czernieć i zgniła. Może za słabo wietrzyłam.
Nie wiedziałam, że można robić gnojówkę z czarnego bzu. A czy trzeba ją mieszać codziennie? Pytam dlatego, że przeważnie tylko w weekendy jestem na działce.
Ja też uważam, że to frajda wyhodować coś z nasion - jak się uda.

Ja Śnieżnika nie siałam.Z tego co ja się orientuje to nie musisz przykrywam ziemia.Z nasionka po roku wytwarza się cebulka i potem zakwitną w 2 lub 3 roku.Musisz uważać by nie wypielic bo siewki wygladają jak trawa.Gnojówkę Z bzu nastaw i mieszaj jak będziesz na działce.Ja też czasami jestem na działce raz w tygodniu.Dziekana jak zakwitnie to ci się wysieje. Wiosną szukaj siewek☺

Szałwia z nasion wysiewanych w.2016r.

Pozdrawiam☺
Moje małe wielkie marzenie 19:05, 12 cze 2017

Do góry
Ziółka

Szałwia pięknie kwitnie, zastanawiam się czy nie dokupić różowej
]
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:54, 12 cze 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tego ostatniego bodziszka posadziłam dwa lata temu. W tym roku wyrósł nad wyraz.
Biała piwonia pięknie się prezentuje.
Czy tez masz słabość do kwitnących ciemnych pęcherznic?

Słabości do pęcherznic chyba nie mam W końcu mam tylko dwie sztuki - to mało.

Anda napisał(a)
Twój przywrotnik rzeczywiscie pożera piwonie Moja jedna biała piwonia też posadzona razem z przywrotnikiem, ale piwonia tak wysoka, że jej przywrotnik nie dogoni.
Pięknie masz, piękne kolory, ślicznie i klimatycznie.

Ta piwonia też jest raczej wysoka. Myślę, że tak wszystko wyrosło w tym roku, bo wiosną wysypałam tam dosyć sporo popiołu. Wiosną wody nie zabrakło, więc są efekty
Juzia napisał(a)
CO za niedobry złodziej pąków!!!
A tak poważnie to szkoda

Świetna ta biała piwonia!

Najpierw pomyślałam, że to jakieś robaki, ale chyba żadne owady nie wpałaszują pąków w całości? Nie wiem. Temu o sarnach pomyślałam, bo to wydaje mi się bardziej prawdopodobne.

eee_taam napisał(a)
masz wspaniałe piwonie i tak gęsto kwitną

Faktycznie, w tym roku ładnie się rozrosły. Ale to jakaś twarda, "babcina" odmiana, bo kwitły nawet po przesadzaniu.

babka napisał(a)
Pięknie jest, biała piwonia mnie urzekła. Jednak białe to białe! Towarzystwo też ma znaczenie, mistrzowskie połączenie.
Może Krzyśki Ci się rozmnożą ?
Moje kwiatostany w tym roku jakby mniejsze mimo wykopania w ub roku.

U Ciebie Krzyśki wydają się wysokie. U mnie są niziutkie, szałwia jest nawet wyższa. Muszę je przesadzić.
Beskidzkie marzenie 15:36, 12 cze 2017

Do góry
Moj cudny grabik drugi sezon u mnie i taki strasznie poczochrany. Nie mam doswiadczenia, moge go teraz jakos ciac?

A i szałwia ruszyla, moze za rok dwa stworzy fajne plamy, o ile wczesniej slimory jej nie zjedzą

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:47, 12 cze 2017

Do góry
siakowa napisał(a)
chwilowo sie obroniły, podrosły, zmężniały i szałwia nie wybujała jak głupia i jakieś proporcje w końcu są zachowane

te kostki mam nadzieje że zostawisz bo ja uwilbiam tę rabate u /ciebie.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:30, 12 cze 2017

Do góry
Aniu dzięki za zdj trawka śliczna a z szałwia będzie miodzio
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies